[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Marcino - 13-10-2006, 08:09
Zmiesci sie, trzeba wyjąc ten plastik nak kołem zapasowym, i butla moze być wtedy wyższa, 60L ma około 25cm z tego co sie dowiedziałem.
Pozdrawiam
krzysio1972 - 13-10-2006, 10:44
Marcino napisał/a: | zgadnij ile kasy dzis u jednego gości usłyszałem za PRINSA..........7000zł
Sczena mi odpadła, gadał coś jeszcze o musowych lubryfikatorach dla wszytkich japońskich samochodów...... chyba ne miał racji bo nie mamy gniazd ceramicznych jak Yaris i Fordy chyba focusy.. |
Pieprzyl jak potluczony, a vsi prins w energy to 5.3kpln tyle placilem ja i chyba 100pln wiecej Drout
Marcino napisał/a: | Zmiesci sie, trzeba wyjąc ten plastik nak kołem zapasowym, i butla moze być wtedy wyższa, 60L ma około 25cm z tego co sie |
butla ma rozmiar 630x250 (mm) i w zaleznosci od producenta ma 60/62 l, rzeczywiscie wtedy trzeba wywalic schowki plastikowe, ja mam stako 53l o rozmiarze 630x225 i miesci sie ze schowkami, ale troche plastiki zeszlifowalem i jednak lekko wystaje.
Kiedys na MKP zamiescilem zdjecia, ale forum niestety nadal nie dziala, moze zrobie nowe i tu wkleje.
pa_pi - 15-10-2006, 21:22
Koledzy jak jest z OBD2 w galancie czy do instalki trzeba podłączyć 2 sondy lambda czy wystarczy podłączyć tylko tą przed katalizatorem ? i jeszcze jedno pytanko czy gdy sygnał jest pobierany bezpośrenio z wtysków gazowych to co z mapami wtrysków czy są potzrebne ?
krzysio1972 - 16-10-2006, 10:26
pa_pi napisał/a: | Koledzy jak jest z OBD2 w galancie czy do instalki trzeba podłączyć 2 sondy lambda czy wystarczy podłączyć tylko tą przed katalizatorem ? i jeszcze jedno pytanko czy gdy sygnał jest pobierany bezpośrenio z wtysków gazowych to co z mapami wtrysków czy są potzrebne ? |
To zalezy od instalacji. Ja mam vsi prins i tam ani sonda, ani tps nie sa podlaczane do kompa lpg, jedyna ingerencja w instalacje samochodu to odciecie wtryskow, ich emulacja i czytanie czasow otwarcia. Prins nie ma tez map, czas wtrysku lpg wyliczany jest na podstawie czasu benzyny i 2 parametrow ustawianych w instalce (w duzym uproszczeniu).
[ Dodano: 16-10-2006, 11:26 ]
A to zdjecia mojej instalki, VSI Prins:
Silnik, widac podniesiona pokrywe:
Reduktor z elektrozaworem:
Komputer vsi umieszczony kolo akumulatora:
Filtr fazy lotnej, z czujnikiem cisnienia i temperatury:
Emulator wtryskiwaczy:
Zblizenie na pokrywe silnika:
Wtryskiwacze:
Wlew pod zderzakiem:
Butla Stako 630X225 (mm) 53 l
Troche uniesiona podloga bagaznika:
Centralka z pelnym wskazaniem lpg:
[ Dodano: 16-10-2006, 12:13 ]
Marcino napisał/a: | Stag jest pakowany w Białymstoku z włsokimi komponentami, reduktory to chyba tomsetto, a wtryskiwacze to albo Valtec albo jeszcze jakieś inne.
Ja podjałem decyzję i zakładam 4gaz, reduktor LandiRenzo dwumembramowy na 200kM, wtryskiwacze Valtec-zółte mają być 1ohm podobno najkrótsze czasy otwierania dla Valteca.
4gaz jest polecane przez InterCars i on od nich zamawia całe zestawy.
|
Czyli zdecydowales sie na Staga 300
Bo ten 4gas IC to chyba rozni sie tylko naklejka na obudowie.
Marcino - 24-10-2006, 23:15
napisałem posta, zaczołem gadac na skype, weszła mi reklama i skasowało mi sie....
Ale od nowa.
Załozony mam reduktor LandiRenzo stałego cisnienia na scianie grodziowej, na kolektorze który był zdejmowany identycznie jak u Krzysia zostały zamontowane dysze o srednicy 2.2mm (bo to 2.5 tak usłyszałem, zastanawiali sie nad śrdnicą 2.0mm) wtryskiwacze Valtec, zmieciły sie pod obudowa bez niczego, sam ja przykrecałem. No i elektronika niestety albo stety STAG-200-6, a to dlatego ze 4gaz było cos z zasilaniem walniete i ni mieli kolejnego na podmiane na piatek dzwonili i moj adecyzja była ze zakładamy a jezeli cos bedzie nie tak to mi wymienia gratis. Butla Stako 53l, wieksza nie weszła na srednice we wneke na koło. Korek wlewu razem z paliwem (trzeba skorygowac podkładką kat zeby czasem nie obić lakieru jak pistolet odbije przy tankowaniu)
Montaz trawał 8-22 ale to wyjatkowo, bo mi zalezało na samochdzie - (sobota wyjazd był planowany), powiedzieli ze normalanie to trzeba dwa dni, mysleli ze bedzie prosciej
Wszytko jest ok, chodzi płynnie, nie czuc przełanczania b/g. Zalancza sie automatycznie na gaz przy 30st i 1500obr. odpala chyba zawsze z benzyny. Jak to powiedział mechnik który przejechał sie próbnie Galantem po gaz i na regulacji "Szefie, szef wie jak to zapierdala!!!" a sam ma pasata chyba B4 2.0 kombi, jak to usłyszałem to moja geba cieszyła sie przez dłuzyszy czas,
Teraz powiem ze nie czuc róznicy jak sie jedzie, spalanie z tczewa prez chojnów, piłe, do poznania - 370km zapaliła sie rezerwa jechałem tak 110-130, wlewam gaz na Orlenie 33,5l.... czyli okło 9,5l/100. Reszta relacji jak mi żona odda samochód... hehe.
Pozdrawiam
krzysio1972 - 25-10-2006, 11:55
No to gratuluje udanej finalizacji montazu lpg, no moze poczekajmy do pierwszego przegladu, pewnie po 1kkm.
Jak pisalem wg mnie 4gas to to samo co stag300, Tobie zalozyli staga 200 i poza brakiem obslugi 1 ohm wtryskiwaczy i 2 sondy lambda to raczej identyczne sterowniki(program i firmware jest taki sam). Rozumiem, ze wtryskiwacze maja cewke czerwona, bo zoltych 1ohm nie obsluguje, ktore AC zaleca przy czasach <3ms (podlacze swojego gala i sprawdze czasy na wolnych obrotach). Odnosnie pelnego wskazania lpg i rezerwy, traktuj to raczej w formie dyskoteki, niz rzeczywistego wskazania, najlepiej jezdzij na tzw. liczniku dziennym.
Marcino - 25-10-2006, 15:33
Tak, cewki sa czerwone, czasy otwarcia na wolnych to chyba 2.5ms, tak zdaje sie widziałem na laptopie jak mi gosciu wszytko objasniał. Z tego co widziałem to znają siena rzeczy. Sam ma identyczna instalke w swoim samochodzie (Rover 1.6), zreszta on jezdzi terenówka amatorsko tylko na gaz, Suzuki samuraj z silnikiem Poloneza 1.6.
Co daje obsługa 2 sondy lambda?
Z tymi czasami to do pytałem i powiedział mi ze w tym silnku nie ma to az takiego znaczenia czy zółte czy czerwone, ale sam nie wiem jak pojedze troche to sie zobaczy co i jak.
Pozdrawiam
Hubeeert - 25-10-2006, 18:38
Marcino napisał/a: | Co daje obsługa 2 sondy lambda? |
Ta druga sonda (za katem) dokonuje korekcji dawki paliwa tak żeby było cud mniód
EURO 3 czy jakoś tak
morosophem - 24-03-2009, 16:01
Mi gaz zakładał gazownik, który sam jeździ Audi A6 2004 LPG, chyba 3,0 ale nie jestem pewien. Auto odstawiłem o 6:30 rano, o 12:00 już jeździli z komputerem, o 14:00 już ja nim jeździłem. Powiedział mi tylko, że założyli mi jakieś większe dysze bo komputer zgłosił takie zapotrzebowanie. Wiem, że wszystko jest wykonane z wyjątkową dbałością, bo wynika to z pewnych układów biznesowych. Zbiornik mam 55l w kole zapasowym, pokrywa jest lekko wypukła ze względu na piankowe stopery, które opierały się na zapasie. Zastanawiam się nad ich usunięciem. Wlew po lewej stronie wlewu paliwa, pod klapką przez reduktor odkręcany. Różnicy miedzy LPG a petrolem nie ma. Tankuje tylko "Super" gaz na Statoilu i Shellu (tylko tam gdzie Shell jest dostawcą gazu). Irytują mnie tylko diody poziomu gazu, które nie mają prawie nic wspólnego z poziomem gazu w zbiorniku. Ale gazownik tłumaczył mi, że działają one na zasadzie oporowej i musiałbym ustawić je zalewając konkretne dawki gazu i ustawiając pod konkretny poziom konkretną diodę. Gaz w V6 - gorąco polecam, ecolo i economika
mar111cin - 24-03-2009, 18:52
nie pochwaliłeś się jaki masz ten gaz ; )
i w czym nie ma różnicy między lpg a pb
eremita - 26-03-2009, 13:47
ja mam staga 300 własnie wybieram sie do pierwszego przegladu po 1tys kilometrow mi załozyli tak ze praktycznie nic nie widac, montaz trwał od 9 do 16
pitbu77 - 25-05-2009, 14:31
Witam,
Ja od 23.05.2009 (caaaałe dwa dni) także jestem posiadaczem instalacji gazowej.
Powiem Wam też chciałem założyć Stag'a 300 + wtryski Valtec'a i parownik Tomassetto.
Jednakże w moim aucie mam teraz taki zestaw:
Centralka: Agis_i8 OBD/CAN - ten model przygotowany jest do 8 cylindrowych silników - trafił do Galantowego V6
Wtryski: Alex oparte o 3 ohm'owe zawory sterujące
Parownik: nie pamiętam nazwy - dwa wejścia gazu, do 500KM ponoć daje radę
Butla: póki co 42 litry - używana, oczywiście toroidalna zamiast koła zapasowego
Wlew paliwa: pod klapką,
Sterownik ze wskazaniem ilości gazu: w schowku po lewej od kierownicy
Sama instalacja trwała dwa (!!!) dni - co zrobisz jak kolesie robią we trzech cztery auta na raz? Mało tego, w sobotę już byłem tak niecierpliwy, że sam zacząłem składać auto. Przynajmniej wiem co i jak zrobili/łem.
Potem przyszedł czas na kalibrację komputera. I tu niespodzianka i ciekawostka. Agis ma ten plus, że nie ma swojej mapy wtrysku. Oryginalne wtryski z auta są "rozcinane" (chodzi o kable elektryczne) i wpinane do tej centralki razem z wtryskami gazu. Agis stopniowo zastępuje oryginale wtryski, wtryskami gazowymi, że nie wiadomo kiedy przełącza na gaz. A co lepsze, korzysta z map wtrysków z oryginalnego kompa i tak samo ustawia wtryski gazu jak wtryski paliwa! Czasy wtrysku identyczne!Ustawianie kompa w warsztacie zajęło to 20 minut i kolejne 20 minut na drodze.
Auto jedzie i specjalnie nie odczuwam różnicy. Mam automatyczną skrzynię więc kolejne 300km automat będzie się uczył jak zmieniać biegi po odpięciu akumulator, więc może dlatego trochę inaczej mi się jeździ.
Ogólnie silnik pracuje ciszej, krzywa momentu jest bardziej płaska i auto nie ma takich zakresów obrotów, że dostaje kopa. Płynnie, tak samo w całym zakresie obrotów prze do przodu.
Resztę opiszę jak trochę pojeżdżę.
Pozdrawiam
Matejko - 25-05-2009, 17:10
pitbu77 napisał/a: | Agis ma ten plus, że nie ma swojej mapy wtrysku. Oryginalne wtryski z auta są "rozcinane" (chodzi o kable elektryczne) i wpinane do tej centralki razem z wtryskami gazu. Agis stopniowo zastępuje oryginale wtryski, wtryskami gazowymi, że nie wiadomo kiedy przełącza na gaz. A co lepsze, korzysta z map wtrysków z oryginalnego kompa i tak samo ustawia wtryski gazu jak wtryski paliwa! Czasy wtrysku identyczne!Ustawianie kompa w warsztacie zajęło to 20 minut i kolejne 20 minut na drodze. |
a to w innych sekwencjach jest inaczej ??
pitbu77 - 25-05-2009, 22:50
Z tego co wiem to nie każda instalacja ma taki patent. Są takie instalki, które trzeba programować osobno. Instalacja Agisa (a propos tak samo polskie jak Stag 300) korzysta z oryginalnego kompa i dostosowuje wtryski gazu. Stag 300 emuluje wtryskiwacze benzyny - czyli pisząc krótko kopiuje. Tyle się dowiedziałem i podejrzałem jak Gazman (facet od gazu :] ) ustawiał wtryski na laptopie. Dobrał dokładnie takie same czasy wtrysku jak benzynowe - zdaje się 2,5ms. Dzięki temu komp z auta nawet nie wie, że podaje sygnał do wtrysków gazu. A spalanie gazu? Jak widać niżej przy deptaniu do 170km/h jest caaaaałkiem dobrze
KaWu - 26-05-2009, 10:51
pitbu77, sprawdz czy przy butowaniu nie podpierasz sie benzyna albo co gorsza nie masz ubogo - po spalaniu widac ze chyba tak.
Jak szukalem instalki do siebie to gdzies w necie czytalem, ze na Agisie tloki poplynely. Choc tam ktos mogl miec zle wyregulowana instalacje.
Ale lepiej sprawdzic.
W tym Agisie w ustawieniach, ręcznie zmieniasz czas wtrysku gazu
|
|
|