To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Problem ze światłami, same sie włączają. Jak temu zaradzić ?

DJ Fazi - 20-11-2010, 08:26

Przychylam się do prośby, które to glonojady ;-)
rezon - 20-11-2010, 12:53

DJ Fazi napisał/a:
Przychylam się do prośby, które to glonojady
popatrzcie się na pysk swoich outków - czy z niczym wam się nie kojarzy ta rozdziawiona paszcza ;)
bary77 - 20-11-2010, 13:32

rezon napisał/a:
DJ Fazi napisał/a:
Przychylam się do prośby, które to glonojady
popatrzcie się na pysk swoich outków - czy z niczym wam się nie kojarzy ta rozdziawiona paszcza ;)

Podejrzewam że chodzi o obecną wersję po lifcie. Z glonojadem mnie się ona jednak nie jakoś nie kojarzy. Może dlatego że nigdy nie byłem fanem rybek akwariowych...

Cze wersja przed liftem tez ma jakąś "akwarystyczną" ksywkę?

dab - 22-11-2010, 07:57

bary77 napisał/a:
Cze wersja przed liftem tez ma jakąś "akwarystyczną" ksywkę?

tak 8) paskuda pospolita :lol: :twisted:
:biggrin:

jmpdesign - 31-12-2010, 17:08
Temat postu: Re: Problem ze światłami, same sie włączają. Jak temu zaradz
tomko napisał/a:
OII wersja Glonojad , mam wlaczony automat swiatel (...) Zdarzylo sie juz kilkukrotnie (chyba 5 razy) ze rano Outek stal w pelnym oswietleniu(...). Kto ma podobny problem ?

To samo miałem w nowym, tygodniowym OII "glonojadzie".
Dealer nie odpowiedział mi nic na maila w tej sprawie!
Na razie się nie powtórzyło, ale wcześniej czy później rozładuje mi aku i wtedy pewnie mnie to zmobilizuje do jakichś ostrych działań.
Wypadałoby chyba zrobić jakiś program naprawczy w MMC w tej kwestii...

Wyłączanie świateł na OFF jest absolutnie bez sensu, bo szybko zarobię mandat jak zapomnę włączyć, a zapomnę. Próbowałem tak po tej przygodzie robić, ale nie jestem w stanie się przestawić na "manual" bo w Fiacie za ułamek tej ceny co Miś działało to bez najmniejszych problemów.

paolo - 16-01-2011, 11:24

witam,
też drążę ten temat, od czasu kupienia auta (2mies) sytuacja zdarzyla sie dwa razy. Nikt do teraz nie znalazl rozwiazania tego problemu, najnowsze oprogramowanie nie pomaga i to potwierdzilo MMC i moj przypadek. Ciekawą teorię na osobnym wątku:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=56249
przedstawil Gajduss - (wlasciwie powinno sie te wątki wlasciwie połączyc).
Forumowicz jest przekonany ze sytuacja taka wystepuje po zamknięciu i ponownym otwarciu drzwi (KOS), jeszcze zanim alarm się uzbroi. Po takiej akcji zdarzaly sie wlasnie u niego sytuacje samoczynnego włączenia swiatel w nocy i rozladowania akumulatora.
Czy w Waszych przypadkach ta teoria moze byc prawdopodobna? Bylaby to wskazowka dla ASO/producenta alarmu - jak naprawic ten feler.
pozdr,p.

Anonymous - 16-01-2011, 16:17

witam
światła mam cały czas włączone na system skandynawski, i odpukać od tamtej pory problem sie nie powtórzył, tzn grzecznie zamykam auto i ide do domku. Lecz gdy sobie o czymś przypomnę to czekam az alarm sie uzbroi (sygnał dźwiękowy) i otwieram drzwi. Jak będę próbował je otworzyć podczas uzbrajania to światła za jakiś czas sie same zapala.(tak było u mnie). Druga ważna sprawa: światła gasną po wyłączeniu zapłony i otwarciu drzwi kierowcy(moze i pasażera tez, nie sprawdzałem) - lecz gdy zgaszę auto przy otwartych drzwiach, to światła tez zaczynają fiksować.. Nie wiem czym to jest spowodowane lecz najpierw gasze auto później otwieram drzwi. Robie to dokładnie w takiej kolejności i na 100% problem ze światłami u mnie zniknął oby na stałe:)

paolo - 16-01-2011, 17:54

... u mnie nie ma sygnału dźwiękowego uzbrojenia - więc może to inny alarm lub inaczej skonfigurowany (nie wiem kiedy jest w pełni uzbrojony); Generalnie pomysł, że jest to problem instalacji alarmowej a nie samego komputera tlumaczylby brak mozliwosci zdiagnozowania usterki przez MMC Europe i dostrojenia oprogramowania. A alarmy z tego co wiem zakładane są w Polsce. Ciekaw jestem zdania pozostałych forumowiczów, którzy borykają się z tym problemem i nie mają pewności, że rano odpalą auto. pozdr,p.
michu300 - 17-01-2011, 10:41

Nie wiem, czy zauwazyliscie, ale u mnie jest tak, ze jak wlaczam alarm w ciagu dnia to swiatla sa wylaczone, ale po zmierzchu zostaja (postojowe) wlaczone przez jakis czas. Wniosek z tego, ze w sprawe zaangazowany jest czujnik zmierzchowy. Składajac do kupy te wszystkie zaleznosci, moze uda sie dojsc do sedna.
Muciek - 17-01-2011, 12:54

michu300 napisał/a:
Nie wiem, czy zauwazyliscie, ale u mnie jest tak, ze jak wlaczam alarm w ciagu dnia to swiatla sa wylaczone, ale po zmierzchu zostaja (postojowe) wlaczone przez jakis czas. Wniosek z tego, ze w sprawe zaangazowany jest czujnik zmierzchowy. Składajac do kupy te wszystkie zaleznosci, moze uda sie dojsc do sedna.

Ten czujnik zmierzchu działa z tymi postojowymi pod wieczór jako funkcja "Coming & Living Home", której ja w ogóle w aucie taty nie mogę uruchomić przez tryb skandynawski prawdopodobnie. To co napisałeś wyżej kolego można śmiało wyłączyć, jeśli oczywiście ci to przeszkadza.

Pozdrawiam.

michu300 - 17-01-2011, 13:05

Eeee, nie będę niczego wyłączał, dopóki działa w porządku... W sumie to jest nawet fajne, bo samochód trzymam na podjeździe i tam jest nieoświetlone, więc pomaga. Nawet nie wiedziałem, że jest ta funkcja, dopóki się pierwszy raz nie włączyła... :-)
mitsu00 - 17-01-2011, 13:12

michu300 napisał/a:
U mnie po tym jak zamontowalem swiatla do jazdy dziennej, przy zamykaniu i uzbrajaniu alarmu, wlaczaja sie one na chwile oswietlajac przod auta. Dzien czy zmierzch, bez znaczenia.
Muciek - 17-01-2011, 13:17

mitsu00 napisał/a:
michu300 napisał/a:
U mnie po tym jak zamontowalem swiatla do jazdy dziennej, przy zamykaniu i uzbrajaniu alarmu, wlaczaja sie one na chwile oswietlajac przod auta. Dzien czy zmierzch, bez znaczenia.

No bo tak powinno działać :) Ale jak widać przemyśleli z czujnikiem i działa tylko kiedy potrzeba, czyli gdy ciemno.

joachim69 - 08-02-2011, 10:09

ciekawe jak to rozporządzenie będzie się miało do Outlandera ,pewnie podniosą cenę i wtedy dołożą ledy w gratisie :wink:
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html

Muciek - 08-02-2011, 10:39

joachim69 napisał/a:
ciekawe jak to rozporządzenie będzie się miało do Outlandera ,pewnie podniosą cenę i wtedy dołożą ledy w gratisie :wink:
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html

No zapewne, bo za darmo to nic nie dają. Jak za LED'y życzą sobie 2,5kzł.

http://moto.onet.pl/16374...kul.html?node=2