To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moja Carisma 1.8 GDI ;)

Mario - 01-04-2011, 23:13

tomek_tom napisał/a:
bo nagłośnienie w Cari jest tragiczne :evil:

Szczególnie te głośniki przednie grające w podłogę...
tomek_tom napisał/a:
Jutro jak to jakoś podłączę i trochę przetestuję to napiszę kilka słów

Byłbym wdzięczny bardzo :mrgreen:

Saqu - 02-04-2011, 13:06

hehe nie żeby coś... ale te koła z przodu trochę śmiesznie wyglądają :P jakaś taka duża szczelina pomiędzy oponą a nadkolem Ci się zrobiła :P
tomek_tom - 02-04-2011, 19:41

Saqa faktycznie trochę śmiesznie to wygląda. Koła z tyłu w miarę ładnie wypełniają nadkole a z przodu ... no cóż pasowało by tam włożyć 18" :P ale i tak jest pięknie :mrgreen:
MaRIo_, głośniczek już zamontowany, trochę zabawy z tym było ale gra to dość przyzwoicie na pewno lepiej jak same oryginalne głośniki (bas jest czysty i szybki, nic nie dudni no chyba że ktoś podkręci bas na radiu na max i włączy Loudnes), no i oprócz dźwięku pasażer ma gratis masaż w fotelu. Zdjęcia z montażu za chwilę.... :wink:

Mario - 02-04-2011, 21:22

tomek_tom napisał/a:
głośniczek już zamontowany, trochę zabawy z tym było ale gra to dość przyzwoicie na pewno lepiej jak same oryginalne głośniki (bas jest czysty i szybki, nic nie dudni no chyba że ktoś podkręci bas na radiu na max i włączy Loudnes), no i oprócz dźwięku pasażer ma gratis masaż w fotelu. Zdjęcia z montażu za chwilę...

I nie ma straty miejsca w aucie :)

tomek_tom - 03-04-2011, 00:27

i zdjęcia:

Samo podłączenie jest banalnie proste: wpinamy żółty do żółtego, niebieski do niebieskiego, czarny gdziekolwiek do karoserii i cinch do cincha. Przy kostce radia są już gotowe wejścia na wszystkie przewody więc nie trzeba nic kombinować. Kable przepchać pod siedzenie też jest łatwo wystarczy tylko odkręcić bok tunelu środkowego (4 śrubki) i wszystko jest jak na dłoni. Co ciekawe gdyby głośnik był o 1mm wyższy to już by pod siedzenie nie wszedł :P

tomek_tom - 09-04-2011, 21:12

no i w tygodniu założyłem czujniki cofania Golden EYE, nie było z tym praktycznie problemów. Oczywiście całą operację można by było zrobić pod blokiem ale jest to dość nie wygodne (trzeba się wczołgać pod tylny zderzak) wiec podjechałem do warsztatu gdzie akurat był wolny kanał co znacznie ułatwia i przyśpiesza montaż. Właściciel bez problemu mi go udostępnił zwłaszcza że nie potrzebowałem pomocy jego mechaników ani jego narzędzi (wszystko miałem swoje czyli wkrętarkę aku. do robienia dziur w zderzaku i kpl kluczy, akurat przydała się tylko płasko-oczkowa 10 do wykręcenia lampy). Montaż wyglądał następująco:
- zaznaczamy na zderzaku w który miejscu będziemy wiercić otwory pod czujniki (w moim przypadku to: 55 cm od podłoża i ok.47 cm rozstaw pomiędzy czujnikami);
- wiercimy otwory dołączonym do zestawu wiertłem (głupie uczucie robić dziury w całym całkiem dobrym zderzaku :twisted: );
- w otwory wkładamy czujniki, wchodzimy do kanału i przeciągamy kabelki w zderzaku na lewą stronę auta (od strony kierowcy) mniej więcej pod lampę;
- wykręcamy lewą tylną lampę (4 nakrętki) i ściągamy ją ( u mnie ona tak jakby się przykleiła więc trzeba było trochę mocniej pociągnąć)
-w gnieździe lampy na dole jest szczelina przez którą przeciągamy przewody do bagażnika (nic nie musimy wycinać i łamać) montujemy lampę.
- wyświetlacz zamontowałem przy lewym słupku ( uważam że jest to dla niego najlepsze miejsce) a przewód od niego poprowadziłem pod plastikami do bagażnika;
- centralkę umieściłem obok koła zapasowego, jest tam dużo miejsca i centralka i kable w niczym nie przeszkadzają.
- zasilanie podpiąłem pod żarówkę wstecznego (do kostki włożyłem przewody i zaklinowałem kawałkiem zapałki :twisted: )
a tak to wygląda:

Mario - 11-04-2011, 20:11

I jak po dłuższym użytkowaniu ten sub się sprawuję? (tzn. dłuższym w sensie kilka dni ;) )
aktywny tzn. że jest tam wzmak jakiś ?

tomek_tom - 11-04-2011, 20:16

sub gra przyzwoicie i dla mnie wystarczy ale oczywiście nie ma tego efektu co z pożądnej skrzyni i głośnika 30 cm w bagażniku :P ale co kto lubi. I oczywiście ten subik ma wbudowany w sobie wzmacniacz więc nie potrzebujemy żadnych innych dupereli montować.
Mario - 11-04-2011, 21:00

ok..dzięki ;)
a powiedz mi jeszcze gdzie to zakupiłeś ? Bo na allegro widziałem nie za duży wybór tych pod fotele

tomek_tom - 11-04-2011, 21:25

mi znajomy ściągnął na swój sklep z hurtowni lechpol ale sprzedaż detaliczną też chyba prowadzą http://www.lechpol.eu/katalog/2010/glosniki
P.S. czujniki cofania też mam od nich :wink:

m6riano - 11-04-2011, 21:49

kurde..to ja na allegro kupiłem od nich głośniki(co siedzą na tyle) za 30 zł...;-)
Hugo - 11-04-2011, 22:27

Jak się sprawują czujniki cofania, jak zobaczyłem je u Ciebie to się napaliłem jak szczerbaty na suchary :wink: Takie proste podłączenie i montaż, że grzechem byłoby sobie tego nie zamontować. Jesteś zadowolony? Wklej linka albo foto kartonika żeby dobry zestaw kupić, bo na necie mnóstwo różnych zestawów.
tomek_tom - 12-04-2011, 08:00

czujniki spisują się bardzo dobrze zwłaszcza na dużych zatłoczonych parkingach (pod pracą lub pod marketem) a dla mnie osobiście najbardziej przydają się jak parkuję pod blokiem pomiędzy dwoma samochodami ( na tzw kopertę) gdzie praktycznie muszę wykręcać na żyletki :twisted: u mnie srebrne czujniki bardzo dobrze skomponowały się ze zderzakiem (odcień identyczny i wszystko wygląda jak seryjne) a czujniki kupiłem GOLDEN EYE (ogólnie polecane na forum, poszukaj) takie
http://www.sklep.lechpol....?SET_IDTOW=7237
tylko że u mnie w zestawie nie było pierścieni skośnych ale na szczęście mi nie były potrzebne (zderzak w miejscu montażu czujników jest niemal prostopadły do podłoża, dozwolone jest 5 st. odchylenia później potrzebujemy właśnie tych pierścieni)

Hugo - 12-04-2011, 10:02

Ile kosztują?
tomek_tom - 12-04-2011, 11:10

100 zł