ASX Ogólne - ASX -zapisy
krzychu - 19-04-2010, 11:02
sampler napisał/a: | Diesel zawsze bedzie mial swoj procent w sprzedazy. Ale od conajmniej roku z absolutnej dominacji na rynku stal sie obecnie mniej wiecej 40-50% sprzedaza w calkowitej liczbie. |
Czyli nie mając diesla albo mając turboklekota w zaporowej cenie tracili 40-50% rynku... Mało?
sampler napisał/a: | Wystarczy poszukac. Nie chodzilo mi o podzial typu downsizing czy nie ale ogolnie o silniki z besp. wtryskiem. Oczywiscie wiekszosc stanowia downsizingi z uwagi na spalanie.
Fiat- JTS, Renault- IDE. |
JTS chyba nie jest montowane w fiacie (przynajmniej nie w punto, bravo czy cromie). Chyba że uważasz zamiennie nazwy Alfa i Fiat.
Dalej uważam że na razie przekonanie do zakupu takich jednostek jest marne... po co VW który z tego co widzę przeszedł tylko na te jednostki TSI.
[ Dodano: 19-04-2010, 11:11 ]
Paweł_BB napisał/a: | W takim aucie powinna być w ofercie benzyna 2.0 lub 1.5 turbo. |
Mogli by i dać 2,4 MIVEC bo mają takie silniki na USA tak samo jak 2.0... My sobie tutaj gadu gadu a mogło by się okazać że jednak 1,5 i 1,8 ma większe szanse na sprzedać (gdybam bo ciężko sprawdzić czy takie silniki by się przyjeły to że parę osób by je kupiło za X tys więcej to nie znaczy że większość też tak myśli).
Paweł_BB napisał/a: | Lancer też moim zdaniem powinien mieć silnik 1.5 turbo - moc ciut większa niż 1.8 ale kultura jazdy zupełnie inna. |
Z 1,5T by nie wyciągi większej mocy niż z 1,8 jeśli chcieli by zachować w miarę bezawaryjność. Za to pomysł na 1,8T już jest całkiem fajny (wystarczyło by uciąć trochę blok od 2.0 z RA).
Silniki w ASX wydają się być ciekawe i dopasowane do gustów europejskich (wydaje się że przy podobnej masie będzie szybciej pomykał jak Lancer). Może powinni wprowadzić jeszcze 2.0 benzynkę.
Ja też bym wolał jakiś fajny 1,8T (takie 200-240Nm i ze 160-180 koni) w Lancerze do tego 4x4 ze sprzęgłem wielkopłytowym jak w ASX-ie czy Lancerze na Rosje.
Morfi - 19-04-2010, 12:12
Tak jak w Hyundaiu. http://paultan.org/2008/1...-turbo-engine/.
http://www.hyundaifanklub...ik_2_4_GDI.html
http://www.autokrata.pl/a...ocy-280-km-8300
sampler - 19-04-2010, 13:04
tak naprawde Hyundai to technologia Mitsu wiec bezbolesnie bedzie mozna zmienic Galanta na Sonate
irekmiecz - 19-04-2010, 21:41
j-rules napisał/a: | Bo przeciez Toyota to gigant na rynku swiatowym - i nie bawia sie w Kaszkaje tylko robia auta popularnych segmentow |
A ten wynalazek? http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=2021
http://www.autogaleria.pl...x4-sol,390.html
w Polsce na ulicy jeszcze nie widziałem za to w Norwegii wiele razy.
"Automatic Stop&Go" jak ten wynalazek oceniacie? a może ktoś z Was miał okazję jeździć z takim ustrojstwem?
jaca71 - 19-04-2010, 23:24
Kumpel maił golfa III z dieslem 1.9 bez turbo prawie 15 lat temu. Miało to półautomatyczną skrzynię. Machało się lewarkiem ale nie było sprzęgła. Silnik tam gasł jak się stało i na luz wrzucało. Co ciekaw działało to świetnie.
tomusn - 20-04-2010, 00:24
jak zapisy, to poproszę: rocznik 2010, wersja wyposażenia średnia, koniecznie automat w tym czerwonawym kolorze, niech ma przejechane 82tys w 6 lat
składam kasę
Paweł_BB - 20-04-2010, 17:01
krzychu napisał/a: | Z 1,5T by nie wyciągi większej mocy niż z 1,8 jeśli chcieli by zachować w miarę bezawaryjność. |
Nawet nie o zwiększenie mocy mi chodzi, już sam silnik z turbiną zapewnia świetną elastyczność, sporo jeździłem Abarthem 500 i naprawdę taki mały silniczek zapewnią dużą przyjemność z jazdy, moim zdaniem taki silnik w Lancerze czy ASX byłby dobrym pomysłem.
krzychu napisał/a: | Za to pomysł na 1,8T już jest całkiem fajny |
No jasne że fajny
krzychu - 22-04-2010, 11:37
Zauważyliście że ASX będzie oferował trochę więcej jak Lancer np. Invite vs Invite:
- o 4x4 nie wspominam...
- Auto Stop & Go - ale tutaj wątpliwy +
- System wspomagający ruszanie pod górę (HSA) - od informa
- Tylne lampy zespolone wykonane w technologii LED
- Przednie oświetlenie z lampkami do czytania - tego chyba w nowym Lancerze nie ma a w moim jest
- Kolumna kierownicy regulowana w dwóch płaszczyznach
- Światła "Coming home"
- Światła "Welcome light"
- Światła dzienne - w końcu
I teraz zmiana w Intense ksenony ale Rockford Fosgate dopiero w Instyle W sumie może lepiej system 2din + głośniki kosztuje mniej jak kseony i ma więcej funkcji jak goły Rockford bez navi i dysku.
Mogli by zrobić już lekkiego lifta Lancera takie drobiazgi by się przydały i do tego mała zmiana w silnikach od razu mogła by nastąpić szczególnie że silniki są i można je wykorzystać.
Paweł_BB - 22-04-2010, 18:21
Właśnie miałem zapytać czy ma dzienne światła, czyli ma? LED ? w każdej wersji?
krzychu - 22-04-2010, 18:27
Paweł_BB napisał/a: | Właśnie miałem zapytać czy ma dzienne światła, czyli ma? LED ? w każdej wersji? |
Nie koniecznie to muszą być LED... Od invita więc można powiedzieć od podstawowej sensownej.
jaca71 - 22-04-2010, 18:29
krzychu napisał/a: | - Przednie oświetlenie z lampkami do czytania - tego chyba w nowym Lancerze nie ma a w moim jest |
Lnacer CY posiada takie udogodnienia
krzychu napisał/a: | - Światła "Coming home" |
Lancer CY posiada takie udogodnienia - do włączenia w MUT. Jeśli najpierw otwierasz drzwi a potem gasisz silnik - światła świecą przed 2 minuty.
krzychu napisał/a: | - Światła "Welcome light" |
Jeśli to jest taki bajer że po otwarciu z pilota rygli zapala się światło w środku to Lancer CY posiada takie bajery.
krzychu napisał/a: | - Światła dzienne - w końcu |
Mój Lancer CY posiada takie bajery
EDIT:
Zapomniałeś napisać o kolorowym wyświetlaczu vs. dwukolorowy w Lancerze.
krzychu - 22-04-2010, 19:08
[quote="jaca71"] krzychu napisał/a: | - Przednie oświetlenie z lampkami do czytania - tego chyba w nowym Lancerze nie ma a w moim jest |
Eeee tam są 2 jakieś lampki w Lancerze a ja mam 2 od drzwi (przód i tył) i 2 niezależne do czytanie które mają skupione światło.
jaca71 napisał/a: | krzychu napisał/a: | - Światła "Welcome light" |
Jeśli to jest taki bajer że po otwarciu z pilota rygli zapala się światło w środku to Lancer CY posiada takie bajery. |
Myślisz że tym się reklamują? W Audi widziałem że jak jest ciemno i odblokowujesz zamki pilotem to zaświeca światła....
jaca71 - 22-04-2010, 19:31
krzychu napisał/a: | Eeee tam są 2 jakieś lampki w Lancerze a ja mam 2 od drzwi (przód i tył) i 2 niezależne do czytanie które mają skupione światło. |
Z przodu masz skupione prawo lub lewo. Z tyłu jest mniej skupione (ale nie przeszkadza w jeździe jak się świeci) światło. Wszystkie trzy niezależne.
krzychu napisał/a: | :shock: Myślisz że tym się reklamują? W Audi widziałem że jak jest ciemno i odblokowujesz zamki pilotem to zaświeca światła.... |
Myślę że tak - tym się chwalili w amerykańskim prospekcie. Światło we wnętrzu samochodu płynnie zapala się po odblokowaniu zamków pilotem i gaśnie po jakimś czasie tez płynnie po zamknięciu zamków pilotem.
Paweł_BB - 22-04-2010, 21:33
jaca71 napisał/a: | Zapomniałeś napisać o kolorowym wyświetlaczu vs. dwukolorowy w Lancerze. |
Ale teraz chyba wszędzie są już kolorowe (np. Outek po lifcie czy Evo X 2010).
j-rules - 22-04-2010, 23:35
Cytat: | W Audi widziałem że jak jest ciemno i odblokowujesz zamki pilotem to zaświeca światła.... | mondeło tyż ma taką bajerkę, ale nie przesadzjamy, ze taki duperel przesądzi o kupnie auta?
|
|
|