Outlander II Ogólne - Outlander wygrywa z Tiguanem w Motorze
dab - 21-04-2010, 15:58
jurekschroda napisał/a: | Mam dla ciebie swietny pomysł - sprzedaj swoje auto, opuść to forum i wszyscy będą zadowoleni. |
Mysle, ze nieco sie zagalopowales...
KAzdy ma prawo wypowiadac swoje, moze nawet czasami bardzo kontrowersyjne i drazliwe dla innych opinie ale ma do tego pelne prawo...poki nikogo nimi nie obraza. Tak, ze swoja o tym uzytkowniku opinie staraj sie zachowac dla siebie...piszac "wszyscy" chyba nie robiles wczesniej jakiegos sondazu? Bo mnie nie cieszylo by opuszczenie tego forum przez zadnego z nas...nie po to sie tu przeciez spotkamy.
Chyba nie o to chodzi abysmy tu wszyscy piali hymny pochwane na czesc tworcow i samego outlandera. Jak kogos cos boli, niech pisze...obowiazku czytanie NIE MA1
ZbigniewD - 21-04-2010, 16:33
ja tam babą nie jestem i obrażać się nie zamierzam bo bufonem się nie czuję
Porsze Cayenne jest małe i dlatego jako swój osobisty pojazd wybrałem x5 bo jest większe i mocy mam więcej niż w Turbo S.
Outek jak wczesniej pisałem jest córki ,starałem sie ją odwieść od tego wybory ,ale Ona stwierdziła że jest to ładny samochód
Jako że obecnie jestem w PL to jezdze sobie tym cudem techniki ,zakładam walonki i grubą kurtkę i jeżdże w tym zimnie bo to przecież klima utomatyczna jest ,słucham sobie stukania tych plastików i nie wiem jak jej to powiedzieć że ten wybór był pomyłką .
Co do alternatywy to uważam że jest mnóstwo pojazdów w tych pieniadzasz które normalnie grzeją hamuja przyspieszają i maja AWD tylko może nie są takimi wielkimi lochami.
Nie bardzo rozumiem czemu porówniane do Dustera wydaje się wam takie obraźliwie ???
Podobnie jak w Dacii w Outku plastiki przypominają lata 90 w carisme czy colta ,trzeszczą tak samo i rysują się podobnie.
Outlander to pierwszy Japończyk z którym mam do czynienia ,zawsze mnie odrzucało na myśl o wnętrzu japońca i teraz wiem czemu tak się działo ,przecież choćby przełączniki szyb w tym modelu wyglądają identycznie jak w Mitsu z lat 90 design zupełnie się nie zmienił ,brak oświetlenia ,szybę pasażera tez blokujemy zamiast tylko tylne .
To tak jakby porównać Golfa III z golfem VI tam widać przepaść a tutaj mała dziurę .
Już trójka miała z tylu regulowane na wysokość pasy czego Outek nie ma dalej podświetlane przyciski i sprawną klimę .
Nie mam zamiaru być zapatrzonym w jedną markę i nigdy tak nie będzie ,każde auto ma swoje wady i trzeba je głośno mówić a nie klepać sie po plecach i gadać że to nie jest ważne bo ogólnie jakby nie liczyć klimy zawiasu wykonania, silnika i skrzyni to jest to super wybór .
No proszę Was a taki Tiguan z 170 CR i DSG to bardzo miłe auto ,tylko co ja poradzę na kobiety .
jurekschroda - 21-04-2010, 17:09
Cytat: | Nie bardzo rozumiem czemu porówniane do Dustera wydaje się wam takie obraźliwie ??? |
Bo go widziałem z zewnątrz i w środku. Nie ma porównania. Dziwię się, oj dziwię się, ale to twoja opinia.
Cytat: | Podobnie jak w Dacii w Outku plastiki przypominają lata 90 w carisme czy colta ,trzeszczą tak samo i rysują się podobnie |
Mam Lancera i Colta z lat 90 tych i jakoś nic nie trzeszczy, ani nie jest porysowane.
Cytat: | przełączniki szyb w tym modelu wyglądają identycznie jak w Mitsu z lat 90 design zupełnie się nie zmienił ,brak oświetlenia ,szybę pasażera tez blokujemy zamiast tylko tylne |
To ja już nie wiem co ty widziałeś, jeśli design wg ciebie jest ten sam.
Cytat: | każde auto ma swoje wady i trzeba je głośno mówić a nie klepać sie po plecach i gadać że to nie jest ważne bo ogólnie jakby nie liczyć klimy zawiasu wykonania, silnika i skrzyni to jest to super wybór |
No to już niewiele zostaje. Ok, każdy szuka w aucie czegoś innego. Japończyki to definitywnie nie twój gust. Podobnie jak moim nie są samochody vw - nudne, bez wyrazu, poprawne, ale nie posiadające niczego, co akurat mnie chwyta za serce. A tego wymagam od auta. Na szczęście nie ma przymusu i każdy może sobie wybrać to, co mu odpowiada.
p.s. określenie bufon nodnosiło się do ciebie, bo ciebie nie znam, ale do ludzi, z ktorymi niestety miałem w tym kraju do czynienia.
Fragu - 21-04-2010, 17:19
ZbigniewD napisał/a: | Podobnie jak w Dacii w Outku plastiki przypominają lata 90 w carisme czy colta ,trzeszczą tak samo i rysują się podobnie. |
Mój colt ma 260 000 km....i uwierz, że decha nie trzeszczy
ZbigniewD napisał/a: | ale Ona stwierdziła że jest to ładny samochód |
..skąd ja znam takie stwierdzenia
ZbigniewD napisał/a: | dlatego jako swój osobisty pojazd wybrałem x5 |
Pozostaje pogratulować, że stać Cię na takie auto. Jednak nie ma co porównywać z Outkiem
jurekschroda napisał/a: | każdy szuka w aucie czegoś innego. |
..i tyle w temacie
ZbigniewD - 21-04-2010, 20:26
jurekschroda, a co jest porywającego w Outlanderze czego brakuję w Tigunanie ?? bo jak patrzę na tą czarną smutną dechę z lądowiskiem dla helikoptera na środku to jedynie co porywa to zimny wiatr z klimy
nie no serio ale wnętrze Outlandera to kaszalot jakich mało już Vitara jest bardziej finezyjna
Krzysiek_slask - 21-04-2010, 20:41
ZbigniewD napisał/a: | ... czarną smutną dechę z lądowiskiem dla helikoptera na środku |
Rozwalilo mnie to porownanie na teile Lepiej bym tego nie ujal.
Fakt, jak dla mnie to tez najmniej praktyczy schowek. Cokolwiek tam nie wsadze, lata na wszystkie strony swiata strasznie halasujac
rezon - 22-04-2010, 08:16
Krzysiek_slask napisał/a: | Cokolwiek tam nie wsadze, lata na wszystkie strony swiata strasznie halasujac | bo trzeba sobie go gąbką wykleić. Tak apropos TIguana - ma powkładane gumki do takich schowków
jurekschroda - 22-04-2010, 09:58
"jurekschroda, a co jest porywającego w Outlanderze czego brakuję w Tigunanie ??"
ZbigniwewD, a dla mnie właśnie wnętrze Tiguana jest tak ponure, ze można zasnąć na stojąco, kompletnie bez polotu. Jakby projektowane dla społeczeństwa, w którym każdy ma taki sam niewyszukany gust, pozbawiony choć śladu tęsknoty za finezją. Odnosi się wrażenie, że projektanci nawet śmieci w kuble układają pod odpowiednim kątem, żeby zoptymalizować proces wrzucania ich do śmieciarki. Do tego niemal pionowa malutka przednia szyba, ktora sprawia, że czuję się jak w jakimś panzerwagenie, a nie jak w samochodzie. I do tego ilość miejsca, która niczym nie ustępuje... osobówce Po prostu lipa. Dla mnie.
I nie rekompensuje mi tego wprost fanatyczna poprawność montażu i jakość materiałów.
Bo taki mam gust.
Przewaga Mitsubishi ( nie tylko jeśli chodzi o Outka, ale także o np. Lancernika) polega m.in. na tym, że za taką samą kwotę ( przy porównaniach pamiętajmy o czynniku finansowym !!!! i nie stawiajmy Outka koło X5 ) otrzymujemy auto o bardziej przestronnym wnętrzu, bardziej funkcjonalne, raczej bardziej niezawodne ( na pewno Lancer, bo nie znam statystyk Tiguan vs.Outek w tej kwestii), lepiej wyposażone. I dające tą przyjemność posiadania czegoś innego, niż większość ludków dookoła, o bardziej porywającej stylistyce nadwozia ( tu jest - wg mojego gustu - wprost miażdżąca przewaga )
Jest może jeden wyjątek - uwaga, ZbigniewD, uwaga - gdybym miał wybierać tylko pomiędzy nowym Coltem a nowym vw Polo, to wybrałbym... wybrałbym.... polo
Zaraz zrobię sobie harakiri
Zdaje sobie sprawę, ze odbiór ( dostarczane wrażenia estetyczne) takiego a nie innego wnętrza są uzależnione od indywidualnej percepcji. Tym samym muszę zrozumieć, że komuś może się to podobać, kogoś to może zachwycać. Są przecież miłośnicy vw, zakochani w tej marce po uszy. Dlatego wolałbym ZbigniewieD, żebyśmy poprzestali na uznaniu różnicy gustów i upodobań, i już więcej nie pisali, ze Mitsubishi czy VW to jakieś gówno, bo tym samym możemy urazić tych, którzy te marki kochają.
Spierajmy się , ale nie dotykajmy w ten sposób tej sfery, w której dyskusja nie ma sensu.
Przyjmijmy, że każdemu może się podobać coś innego - tobie niemiecka fiolozofia tworzenia pojazdów, a mnie japońska. I dzięki tej różnorodności ten zakichany świat czasem jest piękny, bo w końcu każdy może znaleźć coś dla siebie, i tym samym doświadczyć jakiejś tam radości. A o to chodzi, prawda ?
pozdrawiam[/quote]
Anonymous - 22-04-2010, 10:09
jurekschroda napisał/a: | dla mnie właśnie wnętrze Tiguana jest ponure jak w karawanie, kompletnie bez polotu. Jakby projektowane dla społeczeństwa, w którym każdy ma taki sam niewyszukany gust, pozbawiony choć śladu tęsknoty za finezją. |
pokaz mi ta finezje we wnetrz outka dla mnie te wnetrza sa praktycznie identyczne procz wlotow powietrza i skosow deski w outku.
mitsu wykazuje sie taka sama finezja co VW czyli zadna:
jurekschroda napisał/a: | Przewaga Mitsubishi ( nie tylko jeśli chodzi o Outka, ale także o np. Lancernika) polega m.in. na tym, że za taką samą kwotę ( przy porównaniach pamiętajmy o czynniku finansowym !!!! |
dlatego ludzie coraz czesciej wybieraja koreanskie marki, poczekaj az na dobre wejdzie do sprzedazy Hyundai IX35 ktory imo szybko osiagnie 1 miejsce wsrod suv.
jurekschroda - 22-04-2010, 10:34
Kurczę pieczone, a ten znowu swoje . I po co się tak produkowałem w poprzednim poście.... eh ....
Wloty powietrza ( w Tiguanie po prostu ochydne ) , kierownica, panel strowania klimy, przepiękne zegary, skosy na desce w centralnej części, pozycja za kierownicą, poczucie wielkości auta..... to wszystko podoba mi się bardzie w Outku.
Mam nadzieję, że niecelowo wrzuciłeś zdjęcie dechy Outka robione na wprost, a nie pod kątem ( jak vw), co uwypukla zalety (żart)
Mam nadzieję, ze nie będziesz teraz starał się mnie przekonać, że mam zly gust i tak naprawdę powinno mi sie podobać wnętrze vw. Zrozum, ze to indywidualna sprawa każdego z nas. Tobie się np. podoba blondynka, mnie brunetka, i kwita. Dlatego dziwię się, ze podejmujesz dyskusję w tej kwestii.
Powtarzam jeszcze raz - rozumiem, że komuś to wnętrze vw się bardziej podoba.
arturro - wklejając zdjecia wnętrz równie dobrze mógłbyś wkleić zdjęcia dwoch kobiet i rozpocząć dyskusję o ich urodzie.....
Przecież obie będą miały parę oczu, centralny nos , umieszczone pod nim usta, na górze jakieś włosy i uszy po bokach. Czyli co, są takie same ?
Na pewno nie. Wg ciebie też, nieśmiało podejrzewam
I podobnie z tymi zdjęciami.
Podobne, a mogą wzbudzić skrajnie różne doznania.
Jest w tym trochę racji ?
Cytat: | dlatego ludzie coraz czesciej wybieraja koreanskie marki, poczekaj az na dobre wejdzie do sprzedazy Hyundai IX35 ktory imo szybko osiagnie 1 miejsce wsrod suv |
O, no widzisz, potrafisz. O tym mozemy podyskutować. Hyundai już wprawdzie już tak mocno nie gra argumentem cenowym, jak kiedyś. Już tak dużej różnicy nie ma. Rozmawiając o tym ,kto będzie liderem w segmencie suv, najpierw moze spróbujmy określić, jakie czynniki ( cechy) wprowadziły na to miejsce Outka.
- przestronność wnętrza
- dobra relacja cena/wyposażenie
- stylistyka nadwozia
- renoma marki - jest to szczególnie ważne w przypadku marek niszowych !
- koszty eksploatacji
Czy w tych kwestiach wg Ciebie i szanownego forumowego towarzystwa IX35 ma przewagę nad Outlanderem ?
Anonymous - 22-04-2010, 10:52
jurekschroda napisał/a: | Kurczę pieczone, a ten znowu swoje |
nie ja swoje tylko Ty ciagle swoje piszac caly czas ze mistu robi auta z polotem szczegolnie wnetrza,
ja tylko wkleilem zdjecia pokazujac ze oba wnetrza sa ochydne i outka i tiguana zero polotu, zero gustu, sama funkcjonalnosc i ciecie kosztow.
jurekschroda napisał/a: | Dlatego dziwię się, ze podejmujesz dyskusję w tej kwestii. |
podejmuje bo Ty przekonujesz ze vw jest beznadziejny i w jakis sposob "atakujesz" osoby ktore twierdza inaczej stawiajac za wzor mitsu ale zaraz piszesz jurekschroda napisał/a: | Powtarzam jeszcze raz - rozumiem, że komuś to wnętrze vw się bardziej podoba. | wiec albo rozumiesz albo nie.
o gustach sie nie dyskutuje i tak powinno zostac, oba auta moga sie podobac i oba znajduje kupcow na rynku i niech tak zostanie.
inna kwestia jest pozniejsze zadowolenie z wybranego auta ale o tym mozna sobie poczytac na forum.
[ Dodano: 22-04-2010, 11:02 ]
jurekschroda napisał/a: | O, no widzisz, potrafisz. |
sluchaj nie musisz byc taki irytujacy w swoich odpowiedziach,
jurekschroda napisał/a: | - przestronność wnętrza |
nie wiem nie wypowiadam sie
jurekschroda napisał/a: | - dobra relacja cena/wyposażenie |
uwazam za bardzo dobra relacje cena/wyposazenie u Hyundaia
jurekschroda napisał/a: | - stylistyka nadwozia |
zdecydowanie na plus dla korei
jurekschroda napisał/a: | - renoma marki - jest to szczególnie ważne w przypadku marek niszowych ! |
napewno mitsu renoma nie rosnie a hyundaia zdecydowanie z roku na rok, dla osoby nie znajacej sie zupelnie na motoryzacji gdyby spytac o obie marki postawilaby je w tym samym rzedzie.
jurekschroda napisał/a: | koszty eksploatacji |
pewnie sa na podobnym poziomie
lexus - 22-04-2010, 11:04
A mi się podoba deska jak lotnisko ładna kierownica ,prostokątne wloty powietrza przetłoczenia przy dużych schowkach i wiele innych detali .Dlatego właśnie wybrałem outkaII ,co nie znaczy że wszystkim musi się podobać, nawet nie chciał bym żeby tak było gdyż mam satysfakcję jazdy autem innym niż wszyscy.BTW,o gustach sie nie dyskutuje.
Anonymous - 22-04-2010, 11:47
jurekschroda napisał/a: |
Wloty powietrza ( w Tiguanie po prostu ochydne ) , kierownica, panel strowania klimy, przepiękne zegary, skosy na desce w centralnej części, pozycja za
|
Dołączam się do opinii. Mi się wnętrze Tiguana po prostu nie podoba. Byłem w salonie, oglądałem i zrezygnowałem.
Z samochodów w porównywalnej cenie, bardzo mi się podobało wnętrze CX-7 i CR-V. CX-7 ma jeszcze spory atut w postaci fajnego silnika. Niestety, na forum Mazdy można poczytać, że sprawa on kłopoty.
sylb - 22-04-2010, 11:58
Właśnie kupiliśmy od firmy Hyunday-a, plastiki nie powalają ale jest w miarę przyzwoicie, tym bardziej że samochód i30 z kilmą i silnikiem diesla + lak.metaliczny, daliśmy 47k pln.
jurekschroda - 22-04-2010, 11:59
Cytat: | nie ja swoje tylko Ty ciagle swoje piszac caly czas ze mistu robi auta z polotem szczegolnie wnetrza,
ja tylko wkleilem zdjecia pokazujac ze oba wnetrza sa ochydne i outka i tiguana zero polotu, zero gustu, sama funkcjonalnosc i ciecie kosztow.
|
Piszę wyraźnie i zaznaczam to po raz enty - dla mnie są to wnętrza z polotem. Rozumiem, że dla kogoś innego ( np ty) polotu tam nie ma. Bo każdy ma inny gust. Ja nie staram się ciebie przekonać, tylko wyrażam swoje zdanie. I to usznanuj. Bronisz prawa innych do tego, uszanuj i moje,ok ?
Cytat: | podejmuje bo Ty przekonujesz ze vw jest beznadziejny |
nie przekonuję, ze vw ogólnie jest beznadziejny. Czytaj uważnie. Piszę, że dla mnie ( wg mojego indywidualnego gustu) taki jest. I mam prawo tak pisać, nie broń mi tego, podobnie jak nie bronisz innym pisać, ze mitsubishi jest do bani.
Cytat: | o gustach sie nie dyskutuje |
teraz mnie rozwaliłeś. Czy właśnie ta myśl nie przebija się przez moje dwa sotatnie posty w tym temacie ?
Cytat: | oba auta moga sie podobac i oba znajduje kupcow na rynku i niech tak zostanie. | No, w czymś się zgadzamy.
Cytat: | sluchaj nie musisz byc taki irytujacy w swoich odpowiedziach |
To nie było złośliwe. Raz się zagalopowalem, przeprosiłem, moje posty są już w zupełnie innym, pojednawczym tonie np. do ZbigniewaD, a ty wciąż myślisz, ze chcę komuś dogryźć. Nie chcę, naprawdę. Zdanie " O, widzisz, potrafisz" tak bardzo cię zirytowało? Nie miałem takich intencji.
Wyluzuj choć trochę.
Nie chcę już się z Tobą kłócić, ani z nikim innym. Nie możemy się dogadać, a pewnie w wielu rzeczach chodzi nam o to samo.
Nie powiem " daj pyska" boś facet, więc przyjmij moją rękę.
Kurcze, to też głupio zabrzmiało .
To co ? zgoda i koniec dogryzania ?
"napewno mitsu renoma nie rosnie a hyundaia zdecydowanie z roku na rok, dla osoby nie znajacej sie zupelnie na motoryzacji gdyby spytac o obie marki postawilaby je w tym samym rzedzie."
Hyundai się podciąga, jak najbardziej, fakt. Renoma Mitsu - hmm... gdybyśmy mieli się trzymać awaryjnosci, to według polskich statystyk gwarancyjnych awaryjność aut spod znaku Trzech Diamentów spadła w ostatnim roku o ponad 17%, przy jednoczesnym 60% wzroście liczby aut objętych okresem gwarancyjnym.
I to nie tylko w Polsce - według ostatniego raportu DEKRA marka Mitsubishi znalazła się na 2 miejscu wśród najbardziej niezawodnych pojazdów z przebiegiem powyżej 100 000 km.
Dokładając do tego rekordowe ( w 2009) wzrosty sprzedaży, mozna chyba pokusic się o stwierdzenie, że renoma Mitsu ma się całkiem dobrze.
Myślę, ze marki japońskie są wciżą lepiej postrzegane niż koreańskie - choć prawda jest, żadnej przepaści tu nie ma.
"uwazam za bardzo dobra relacje cena/wyposazenie u Hyundaia "
Ja również. Z tym, że kiedyś ta relacja biła na głowę większość konkurencji - teraz już takiej rewelacji nie ma. Moze przegonili księgowych i doinwestowali trochę w materiały ?
W każdym razie, roznice cenowe Hyundai vs reszta ( w tym Mitsu) nie są już takie duże.
Gdyby zachowali dzisiekszą jakość przy wczorajszej cenie, to fiu fiu.....
sylb - no fakt. I30 z dizelkiem w tej cenie to rewelacja. I do tego autko naprawdę super wygląda. Tak z ciekawości jak tam ze spalaniem ?
|
|
|