To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Jakie auto używ. do 20tys, lub nowka do 50tys ?

robertdg - 07-01-2011, 09:12

gzesiolek, no i jak, znalazłeś coś odpowiedniego :?:
artisan - 13-01-2011, 11:28

Jeśli nie a jesteś Hondziarzem to rozważ jeszcze Hondę City w poprzedniej budzie, miałem to auto 2 lata i doskonale sprawdzało się do jazdy po mieście i niezbyt częste wypady za miasto. Spalanie w mieście latem 6-6,5 zimą max 7 l/100. Tylne siedzenia wysoko umieszczone więc łatwo się wkładało dziecko do auta :) . Bagażnik duży 500 l, wszystko co trzeba było zabrać mieściło się bez problemu (wózek, składane łóżeczko itp). Przez 2 lata auto absolutnie niezawodne. Sprzedałem tylko dlatego że chciałem auto klasy kompakt. Można wyhaczyć auto 2,3 letnie od pierwszego właściciela, sprawdzić czy nie bite i o resztę myślę że nie trzeba się martwić. Z wad jakie mogę wymienić: za słaby silnik w trasie (ale ty szukasz auto na miasto więc to nie problem), przy większych prędkościach słabo trzyma się drogi, podatne na boczne podmuchy (no ale to też w trasie). Niezbyt ładna stylistyka (no ale to rzecz gustu). Poza tym auto absolutnie godne polecenia. Ja swoje sprzedałem właśnie hondziarzowi, gdy obejrzał autko, targował się tylko dla zasady :)
gzesiolek - 14-01-2011, 12:38

robertdg, czasu brak zupelnie... to co obejrzalem surowym okiem to jednak zaczalem z powrotem myslec o nowym... ;) w miedzy czasie pojawil sie pomysl na 4x4, ale po przejrzeniu rynku upadl...

artisan, City jest autkiem ok, tylko musialbym mu jakos bude wymienic... City tamtej generacji nalezy do aut, do ktorych proporcji za nic nie moge sie przyzwyczaic... to juz wole Jazz'a , lub Civica 1,4...
choc musze przyznac ze City ma ceny najatrakcyjniejsze...

robertdg - 14-01-2011, 15:16

gzesiolek napisał/a:
robertdg, czasu brak zupelnie... to co obejrzalem surowym okiem to jednak zaczalem z powrotem myslec o nowym... ;) w miedzy czasie pojawil sie pomysl na 4x4, ale po przejrzeniu rynku upadl...
Suzuki Swift 4x4 jest prosto z japoni, wada, silniczek tylko 1.3 ~92KM, jest mocniejsza wersja 1.6VVT ~125KM, jednakże nie ma 4x4, a nowy 1.6 całkiem korzystną ma cene np:
http://otomoto.pl/suzuki-...-C16857517.html

albo http://otomoto.pl/suzuki-...-C16706385.html

gzesiolek - 14-01-2011, 18:54

robertdg, spokojnie... moze i bardzo fajne auto tzn. ten Swift, na wypasie... ale jak bym chciał wydać ponad 50k PLN to już bym drugiego Lancerka 1,5 upolował, tylko teraz Informa... ;) albo Honde City lub nawet Civica 1,4...
Dla mnie klasa B ma sens jak się wydaje 40k maks, więcej to już są zbytki lub lansik...
za 37k mozna dorwac Colta 1,3 Inform lub Grande Punto 1,4 Blue&Me (czy jakos tak)
z rocznika 2010...
wiec moze i Swift fajny ale nie za taka kase...
w sumie to szkoda ze Colciakow z tym silnikiem co mam w Lancerku juz nie sprzedaja... pewnie tego malca w mniej niz 10sek do setki rozpedzal... :D
no i szkoda ze tak malo Swiftow 4x4 na rynku i te lepsze sztuki ceny trzymaja...

tak czy siak dzieki za propozycje i zainteresowanie...

Dodgman - 15-01-2011, 17:10

Siemka

Miałem do czynienia ze wszystkimi generacjami hondy civic to szczerze mogę Ci ją polecić.
Tylko silnik 1.4 to był dobry dla starszych generacji (lekkie hondy) a myślę że pod uwagę bierzesz cifa VII gen, choć na miasto powinno wystarczyć :)

A może Seat Ibiza sport (produkowany od 2002r) 1,9 TDI 130KM ok. 300Nm naprawdę daje rade i te niskie spalanie. Jeśli zacznie brakować Ci mocy robisz chip/tuning za ok. 2tys i masz do dyspozycji okolice 160KM i 380Nm, prawie jak Ibiza Cupra hehe

gzesiolek - 15-01-2011, 18:04

Dodgman, jednak nie zaryzykuje kupna TDi z rynku wtornego... chyba ze masz sprawdzone zrodlo, gdzie bedzie wiadomo, ze silnik i osprzet nie ma na karku 200tys. km... bo jak dla benzynowego silnika w Hondzie taki przebieg to pestka, to jak kumpel kupil 7letniego Leona I TDi 1,9 , to w ciągu roku dołożył do niego połowe tego co zapłacił i to bazując na zamiennikach i znajomych mechanikach... a jak kase moglbym zalozyc ze wydam juz przy zakupie tak czasu na zalatwianie i jezdzenie po warsztatach nie mam... wiec TDi sobie odpuszcze... niech pozostanie marzeniem 80% Polakow, ale nie moim...
A co do Hond to tez dosc mocny przekroj mam, bo mialem okazje jezdzic w mniejszym lub wiekszym stopniu praktycznie kazdym w benzynie poza Legend i nowym Accordem...( m.in. Civic VI - VIII generacja w benzynce 1,4 i stare 90KM i te 83KM i nowe 100KM, 1,6 110KM, 1,8 140KM , City obie 1,4, Jazz obie ale tylko w 1,4 83 i 100KM, Accord poprzedni 2,0 155KM, CR-V I i III 2,0 dwojka o dziwo nie mialem okazji jechac) i mam slabosc do marki przyznaje... ;)

Dodgman - 15-01-2011, 22:07

Coś czuję że kupisz jednak hondę hehe

Widzę że masz doświadczenie z tą marką to wiesz co te silniki potrafią, nawet najsłabsze wersje dają w miarę frajdę z jazdy i są bezawaryjne.
Ja osobiście szukałbym cifa VII gen HB 3d (najlepiej po FL – ładniejszy przód, ale cena to min..23tys), a na drugim miejscu obstawiłbym miejskiego „Jazz”
Sam po rocznej przerwie użytkowania hondy, ponownie kupiłem cifa jako dodatkowe auto.

Honda ma to coś :)

artisan - 16-01-2011, 21:37

Sorki może teraz nie na temat ale zainteresowało mnie to że jeździłeś Civiciem 1,4 83 km, jak tym się jeździło bo ja nie wyobrażam jak można jeździć kompaktem z takim silnikiem, dla mnie był zbyt słaby nawet do City. Teraz 1,5 w Lancerze to przy tym potwór :)

I jeszcze jedno pytanie - jak się jeździ aktualnym Civiciem z silnikiem 1,4 100 km ? Przyznam szczerze że zmieniając auto z City najbardziej nastawiałem się na Hondę (mimo pewnych wad City przekonałem się do tej marki, choć wcześniej miałem 3 Mazdy, jedną użytkuję zresztą do dziś). Jednak tak jak w przypadku Lancera można się było przejechać tylko silnikiem 1,5 tak w Hondzie Civic silnikiem 1,8 (świetnym zresztą). No i bałem się wchodzić w civica 1,4 100 km w ciemno bez jazdy próbnej (na 1.8 mnie nie stać). Bo to końcu ten sam silnik co w nowej City, max moment tylko 127 Nm. Na niekorzyść Civica przemawiała też wyższa cena i dużo gorsze zawieszenie (z tyłu belka skrętna) w Lancerze czuje się dużą różnicę na plus:)
No i w ciemno po przeczytaniu wielu testów, wątków i opinii (też twoich) zdecydowałem się na Lancera 1,5. Jestem zadowolony ale ciekawią mnie jednak wrażenia z jazdy Civiciem 1,4 100 km w stosunku do jazdy Lancerem 1,5. Byłbym wdzięczny za opinię.

A co do cen City, brzydka buda to i cena niższa :) ale samo auto ok.

gzesiolek - 17-01-2011, 11:28

artisan, Civic 1,4 83KM - nie jezdzil... tzn. byl znacznie gorszy pod wzgledem dynamiki od mojej staruszki 1,4 90KM 5D VIgen... wg mnie auto nadaje sie tylko do miasta... poprawiona wersja 100KM sprawuje sie nieco lepiej, ale i tak wolalbym chyba kupic nowa City niz nowego Civica... jedynie wnetrze - desig jest lepszy w Civicu, no i moze wiecej miejsca na tylnej kanapie (ale niewiele wiecej), w innych aspektach City nie odstaje, a jest jednak te 100kg lzejsza i idzie ja rozpedzic w 1-2sek szybciej do 100km/h... zreszta dynamika City nowej byla wg mnie bardzo podobna do Lancera 1,5 109KM , w pierwszej chwili wydala mi sie nawet lepsza...
Ale Civic 1,4 do Lancera 1,5 sie nie umywa... tak jak odwrotnie Civic 1,8 jest wg mnie nieco lepsiejszy niz Lancer 1,8 (ale tutaj to moze kwestia 6biegowej skrzyni)

artisan - 17-01-2011, 17:40

Dzięki za wyjaśnienia, tak mi się wydawało że Civic z silnikiem 1,4 100 km to byłby błąd. Co ciekawe nie dość że nie mogłem się przejechać tą wersją to jeszcze nigdzie nie mogłem znaleźć wiarygodnych opinii a testów w ogóle nie znalazłem. Nowa City jest naprawdę fajna, tylko że od tego roku nie jest już sprzedawana w Polsce. Jak mi wyjaśnił miły Pan z salonu Hondy cyt. "robiła się niepotrzebna konkurencja dla Jazza".

Życzę dalszych owocnych poszukiwań :)

gzesiolek - 09-02-2011, 23:33

Gwoli wyjasnien... w ostatniej chwli sie wstrzymalem z zakupem bo mam do dyspozycji firmowe...
nowy Fiacik Grande Punto 1,4/77KM Estiva Blue&Me, na razie sie z nim zapoznaje...
pierwsze wrazenia takie sobie, pow. 80km/h to moj Lancerek jest i dynamiczniejszy i oszczedniejszy, ale darowanemu koniowi...