To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Skrzypiące zawieszenie / końcówki drążków?

19sebo20 - 03-02-2012, 21:51

Widze czesty przypadek, mam to samo tylko ze na mrozie tylko i w lewym kole.Mechanior powiedzial mi ze to od mrozu spryskal mi gumy i dwa dni spokoj byl. Czytajac wasze wypowiedzi chyba lepiej sprawdzic to dokladniej.

Czyli radzicie wymienic wahacz prosty dolny??

fj_mike - 03-02-2012, 22:30

wonsz napisał/a:
Strzykawką wcisnąłem w sworzeń smar silikonowy i przestało piszczeć. Więc mam winowajcę.

Małymi kroczkami i dałeś radę.

wonsz i Pieraś, nowi nie jesteście. Odpowiedzi na wsze pytania już są.

wonsz, najlepiej regeneruj. W tydzień się uwiniesz. Koszt najmniejszy tylko Gala nie będziesz miał przez jakiś czas. Możesz też kupić najtańszy wahacz i założyć ori gumkę z Hyundai'a. Reszta w temacie o Regeneracji wahaczy.

Pieraś napisał/a:
A gdzie i za ile regenerują?

Jak wyżej.

;)

Dread87 - 04-02-2012, 06:59

Właśnie u mnie zaczęło piszczeć na jesień. Sporadycznie. Później przy deszczach i przy wilgoci, a przy mrozach już cały czas, aż odpadł.
swinks_UK - 04-02-2012, 07:51

Dread87 napisał/a:
...na szczescie jechalem powoli, az strach pomyslec co by sie stalo jakbym jechal 100km/h i zgubil kolo:( ehh braklo mi tygodnia a wszystko byloby cale:(

Bo one wypinają się przeważnie przy małych prędkościach. Przy dużej prędkości "trzymają" je w miejscu naprężenia zawieszenia... :wink:

Dread87 - 04-02-2012, 07:55

Kurcze, jakbym wiedzial, to przejechalbym przez prog zwalniajacy 100km/h i wszystko byloby ok;D
wonsz - 04-02-2012, 09:24

Czy po wymianie prostego, konieczna jest geometria zawieszenia?
fj_mike - 04-02-2012, 12:00

Dread87 napisał/a:
Czy po wymianie prostego, konieczna jest geometria zawieszenia?

Niby nie, ale lepiej sprawdzić jak włożysz nowe.

Dread87 - 04-02-2012, 16:00

Prosze o poprawienie postu wyżej
sipex - 14-05-2012, 21:19

witam.Umnie zaczeło skrzypić coś w tylnym zawieszeniu po obu stronach..myślałem ,że amorki bo już zmęczone troche i delikatnie pukaja ale skrzypienie dochodzi tak jakby zpod tarczy..gumy stabilizatora wymienione lewy wahacz prosty też..ma ktoś jakiś pomysł? :P
adt81 - 14-05-2012, 21:46

Obstawiam tylny wleczony - ten z jedną tuleją i śrubą mocowany do zwrotnicy. Tam są gumowe przekładki i zbiera się piach - trzeba odkręcić, oczyścić i przesmarować. Temat przerabiałem zimą i cisza do dzisiaj a wcześniej skrzypiało jak stary okręt a zwłaszcza jak ktoś z tyłu siedział :-)
Anonymous - 15-05-2012, 01:08

U mnie identycznie. Skrzypiały proste wleczone, a właściwie te gumy zakładane na tuleje. Gumy wywaliłem bo i tak syf sie pod nie dostawał i bez rozkręcania nie szło tego wyczyścic.
sampler - 15-05-2012, 08:42

sipex napisał/a:
witam.Umnie zaczeło skrzypić coś w tylnym zawieszeniu po obu stronach..myślałem ,że amorki bo już zmęczone troche i delikatnie pukaja ale skrzypienie dochodzi tak jakby zpod tarczy..gumy stabilizatora wymienione lewy wahacz prosty też..ma ktoś jakiś pomysł? :P

Najczesciej skrzypia gumowe oslony tuleji wahacza przedniego z tylu ( wahacze przykrecane do karoserii w przedniej dolnej części nadkola - sa tam po bokach dwa gumowe talerzyki-osłony które skrzypią). Wystarczy wpuscic tam odrobine WD40 i spokoj do nastepnej wiosny

Krzyzak - 15-05-2012, 10:08

sampler napisał/a:
odrobine WD40
to jest w sumie nafta, więc woda i jest wymyta
lepiej rozkręcić (cały wahacz to 2 śruby) i nasmarować smarem silikonowym

marcinzam - 15-05-2012, 10:30

sampler napisał/a:

Najczesciej skrzypia gumowe oslony tuleji wahacza przedniego z tylu ( wahacze przykrecane do karoserii w przedniej dolnej części nadkola - sa tam po bokach dwa gumowe talerzyki-osłony które skrzypią). Wystarczy wpuscic tam odrobine WD40 i spokoj do nastepnej wiosny

które to osłony , bo nie kojarzę ?

sipex - 15-05-2012, 10:53

dzięki za szybką odpowieź Koledzy ale mógł by ktoś wrzucić jakąs fotke tego wahacza?i jak go odkręce to rozumiem ,że tuleje wewnątrz przesmarować?a zwykłym smarem do łożysk?bo mam taki w garażu akurat?