Outlander II GEN Techniczne - SZARPANIE AUTA PODCZAS DODAWANIA GAZU
joker_wmb - 17-05-2011, 12:49
ja mam dopiero 28 tkm wiec sprzęgło ani dwumas nie powinny być już zużyte...wogołe niec nie powinno szwankować przy tym przebiegu
rezon - 17-05-2011, 13:15
joker_wmb napisał/a: | ja mam dopiero 28 tkm wiec sprzęgło ani dwumas nie powinny być już zużyte...wogołe niec nie powinno szwankować przy tym przebiegu | pewnie, że nie powinny, ale to tylko urządzenia. Przy 90kkm też nie powinno być wytarte koło dwumasowe, a było . Co innego zużycie tarczy sprzęgła czy luzy osiowe dwumasy przy podniesionej mocy - można powiedzieć, że przyspieszone skutki podniesienia mocy . Czy szarpie Ci jakby nie dostawał paliwa czy na wyższych biegach przy mocnym dodaniu gazu takie lekkie szarpnięcie z odgłosem jakby zwiększenia obrotów? Jak pierwsze to może być wiele rzeczy już wspominanych (program, wtryskiwacz, paliwo,....) jak drugie - to niestety może być sprzęgło lub/i dwumasa.
KowaliK - 17-05-2011, 15:37
joker_wmb napisał/a: | u mnie objaw jest taki, iż podczas dodawania gazu powyżej 2,5 tys. obr. (na każdym biegu) mam wrazenie jakby auto traciło przycze[nośc albo właśnie miało problem z dawkowaniem paliwa...myslicie, że to tez wtrysk? |
Na jakich biegach to występuje - jeśli 1, 2 w skrajnych przypadkach 3 to myślę, że to utrata przyczepności.
joker_wmb - 18-05-2011, 09:06
powiem tak, odgłosów nie słychać żadnych , natomiast zjawisko to ma miejsce praktycznie na każdym biegu od 2 wzwyż przy dodawaniu gazu powyżej 2,5 rpm... mam nadzieje,że to nie wtrysk bo gwarancja tego nie obejmie,a z drugiej strony auto tankuje na jednej stacji (głownie) Shell i leje v-powera więc teoretycznie nie powinno być problemu
rezon - 18-05-2011, 10:43
joker_wmb napisał/a: | natomiast zjawisko to ma miejsce praktycznie na każdym biegu od 2 wzwyż przy dodawaniu gazu powyżej 2,5 rpm... mam nadzieje,że to nie wtrysk bo gwarancja tego nie obejmie,a z drugiej strony auto tankuje na jednej stacji (głownie) Shell i leje v-powera więc teoretycznie nie powinno być problemu | Na początek jak wyjeździsz zbiornik to zmień paliwo i zatankuj co innego, gdzie indziej.
Dlaczego wtrysku ma nie obejmować gwarancja? to nie jest materiał eksploatacyjny jak klocki czy tarcza sprzęgła. Czy to szarpnięcie masz tylko przy dodaniu gazu czy też również przy jeździe z określoną prędkością? Silnik masz tuningowany?
joker_wmb - 18-05-2011, 15:05
silnik nie był wirusowany więc ta przyczyna odpada...szarpanie występuje tylko przy dociśnięciu pedału gazu, wygląda to tak jaby Outek nie przyśpieszał płynnie.
a co do gwarancji na wtryski, znając MMC zawsze może być argumentem, że kierowca tankował kiepskiej jakości paliwo
wyjezdze teraz bak do dna i zaleje np. bp ultimate
rezon - 18-05-2011, 19:47
joker_wmb napisał/a: | silnik nie był wirusowany więc ta przyczyna odpada | pytałem się nie kontekście wirusa tylko gwarancji. Mimo wszystko reklamowałbym to.
jorzyk1976 - 18-10-2011, 19:39
mitsu00 napisał/a: | kuzior napisał/a: | Po ostatniej wizycie w warsztacie zamówiłem poduszki silnika. Mam nadzieję ze teraz usterka ustąpi. Troche to kosztowna naprawa bo kpl przód/tył 1000 zł. Nie ma zamienników i nikt poza ASO tego nie sprowadza. Diagnostyka nie wykazuje błędów silnika itd. Szarpie na niskich obrotach przy dodawaniu gazu gdy nie zredukuje na odpowiedni bieg. Serwis stawia cały czas na drgania od silnika i przeniesienie napędu. Zobaczymy. | Ja miałem wymienane poduszki silnika, ale u mnie symptomy były troche inne. Nic nie szarpało, tylko przy ruszaniu, oraz przy wiekszych przeciażeniach z 1-na 2 bieg stukało z okolicy silnika. Po wymianie wszystko ustąpiło. Silnik natomiast pracowal równo i nic nie szarpało. |
jak to zauważyłeś, oczywiście poza tym stukaniem, widać jakieś luzy. u mnie tak mi się wydaje przy ruszaniu jest stukot ale nie jestem pewny no i szarpie przy 2tys. obrotów.
mitsu00 - 18-10-2011, 20:40
jorzyk1976 napisał/a: | jak to zauważyłeś, oczywiście poza tym stukaniem, widać jakieś luzy. u mnie tak mi się wydaje przy ruszaniu jest stukot ale nie jestem pewny no i szarpie przy 2tys. obrotów. | Slychac bylo tylko stuk pojedynczy przy gwaltowniejszym dodawaniu gazu. Szczegolnie na 1 i2 biegu.
jorzyk1976 - 06-11-2011, 12:50
mam pytanie czy zawór EGR pasuje od silnika VW 2,0. tylko te silniki mają inne oznaczenie. na allegro wzrokowo widać że są takie same i są tańsze.
patrycjuszek - 29-11-2011, 20:22
Kolego wszystko pasuje od silnika BKD VW do BSY.
A najtaniej wychodzi w Seacie albo Skodzie
Np ja za komplet rozrządu z pompą wody zapłąciłem 620PLN brutto w kwietniu br.
jorzyk1976 - 01-12-2011, 14:47
auto jest po dokładnej diagnostyce egr sprawny turbina sprawna. diagnosta sugerował że padają pompowtryski w związku z tym mam pytanie czy to są piezoelektryczne czy jakieś inne bo te piezoelektryczne są nienaprawialne a wiec sie je nie regeneruje tylko wymienia na nowe a to wiadomo kosztuje słono.
Gunner - 02-12-2011, 11:07
Generalnie w O2 sa zwykle pompowtryski Bosha.
Silniki VW 170 koni maja pompki siemensa piezo.
[ Dodano: 02-12-2011, 11:18 ]
patrycjuszek napisał/a: | Kolego wszystko pasuje od silnika BKD VW do BSY. |
Roznice jakies tam sa.
Maja zdaje sie przesuniete komory spalania,sa innaczej napedzane pompy oleju.W jednym jest Lancuch a w drugim wiecznie wyrabjajacy sie inbus.
Reszta pasuje.Szczegolnie rozrzad.
jorzyk1976 - 02-12-2011, 19:52
kuzior napisał/a: | SzymCzas,
U mnie problem trwał prawie rok. Zaczeło sie od nierównej pracy silnika na zimnym i dymieniu po odpaleniu. Okazało się, że znajomy mechanik rok temu wymienił mi 1-szy wtrysk (auto po gwarancji) jak się okazało na używkę - nie regenerowany (było taniej a ja myślałem że miałem regenerowany) ! Po jakim czasie znów szarpał na niskich obrotach. Szarpanie ustępowało powyżej 2000 obrotów gdy włączyła się turbina. Usterka wyszła gdy pojechałem do ASO w Łodzi, na Kolumny do nowego serwisu i poprosiłem o przegląd. Na początku też zbagatelizowali ale po kolejnej jeździe też zauważyli anomalie. Wymienili filtr paliwa. Nic nie pomogło. Zamontowali stary - nic nie policzyli za próbę naprawy (plus dla ASO). Wskazali w 90 % na wtrysk i proponowali jeszcze wiązki sprawdzić bo czasami wywołują błąd na wtryskach. Odpuściłem już kolejne próby.
Powiedzieli mi w ASO że błąd musi trwać kilka lub kilkanaście sekund żeby komputer go zapisał. Ja gdy auto zaczynało szarpać puszczałem nogę z gazu i komputer nic nie widział. Problem ustąpił na dobre po wymianie 1 wtrysku na nowy.
Najlepiej chyba jednak udać sie do ASO na diagnostykę a naprawy i wymiany zrobić samemu na miejscu.
Co do odpalania - odpalał zawsze za pierwszym razem.
Pozdrawiam |
a jak serwis sprawdził że padł pierwszy wtrysk, czy wtryski dodatkowo sprawdzałeś w innym serwisie specjalizującym się w tym kierunku
bartsu - 27-05-2019, 14:13 Temat postu: szarpanie autem Witam,
Posiadam samochód Mitsubishi Outlander II 2.2 DID 156 KM. Skrzynia automat. 2010 rok. Przebieg 130 tys. km.
Od jakiegoś czasu przy gaszeniu samochodu słychać głośny stukot, jakbym gasił np. traktor. Dodatkowo autem szarpie (dosyć mocno) najczęściej jadąc w korku, pomalutku, dodając delikatnie gazu. Co ciekawe nigdy praktycznie nie szarpie na zimnym silniku, jadąc rano do pracy (ok. 2 km). Raczej po południu wyjeżdżając po powrocie z pracy np. do sklepu itp., gdy silnik jeszcze nie ostygł.
Wymieniłem koło dwumasowe (nadal stuka przy gaszeniu), z tego co słyszałem trzeba się z tym pogodzić. Wymieniłem EGR (nie domykał się). Zrobiona adaptacja sprzęgła. Mechanik też jeździł przez kilka dni i akurat nie szarpało. Więc trudno się doszukać przyczyny.
A samochód nadal szarpie, raz na jakiś czas. Czasami kilka razy pod rząd. Komputer błędów nie wykazuje. Dzisiaj np. zrobiłem trasę ponad 200 kilometrów (w obie strony) ani raz nie szarpnęło samochodem. O co chodzi nie wiem.
Z góry dziękuję za pomoc, podpowiedź.
pozdrawiam
|
|
|