Outlander II GEN Techniczne - Diody LED do jazdy dziennej
didku - 26-03-2010, 21:48
LED-y po wewnętrznej stronie muchołapki chyba mi odpadaja bo tam jakas czesc webasto siedzi
13zbyszek13 - 27-03-2010, 06:41
[ Dodano: 26-03-2010, 20:47 ]
Co myślicie o zamontowaniu jak na zdjęciu na środku strony w linku? Mnie się podoba i chyba też tak zrobię. LED-y po wewnętrznej stronie muchołapki
http://www.outlander-foru...,page=2[/quote]
mnie się tak nie podoba dużo ładniej wygląda w tych skorupach czarnych co wcześniej pokazywałeś.No i jeszcze odległość między LEDami jest określona w ustawie a te chyba będą za blisko siebie i za daleko od boku autka .SPRAWDZ !!!
rezon - 27-03-2010, 09:42
Steff napisał/a: | tzn ??skoro nima rybu skandynawskiego to swiatła na auto włączą sie tylko po zmierzchu a tak trzeba je właczać ręcznie | W ciągu dnia świecą Ci dzienne LED-y załączane zawsze, jak masz czujnik zmierzchowy i włącznik świateł ustawiony na Auto to wieczorem włączają się automatycznie światła mijania, które zgodnie z przepisami wyłączają dzienne. Nie wiem co tu ma być omandatowane?
[ Dodano: 27-03-2010, 09:46 ]
mitsu00 napisał/a: | LED-y po wewnętrznej stronie muchołapki | Jak je będziesz czyścił? Bo to że będą się brudzić masz jak w banku. Na zewnątrz łatwe do czyszczenia, ale i do demontażu. CHyba lepiej kombinować z dolnym mocowaniem. A muchołapka też spełnia odległości od krawędzi bocznych i wysokości? Widzę, że nie byłem pierwszy z tym pytaniem
didku - 27-03-2010, 09:47
Wlasnie o to mi chodzilo
1. Swiatla dzienno-postojowe LED swieca ciagle,
2.Swiatla tylne LED nie swieca w dzien
3. o zmierzchu wlaczaja sie swiatla dodatkowo mijania z przodu i z tylu
ale: tylko mijania, bo stare zarowkowe postojowe musza byc zdaje sie wylaczone`?
13zbyszek13 - 27-03-2010, 09:47
i m rezon napisał/a: | W ciągu dnia świecą Ci dzienne LED-y załączane zawsze, jak masz czujnik zmierzchowy i włącznik świateł ustawiony na Auto to wieczorem włączają się automatycznie światła mijania, które zgodnie z przepisami wyłączają dzienne. Nie wiem co tu ma być omandatowane? |
i musi się to dziać z automatu kierowca nie może mieć na to wpływu / dodatkowe włączniki ręczne nie wchodzą w rachubę to jest obmandatowane /
rezon - 27-03-2010, 09:51
didku napisał/a: | 3. o zmierzchu wlaczaja sie swiatla dodatkowo mijania z przodu i z tylu
ale: tylko mijania, bo stare zarowkowe postojowe musza byc zdaje sie wylaczone`? | jak włączasz mijania to i postojowe. A LED'y włączone są na stałe, włączenie postojówek je wyłącza.
didku - 27-03-2010, 10:00
to dlaczego jest ta opcja w LED ach Helli dwufunkcyjnosci swiatla dzienne postojowe?
dla uzytkownikow byloby to lepsze ze wzgledu na trwalosc LEDow w porownaniu z zarowkami.
Takie jest moje marzenie dwufunkcyjne LEDy. Nie wiem tylko czy mozliwe technicznie (czy auto nie bedzie alarmowac o wylaczonych swiatlach postojowych) i czy prawnie wg kodeksu drogowego jest to dozwolone.
OT swoja droga temperatura dyskusji skadinad rzeczowej wzrasta
mitsu00 - 27-03-2010, 10:00
rezon napisał/a: | jak włączasz mijania to i postojowe. A LED'y włączone są na stałe, włączenie postojówek je wyłącza. |
Deaktywacja Skandynawa pomogła na 100%. W dzień w pozycji Auto teraz nic sie nie świeci z przodu ani z tylu, tzn dokladnie jak chciałem bo wcześniej świecily się przednie postojowki i tylne LED-y Jak zamontuję Philipsy to załączą sie automatycznie w dzień i zgasną jak czujnik zmierzchu załączy xenony i postojówki
Dobra, przekonaliście mnie..... ciepnę je pod przeciwmgielne.....
13zbyszek13 - 27-03-2010, 10:09
didku napisał/a: | Wlasnie o to mi chodzilo
1. Swiatla dzienno-postojowe LED swieca ciagle,
2.Swiatla tylne LED nie swieca w dzien
3. o zmierzchu wlaczaja sie swiatla dodatkowo mijania
ale: tylko mijania, bo stare zarowkowe postojowe musza byc zdaje sie wylaczone`? |
kolego samochody wyprodukowane do końca 2009
światła do jazdy dziennej / LEDy / mogą się świećic ze światłami pozycyjnymi i oś.tablicy rejestracyjnej po włączeniu świateł mijania światła dzienne muszą automatycznie zgasnąć
samochody wyprodukowane w 2010
światła dzienne / LEDy /mogą świećic się tylko same po włączeniu jakich kolwiek świateł dzienne muszą automatycznie zgasnąć
[ Dodano: 27-03-2010, 10:10 ]
mitsu00 napisał/a: | Dobra, przekonaliście mnie..... ciepnę je pod przeciwmgielne..... |
wydaje mi się że tu będzie SUPER
rezon - 27-03-2010, 10:29
didku napisał/a: | to dlaczego jest ta opcja w LED ach Helli dwufunkcyjnosci swiatla dzienne postojowe?
dla uzytkownikow byloby to lepsze ze wzgledu na trwalosc LEDow w porownaniu z zarowkami. | Jak mają takie hobby, to zrobili. A nie łatwiej zamienić żarówkę postojowych na diodę LED? kosztuje to coś ok. 2zł
[ Dodano: 27-03-2010, 10:32 ]
didku napisał/a: | Nie wiem tylko czy mozliwe technicznie (czy auto nie bedzie alarmowac o wylaczonych swiatlach postojowych) i czy prawnie wg kodeksu drogowego jest to dozwolone. | możliwe technicznie - tylko inne podłączenie kableków wewnątrz - wyłączenie dziennych powodować powinno włączenie postojówek, a jeśli mają homologację to i prawnie dozwolone. Trzeba by tylko sprawdzić wymogi odnośnie położenia postojówek
13zbyszek13 - 27-03-2010, 10:47
didku napisał/a: | to dlaczego jest ta opcja w LED ach Helli dwufunkcyjnosci swiatla dzienne postojowe?
dla uzytkownikow byloby to lepsze ze wzgledu na trwalosc LEDow w porownaniu z zarowkami.
Takie jest moje marzenie dwufunkcyjne LEDy. Nie wiem tylko czy mozliwe technicznie (czy auto nie bedzie alarmowac o wylaczonych swiatlach postojowych) i czy prawnie wg kodeksu drogowego jest to dozwolone.
OT swoja droga temperatura dyskusji skadinad rzeczowej wzrasta |
ja mam LEDy Helli jest w nich możliwość podłączenia :
*światła dzienne
*światła pozycyjne
z tym że ta możliwośc jest do zrobienia na stałe w kostce przepina się po jednym kabelku .Czyli wybór jest taki że działają albo tak albo tak
mitsu00 - 27-03-2010, 10:47
rezon napisał/a: | Jak mają takie hobby, to zrobili. A nie łatwiej zamienić żarówkę postojowych na diodę LED? kosztuje to coś ok. 2zł |
Zrobiłem tak kiedyś i superancko świecilo przez 2 tyg. Potem sie przepalila. 2 razem to samo. Dlatego odpuściłem i wstawiłem zpowrotem te co byly z fabryki.
[ Dodano: 27-03-2010, 10:54 ]
13zbyszek13 napisał/a: | ja mam LEDy Helli |
Nadal nie rozumiem dlaczego LED-y Helli sa 2 razy droższe od PHILIPSA. Jakościowo w/g mnie to samo bo obie odlądałem Live.
13zbyszek13 - 27-03-2010, 10:55
Ja mam LEDy w postojowych , tablicy rejestracyjnej , oświetlenie wnętrza i jeszcze ani razu nic mi się nie przepaliło / 4 miesiące /
mitsu00 - 27-03-2010, 19:07
osłony pod przeciwmgielnymi zdjęte (ciężko bylo jak chol.....bo tych naście klipsow siedziało na beton ) i wieczorem montuję. jutro zapodam foty z efektu końcowego.
13zbyszek13 - 27-03-2010, 19:32
mitsu00 czekam na fotkę
ciekawe jak wyjdzie ?
|
|
|