To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] lusterka - rozmowy, pytania, montaż i demontaż

loki7777 - 30-10-2008, 06:57

@ x szukajka:) Co do foteli to sa maty i dokladny opis co i jak a lustereczka podlaczyc do ogrzewania tylnej szyby i tez bedzie ok.
Charlie - 30-10-2008, 08:52

loki7777 napisał/a:
@ x szukajka:) Co do foteli to sa maty i dokladny opis co i jak a lustereczka podlaczyc do ogrzewania tylnej szyby i tez bedzie ok.

No właśnie przejrzałem całą szukajkę i troche znalazłem ale nie wszystko co mnie interesuje, może coś pominąłem. Znalazłem rosyjski opis jak rozebrać fotel i wprowadzić matę, to wiem już, ale chodzi mi głównie o to jak wykorzystać istniejące przewody, czy wystarczy kupić przełączniki oryginalne i je wpiąć w kostki LH i RH a po drugiej stronie normalnie podłączyć maty czy trzeba to jakoś inaczej kombinować?

A co do lustereczek, to po prostu podłączyć kable w to samo miejsce z którego wychodzą kable do szyby?? :lol: :lol:

mlun - 18-10-2009, 12:22

Słuchajcie napiszcie jak to jest z montażem tego wkładu lusterka.Niedługo będę wymieniał matę i czytałem że po jej przyklejeniu do lusterka cały wkład trzeba przykleić jeszcze taśmą dwustronną albo klejem do tej ramki plastikowej którą się wkłada do całej obudowy. Zanalezłem natomiast jeszcze takie info, żeby włożyć wkład razem z ramką do ciepłej wody albo ogrzewać suszarką i wtedy lusterko wyjdzie bez większego problemu a potem wystarczy je wcisnąć bez żadnego kleju. Która metoda jest właściwa i daje gwarancję, że mi lusterko nie wypadnie na naszych pięknych dziurawych drogach?
A co do kleju czy taśmy to muszą być jakieś specjalne czy np. zwykły klej do luster albo zwykła tasma dwustronna wystarczy(o tak np. http://www.allegro.pl/ite..._x_1_5_m.html).

mikall0 - 20-10-2009, 17:36

Panowie pomocy. Gdzie konczy sie przewod od starego lusterka bo idzie dalej w kierunku obicia drzwi. jest tam jakas zlaczka na podlaczenie nowego lusterka? Jak sie tam dostac?
barthez2183 - 20-10-2009, 23:30

mikall0, musisz ściągnąć boczek i na górze pod boczkiem masz kostkę gdzie łączy się ten przewód.
MarcinBoss - 09-11-2009, 18:59

witam. mam carisme 98 gdi. jest ona jedna dosc slabo wyposazona w elektryke. interesuja mnie glownie elektryczne i podgrzewane lusterka.w zime przydatna sprawa. na aukcjach jest sporo rozbitkow i bylem ciekawy czy takie lusterka mozna u mnie zamontowac. jak to wyglada pod wzgledem technicznym?? bede wdzieczny za wszystkie odpowiedzi. pozdro
mlun - 09-11-2009, 22:12

Jeśli są kable wyprowadzone w lusterkach(wystarczy że zdjemiesz szkło i zobaczysz) to musisz tylko zakupić diw maty grzewcze, przykleić i możesz się cieszyć takimi lusterkami. Gorzej jak nie masz instalacji to wtedy musisz sobie podciągnąć od obwodu do ogrzewania tylnej szyby.Zabawy jest napewno więcej ale w chłodne dni docenisz ten wysiłek:P.
Co do elektrycznych to musisz faktycznie tylko z rozbitków szukać całych mechanizmów żeby sobie przełożyć bo raczej inne wyjścia nie ma.

gmjuras - 25-01-2010, 21:23

Panowie, jak dokladnie wyglada wymiana calego lusterka zewnetrznego od strony kierowcy? trzeba rozkręcac cale drzwi czy mozna sobie jakos poradzic na skroty? gdzie bedzie podpiecie pod elektryke tego lusterka?

w Mitsubishi Carisma Workshop Manual w rozdziale 51 w dziale DOOR MIRRORS sa tylko rozpisane poszczegolne czesci lusterka, jest niby odwolanie do rozdzialu 42 tyczacego sie drzwi ale nie moge potrzebnych mi informacji w tym dziale znalezc...

a skoro piszecie ze lusterka latwo i w duzych ilosciach kradna to najpewniej mozna je jakos od zewnatrz odkrecic i wymienic...

wojtek040491 - 20-03-2010, 11:22

to jest tak. do elektrycznych to się można z zewnątrz dostać, urywając tylko jeden plastikowy gwint. natomiast w manualnym trzeba jeszcze rozpiąć sterowanie. tako sie sprawa prezenci. co do prawidłowego zdejmowania to tak:
1. trzeba zdjąć plastikową osłonę w trójkącie wewnętrznym (podważyć nożem, śrubokrętem)
2. odkręcic jedyną tam śrubkę, zdjąc ten wewnętrzny plastikowy trójkącik,
3. zdjąć zewnętrzny plastik
4. odkręcic śrubkę od sterowania, wyciągnąć na wierzch i rozebrać sterowanie
5. odkręcic śruby mocujące lusterko
6. finito :) lusterko zostaje w ręce :)

żeby złożyć, to pkt. 5,4,3,2,1 :)

wypowiem się może jeszcze w sprawie angielskich lusterek. jeżeli tylko ma sie europejską podstawe lusterka, to "angliki" są bardzo przydatne i tanie (120zł. dałem za 2) wystarczy właśnie tylko wymienic podstawe.
Serdecznie pozdrawiam i życze miłej współpracy z Miśkami :)

przemekx303 - 20-03-2010, 20:16

a to real foto i przestroga dla tych którzy składają lusterko . Ja już nie składam :mrgreen:

wojtek040491 - 21-03-2010, 23:02

przemekx, musiałeś coś żle zrobić. Bo ja robiłem u siebie oba te lusterka (co prawda dałem po 2 te tylejki mocujące na każdą stronę tak dla pewnośąci) ale jak założyłem jedną i sie chwile bawiłem to nic się nie obsunęlo. Po prostu trzeba je treoche podprostować i też dobrze jest zrobić taki rowek na ośce gdzie ta truleja ma styk, i nie ma pana we wsi, żeby to odpadło. Ja tylko tu opisuje własne doświadczenia. Róznie dobrze mozna dokonać zakupu lusterka używanego na alledrogo :P

A przy okazji chciałbym sie zapytać, czy krtoś nie ma na sprzedaż lewego wkładu asferycznego oryginalnego??

przemekx303 - 23-03-2010, 21:35

chyba mnie źle zrozumiałeś , bo chodziło mi o składanie takie jak po parkowaniu auta w wąskiej uliczce żeby nikt nie oberwał , i po ok 4 miesiącach chowania w końcu ta tulejka mocująca się poluzowała opadła niżej i lusterko się ledwo trzymało . A zdjęcie robione podczas naprawy , ale robota i tak do poprawy bo robione na szybko a jak wiesz to tą sprężynę nie tak lekko jest ścisnąć , i teraz drży po przekroczeniu stówki. Czym właśnie ścisnąłeś sprężynę
wojtek040491 - 23-03-2010, 22:41

aj, przepraszam nie zrozumieliśmy się. :wink: ja to zrobiłem tak. miałem zdjęte lusterko (bo go przecież rozbierałem :) ) wyczyściłem, przygotowałem, złożyłem tak jak miało być, poprosiłem o pomoc drugą osobę, żeby przytrzymała mi lusterko i dwoma śrubokrętami (dość dużymi) dociskałem, aż trafiło na poprzednie miejsce, dało rady no i działa tak jak powinno :) ale w sumie to później pomyślałem, że można wziąć kawałek rurki, młotek i dobijać delikatnie...
przemekx303 - 23-03-2010, 22:53

z tym dobijaniem też dobry pomysł , ja pomyślałem o zrobieniu gwintu na zewnątrz lub wewnątrz tulei to wtedy już na wieki , ale do tego trzeba okablowanie wyjąć a na to nie mam ochoty bo chyba trzeba drzwi rozbierać żeby się do wtyczki dostać. Ja ściskałem sam na parkingu i dlatego jest do poprawki
wojtek040491 - 23-03-2010, 23:16

jak zdejmiesz lusterko, to można dobić, ale jak chcesz przyatakować na parkingu bez rozbierania, to śrubokręt w dłoń ^^