To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Reflektory dalekosiężne HELLA

mitsu00 - 12-02-2011, 14:47

krzychu napisał/a:
Trzeba było przekręcić na M i ustawić takie same parametry dla obu zdjęć... Tu nie brakło profesjonalnego aparatu tylko profesjonalnego operatora

Sorry za tekst ale jak ktoś używa słowo profesjonalne i nie wyszło to mnie lekko denerwuje.
Zauważ że zdjęcie nie było robione ze statywu z pełnym naświetleniem, tylko z ręki zza kierownicy na szybko żeby ktoś w bagazniku mi nie zaparkował.
krzychu - 12-02-2011, 14:54

No ale nie dziwne że aparat nie oddaje jeśli jedno zdjęcie naświetlał 1/2 a drugie 1/10 sekundy... Po prostu w takich sytuacjach musisz przekręcić na ręczny (M). Swoją drogą wynikało by że na tym drugim jest ~ 5 razy więcej światła (w dużym uproszczeniu) według światłomierza aparatu....

Swoją drogą ja nie czepiam się Twoich umiejętności (nie każdy musi być fotografem). Tylko po co ten tekst?

"profesjonalna lustrzanką cyfrową Nikona" jak to nie ma najmniejszego znaczenia. Kompaktem można było lepiej oddać różnicę jeśli ma tryb manualny...

mitsu00 - 12-02-2011, 15:27

krzychu napisał/a:
No ale nie dziwne że aparat nie oddaje jeśli jedno zdjęcie naświetlał 1/2 a drugie 1/10 sekundy... Po prostu w takich sytuacjach musisz przekręcić na ręczny (M). Swoją drogą wynikało by że na tym drugim jest ~ 5 razy więcej światła (w dużym uproszczeniu) według światłomierza aparatu....

Swoją drogą ja nie czepiam się Twoich umiejętności (nie każdy musi być fotografem). Tylko po co ten tekst?

"profesjonalna lustrzanką cyfrową Nikona" jak to nie ma najmniejszego znaczenia. Kompaktem można było lepiej oddać różnicę jeśli ma tryb manualny...
Chłopie...., tu nie chodziło o dywagacje nt. czy widac każdą gałązkę na drzewach, tylko żeby w miarę dokładnie pokazać różnicę w jasności oświetlenia. Napisałem tez że robilem zdjęcia na szybko z ręki, więc weź to po raz koejny pod uwagę.
Muciek - 12-02-2011, 15:32

mitsu00 napisał/a:
krzychu napisał/a:

Chłopie...., tu nie chodziło o dywagacje nt. czy widac każdą gałązkę na drzewach, tylko żeby w miarę dokładnie pokazać różnicę w jasności oświetlenia. Napisałem tez że robilem zdjęcia na szybko z ręki, więc weź to po raz koejny pod uwagę.

Wydaje mi się, że koledze nie chodzi o to, że zdjęcia są zrobione słabo, czy tam dobrze, ale o sam fakt iż napisałeś "że są robione profesjonalną lustrzanką", gdzie zdjęcia jak na możliwości aparatu są słabe. Więc nie o jakość zdjęć chodzi, a o umieszczenie tego napisu o profesjonalnej lustrzance, kiedy po jakości tego nie widać.

krzychu - 12-02-2011, 15:40

mitsu00 napisał/a:
Chłopie...., tu nie chodziło o dywagacje nt. czy widac każdą gałązkę na drzewach, tylko żeby w miarę dokładnie pokazać różnicę w jasności oświetlenia.

No i dokładnie o tym mówię (nie mówię o braku ostrości). Jedno zdjęcie było naświetlane 0,5 sec a drugie 0,1 sec więc nie dziwne że nie oddaje rzeczywistości. Po prostu aparat wyrównał sobie ekspozycję automatycznie i dlatego widać jedynie że dalej świecą, nie widać tego że świecą około 5 razy mocniej. Do tego resztę napisał Muciek.

Ps. D40x nigdy nie był przez nikona pozycjonowany jako profesjonalny :twisted:

mitsu00 - 12-02-2011, 15:53

krzychu napisał/a:
No i dokładnie o tym mówię (nie mówię o braku ostrości). Jedno zdjęcie było naświetlane 0,5 sec a drugie 0,1 sec więc nie dziwne że nie oddaje rzeczywistości. Po prostu aparat wyrównał sobie ekspozycję automatycznie i dlatego widać jedynie że dalej świecą, nie widać tego że świecą około 5 razy mocniej. Do tego resztę napisał Muciek.

Ps. D40x nigdy nie był przez nikona pozycjonowany jako profesjonalny
Swietnie, zabłysłeś swoją wiedzą i wnikliwością w analizie obu zdjęć. Może pora wrocić do tematu...?
krzychu - 12-02-2011, 16:12

mitsu00 napisał/a:

Xenony na mijania + xenony na długich + xenony HELLA

Xeony świecą razem mijania i drogowe? W sensie nie przełączają się? Świecą ładnie ale chyba to nie jest legalne (dodatkowe oświetlenie). Nie bez powodu często widać terenówki z zakrytymi halogenami tymi nakładkami.

mitsu00 - 12-02-2011, 16:36

krzychu napisał/a:
Xeony świecą razem mijania i drogowe? W sensie nie przełączają się? Świecą ładnie ale chyba to nie jest legalne (dodatkowe oświetlenie). Nie bez powodu często widać terenówki z zakrytymi halogenami tymi nakładkami.
Jest legalne bo reflektory maja atest UE i są dopuszczone do ruchu na drogach publicznych. Podłączone są pod osobny reflektor światteł drogowych. Tak więc po włączeniu świeca się wszystkie światła równocześnie. A nakładki na nie służą zapobieganiu odpryskow z kamieni kiedy nie są używane.
rezon - 12-02-2011, 16:51

mitsu00 napisał/a:
A nakładki na nie służą zapobieganiu odpryskow z kamieni kiedy nie są używane.
Dokładnie po to są. Zdjęcia są OK - wyraźnie widać różnicę w działaniu. Osobiście nie widzę sensu montażu świateł drogowych. Pisałeś, że wolisz jeździć nocą bo mniejszy ruch. Ja też, a i tak coraz rzadziej długich używam. Jesteś z W-wy, ale często jeździsz w S i tam takie lampki chyba mają sens - nawet w jazdach po bułki ;) . Masz większe szanse spotkać łosia niż kierowcę z naprzeciwka.
Hubeeert - 12-02-2011, 22:19

krzychu napisał/a:
Świecą ładnie ale chyba to nie jest legalne
Jest legalne jak najbardziej. I sa tylko dwa obostrzenia:
1. Musi być niezależny włącznik obwodu tych świateł. Tzn zwykłe drogowe działają cały czas a te dodatkowe włączają się razem z drogowymi po przełożeniu dodatkowej wajchy.
2. Dozwolone żarówki moga mieć max moc 55W (ale w Szwecji Policja nie czepia się bo większość jeździ na 100W)

13zbyszek13 - 13-02-2011, 15:09

mitsu00 napisał/a:
Xenony na mijania + xenony na długich + xenony HELLA

Identycznie mam jak włączę długie .

[ Dodano: 13-02-2011, 15:13 ]
Muciek napisał/a:
Łeeee, ja to myślałem że to cały czas działa

???????????????????????????????????????????????????????
Ty trochę chociaż myślisz ???

mitsu00 - 13-02-2011, 15:16

13zbyszek13 napisał/a:
Identycznie mam jak włączę długie .
Zbyszek, bez urazy ale nieprawdą jest że xenony na samych długich świecą tak samo jak teraz.... Zanim zamontowałem te dodatkowe, jeździłem na xenonach na długich przez 3 lata i różnica obecnie jest znaczna. Weź dodatkowo pod uwagę że xenony w HELLi maja 55W, czyli prawie są 2 razy mocniejsze niz te co masz na długich. Tam masz żarniki 35W. Pozatym odbłyśniki w dalekosiężnych sa większe niz te w reflektorze zespolonym Outlandera i tn fakt powoduje że reflektor emituje więcej światla.
13zbyszek13 - 13-02-2011, 15:27

mitsu00 napisał/a:
Zbyszek, bez urazy ale nieprawdą jest że xenony na samych długich świecą tak samo jak teraz.... Zanim zamontowałem te dodatkowe, jeździłem na xenonach na długich przez 3 lata i różnica obecnie jest znaczna. Weź dodatkowo pod uwagę że xenony w HELLi maja 55W, czyli prawie są 2 razy mocniejsze niz te co masz na długich. Tam masz żarniki 35W. Pozatym odbłyśniki w dalekosiężnych sa większe niz te w reflektorze zespolonym Outlandera i tn fakt powoduje że reflektor emituje więcej światla.

Nie czuję się urażony ale różnica między normalnymi długimi a tymi które mam / Xenon 35 W / jest potężna i jak dla mnie wystarczająca . A dodatkowe lampy na grillu po prostu mnie się nie podobają .

mitsu00 - 13-02-2011, 15:31

13zbyszek13 napisał/a:
Nie czuję się urażony ale różnica między normalnymi długimi a tymi które mam / Xenon 35 W / jest potężna i jak dla mnie wystarczająca . A dodatkowe lampy na grillu po prostu mnie się nie podobają .
Co do tego to masz 100% racji. reflektor halogenowy emituje 1500 Lumen, xenonowy 35W 3200 Lumen, więc prawie 2 razy więcej światła. Xenon 55W emituje 4800 Lumen. Dane mówia same za siebie. Zareagowałem tylko na to co napisałeś że same xenony na długich co masz obecnie, świeca tak samo jak kombinacja wsystkich ww. Jako kuriozum mogę podac że w Szwecji dostepne są również xenony 75W o mocy 9000 Lumen do montażu w reflektorach. Emisja swiatła wtedy jest wręcz porażająca. Górne zdjęcie pokazuje zapalone światla długie na xenonach 35W, czyli dokladnie takie jak ci zamontowałem. Dolne, xenony na długich plus dodatkowo xenony 75W w dalekosiężnych. Komentarze chyba są zbędne.... :finga:

13zbyszek13 - 13-02-2011, 15:33

mitsu00 napisał/a:
Co do tego to masz 100% racji. reflektor halogenowy emituje 1500 Lumen, xenonowy 35W 3200 Lumen, więc prawie 2 razy więcej światła. Xenon 55W emituje 4800 Lumen. Dane mówia same za siebie. Zareagowałem tylko na to co napisałeś że same xenony na długich co masz obecnie, świeca tak samo jak kombinacja wsystkich ww.

NIE , NIE
Na pewno nie dają ale to co dają mnie zupełnie wystarczy .