Carisma - Techniczne - ALUSY W CARISMIE - MAM PROBLEM
Anonymous - 27-11-2006, 08:11
kazde 17 wejda do carismy i przy 99,99% przypadkow trzeba zrobic "cos" z rantem.
kazda ingerencja w blache uszkadza lakier.
Matejko - 27-11-2006, 09:11
jesli zrobi to blacharz to moze sie obyc bez lakierowania, tylko musisz pamietac o tym zeby rozgrzac lakier, a pozniej powstala rynienke po sklepaniu rantu zagumowac i porzadnie zakonserwowac tak zeby woda nie weszla w zimie i nie zamarzla - odparzajac lakier
Anonymous - 27-11-2006, 10:07
naturalnie moze sie obejsc bez lakierowania ale ogolna struktura zostanie naruszona czyli po kilku latach i tak wylezie rdza.
Anonymous - 04-12-2006, 22:48
siemanko
tesh mam problem z rantem na letnich bo przy zaladowanym aucie ociera lekko na nierownosciach pomimo wsadzenia 4 gum usztywniajacych. myslalem o wymianie sprezyn na sportowe lecz koles ze sklepu doradzil mi sportowe regulowane amorki KONI tylko jak uslyszalem cene to podziekowalem. narazie jezdze na zimowkach wiec jest ok bo kolo chowa sie w nadkolu ale jak przyjdzie wiosna to cos mushe wykombinowac:-/ autko sprowadzilem z niemcowni wiec nie wiem kto nim jezdzil i co wozil ale cos mi sie wydaje ze sprezyny sa dowalone :-/ chyba mushe na "trzepak" jechac, ale co radzicie?? wymiane amorkow na sportowe czy kupic amorki normalne a zamontowac sprezyny utwardzone??
Anonymous - 04-12-2006, 22:53
ja mam te koni i sport sprezyny i to wcale nic nie daje.
to ze trzeba cos z rantem przy 17 zrobic, jest tak oczywsite w carismie jak 2 + 2 = 4
wiec prosze was nie kombinujcie tylko jesli chcecie wstawic felgi 17 nastawcie sie na klepanie/scinanie rantu i TYLE!!
Anonymous - 04-12-2006, 23:33
tak tylko ze ja mam 15" :-/ i ET 38 wiec jak spojrzec na nia od tylca to sa rowno z blacha - ladnie to wyglada tylko boli jak slysze ocierki
Anonymous - 05-12-2006, 08:19
mOOp napisał/a: | tak tylko ze ja mam 15" :-/ i ET 38 wiec jak spojrzec na nia od tylca to sa rowno z blacha - ladnie to wyglada tylko boli jak slysze ocierki |
i co z tego skoro masz zle ET, bedzie trzec i tyle.
Anonymous - 05-12-2006, 15:17
no wlasnie dlatego chcialem ja utwardzic ale skoro piszesz ze mash te KONI i sport sprezynki i nic to sobie odpuszcze ich zakup i moze sie pobawie z tymi nadkolami troshke:)
wolgaster - 05-12-2006, 15:57
Dziwi mnie to że przy 15 calach i ET 38 obciera ci o rant. Poprzednie felgi miałem podobne. 14 cali i ET 38 Felgi firmy ATT. A podaj jaką masz szerokość felgi bo jeśli jest to szeroka felga z dużym parapetem 7 cali lub wyżej to sprawa jasna. Napisz rozmiar . Ja mam przygotowane 17 narazie bez opon po założeniu wyglądało że rant się uchowa. Liczę na to między innymi aby obalić teorie Arturro o wycinaniu lub klepaniu rantu.
[ Dodano: 05-12-2006, 16:17 ]
Dodam że w ATT felga ma 5,5 cala szerokości więc tak jak w stalówkach. Nawet jeśli miałbyś 6 lub 6,5 cala to powinno pasować i nie obcierać. Chyba że sprawdzi się teoria że Et jest nie równe Et..
Anonymous - 05-12-2006, 16:47
ja mialem felgi 15 na 5,5 z oponami 185/55 z et 35 i obcieralo, musialem wycinac rant (fotka ponizej).
wolgaster uwazaj jak bedziesz obalal moja teorie abys nie oparl opony o zawieszenie lub nie bedziesz mogl skrecic kol
Anonymous - 05-12-2006, 17:24
teraz dokladnie nie pamietam i nie mam mozliwosci sprawdzenia bo felgi mam w nysie a siedze we wro ale jak pamietam to sa dosc szerokie bo chyba wlasnie 7" a et to jedno a szerokosc felgi to drugie wiec wszystkie parametry sa wazne. pocieszam sie tym iz ociera mi tylko z jednej strony wiec prawdopodobnie beda do wymiany sprezyny i chyba nic nie trzeba bedzie klepac ani ciac
wolgaster - 05-12-2006, 19:00
W końcu od każdej reguły jest jakiś wyjątek. Więc na rynku musi być alu 17 cali które nie będzie wymagało kombinacji z rantem. Tym pocieszającym faktem wstrzymam się do wiosny i po założeniu na felgi opon ( Pirelli P Zero Nero 205/40/17) opisze pierwsze wrażenia czy rant się ostanie czy też nie.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników 17 calowych felg i nietylko.
Matejko - 05-12-2006, 22:06
eee klepanie rantu to nawet w niemczech znaja, moj htb jak byl przywieziony na 15'' kolach i oponach 195/50/15 rant juz mial sklepany - dlatego gdy artur pisal o rancie nie wiedzialem o co na poczatku chodzi bo myslalem ze on tak fabrycznie
wolgaster - 05-12-2006, 23:02
A nie można było kupić Carismy ( nówki ) bez rantu . A i jeszcze jedno-jest Cari w wersji Dynamic na felgach 17 fabrycznie. Tam jest rant czy może....fabryka klepie rant przed wypuszczeniem auta na rynek ???
[ Dodano: 05-12-2006, 23:33 ]
wszędzie jest nakładka z tyłu auta na błotniku więc wygląda tak jakby fabrycznie nie było rantu lub cholera wie może usuwają go w trakcie montażu spojlerów.
Anonymous - 27-12-2006, 18:11 Temat postu: Jednak nie pasują Witam,
Nawiązując do mojego poprzedniego postu...
Niestety zasiadłem, dopasowełam felgi i qrde mieli racje w wulkanizatorni .
Felgi da się dokręcić, ale każdy z owtorów nie jest centralnie na śrubie, jest o jakieś 1,5 mm przesunięty.
Po dokręceniu jednej śruby druga śruba po przekątnej łapie tylko na 2-3 gwinty.
dla przypomnienia mam Cari 1,8GDI rocznik 97 produkcja Holandia.
Wtopiłem tylko 220EURO :(.
Teraz musze te felgi sprzedać.
Jak ktoś zainteresowany to zapraszam
http://www.mitsubishi-gra...1ea822c2#102825
A tak przy okazji, to czy może ktoś wie czy rozstaw w GDI '97 był w każdym przypadku taki sam?
Zamieściłem infor o sprzedaży też w dziale "Kupię sprzedam" tak dla informacji.
Pozdrawiam,
MaZaK
|
|
|