To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Co policja moze podczas kontoli drogowej ?

robertdg - 15-06-2010, 23:55

Zajc3w napisał/a:
Telefon wyłączony z włożoną baterią odcina zasilanie modułów radiowych
hmmmmmm, to dziwne dlaczego bez karty sim mogę się dodzwonić na 112, pamietam że pierwszy tel. jak miałem była nia Nokia 3110, i w niej także dało się zadzwonić na numer alarmowy bez karty SIM, tak samo w Ericssonie T28.
Owczar - 16-06-2010, 00:01

Tak, bo tel włączony rejestruje się w pierwszej dostępnej sieci. Ale wyłączony nie zadzwoni nawet na 112 ;)
Poza tym logicznie patrząc, gdyby wyłączony tel zasilał moduł radiowy to bateria wytrzymałaby tyle co na włączonym, nie używanym, lub niewiele dłużej.

robertdg - 16-06-2010, 00:06

Owczar napisał/a:
Poza tym logicznie patrząc, gdyby wyłączony tel zasilał moduł radiowy to bateria wytrzymałaby tyle co na włączonym, nie używanym, lub niewiele dłużej.
No co TY, przecież na wyłaczonym telefonie nie działa wyświetlacz i wiele innych pierdół które tak naprawde pożerają baterie, sam zasięg nie pobiera wiele energii, najwięcej energii telefon pobiera w trybie wybierania numeru oraz w momencie przyjmowania połaczonia, to najbardziej zabija baterie w telefonie, oraz bardzo rozbudowany wyświetlacz i inne pierdoły.
Owczar - 16-06-2010, 00:15

Mój telefon w czasie czuwania ma wyświetlacz działający w trybie monochromatycznym i wyświetla tylko godzinę. To co piszesz, że najwięcej podczas rozmowy to prawda, ale gdy szuka sieci, także zużywa dużo energii. Zresztą to tylko dywagacje, w dodatku nie na temat ;)
Może ktoś się pokusi o sprawdzenie tej teorii spiskowej i położy naładowaną, wyjetą baterię, sprawdzajac ile dni utrzyma sprawność, a potem zrobi to samo gdy będzie włożona do wyłączonego telefonu :)

Z tego co wiem, telefon nie zmodyfikowany, wyłączony, nie ma możliwości namierzenia. A wracając do numeru IMEI i kradzionych tel, to swego czasu operatorzy mieli obowiązek blokowania zdalnego telefonów, które zostąły zgłoszone jako kradzione.

robertdg - 16-06-2010, 00:41

Owczar napisał/a:
ale gdy szuka sieci, także zużywa dużo energii.
to nawet nie jest 10% tego co zużywa podczas podczas wybierania numeru, albo aktywacji połaczenia przychodzącego, a skąd wiem, bo to mierzyłem.
londolut - 16-06-2010, 06:26

robertdg napisał/a:
sam zasięg nie pobiera wiele energii,
Prawie 1,5A ;) Na takie małe urządzenie to naprawdę sporo. W zależności od mocy sygnału.
robertdg napisał/a:
w momencie przyjmowania połaczonia
Nie prawda. Pobiera tyle samo prądu co podczas trwania połączenia. W zależności od mocy sygnału.
robertdg napisał/a:
Owczar napisał/a:
ale gdy szuka sieci, także zużywa dużo energii.
to nawet nie jest 10% tego co zużywa podczas podczas wybierania numeru, albo aktywacji połaczenia przychodzącego, a skąd wiem, bo to mierzyłem.
A w jaki sposób to mierzyłeś? Przy wyszukiwaniu sieci pobór prądu jest jeszcze wyższy niż przy rozmowie. Może dojść nawet do 1,8A.
robertdg napisał/a:
bardzo rozbudowany wyświetlacz
Co masz na myśli? Jeśli rozmiar i rozdzielczość to powiem ci tylko tyle, że SE U1i (Satio), który ma 360 x 640 pikseli, 3,5-cala i 16mln. kolorów przy maksymalnym podświetleniu LCD i ruchomej tapecie pobiera d0 350mA.

Robert, nie kłuć się - zwykłej komórki nie namierzysz jeśli jest fizycznie wyłączona.

robertdg - 16-06-2010, 12:25

londolut, napewno nie mierzyłem tego multimetrem, ale spoko, nie kłuce się, niech każdy wie swoje, niepotrzebnie temat zboczył z toru, nie mam zamiaru przekonywać nikogo na siłe, często teoria nie idzie w zgodzie z praktyką.

EOT

swinks_UK - 16-06-2010, 18:34

Całkiem interesujący się zrobił OT, aż nie wytrzymałem i zadzwoniłem do brata, który w Orange jest inżynierem utrzymania ruchu na okręg śląsko-małopolski (Katowice - Kraków). Powiedziałem o co chodzi i zaczął się śmiać.
Owszem, operator sieci ma milion różnych możliwości zdalnego "molestowania" komórek, ale wyłączona komórka (brak zasilania modułu nadawania) oznacza brak takiej komórki w sieci. Koniec i kropka.
Tak jak pisał Owczar, szukanie sieci, a potem automatyczne logowanie się, nawet po zmianie pozycji o 10m pochłania najwiecej energii, bo sieć najpierw loguje się równolegle do wszystkich możliwych systemów transmisji (np. GSM, GPRS, UMTS, HDSPA itd.) a potem wybiera optymalny.
Owszem są komórki nowej generacji z wbudowanym modułem gps, gdzie nawet wyłączona ma podtrzymanie gps, ale to inna historia.

racer1972 - 18-06-2010, 18:17

Eh... Każdą włączoną komórkę da się namierzyć i niepotrzebny jest bezpośredni kontakt z operatorem :!: To żadne S-F i nie mieszkamy w Bangladeszu... Co do kontroli drogowej to sprawdzenie bagażnika i kabiny to kontrola bagażu a nie przeszukanie... Zmartwieni tym są ci,którzy mają się czego bać... i dobrze :doubt:
rosomak1983 - 19-06-2010, 22:30

racer1972 napisał/a:
Co do kontroli drogowej to sprawdzenie bagażnika i kabiny to kontrola bagażu a nie przeszukanie...

hahaha :D :D :D Dobre. Jest to przeszukanie ale maja do tego prawo jesli sa powazne przesłanki ku temu badz maja nakaz.

Hubeeert - 19-06-2010, 23:42

rosomak1983 napisał/a:
maja do tego prawo jesli sa powazne przesłanki ku temu badz maja nakaz.
W praktyce - zawsze.
rosomak1983 - 20-06-2010, 04:54

Hubeeert napisał/a:
rosomak1983 napisał/a:
maja do tego prawo jesli sa powazne przesłanki ku temu badz maja nakaz.
W praktyce - zawsze.

zalezy gdzie... u nas owszem.. dlatego unidena jednak nie kupie :P :P :P

racer1972 - 20-06-2010, 17:01

rosomak1983 Upomnij się np.w Niemczech o nakaz... Nocleg ze śniadaniem na koszt państwa będzie w cenie... i to wersja optymistyczna... :badgrin:
rosomak1983 - 20-06-2010, 19:51

racer1972 napisał/a:
Upomnij się np.w Niemczech o nakaz...

ja to do niemczech nie jezdze :D :D :D

krzychu - 20-06-2010, 22:25

Zawsze się zastanawiałem nad takim klimatem że zatrzymuje nas policja obcego kraju, nie możemy się dogadać bo my nie znamy ichnijeszego, oni naszego bądź angielskiego i co wtedy? Druga sprawa nie mamy kasy na mandat w Niemczech (te nigdy nie są małe) i co wtedy też nocleg na koszt państwa niemieckiego?