To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - My Blu Gal by M6riano

m6riano - 16-03-2011, 20:21

Samopoziomowanie też nic nie daje...jak na przeciwko jedzie "zenon" i jest lekka górka czy nawet płaski teren tez cie oślepi, no może mniej niż źle ustawiony ale zawsze.
sveno - 16-03-2011, 21:10

Muciek napisał/a:
bardzo dużo modeli aut do teraz w salonie montuje fabrycznie ksenony do lamp niesoczewkowych i co kolega na to?
podasz jakiś konkretny przykład? :P bo z tego co czytam to jasno wynika, że legalny ksenon=soczewka+spryskiwacz+samopoziomowanie :)
Maretzky85 - 16-03-2011, 21:37

m6riano napisał/a:
psikałem wude40

Psikaj dalej to będzie coraz bardziej skrzypieć :P

m6riano napisał/a:
Na szczęście na mnie nigdy nie trafisz...
1. Nie to województwo...
2. Nie te godziny...
3. Na dzień niedługo będe miał dzienne:
http://allegro.pl/swiatla...1496735322.html
i na zenonach nie będe jeździł w dzień.

Ale ja mogę trafić...
I o ile w dzień nie specjalnie oślepiają to własnie w nocy nic nie widać jak z na przeciwka jedzie taki co sobie wsadził xenony jakieśtam bez odpowiedniego oprzyrządowania...

Piwor - 16-03-2011, 21:57

Szczerze mówiąc, podejrzewałem, że tak to się skończy. Nie mniej, nie jestem fanem HIDów jak i fabrycznych ksenonów. m6riano, miałeś pecha, że trafiłeś na patrol z kamerą TVN. Gdyby nie to, pewnie by olali temat. :)

PS: WD40 wymywa smar.

Muciek - 16-03-2011, 22:02

sveno napisał/a:
Muciek napisał/a:
bardzo dużo modeli aut do teraz w salonie montuje fabrycznie ksenony do lamp niesoczewkowych i co kolega na to?
podasz jakiś konkretny przykład? :P bo z tego co czytam to jasno wynika, że legalny ksenon=soczewka+spryskiwacz+samopoziomowanie :)

-Do zeszłego roku Nissan Quashqai
-Outlander do 2009r. :P

No, ale to już było :)

Obecnie:
-Subaru Forester
-Nissan Navara
-Nissan Pathfinder
-Niektóre Jeepy jak Wrangler itp.

Na razie to tyle, ale może coś się jeszcze przypomni. Teraz ogólnie już zaczynają prawie wszędzie montować soczewki, ale nie zawsze tak jest :)

RoBSoN_97 - 16-03-2011, 22:29

sveno napisał/a:
ksenon=soczewka+spryskiwacz+samopoziomowanie

gdzie to wyczytałeś :shock:
kiedyś soczewki nie były tak rozpowszechnione i xenony były montowane w zwykłych przystosowanych lampach (czyt. przezroczyste szkło, clear)
po drugie soczewka ci nic nie da jak ją wmontujesz w zwykły klosz homologowany na żarówki ( i tak to będzie nielegalne), a jeszcze pogorszy sprawę przy kontroli bo lampy kombinowane i przerabiane...
spryski tania sprawa ~ 50 do 100 zł, gorzej z samopoziomowaniem - które na naszych polskich "drogach" kiepsko sobie radzi, a powiem nawet że nie radzi :P (na prostej, równej drodze jest zbędne, wiadomo, a jak jest sito na drodze to nie pomoże tylko pogarsza bo cały czas skacze poziom światła).

Moim zdaniem wszystko zależy od ustawienia słupa światła, bo na drogach ilu jeździ z legalnymi ksenonami i oślepiają, ostro waląc po oczach, bo są źle ustawione, albo montują zamiast fabrycznych żarników, żarniki o barwie niebieskiej 8000K.
Ale szkoda kontynuować tu temat o ksenonach, bo to nie jego miejsce, tylko temat m6riano. :)

m6riano - 17-03-2011, 00:02

Dopiero teraz obejrzałem do końca "mój odcinek"...najpierw typ mówi 250zł,zero pkt. a pod koniec na lizaku 250, 5 pkt.
kurde co za program tendencyjny...

Kaucz - 17-03-2011, 02:55

Cytat:
Dopiero teraz obejrzałem do końca "mój odcinek"...najpierw typ mówi 250zł,zero pkt. a pod koniec na lizaku 250, 5 pkt.
kurde co za program tendencyjny...

Ten program oglądam tylko dlatego, że czasem trafią się naprawdę niezłe asy :) . Wkurza jednak ta sztuczność z jaką policjanci wykonują swoje czynności. Jak to mi mówił kiedyś pewien policjant, gdy mnie na lizaka zatrzymał: "w TVN Turbo to się Pan nie dogada i gdyby tu była kamera to nie pisałbym panu 100zł tylko 400"

emilio_09 - 17-03-2011, 08:21

m6riano napisał/a:
No i niestety taka sława kosztuje 250 zł...;-)

Ziobro 200 tysięcy za 30 sekund płacił a ty za kilka minut tylko 250 zł :wink:

cns80 - 17-03-2011, 08:35

sveno napisał/a:
lol niebieskie światła cofania to mistrzostwo świata :) z jednej strony przykro mi że dostałeś mandat, ale z drugiej jak widze na drodze auta z ksenonami a bez soczewek to aż sam mam ochotę powybijać te żarniki z auta i z głowy właściciela najlepiej młotkiem, albo kluczem do kół, to naprawdę oślepia innych kierowców, zwłaszcza jak masz tak ubrudzone reflektory jak na filmiku. Chylę czoła za pomysł z "zagubieniem" dowodu :) przynajmniej go nie zabrali :)
Film mnie rozbawił do łez :) i zgadzam się ze sveno.
m6riano lubię Cię, ale ... DOBRZE CI TAK (w twoim ulubionym kolorze :) )
Jedno za zenony drugie za opony na których wozisz ludzi - i tak byli łagodni.

hessboll2 - 17-03-2011, 15:35

Tez widziałem ten odcinek heh Pozdrawiam! :mrgreen:
m6riano - 17-03-2011, 15:43

Maretzky85 napisał/a:
m6riano napisał/a:
psikałem wude40

Psikaj dalej to będzie coraz bardziej skrzypieć :P

m6riano napisał/a:
Na szczęście na mnie nigdy nie trafisz...
1. Nie to województwo...
2. Nie te godziny...
3. Na dzień niedługo będe miał dzienne:
http://allegro.pl/swiatla...1496735322.html
i na zenonach nie będe jeździł w dzień.

Ale ja mogę trafić...
I o ile w dzień nie specjalnie oślepiają to własnie w nocy nic nie widać jak z na przeciwka jedzie taki co sobie wsadził xenony jakieśtam bez odpowiedniego oprzyrządowania...

Ty akurat trafiasz na mnie średnio raz na miesiąc...na spotach..;-)
ps. Zwykłe xenony na "naszych drogach" tez niestety często oślepiają...

m6riano - 17-03-2011, 15:45

cns80 napisał/a:
sveno napisał/a:
lol niebieskie światła cofania to mistrzostwo świata :) z jednej strony przykro mi że dostałeś mandat, ale z drugiej jak widze na drodze auta z ksenonami a bez soczewek to aż sam mam ochotę powybijać te żarniki z auta i z głowy właściciela najlepiej młotkiem, albo kluczem do kół, to naprawdę oślepia innych kierowców, zwłaszcza jak masz tak ubrudzone reflektory jak na filmiku. Chylę czoła za pomysł z "zagubieniem" dowodu :) przynajmniej go nie zabrali :)
Film mnie rozbawił do łez :) i zgadzam się ze sveno.
m6riano lubię Cię, ale ... DOBRZE CI TAK (w twoim ulubionym kolorze :) )
Jedno za zenony drugie za opony na których wozisz ludzi - i tak byli łagodni.

A widziałeś te opony? Po za tym i tak kilka dni później były zmienione nie ze względu na stan bieżnika tylko dlatego że jedna miała bicie...

Po za tym...Nie śmiej sie bratku z czyjegoś przypadku...;-)

m6riano - 17-03-2011, 15:47

emilio_09 napisał/a:
m6riano napisał/a:
No i niestety taka sława kosztuje 250 zł...;-)

Ziobro 200 tysięcy za 30 sekund płacił a ty za kilka minut tylko 250 zł :wink:

Jego stać, po za tym on się częściej pokazuje w szkiełku...ja nie musze...;-)

wilk88 - 17-03-2011, 21:25

Żałosne! "Próbujemy pana zatrzymać od 200/400 metrów"- czyli co, około minuty? Pościg w polskim wydaniu. Dobrze, że Cię nie obezwładnili jak uciekiniera i strasznie groźnego pirata drogowego heh. m6riano współczuję, że musiałeś wystąpić w tym żenującym programie z "mądrymi głowami" w policyjnych czapkach.
(chociaż faktycznie ksenonów nienawidzę, a niebieskie światło cofania wydaje się dziwnym pomysłem no ale nie stwarza zagrożenia, w końcu używa się go chwilami )

pozdro