To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - czerwona łajba

Piwor - 02-11-2010, 20:29

josie, 30 minut roboty. :)
Fragu - 08-11-2010, 14:01

Dzisiaj zrobiłem zakupy; filtr oleju, powietrza i termostat. Jak trochę przestanie LAĆ to powymieniam wszystko. Olej 10w40, jeszcze nie wiem jaki, ale pewnie jakiś tańszy.

Kolejnym celem są zimówki. Teraz mam 185/60/R14, zimówki raczej będą cieńsze -> 175, ale to jeszcze się okaże, zależy co trafię w dobrej cenie. :wink:

robertdg - 08-11-2010, 15:59

Fragu napisał/a:
Olej 10w40, jeszcze nie wiem jaki
Proponuje GM http://www.olejedosilniko...0-10w40-5l.html
josie - 08-11-2010, 22:09

Fragu napisał/a:
Dzisiaj zrobiłem zakupy; filtr oleju, powietrza i termostat. Jak trochę przestanie LAĆ to powymieniam wszystko

Uważaj z odkręcaniem pokrywki termostatu - śrubki łatwo się potrafią ukręcić. O ile dobrze pamiętam, to śrubka idzie na wylot i można ją od tyłu napsikać kilka h wcześniej.
No i odkręcać proponuję nie ciągnąc, tylko popukując łapą w klucz.

185/60/14 trochę niskie - fabrycznie 185/65/14. Jeśli chodzi o 175 to /70/14. Ja mam takie zimówki. Jeździ się całkiem OK.

Fragu - 09-11-2010, 09:52

josie, oczywiście, że mam 185/65/R14, źle napisałem :wink:

Przyznam, że zimówki chcę kupić jak najtaniej, ale jednak nowe, bo sporo jeżdżę.

Szukam powoli jakiś okazji, może się coś ustrzeli.

Fragu - 16-11-2010, 13:22

Olej wymieniony, trafił LOTOS 10W40 z takiej okazji, że kupiłem w dobrej cenie i dostałem 0,6l gratis.

A dzisiaj coś dziwnego się stało. Ale od początku...od jakiegoś czasu zauważyłem, że baaardzo lekko żarzy się lampka ładowania. Praktycznie widać to tylko gdy jest ciemno. Narazi nic sobie z tego nie robiłem...a dzisiaj wsiadam, chce zapalić a tu nic...dosłownie nic! Żadna kontrolka się nie pali, radia nie ma nic, zero prądu :shock: Otworzyłem maskę, patrze klemy są...dotknąłem palcem aku....i włączyło się radio - prąd powrócił :mrgreen:

help :D

robertdg - 16-11-2010, 15:34

Fragu napisał/a:
Otworzyłem maskę, patrze klemy są...dotknąłem palcem aku....i włączyło się radio - prąd powrócił :mrgreen:
ET jest wśród nas :D
costa brawa - 16-11-2010, 21:42

hehe ja mialem kiedys takiego poloneza trucka ze jak sie wjechalo w jeden dolek to silnik gasl a jak sie wjechalo znow w drugi dolek na drodze to jechal dalej :D po kilku tygodniach nastapila samo-naprawa :D

a ty sobie klemy wyczysc - tak mi sie wydaje :) ewentulanie podokrecaj

Fragu - 18-11-2010, 12:58

Na razie sprawę ginącego prądu zostawiam. Dziś zamierzam kupić 4l oleju dexron II - będę wymieniał olej w skrzyni. Z tego co wyczytałem, filtra się nie wymienia. Wystarczy na rozgrzanej skrzyni zlać olej dołem, a później około 3,5l dolać przez rurkę od bagnetu.
Tak poczytałem trochę i w kilku miejscach było napisane, że ta skrzynia jest konstrukcji Japońskiej :shock:

fj_mike - 18-11-2010, 14:18

Fragu napisał/a:
że ta skrzynia jest konstrukcji Japońskiej :shock:

Spodziewaj się problemów :D :D :D

mkm - 24-11-2010, 00:20

costa brawa napisał/a:

a ty sobie klemy wyczysc - tak mi sie wydaje :) ewentulanie podokrecaj

Jedno i drugie :wink:

Fragu - 24-11-2010, 07:18

Prąd już ogarnięty :) Wszystko gra..w piątek wymieniam olej w skrzyni, zobaczymy jak będzie śmigać :wink:

A za tydzień zakładam zimówki, zaraz po tym jak je kupię :P

Fragu - 30-11-2010, 19:47

Olej w skrzyni wymieniony :wink: Zimówki zamówione: Sava Eskimo s3 - cena dobra, a i opinie bardzo dobre.

Okazuje się, że za kiepskie ogrzewanie nie odpowiada termostat, raczej to wina nagrzewnicy. Przy -10 takie letnie powietrze w samochodzie staje się bardzo denerwujące :evil:

Będe musiał gdzieś z tym podjechać. :roll:

josie - 30-11-2010, 22:36

http://www.vectra-unlimit...agrzewnica.html
Fragu - 01-02-2011, 12:16

Po przejechaniu już jakiś 15 000 łajba ma się całkiem nieźle :wink:

Spalanie ciągle spada, w cyklu mieszanym 10 LPG. Póki co wszystko działa jak należy, gdzieś tylko kapie sobie płyn z chłodnicy, ale to bardzo delikatnie. Po urlopie w zakopcu nawet jakby nagrzewnica się odmuliła 8)

Z minusów: trochę biją tarcze, dziurawa przednia rurka od wydechu = hałas, wyłania się ruda z miejsc które były ewidentnie podpicowane na sprzedaż (progi, ranty drzwi).

Najbliższe plany -> lać gaz i jeździć. Do lata wymienię tarcze + klocki i rozrząd chyba zrobię bo jednak ryzyko :P

Na razie tyle :D