To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Civek 5dr MB2 '98

Rafal_Szczecin - 07-11-2010, 10:20

jaca71 napisał/a:
A i jeszcze jedno - dwa dni temu a raczej trzy noce temu przygoda z psem terminatorem. Kundel mniej więcej 35 może 40cm władował się pod koła. Awaryjne hamowanie nic nie dało, usłyszałem tylko łomot, zobaczyłem przelatującą nad maską tablicę rejestracyjną i rozpadającą się ramkę Mitsumaniaków :( Pies przeturlał się kilkakrotnie, po czym wstał otrzepał się i pobiegł dalej - po prostu jak terminator.
Oględziny: Ramka rozpadła się w drobny mak, tablica zwinięta w trąbkę, dolna część zderzaka (coś ala dolny spojler pod kratką wlotu powietrza na chłodnicę) wgnieciona na jakieś 15cm - ten pies to prawdziwy terminator.
Honda okazała się jeszcze lepsza od pasa terminatora - gdy się ociepliło w ciągu dnia zderzak uległ samo-naprawie/regeneracji :) nawet śladu nie ma po wgnieceniu, zero odprysków lakieru itp.
prawie jak w filmie ;)
Marcin-Krak - 07-11-2010, 10:48

Jaca ja nie wiem skąd bierzesz dopalacze - ale może warto zastanowić się nad zmianą adresu :wink: :mrgreen:
Takie historie mieć no no no. :lol:
Lancer pewnie po takiej przygodzie miałby cały pas przedni do wymiany i jeszcze pewnie trzeba by siłowniki od klapy bagażnika wymienić :twisted:

jaca71 - 07-11-2010, 20:36

Marcin-Krak napisał/a:
Jaca ja nie wiem skąd bierzesz dopalacze - ale może warto zastanowić się nad zmianą adresu :wink: :mrgreen:
Takie historie mieć no no no. :lol:

Historia lekko prze kolorowana dla lepszej narracji i lepszego odbioru ale żaden punkt nie mija się z prawdą :)
1. Pies maił około 35cm
2. Pies był na zderzaku
3. Pies po uderzeniu przeturlał się kilka razy i pobiegł dalej
4. ramka Mitsumaniaki zniszczona
5. rejestracja pogięta przypominała bardziej trąbkę niż płaską blachę
6. Zderzak wgnieciony tak że nawet zaczepy w okolicy reflektora wyszły z zatrzasków i nie chciały się dać wcisnąć
7. następnego dnia jak pokazywałem żonie rany to na zderzaku śladu nie było tylko tablica na wkrętach na sztywno przykręcona zamiast w ramce.

Ale jak się bardziej zastanowię to na sen mi to wygląda :P

mystek - 07-11-2010, 22:13

Może Twoja żona leczy wzrokiem? Pokaż jej Twoje rysy na Miśku, a nóż widelec znikną! :P :D
gigant87 - 07-11-2010, 22:45

Albo Żona, nie wiedząc o Twojej przygodzie, w międzyczasie w coś przydzwoniła i na szybko naprawiła :)
jaca71 - 30-01-2011, 11:06

No to się zaczęło :)
Honda jak to drugi samochód na dodatek liftback, podczas wykańczania domu służy za ciężarówkę. A to przywiezie 6 worków gładzi a to 4m profile do suchej zabudowy. Ostatnio zwoziła ze sklepów internetowych sprzętów do kuchni (tylko lodówka nie weszła) i stało się. Trochę za dużo napchałem i przy trzaśnięciu klapa rozpadła się lampa trzeciego stopu.
Wizyta we wspominanej wcześniej hondo-szrociarni w Masłomiący żeby kupić nową starą lampę. Na nieszczęście napatoczył się na oczy podłokietnik to go też przygarnąłem. Niestety skórzane były tylko czarne a ja mam szarą tapicerkę. Dlatego musiałem brać twardy.

I tu się właśnie zaczyna :) Zamontowałem podłokietnik pasuje plug and play (zdjęcia będą w najbliższym czasie) i podczas czyszczenia patrzę a tam gotowe przełączniki sterowania do 4 szyb. I teraz głowa puchnie - trzeba założyć elektrykę na tył.
Do tej pory zastanawiałem się jak można do samochodu dołożyć kasę inna niż benzyna, olej i części eksploatacyjne. No może jeszcze na bieżące naprawy... Czyżbym wsiąkł?

Marcin-Krak - 30-01-2011, 11:20

To faktycznie musi być straszne, jak w aucie, które robi za ciężarówkę pójdzie 3 światło stopu :D Ja już tu myślałem, że amory czy coś powie do widzenia, a tu takie hitoryje :D

A tak a propos Masłomiący - mają tam tylko rzeczy do Hond, czy do innych japończyków - czytaj Mazd też coś się znajdzie?

jaca71 - 30-01-2011, 11:51

Hehe. jestem perfekcjonista - w samochodzie wszystko musi działać, a w środku musi być tak czysto by po wyjściu nie trzeba było się otrzepywać ;)
Do ogarnięcia został mi jeszcze temat podsufitki bo zrobił się baldachim i spaliła się jedna żaróweczka od podświetlania "z góry" zegarów. Tylko jeszcze nie wiem czy mi się tak "po ciemku" bardziej nie podoba (obrotomierz ma na jasno a prędkościomierz na ciemno tylko od spodu) a tak to igiełka. ;)
Amorki pójdą hurtem z łącznikami jak już skończę budowanie.

Gość ma generalnie hondę ale widziałem trochę części i kawałków Opli i nawet dach matiza. Kolo jeździ S8 zarejestrowana w UK więc stamtąd ciągnie wraki. jak coś potrzebujesz pewnie i do mazdy da radę załatwić. Choć mi się wydaje że specjalizuje się jednak tylko w Hondzie.

mystek - 30-01-2011, 12:23

#Marcin - dla mnie Leszek załatwił tam wahacz tylny do Colta (o ile dobrze pamiętam), więc mają chyba więcej tego tam. On to przez Allegro jakoś załatwiał, więc pewnie tam wystawiają części. Zapytaj się go, może pamięta ich login.
jaca71 - 05-04-2012, 21:42

Zrobiłem Lancerowi kuku.
Stał całą zimę koło domu - bo niestety mam tylko jednostanowiskowy garaż. W domu paliłem drewnem w kominku i tu zaczyna się problem. Z takiego kominka z PW w komin leci trochę więcej sadzy i smoły niż z normalnego. I ta smoła spadała na okolicę. A że w okolicy stał civic to i spadała na civica. Jak to teraz usunąć z lakieru? szlifowanie czy da radę jakimś usuwaczem? jeśli tak, to jakim?

mkm - 05-04-2012, 22:33

Da się zmyć.
Pytanie czy chcesz zrobić i się nie narobić, czy chcesz spalić trochę kalorii w wolny dzień na świeżym powietrzu?

Już myłeś i się rozmazało, czy jeszcze jest przed "pierwszym myciem"?

Chodzi o Lancera, Civica czy obydwa? :rolleyes:

jaca71 - 06-04-2012, 00:06

Civica ;) Cały jest w czarnych kropkach raczej twardych ;) da się pazurkiem zetrzeć nie niszcząc lakieru. W zimie myłem go na automacie. Jak się cieplej zrobiło to sam umyłem i zobaczyłem :( Po lepszym przyglądnięciu zauważyłem że tam gdzie wycierają wycieraczki to czysto - na miękko chyba starły zanim stwardniało.
londolut - 06-04-2012, 10:32

jaca71, benzyna ekstrakcyjna pomoże :) A potem woskowanie :P
booohal - 10-04-2012, 19:49

jaca71, Na smołę polecam naftę oświetleniową.