Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Rozrząd wymieniony w serwisie - oryginał czy
mefju - 14-01-2011, 19:35
To w takim razie jakie firmy produkujące te tuleje i wahacze będą ok ? MEYLE, FEBI BILSTEIN, MOOG ? CTR? Czy jakieś inne ?
Co do pompy to rozumiem, że nie ma sensu przepłacać w inne firmy bo gmb rownie dobrze się sprawuje. Podobnie z napinaczami NTN ? Także nie ma sensu pakować się w droższy o 200zł oryginał mitsubishi tylko wspomniany ntn wystarczy, czyż tak ?
To w sumie jak będe brał komplet tego rorządu to prawdopodbnie taki sam jak Ty Morfi, rozumiem, że generalnie na forum takie komplety i wymienieni przez Ciebie Morfi producenci są polecani?
No i na podstawie tego mojego rozeznania "rynku" można kupić taki zestaw jak Twój Morfi, za 589zł (pompa, pasek,rolki, napinacz), ale to jeszcze nie jest moje ostatnie słowo w tej kwestii, może uda mi się jeszcze coś taniej znależć
Hugo - 14-01-2011, 22:05
j-rules, dlatego napisałem "w podejrzanie niskich cenach".
[ Dodano: 14-01-2011, 22:07 ]
mefju napisał/a: | To w takim razie jakie firmy produkujące te tuleje i wahacze będą ok ? MEYLE, FEBI BILSTEIN, MOOG ? CTR? Czy jakieś inne ? | Dlaczego pytasz drugi raz o to samo. Napisałem jakich firm unikać, to chyba wychodzi na to, ze w/w będą OK, prawda?
mefju - 28-01-2011, 02:01
Przeglądnąłem książke serwisową i przy 88 595km (grudzień 2004) został wymieniony pasek rozrządu, rolki napinające, pasek klinowy wielorowkowy, świece zapłonowe i kolcki hamulcowe, czyli wszystko by się zgadzało, teraz by wypadała druga wymiana z uwzględnieniem pompy i napinacza, zastanawiam się tylko czy ten pasek klinowy wielorowkowy także mam wymienić ?
Druga kwestia, poprzedni właściciel musiał być muzykomanem bo moja tylnia półka prezentuje się od dołu mniej wiecej tak:
Moje pytanie brzmi, czy da się coś z tym zrobić? Jak w ogóle wygląda to miejsce w normalnych carismach ? Bo niestety cięzko taką fotke znaleźć...
SHARK1979 - 28-01-2011, 23:40
mefju, widze ze ktos ostro dal czadu i niemogąc wsadzic wiekszych glosnikow bezczelnie rozklepal wloty oryginalnej polki
mefju - 29-01-2011, 00:42
Hehe owszem dał czadu... "Troche" na chama to robione, aczkolwiek dzięki temu mam chyba całkiem niezłe nagłośnienie choć dyskoteki na kółkach nie zamierzam robić
Nie mniej jednak te zwisajace kostki i kable zdało by się jakoś zasłonić, jak to wygląda oryginalnie ? Jest jakaś pokrywa? Wykładzina? Coś musz z tym zrobić.
Pasek klinowy wielorowkowy wymieniam przy wymianie rozrządu ? Wole teraz wiedzieć i zamówić gdzieś tanio niż mechanik kupi za cene 2 razy większą
Pozdr Shark!
SHARK1979 - 30-01-2011, 20:13
mefju, normalnie w Cari tez nic tego nie osłania jest goła blacha i widać kosze głośników od spodu sam tam wstawiałem inne głośniki i tak tam jest a jeśli tak Ci to przeszkadza z tymi kablami to weź narazie nawet dobrej taśmy montażowej i doklej je do metalowej podstawy półki
Saqu - 30-01-2011, 21:54
Pasek wielorowkowy możesz zmienić ale nie musisz. nie jest to wymóg do zmiany rozrządu,
mefju - 05-02-2011, 23:10
Nie miałem w ogóle czasu na zamówienie części (taki miesiąc...), dziś wszystko kompletuje, by w poniedziałek zamówić, stąd jeszcze kilka moich pytań.
1. Pasek klinowy wielorowkowy kupuje do alternatora czy do klimy ? Bo nie mam zielonego pojęcia.
2. Sporo czytałem forum w dziedzinie rozrządu i spotkałem także opinie, że napinacz hydrauliczny najlepiej tylko oryginalny Mitsubishi, dlatego pytam, czy mogę spokojnie kupić zamiennik NTN tańszy od oryginału o ok 200zł ?
3. Rolki INA, SKF, Ruville są równe(bądź lepsze) jakościowo Koyo? Prowadząca i napinająca ma być tego samego producenta?
4. Ostatnie pytanie, w kilku sklepach proponowano mi w atrakcyjnej cenie sworznie ctr, a tuleje dokuji lub japa( czy japa = niepolecane japan line ?), można to brać czy jak tuleje to tylko febi, a sworznie to moog, trw, kager, sidem ? Aha, i na przód kupuje 4 tuleje? (po dwie na sworzeń)
Dziękuje i pozdrawiam
Piwor - 06-02-2011, 01:15
mefju, sworzeń np. Moog'a. Tuleje TRW, Moog, coś tego typu. Kagery itp odpuść. Paski są dwa. Dobrą opcją jest Mitsuboshi. Rozrząd, na przykład pasek Mitsuboshi, rolki np, Koyo. Co do napinacza. Osobiście kupowałbym ori (moje widzi misie).
Saqu - 06-02-2011, 18:13
paski klinowe masz 2, jeden do alternatora i drugi do klimy o ile ją masz.
mefju - 07-02-2011, 01:43
Dzięki.
1. Ok, to wiem, że kupuje dwa paski wieloklinowe rowkowe na : alternator i klime. Wszystko jasne.
2. Co do napinacza hydraulicznego to nie ukrywam, że nadal nie mam jasności, czy mogę spokojnie kupić NTN (zamiennik odpowiadający oryginałowi, cokolwiek więcej by z tego wynikało, co jest napisane...).
3. Tak, wiem wiem, w pierwszej kolejności Koyo, ale chce wziąć całośc w jednym sklepie dlatego musze wiedzieć, czy w razie sytuacji gdy Koyo nie będzie to czy mogę spokojnie zakupić Skf, Ruville lub INA, czy są to produkty tak samo dobrej jakości.
4. A poza Moog'iem jesli chodzi o sworzenie ? Mogą być Nipparts, 555, Lemforder? Niby o CTR czytałem, że ich czesci zawieszenia montowane są w Subaru, Mazdzie czy Hondzie, no, ale ile w tym prawdy...
Tuleje, ok - trw, moog, - febi pewnie też ok, 4 szt. tak?
SHARK1979 - 07-02-2011, 14:09
mefju,
Drogi kolego robiąc u siebie wymiane wsadzone było:
2xrolki KOYO
pasek MITSUBOSHI
napinacz hydra NTN dobry Japan
pompa wody GMB
pasek alter BANDO
Myślę że taki zestaw jest dość dobrym wyjsciem Japan i mam taki zestaw juz w 2 Mitsu pozdro
[ Dodano: 07-02-2011, 14:13 ]
mefju napisał/a: | czy w razie sytuacji gdy Koyo nie będzie to czy mogę spokojnie zakupić |
NP GMB też niezłe
mefju - 07-02-2011, 16:27
Ok zamówiłem komplet rozrządu w skład którego wchodzi:
1. Pasek Mitsuboshi
2. Rolki Koyo/NSK lub NTN
3. Napinacz hydrauliczny NTN
4. Pompa wody Aisin
wynisło mnie to: 600zł
Rolki chciałem Koyo, ale powiedziano mi, że to komplet i mogą być w środku Koyo jak i Nsk lub ntn.
Dzwoniąc po sklepach przy okazji dowiedziałem się np. że w przypadku napinacza hydraulicznego w pudełku mitsubishi, często jest napinacz robiony przez NTN. No i w każdym sklepie, a sporo ich obdzwoniłem wszędzie zachwalają produkty firmy CTR, że niby klienci chwalą, że warsztaty biorą, także te wyspecjalizowane w danej marce. Może coś w tym jest.
Z zawieszeniem się wstrzymałem, zobacze co mechanik jeszcze powie, bo na przeglądzie wyszło, że jest w b. dobrym stanie.
Dzięki i pozdrawiam!
Hugo - 07-02-2011, 21:19
Części zawieszenia firmy CTR są fabrycznie montowane również w Hyundai-u, który trwałością i bezawaryjnością w niczym nie ustępuje marce Mitsubishi, a nawet ją przewyższa pod wieloma względami.
mlun - 08-02-2011, 22:13
A ile ten napinacz kosztował że aż 200zl taniej od oryginału?
|
|
|