To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - [II 2.2 DID] 2,2 problem z odpalaniem w zimie

DJ Fazi - 24-02-2011, 06:37

Muciek napisał/a:
Z paliwami to podobno Orlen ma taką lipę, że szok. Najlepszy Shell, Statoil ...

Za mną przemawia regionalny patriotyzm, ale raz zdecydowałem się zalać raz V-Power na stacji przy bardzo uczęszczanym szlaku, efektu wogóle nie wyczułem. Kiedyś zajechałem na Orlena i zalałem Vervę i tak jakoś by mniej palił czy cuś.

rezon - 24-02-2011, 08:39

Muciek napisał/a:
że na Statoil i Shell paliwo jest boskie, tylko na pewno znacznie lepsze niż na Orlenie.
o to siła reklamy - a większość z tych stacji to swoje paliwo kupuje gdzie? w Orlenie lub Lotosie :roll: . Jadąc beczką z napisem Shell/Statoil dostaje cudownego ulepszenia ;) . Takiego badziewia LPG jak na Statoil w Ostrowcu Świętokrzyskim chyba cztery lata temu to nie kupiłem nawet na stacjach hipermarketowych. Nie mogłem wyjechać pod górkę w kierunku Opatowa - dopiero przełączenie na benzynę cudownie ozdrowiało poprzednie auto.
mitsu00 - 24-02-2011, 10:52

rezon napisał/a:
Takiego badziewia LPG jak na Statoil w Ostrowcu Świętokrzyskim chyba cztery lata temu to nie kupiłem nawet na stacjach hipermarketowych. Nie mogłem wyjechać pod górkę w kierunku Opatowa - dopiero przełączenie na benzynę cudownie ozdrowiało poprzednie auto.
W moich rodzimych traktach zatem pomykasz.... :D Jestem ze Starachowic, a rodzinke mam w Staszowie. A tak ogólnie to ostrzegam przed tankowaniem w Ostrowcu i w Skarżysku. Dużo kombinacji tam mialo miejsca.....
rezon - 24-02-2011, 12:39

mitsu00 napisał/a:
W moich rodzimych traktach zatem pomykasz....
bo stosunkowo często jeżdżę do stolycy ;) a te trakty to po drodze :) Od wspomnianego felernego tankowania jakoś omijam tankowanie w Ostrowcu. Zbiornik mi zresztą zazwyczaj starcza na dojazd i powrót.
didku - 24-02-2011, 21:35

u mnie na wsi podobno bylo 2-3 dni temu -18,6 St C co mialo byc najnizsza temp tej zimy. Problemy zaczely sie nie rano a po popludniu wczoraj. Zapuscilem Webasto a ono samo sie wylaczylo, potem je zapuscilem, ale musialem silnik odpalac zimniejszy - klekot na poczatku jak z TDi. dzis padlo znow-serwis Webasto- chyba ropka zapchala przewod doprowadzajacy paliwko do piecyka. Po resecie automatyki Webasto chodzi, bo dzis bylo cieplej- ale filtra paliwa nie zastopowalo od kiedy mam ogrzewanie postojowe :mrgreen: Jak juz pisaliscie to sie ten filter powrotem podgrzewa a Webasto ma tylko cienkie przewody do paliwa.
Anonymous - 25-02-2011, 14:42

Dostałem dziś bardzo pozytywną informację z MMC. Mój problem został zidentyfikowany jako wada płynu EOLYS i mechanizmu jego dawkowania. Podobnież, w naszych warunkach klimatycznych i przy niskiej jakości paliwa wspomniany płyn przyspiesza wytrącanie się parafiny. Nie wiem, czy problem dotyczy wszystkich Outlanderów 2.2, w każdym razie byłem proszony o podanie VIN, więc niewykluczone, że dotyczy to tylko wybranych roczników. To by wyjaśniało, dlaczego u mnie to zdarzało się tak często, a u Was - rzadziej.

Jestem już umówiony na naprawę gwarancyjną, która obejmuje wymianę zbiornika EOLYS, wymianę filtra paliwa i modyfikację mechanizmu dawkowania płynu.

Zostałem też poinformowany, że jest to pierwsza taka naprawa wykonywana na terenie PL.

Ogólnie, szok. Podziękowania dla MMC za szybkie zajęcie się problemem. Facebook czyni cuda. :shock:

ppowski - 25-02-2011, 14:51

Mi ok 2-3 miesiące temu wymieniali po raz 2- gi zbiorniczek z Eolysem, bo sie rozszczelnił i już mi mówili że dostają nowy typ Eolysa ( bo stary nie mieszał sie dobrze z paliwem w zimie) wieć chyba nie byłes pierwszy, ale i tak wczoraj przy -18 samochódł gasł i dopiero pobyt w ciepłym garażu go ozdrowił :lol: .
pozdr
Piotr P.

Anonymous - 25-02-2011, 14:53

Toś mnie pocieszył... Pozostaje nadzieja, że lepsze paliwo + depresator faktycznie będą teraz pomagać.
joachim69 - 26-02-2011, 09:01

Moje auto jest z końca 2010 r i ma w tej chwili znowu non stop problemu za zapaleniem , filtr wymieniony w styczniu 2011 , nie mam siły na do fachowców z aso i trzymam samochód w garażu a w duże mrozy jade na miasto starym golfem który zapala nawet przy -30 :? Poważnie rozważam sprzedaż samochodu bo po co mi auto którym nie mogę jeździć w zimę ???
skaut - 26-02-2011, 10:38

joachim69 napisał/a:
Moje auto jest z końca 2010 r i ma w tej chwili znowu non stop problemu za zapaleniem....

joachim69, masz dużego pecha. Mój jest z połowy 2010 roku, i jak do tej pory ani razu "nie jęknoł". Po opisywanych m.in. Twoich przygodach, codziennie idąc na parking (auto stoi pod chmurką), z duszą na ramieniu odpalam silnik.
Zastanawiam się, kiedy mnie ewentualnie taka przypadłość spotka :?
A może coś jest na rzeczy w paliwie? W Łodzi tankuję na jednej stacji V-Powera i do tej pory nie zawiodłem się.

JCH - 26-02-2011, 12:43

joachim69 napisał/a:
Moje auto jest z końca 2010 r i ma w tej chwili znowu non stop problemu za zapaleniem , filtr wymieniony w styczniu 2011 , nie mam siły na do fachowców z aso i trzymam samochód w garażu a w duże mrozy jade na miasto starym golfem który zapala nawet przy -30 :? Poważnie rozważam sprzedaż samochodu bo po co mi auto którym nie mogę jeździć w zimę ???
Napisz o tym na facebooku
venglin napisał/a:
Podziękowania dla MMC za szybkie zajęcie się problemem. Facebook czyni cuda. :shock:
;)
joachim69 - 26-02-2011, 14:12

JCH napisał/a:
joachim69 napisał/a:
Napisz o tym na facebooku
venglin napisał/a:
Podziękowania dla MMC za szybkie zajęcie się problemem. Facebook czyni cuda. :shock:
;)
dzięki ,ale nie mam konta na FB
bonito - 26-02-2011, 15:01

joachim - jeżeli nie masz konta na Fejsie, to znaczy że nie istniejesz! :lol:
bonito

joachim69 - 27-02-2011, 00:48

ups :lol: :lol: :lol: i chyba tak mnie traktuje MMC i ASO :roll:
DJ Fazi - 27-02-2011, 21:57

Ja też nie mam konta na fejsbuku i co więce czuję się z tego powodu oryginalny:-)
Za darmo dawać swoje kontakty i powiązania niewiadomo komu i kto co z tym zrobi - dziękuję.