To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - v-max

Anonymous - 24-08-2006, 16:28

No czyli jak z moich 12caloeych zmienie na 15 to juz będzie nie teges...?

A co myślicie o tych elektronicznych jak np w Yarisie? są dokładniejsze?

Anonymous - 24-08-2006, 18:38

chyba 13 calowe felgi
piotras - 24-08-2006, 22:02

Krzyzaku masz całkowita racje co do przekłamań. Mam u siebie GPSa i jak jade 60 to na GPS mam 53 ale jak jade 120 to na GPS mam już tylko 105 tak wiec mysle ze sierra która smigneła 235 tak naprawde miała coś w okolicach 200 czyli mniej wiecej tyle ile podają producenci dla silników 2.0
Anonymous - 24-08-2006, 22:19

GPS nie jest konieczny, no chyba że ktoś chce zmierzyć prędkość żaglówki na wodzie, itd. Do sprawdzenia (umiarkowanych) prędkości wystarczy stoper i pomiar czasu miedzy slupkami kilometrowymi co to stoją przy drogach.
Anonymous - 25-08-2006, 08:36

Ficu865 napisał/a:
No czyli jak z moich 12caloeych zmienie na 15 to juz będzie nie teges...?

W każdą stronę będzie nie teges (tzn prędkość wskazywana będzie się różniła od rzeczywistej) jeśli zmieniając rozmiar kół nie skorygujesz ich zewnętrznej średnicy przez odpowiedni dobór profilu opony: wyższego przy mniejszych obręczach, niższego przy większych. Z tym że przy zmianie na mniejsze koła brak tej korekcji nie skutkuje mandatem, a w drugiej sytuacji może - oczywiście gdy różnica średnicy będzie duża, przekraczająca tolerancję prędkościomierza. Zresztą ta tolerancja jest właśnie także po to, by uwzględnić różne rozmiary montowanych kół.

Anonymous - 25-08-2006, 09:29

no chodziło mi o 13 oczywiśce :roll
STRUSIU - 25-08-2006, 10:10

piotras napisał/a:
Mam u siebie GPSa i jak jade 60 to na GPS mam 53 ale jak jade 120 to na GPS mam już tylko 105 ...

A ja jak jade 100 km/h to radar w Polkowicach pokazuje mi 100 km/h

To że u Ciebie źle pokazuje to nie znaczy że u wszystkich - prawda?

piotras - 25-08-2006, 23:12

Nie chodziło mi o to że źle pokazuje tylko o to że im wieksza prędkość tym błąd licznika staje sie wieszky. I nie mów że u Ciebie go nie ma bo to nie możliwe. Byc moze masz inne koła i akurat wstrzeliłeś sie ze przy 100 jest ok. Spróbuj przejechać sie w takim razie 60 albo 140 i wtedy zobacz ile Ci pokaże. U mnie radary tez dobrze pokazują ale własnie przy 40-50 km/h (z tolerancja do 5 km/h) a im szybciej tym bład jest wiekszy.
Anonymous - 26-08-2006, 00:03

Ficu865 napisał/a:

A co myślicie o tych elektronicznych jak np w Yarisie? są dokładniejsze?

elektroniczny, nie elektroniczny, i tak zasada działania taka sama, tylko przedstawienie w inny sposób.

Anonymous - 28-08-2006, 11:38

Jeśli "elektroniczność" dotyczy tylko sposobu wskazywania, to dokładność nie wzrośnie, ale jeśli także sposobu pobierania i przetwarzania danych o obrotach wałka zdawczego skrzyni (chyba stamtąd bierze się info o prędkości) to owszem, może się podwyższyć. Ale wydaje mi się że jeśli prędkościomierz wskazuje cyfrowo, to raczej nie jest napędzany wałkiem, czyli elektroniczne wskazania oznaczać powinny wzrost ich dokładności w porównaniu z metodą "klasyczną".
szczeslaw - 28-08-2006, 14:22

Prędkościomierze "analogowe" już od ładnych kilku lat są elektroniczne. Tak jest. np w Corsie B (z tego co się orientuję od początku produkcji czyli 93r.) - wskaźnik jest analogowy ale pomiar elektroniczny. W obecnych czasach takie rozwiązanie jest prostsze, tańsze i mniej zawodne niż linka.
lsp - 04-03-2011, 23:08

Co do prędkości maksymalnych to muszę odwiedzić ojca i znaleźć fotkę jak rodzimą konstrukcją FSO Syreną ma fotkę jak pędzi ponad 125km/h

Szkoda że sam nie będę miał już możliwości tego spróbować, 120 taką syreną to wrażenia bezcenne

Jogurt - 05-03-2011, 00:25

lsp napisał/a:
Szkoda że sam nie będę miał już możliwości tego spróbować ... 120 taką syreną to wrażenia bezcenne
będziesz w Tychach to się odezwij :twisted: