Sigma/Diamante Ogólne - Jak to jest z tym OverDrive...
Anonymous - 09-12-2007, 22:14
Czas na pytanie nieco z innej beczki. Przestałem zupełnie używac overdrive oraz trybu sportowego kiedy przypadkiem wciskając pedał gazu"zrobiłem dziurę w podłodze..."(takie błędne pierwsze wrażenie)
A zatem:
Jak bardzo zabójcze jest dla skrzyni i silnika używanie kickdown'u? W sumie miła to sprawa, daje kopa przy którym tryb O/D off oraz PWR mogą się schowac, tylko jak to się odbija na samochodzie. Z jednej strony skoro coś takiego funkcjonuje jako funkcja fabryczna przy której nie można zrobic nic inaczej, na logikę nie powinno wykończyc samochodu, ba, nie powinno mu szkodzic, tak jak uzywanie chocby nawiewu. W koncu żadna czerwona a ni nawet pomarańczowa kontrolka się przy tym nie zapala.
lukasz12 - 10-12-2007, 01:24
IMO kickdown to nic innego jak "guziczek który (wg Jeremy'ego Clarksona) podkręca głośność" a dodatkowo w większości aut z automatem po prostu wskazuje skrzyni że kierowca chce zredukowac bieg wiec imo używanie jest jak najbardziej wskazane choć nadużywanie już mniej
Anonymous - 11-12-2007, 15:35
To tez troche napisze o swoim odczuciu zawsze jezdze na wyłonczonym OD uzywam go tylko np. przy wyprzedzaniu w miescie kiedy mam mało miejsca lub w trasie kiedy potrzebuje max mocy w danej chwili lub na wyscigach na 1/4mili
Podczas normalnej jazdy jest to zbyteczne zeby auto sie meczyło na oborach o 1,5tys wyzszych... zero w tym sensu oraz ekonomi... Jak napisano predzej skrzynia sama dobiera odpowiedni momet zmiany biegu.. ale czasem kiedy trzeba przy 170km/h wystrzelic do przodu to sie przygaje ta opcja ale dla mnie to tylko chwilowe i nigdy dluzej niz 30 sek nie jezdzilem ,robie co mam robi i off. A co do guzika PWR ten był wcisniety prawie zawsze u mnie w okresie letnim... i zadnych złych obajow nie odczowałem... a robiełem autkiem dziennie 200-250km
Anonymous - 11-12-2007, 19:12
chyba chciales napisac ze na wlączonym OD zwykle jezdzisz...
Anonymous - 11-12-2007, 21:57
lukino napisał/a: | chyba chciales napisac ze na wlączonym OD zwykle jezdzisz... |
hehe dokładnie tak miało byc przepraszam za wprowadzenie was w blad
Anonymous - 27-03-2008, 00:43
No wiec tak sobie poczytalem co piszecie o tym O/D, u mnie od początku zakupu samochodu przycisk O/D zawsze był off, nigdy nie próbowalem tego zmieniac, po przeczytaniu postów spróbowalem i doszedłem do wniosku ze z moja sigmą jest cos nie tak bo u mnie na wlaczonym O/D nie da sie jechac, zachowuje sie tak jakby samochod był na luzie a nie na biegu, co ja biedny mam teraz zrobic?
lukasz12 - 27-03-2008, 10:22
Jesli znasz sie to mozesz zobaczyć na sprzęgło OD. Dostęp jest możliwy po zdjęciu dekla z prawej strony skrzyni biegów (najlepiej zdjąć prawe koło i w nadkolu jest klapka). Nie zdziwiłeś się że auto ma troche za duże obroty na tych 3 biegach?
Anonymous - 27-03-2008, 18:12
znaczy nie do konca samochod zachowuje sie jak na luzie, do pewnego momentu jedzie normalnie i na ktoryms biegu nagle z niewiadomych przyczyn przy wlaczonym O/D samochod zachowuje sie jakbym wrzucil N, osobiscie to sie na tym nie znam, ale mam nadzieje zze znajomy pomoze, czy jazda na wylaczonym O/D jest mocno szkodliwa dla skrzyni? obroty nie sa wcale takie duze, przepraszam ale jezeli chodzi o mechanike to jestem bardzo zielony, znaczy jakies tam podstawy znam, cos tam wiem, ale nie za wiele:)
Anonymous - 28-03-2008, 12:07
Laik ze mnie - ale jak się włącza PWR??? Jak to w ogóle działa i po co?
U mnie nie świeci się kontrolka PWR przy żadnym położeniu dźwigni albo ECO/OD.
lukasz12 - 28-03-2008, 12:09
guzikiem za dźwignią, przed podłokietnikiem
Anonymous - 28-03-2008, 22:55
taki mały myk a cieszy szczegulnie jak na swiatłach chcesz kogoś pokory nauczyć
Anonymous - 30-03-2008, 13:47
No guzikiem, ale kontrolka PWR się u mnie nie zapala, poza tym nie odczuwam specjalnej różnicy.
Sprawdzić kable, błędy skrzyni czy co?
Anonymous - 30-03-2008, 14:01
po włączeniu PWR powinieneś zauważyć że dłużej trzyma bieg czyli chyba do 3000 na każdym biegu ale jeszcze sprawdze
[ Dodano: 30-03-2008, 14:02 ]
a kontrolka może być spalona umnie nie świeci eko ale działa
lukasz12 - 30-03-2008, 15:07
to jak długo trzyma zalezy jak mocno i jak szybko wcisniesz gaz. jak ruszasz i od razu dasz gaz do konca (ale bez kickdownu) to ciagnie do okolo 3700, w trybie power ciagnie wtedy do okolo 5300-5500. W przypadku kiedy tryb power dziala normalnie to podczas jazdy około 80 kmh gdy masz 4ke to po wcisnieciu gazu do konca (ale znowu bez kickdown) powinna nastapić redukcja na 3. W trybie eco muli juz na 4ce nawet jesli dasz mu gaz do konca, pomaga wtedy kickdown ale to troche wolne i nieekonomiczne (bo robisz redukcje z 4 przez 3 na 2) dlatego przydatnym guziczkiem jest OD OFF bo mozna wymusić w miare szybką redukcje o jeden bieg na 3ke co pozwala zachować jeszcze przyzwoitą dynamike
Anonymous - 30-03-2008, 16:23
Dzięki za info, zrobiło się w końcu ciepło i słonecznie - jadę sprawdzić w terenie!
|
|
|