Outlander II GEN Techniczne - spryskiwacze ksenonów
mitsu00 - 09-08-2010, 21:09
sylb napisał/a: |
Kup sobie zestaw HID do swoich świateł, nikt tego nie sprawdza nawet podczas przeglądów sprawdzą tylko czy nie za wysoko świecą i to wszystko. |
Szlag mnie trafia jak widzę takich pseudoksenonowców wieczorem lub nocą Jest to nielegalne i oślepia jadących z naprzeciwka.
sylb - 09-08-2010, 21:35
Wiem, ale rzeki kijem nie zawrócisz. Możesz się obrazić na tych kierowców i być na nich zły, ale to nic nie zmieni faktu, że wielu tak „tuninguje” swoje samochody i nie maja z tego żadnych przykrych konsekwencji wiec, czemu nie polecić tego jak by nie patrzeć najtańszego i prostego rozwiązania.
P.S.
Oślepiają przede wszystkim światła źle ustawione a nie, że mają żarniki ksenonowe.
P.S. 2
Jakiś kondensator trzeba zainstalować w obwód by działało prawidłowo z kompem samochodu.
mitsu00 - 09-08-2010, 22:08
sylb napisał/a: | Oślepiają przede wszystkim światła źle ustawione a nie, że mają żarniki ksenonowe. |
I tu się mylisz. Odbłyśnik przystosowany do żarówki halogenowej w zupełnie inny sposób rozprasza światło żarnika ksenonowego i tym samym oslepia wszystkich jadących z naprzeciwka lub jak widzisz takiego kowboja w lusterku wstecznym. To właśnie to rozproszenie światła do góry i na boki (nie mylić ze skupieniem) oślepia strasznie. Jeśli masz ori ksenony i podjedziesz do bramy garażu czy ściany i je zapalisz, zauważysz idealną linię gdzie światło się załamuje. Tak nie ma w tych HID-ach. Nie ma idealnej linii załamania światła i wlaśnie to oślepia innych.
jaca71 - 10-08-2010, 09:44
sylb, Mitsu00 ma rację. Normalne żarówki (halogeny) maja już w bańce odpowiednie wysłonki dodatkowo żarnik znajduje się w ognisku odbłyśnika. Wszystko to razem kształtuje snop światła. Ksenony świecą dookoła a snop światła jest kształtowany przesłonami w samej lampie. Dlatego montowane ksenony w normalnej lampie (przeznaczone do halogenów) oślepiają mimo wydawałoby się prawidłowej linii granicznej światło-cień. Mają niepoprawny rozkład jasności.
sylb - 10-08-2010, 16:07
Noooo, jeśli tak twierdzicie. Wydawało mi się, że zestaw HID jest tak zrobiony by zamienić normalną żarówkę.
Gunner - 10-08-2010, 16:58
Nie mam zglebionej wiedzy na ten temat ,ale podobno HIDy nie oslepiaja prawie w ogole po zamontowaniu w lampach soczewkowych.Oczywiscie po uprzednim ,wzorowym ustawieniu.
jaca71 - 10-08-2010, 17:36
Gunner napisał/a: | ale podobno HIDy nie oslepiaja prawie w ogole po zamontowaniu w lampach soczewkowych. |
Teoretycznie jest to możliwe. Lampy soczewkowe halogenowe kształtują światło dokładnie tak samo jak ksenony poprzez przysłony w przedniej części lampy - przed sama soczewką.
Ale gdzieś kiedyś widziałem artykuł o takich wynalazkach i... Pomiar normalnymi urządzeniami takimi jak na stacjach diagnostycznych nie pokazuje różnic. Dopiero dokładny pomiar z uwzględnieniem rozkładu jasności wykazał błędy.
sylb napisał/a: | Wydawało mi się, że zestaw HID jest tak zrobiony by zamienić normalną żarówkę. |
Zamienić w znaczeniu umożliwić podpięcie do istniejącej instalacji.
mitsu00 - 10-08-2010, 21:10
sylb napisał/a: | Noooo, jeśli tak twierdzicie. Wydawało mi się, że zestaw HID jest tak zrobiony by zamienić normalną żarówkę. |
Do OFF-roadu jak najbardziej. Do użytku na drogach publicznych nie.
jorzyk1976 - 12-08-2010, 09:52
nie chodziło mi o wymianę samych żarówek a o wymianę całego przodu wraz ze zderzakiem i oryginalnymi ksenonami. i ponawiam pytanie czy ma taki poprowadzone kable do spryskiwaczy pomimo tego że oryginalnie ich nie posiadał.
cardorosso - 13-08-2010, 10:18
na 100% nie ma,ale przecież takie prowadzenie kabli to pikuś w porównaniu z wymianą zderzaka i lamp
mitsu00 - 13-08-2010, 20:28
Do wszystkich zainteresowanych:
Mam do sprzedania zestaw ksenonów na długie światła w barwie 5000K, tzn. komplet żarników, przetwornic Philips i kompletne okablowanie. Do OII przed liftem. Wszystko Plug'n Play. Wyjmujemy halogena i wpinamy ksenony w oryginalną wtyczkę i wkładamy żarnik w miejsce halogena. Świecą niesamowicie. Ori ksenony na mijania świecą przy tych jak postojówki Lekko używane. Sprzedaję z powodu sprzedaży auta. Dla zainteresowanych z Warszawy i okolic montuję na miejscu...... Proszę o info na PRIV.
KowaliK - 14-08-2010, 12:08
Sprzedajesz czarnucha?
mitsu00 - 14-08-2010, 12:18
KowaliK napisał/a: | Sprzedajesz czarnucha? |
Sprzedaję.
KowaliK - 14-08-2010, 12:43
Mitsu, why?
mitsu00 - 14-08-2010, 15:20
KowaliK napisał/a: | Mitsu, why? |
Ujezdzam fury do stówy kkm. potem zmieniam na nową. a nowa już zamówiona:-)
|
|
|