To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Rekinek 2.5 V6 - moja duma :))

KaWu - 01-07-2011, 14:56

wilukce napisał/a:
Obroty około 700, ten problem wywalania LPG nie występuje. Co te Valteki mają w sobie (albo czego nie mają), że jest z nimi problem na wolnych ?

BO klima Ci podbija obroty. Przy niej czas wtrysku tez jest juz powyzej 3ms. Pewnie gdzies 3,4ms. Wtedy juz V30 jakos dzialaja.
Ponizej 3ms to loteria. Mozesz sprobowac obnizyc cisnienie na reduktorze ale pewnie wtedy bedziesz miec problem w gorze-ms.

Do Galant V30 sie nie nadaje bo juz same wolne mamy ponizej 3ms.

wilukce napisał/a:
LPG chodził dobrze na wolnych

Z czasem V30 sie rozkalibrowuja. Tanie wtryski w zakupie ale czestsze regeneracje i kalibracja. Cos za cos. Powinienes co wymiane filtra je sprawdzac i kalibrowac.

wilukce napisał/a:
Wymienić te nieszczęsne wtryski od LPG ?

Mozesz wymienic zestaw naprawczy i dac do kalibracji-chyba ze sam potrafisz. I za 5k km, 10k km ... (loteria) znowu to samo.

wilukce - 01-07-2011, 17:05

KaWu napisał/a:
Mozesz wymienic zestaw naprawczy i dac do kalibracji

Ile taka operacja może kosztować ? I na czym polega wymiana zestawu naprawczego i kalibracja ?

KaWu - 01-07-2011, 20:51

wilukce napisał/a:
I na czym polega wymiana zestawu naprawczego i kalibracja ?

wymiana oringu sprezyny i tloczka.
Kalibracja krecac sruba na odpowiedni skok. Musisz miec czujnik zegarowy.
Ja jeszcze nie kalibrowalem ich. Tylko wymienialem na inne :)

Owczar - 02-07-2011, 01:02

wilukce, zainwestuj w jakieś lepsze wtryski. Może Hany stanieją, bo AC ma je sprzedawać podobno.
wilukce - 02-07-2011, 12:01

Ale to chyba będę musiał razem z reduktorem wymieniać co nie ? Mam Tomasetto i nawet nie wiem jaki model bo w książce nic o tym nie ma.
W ogóle bardzo mało wiem o instalacjach LPG, macie może jakąś lekture na ten temat, żeby sobie poczytać w wolnym czasie i dowiedzieć się czegoś więcej, żeby nie zadawać zbędnych pytań ? :)

sveno - 02-07-2011, 12:39

wilukce, forum LPG
m6riano - 02-07-2011, 14:15

wilukce,
wilukce napisał/a:
Ale to chyba będę musiał razem z reduktorem wymieniać co nie ?

Reduktor sie wymienia po 120-150tkm....

wilukce - 02-07-2011, 21:12

m6riano napisał/a:

Chodziło mi o to, że ten mój tomasetto może być za słaby, gdy będę chciał wymienić wtryski na lepsze. Trochę poczytałem forum LPG i tam polecają do Galanta reduktor MAGIC III i wtryski Hana + STAG300 (ale to akurat mam u siebie). Więc może w wakacje przymierzę się do wymiany tych dwóch elementów. Z tego co widzę są Hany czerwone i zielone. Do Gala stykną szerwone, czy raczej zielone ? Pomóżcie mi w wyborze :) W między czasie będę czytał forum LPG i się doszkalał ;)

KaWu - 02-07-2011, 22:01

wilukce napisał/a:
polecają do Galanta reduktor MAGIC III

Trafiaja sie niepewne uszczelnienia tego reduktora :(

wilukce napisał/a:
o wymiany tych dwóch elementów.

Jak masz dobry reduktor to po co wymieniac :?:
Choć Tomassetto nijak nie dawal rady w EA5x. Pewnie masz Arctica bo Alaska to samobojstwo.

wilukce napisał/a:
Do Gala stykną szerwone, czy raczej zielone ? Pomóżcie mi w wyborze

Celuj w zielone. Beda pracowac na nizszym cisnieniu.

m6riano napisał/a:

Rzadko ktory tyle dojezdzi. Bynajmniej bez serwisowania, tj. czyszczenia i wymiany membran lub smarowania tlokow.

wilukce - 02-07-2011, 22:20

Cytat:
Jak masz dobry reduktor to po co wymieniac :?:
Choć Tomassetto nijak nie dawal rady w EA5x. Pewnie masz Arctica bo Alaska to samobojstwo.

Właśnie nie wiem jaki mam. W książce pustka o modelu. Zapomniałem sprawdzić pod maską. Spiszę z niego co się da to może jakoś dojdziemy wspólnymi siłami co tam jest wstawione. Ale reduktor jakiś w miarę to koszt 200PLN więc może wymienię razem z wtryskami.

EDIT:
Ten Tomasetto Artic to obsługuje do 240KM. Cena 250PLN wysoka. Czemu te reduktory nie cieszą się dobrą renomą ?

KaWu - 02-07-2011, 22:54

wilukce napisał/a:
en Tomasetto Artic to obsługuje do 240KM. Cena 250PLN wysoka. Czemu te reduktory nie cieszą się dobrą renomą ?

Bo mialem do czynienia z Arcticiem w takim Galu jak twoj.
Spadki cisnienia. On moze by sie nadal do mojego silnika poki nowy. Pozniej za bardzo leci w nim cisnienie.

A podane cisnienie podziel przez 2 jezeli lubisz ostra jazde.
Alaska tez podobno jest do 15o KM a w 4g92 (113KM) nie dawala rady ...

Owczar - 03-07-2011, 00:09

mario mario jeździ na Magicu III z hanami zielonymi, ale mimo wszystko na ciśnieniu 1,2.

Ja mam czerwone Hany i musiałem dać ciśnienie 1,3 mimo, że teoretycznie powinny na 1 śmigać, więc celuj w zielone.

wilukce napisał/a:
Trafiaja sie niepewne uszczelnienia tego reduktora

Właśnie dlatego odpuściłem, choć to jedyny reduktor, który mi odpowiadał parametrami. Podobne parametry i wydajność ma skorpion GT, który jest sporo droższy, a w dodatku i ona ma wady.

wilukce, najlepiej jak wrzucisz oscylogramy i screeny ze staga, to będzie można ocenić wydajność reduktora, wtrysków i pracę całej instalki. Jeśli zdecydujesz się na wymianę wtryskiwaczy, to będziesz musiał stroić instalkę. Bez kabla nie zrobisz nic, więc zainwestuj 25zł i kup już teraz. Może reduktor daje radę.

wilukce - 03-07-2011, 01:10

Od 4h siedzę i czytam forum LPG i właśnie się już dużo dowiedziałem ;) Fajny jest temacik "RANKING REDUKTORÓW" http://lpg-forum.pl/viewtopic.php?t=1015 . Trzeba mieć konto na forum, żeby wejść. Właśnie chłopaki robią pomiary spadków ciśnień przy gwałtownych przyspieszeniach. Z tego co wyczytałem to Magic III i Scorpion GT są popularnymi reduktorami. Ale każdy z nich ma wady (wiele fabrycznych). Jedni zachwalają inni narzekają. Zależy "co komu się trafi". W miarę dobry jest też chyba Zavoli Zeta S.
Chyba kupuje kabel i będę miał robotę na wakacje :D Tymczasem idę w kime :P Do jutraa

Owczar - 03-07-2011, 10:59

wilukce napisał/a:
też chyba Zavoli Zeta S.

To to samo co Zavoli N. Tylko ma mocniejsze sprężyny i działa w innym zakresie ciśnień. Do niego odbowiązkowo Hany czerwone, bo na zielonych byś miał pewnie mnożnik poniżej 1.

wilukce - 03-07-2011, 13:26

Owczar, a powiedz mi co to znaczy, że wtryski się zapętlają ?