[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Odpryski na lakierze - problemy z lakierem.
Zbigi - 13-09-2011, 11:12
BobBudowniczy35 napisał/a: | Mnie spotkała następująca historia.
Będąc na myjni samoobsługowej BP, wodą pod ciśnieniem ściągnąłem sobie lakier bezbarwny z jednego lusterka. Taka jest wersja ASO z mojego opisu przez telefon. Obecnie lusterko jest matowe i oczywiście nadaję się do lakierowania. W ASO grzecznie udzielili mi informacji, że taka usterka wypada spod gwarancji. Ewentualnie mogę dochodzić odszkodowania od myjni. Koszt takiego malowania u Filipowicza w Krakowie 300 netto
Myślałem, że kłopoty z lakierem skończą się na odpryskach, a teraz czekam jak przy następnym myciu ściągnę sobie lakier np. z przedniej klapy
Jakieś pomysły, sugestie?
pozdrawiam |
Ja jak w nowiutkiej Hondzie City zmyłem sobie myjką ( tylko 100bar, taka mała domowa )część lakieru z przedniego zderzaka to w Hondzie powiedzieli, że nie ma takiej możliwości aby w ten sposób zmyć dobrze położony lakier i bez problemowo pomalowali zderzak na gwarancji!!! Nie było żadnego problemu. Nawet przeprosili w imieniu Hondy za to, iż taka sytuacja mogła w ogóle zaistnieć.
Spytaj więc gdzie jest w instrukcji napisane, że nie wolno myć samochodu w ogólnie dostępnej myjni publicznej wodą pod ciśnieniem. Jak będą cwaniakować, że za duże było ciśnienie to każ im sobie podać gdzie jest napisane jakie jest nie dopuszczone przez producenta samochodu.
Nie daj się spławić
BobBudowniczy35 - 13-09-2011, 11:36
Zbigi napisał/a: | BobBudowniczy35 napisał/a: | Mnie spotkała następująca historia.
Będąc na myjni samoobsługowej BP, wodą pod ciśnieniem ściągnąłem sobie lakier bezbarwny z jednego lusterka. Taka jest wersja ASO z mojego opisu przez telefon. Obecnie lusterko jest matowe i oczywiście nadaję się do lakierowania. W ASO grzecznie udzielili mi informacji, że taka usterka wypada spod gwarancji. Ewentualnie mogę dochodzić odszkodowania od myjni. Koszt takiego malowania u Filipowicza w Krakowie 300 netto
Myślałem, że kłopoty z lakierem skończą się na odpryskach, a teraz czekam jak przy następnym myciu ściągnę sobie lakier np. z przedniej klapy
Jakieś pomysły, sugestie?
pozdrawiam |
Ja jak w nowiutkiej Hondzie City zmyłem sobie myjką ( tylko 100bar, taka mała domowa )część lakieru z przedniego zderzaka to w Hondzie powiedzieli, że nie ma takiej możliwości aby w ten sposób zmyć dobrze położony lakier i bez problemowo pomalowali zderzak na gwarancji!!! Nie było żadnego problemu. Nawet przeprosili w imieniu Hondy za to, iż taka sytuacja mogła w ogóle zaistnieć.
Spytaj więc gdzie jest w instrukcji napisane, że nie wolno myć samochodu w ogólnie dostępnej myjni publicznej wodą pod ciśnieniem. Jak będą cwaniakować, że za duże było ciśnienie to każ im sobie podać gdzie jest napisane jakie jest nie dopuszczone przez producenta samochodu.
Nie daj się spławić |
Dzieki za rade !
Szczerze, to zaczyna mnie to co raz bardziej irytować, delikatnie bez wulgaryzmów rzecz ujmując.
mjsystem - 13-09-2011, 16:57
BobBudowniczy35 napisał/a: | Będąc na myjni samoobsługowej BP, wodą pod ciśnieniem ściągnąłem sobie lakier bezbarwny z jednego lusterka |
Odważny jesteś, każdy wie, że lakiery wodne są wyjątkowo miękkie i nie znam nikogo, kto jeżdzi na automatyczne myjnie.
Nie cisnienie wody tylko szczotki spowodowały ubytek lakieru. Nie sądzę, że myjnia jest winna. Winny jest lakier, ale reklamacja nikomu się jeszcze nie udała
Trik - 13-09-2011, 18:43
mjsystem, Czy myjka samoobsługowa jest myjką automatyczną szczotkową?
Może kolega zbyt blisko przerezał lancą? Jakie ciśnienie idzie z lancy na takich myjkach przy stacjach?
BobBudowniczy35 - 13-09-2011, 20:47
mjsystem napisał/a: | BobBudowniczy35 napisał/a: | Będąc na myjni samoobsługowej BP, wodą pod ciśnieniem ściągnąłem sobie lakier bezbarwny z jednego lusterka |
Odważny jesteś, każdy wie, że lakiery wodne są wyjątkowo miękkie i nie znam nikogo, kto jeżdzi na automatyczne myjnie.
Nie cisnienie wody tylko szczotki spowodowały ubytek lakieru. Nie sądzę, że myjnia jest winna. Winny jest lakier, ale reklamacja nikomu się jeszcze nie udała |
Nie byłem na automacie(nie myje już tak samochodu od co najmniej 6 lat), tylko na stanowisku gdzie sobie sam myjesz samochód. Automat nie miał też szczotki. Woda pod ciśnieniem z myjki zmyła lakier.
mjsystem - 14-09-2011, 11:30
Cytat: | Nie byłem na automacie(nie myje już tak samochodu od co najmniej 6 lat), tylko na stanowisku gdzie sobie sam myjesz samochód. Automat nie miał też szczotki. Woda pod ciśnieniem z myjki zmyła lakier.
_________________ |
Sorki, źle to zrozumiałem
To rzeczywiście problem z lakierem...
Trik napisał/a: | mjsystem, Czy myjka samoobsługowa jest myjką automatyczną szczotkową? |
Nie wiedziałem, że na BP sa takowe i źle skojarzyłem
Anonymous - 16-09-2011, 18:23
Widziałem dzisiaj zapowiedź programu turbo kamera na TVN Turbo. Podejmują temat jakości lakieru i odprysków na lancerze. Premiera programu w najbliższy poniedziałek o 22:30.
mjsystem - 16-09-2011, 18:58
Wojt77 napisał/a: | Widziałem dzisiaj zapowiedź programu turbo kamera na TVN Turbo. Podejmują temat jakości lakieru i odprysków na lancerze. Premiera programu w najbliższy poniedziałek o 22:30. |
Aż się cieszę, co się będzie działo po edycji programu
macho - 16-09-2011, 20:15
ja myślę ze nic tylko tyle ze lancer straci na wartości więcej i tyle .
waldinio - 18-09-2011, 12:18
hej
a ja sie wczoraj w nocy załamałem :/ wróciłem z koncertu we wrocławiu do samochodu, patrze i oczom nie wierze.... jakiś debil bawil się gwozdziem, mam zrysowany samochód do gołej blachy.... jak bym dorwał to bym chyba zabił....
RalfPi - 18-09-2011, 15:57
Nie przejmuj się.. Ja ostatnio wjeżdżam do garażu, patrzę od przodu.. a tu prawa strona zderzaka.. "przetarta":(
Pozdrawiam!
PS Z AC Ci to chyba zrobią.. Ja mam zderzak i lampę do wymiany, ale się zastanawiam czy zgłaszać jako szkodę parkingową.. Nie wiem ile mi składki podniosą.. Może ktoś z Forumowiczów wie??
Luk - 18-09-2011, 16:12
Ja miałem robiony przerysowany gwoździem bok, czyli dwoje drzwi. Robione z AC, składka wzrosła o 200-300 zł, a raczej po prostu w następnym roku miałem tyle samo, zamiast zniżki. Gdybym robił za swoje, to zapłaciłbym ok. 800 zł. Tyle, że ja miałem rysę do podkładu, a nie do blachy.
mjsystem - 18-09-2011, 21:04
Ja mam od roku wgniecione pionowo drzwi pasażera... Uroki hipermarketów, ot ktoś walnął swoimi drzwiami po całości. Zostawiłem to, lakier cały a zrobię jak bedzie potrzeba. Ale ludzie są wredni...
RalfPi - 19-09-2011, 09:51
mjsystem, wciąż czekam na zdjęcia:)
Kjuba - 19-09-2011, 11:27
RalfPi napisał/a: | Nie przejmuj się.. Ja ostatnio wjeżdżam do garażu, patrzę od przodu.. a tu prawa strona zderzaka.. "przetarta":(
Pozdrawiam!
PS Z AC Ci to chyba zrobią.. Ja mam zderzak i lampę do wymiany, ale się zastanawiam czy zgłaszać jako szkodę parkingową.. Nie wiem ile mi składki podniosą.. Może ktoś z Forumowiczów wie?? |
zależy od firmy, od 10 - 20% stracisz zniżki za bezszkodowość plus ewentualne zniżki za bezszkodową kontynuację, podaj gdzie masz to Ci powiem
|
|
|