[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Odpowietrzenie hamulców
robertdg - 29-10-2011, 17:08
PIOTR_FOTO napisał/a: | Kiedyś miałem podobny problem tyle że w Tico. Stanęły ze starości tylne zaciski | To Tico miało z tyłu zaciski Przepraszam za OT ale top bardzo interesujące, gdyż niegdy nie widziałem i nie słyszałem o Tico z zaciskami z tyłu
A co do PIOTR_FOTO napisał/a: | siadła tylna sekcja pompy hamulcowej. | to może być możliwe
PIOTR_FOTO - 29-10-2011, 18:59
Nie nie. Tico nie ma zacisków. Chodziło mi o te cylinderki co rozpierają szczęki. Dobrze myślałem-źle napisałem
Torp12 - 30-10-2011, 00:27
Sprawa dotyczy lewego przodu... Chociaz generalnie pedal nie stawia zadnego oporu... Wpadam jak w maslo. Na samym koncu dopiero hamulce lapia. ABS dziala.
Generalnie zadnej rady nowej nie widze, wiec musze odpowietrzyc jeszcze raz caly uklad. Jak to nie pomoze to sie trzeba wziasc za pompe...
PIOTR_FOTO - 30-10-2011, 07:58
A pamiętasz, że przy odpowietrzaniu należy uruchomić silnik i odpowietrzać wg kolejności na krzyż? I koniecznie zalewaj nowym płynem.
Torp12 - 30-10-2011, 13:38
PIOTR_FOTO napisał/a: | A pamiętasz, że przy odpowietrzaniu należy uruchomić silnik i odpowietrzać wg kolejności na krzyż? I koniecznie zalewaj nowym płynem. |
Po pierwsze nie musi byc odpalony silnik, wystarczy tylko wlaczony zaplon...
Mnie tylko dziwi czemu mialby sie zapowietrzyc caly skoro teraz robiony byl tylko jeden zacisk...
[ Dodano: 30-10-2011, 18:09 ]
Dobra Panowie zrobilem odpowietrzanie na wlaczonym zaplonie w kolejnosci:
Prawy tyl
Lewy przod
Lewy tyl
Prawy przod
Przepuscilem okolo 0,25 lira plynu. I generalnie zadnej poprawy...
Mianowicie jest tak: depczac hamulec ostro na pale do podlogi hamulce blokuja kola i jest w miare ok. Natomiast jak hamuje lekko (powiedzmy pedal wciskam do polowy) to praktycznie hamulcy nie ma...
Myslicie ze dalej gdzies powietrze w ukladzie czy to wina serwa?
ABS dziala.
Owczar - 30-10-2011, 18:44
Masz dalej zapowietrzony układ.
Kolejność dobra. Generalnie bez włączonego zapłonu i odpalonego silnika powinno dać radę, bo już kilka razy odpowietrzałem jak miałem wyciek przy zacisku.
0,25l to wcale nie tak dużo kup sobie 4m przewodu 5mm.
Załóż na odpowietrznik jeden koniec, a drugi do zbiorniczka. Odkręć minimalnie odpowetrznik. Będziesz musiał wyczuć ile, ale to będzie jakieś 3/4 obrotu. Chodzi o to by płyn się pompował, a nie zasysał z rurki tylko z układu. Będziesz pięknie widział jak przez rurkę płynie płyn z bąbelkami lub czysty płyn. Ja bym pompy nie rozkręcał. One się w galu praktycznie nie psują. Sporadyczne przypadki.
PIOTR_FOTO - 30-10-2011, 19:08
Odnośnie uruchomionego silnika to w każdym manualu pisze inaczej. W tym co ja mam odnośnie odpowietrzania hamulców pisze tylko tyle, aby odpowietrzać hamulce wg określonej kolejności. Natomiast we fragmencie manuala na pierwszej stronie tego tematu kolega kochajj zamieszcza skan manuala, gdzie oprócz informacji o kolejności odpowietrzania wyraźnie pisze: "Start the engine and bleed the air... " i coś tam jeszcze o filtrze płynu przy układach z ABS.
A tak na marginesie kolego kochajj skąd masz tego manuala bo sciągnąłem drugiego z naszego forum i tam też nie ma tej informacji na temat uruchamiania silnika podczas odpowietrzania. Masz może jakąś nową wersję?
Torp12 - 30-10-2011, 19:37
Owczar ale to mowisz mam jeszcze raz wszystkie zaciski poodpowietrzac tylko wiecej plynu przepompowac?
Owczar - 30-10-2011, 19:39
Tak, ale myślę, że problem tkwi głównie w tym zacisku który naprawiałeś...
Torp12 - 30-10-2011, 19:43
Owczar napisał/a: | Tak, ale myślę, że problem tkwi głównie w tym zacisku który naprawiałeś... |
Kurde i jakis pecherzyk by sie tak solide opieral? Nosz kurde. No nic trzeba bedzie odpowietrzyc jak mowisz raz jeszcze.
Krzyzak - 31-10-2011, 08:06
Torp12 napisał/a: | Myslicie ze dalej gdzies powietrze w ukladzie czy to wina serwa? |
serwo łatwo sprawdzisz - na zgaszonym silniku pompuj aż pedał będzie twardy
jak po 10 minutach nadal będzie twardy, a ściągnięcie z serwa wężyka podciśnienia zrobi pssssss, to jest OK
powiem ci, że u mnie padnięta była pompa - objawy identyczne
w środku tłoczek jest trzymany przez stalowy pręcik i u mnie ten pręcik był skrzywiony lekko - to wystarczyło, żeby puszczała między sekcjami...
zmień pompę - najlepiej z serwem - ja kupiłem za 50 pln z allegro
Torp12 - 31-10-2011, 17:26
Krzyzak zaraz zrobie to odpowietrzanie jak nie pomoze no to bedzie jednoznacznie ze pompa. Tylko uzywka z allegro raczej mnie nie przekonuje bo cholera wie ile to podziala. Wiec albo jakis zestaw naprawczy albo zostanie nowka...
Krzyzak - 31-10-2011, 21:51
z zestawem możesz mieć problem - wszystkie pompy są calowe, ale zestaw uszczelek jest różny (chyba z 3 rodzaje są)
jeśli masz zgięty ten pręt, to jego w zestawie nie znajdziesz
pompę jakoś trafiłem - udało się
to bardzo rzadka awaria i myślę, że warto zaryzykować - jeśli się nie poprawi, to możesz zwrócić/wymienić - mój sprzedający miał 4 pompy na stanie
Torp12 - 31-10-2011, 22:27
No dobra odpowietrzylem. Przepompowalem chyba ze pol litra przez kazdy zacisk. Jest znaczaca poprawa. Czy to jest 100% sprawnosci na ta chwile nie powiem. Dzieki za rady chlopaki:)
Poprawa jest ale ciagle to nie jest to:/ Pierwsze depniecie i pedal leci w podloge, dopiero przy drugim twardnieje... Takze zaczynam powazne poszukiwania pompy.
BTW czy po przekreceniu zaplonu kotrolka recznego nie powinna sie zaswiecic?
Dread87 - 23-11-2011, 23:21
Witam, po przekreceniu kluczyka na zaplon, jesli masz zaciagniety reczny, kontrolka powinna sie swiecic. W moim galu tylne hamulce sa bebnowe, tez sie je odpowietrza? Jesli tak to w taki sam sposob?
|
|
|