ASX Ogólne - Przegląd ASX'a
krzychu - 06-03-2011, 09:08
E tam. Nas tu jest kilku którzy wiedzą że 2.0 4x4 było by fajne. Statystyczny klient tego nie wiem i lubi kaszlaka. Więc MMC dla nas kilku nie zrobi wyjątku niestety
mat777 - 06-03-2011, 12:15
tmp napisał/a: | Jeśli więc komuś podoba się ASX a chce przy tym mieć komfort dobrych osiągów to niespecjalnie jest wybór. |
Niestety ten komfort nie jest za darmo. Jak już pisałem w innym wątku należy zaliczyć in minus dla diesla:
- już na starcie dopłatę +8tyś. która zwróci się przy około 100tyś przebiegu
potencjalną awarię lub regenerację:
- filtra DPF
- turbiny
- pompy paliwa wysokiego ciśnienia
- bardzo precyzyjnych wtryskiwaczy
- koła dumasowego
oraz dodatkowo:
- przeglądy co 15000
- wrażliwość na jakość paliwa
Z ekonomicznego punktu widzenia dla prywatnego użytku taki zakup należy dobrze przemyśleć. Jeśli wybieramy nowoczesnego diesla dla komfortu dobrych osiągów to oczywiście jak najbardziej taki wybór jest OK ale nic za darmo.
Awaria jednego z tych podzespołów spowoduje, że już nie mamy oszczędności z użytkowania diesla, a dwie awarie mogą oznaczać koszty użytkowania wyższe od benzyny.
Krzychuuu - 06-03-2011, 12:52
Dlatego kupiłem benzyniaka. Pali 6l/100km i mam z głowy te koło dwumasowe które przy wymianie razem ze sprzęgłem kosztuje podobno kilkanaście tysięcy zł. Nie przepadam też za odgłosem traktora (diesla).
jurekschroda - 06-03-2011, 20:24
Oprócz czystej ekonomii ( czyli dopłata za diesla kontra miesięczne przebiegi) jest jeszcze coś takiego jak przyjemność z jazdy
Na ile wycenić przyjemność jazdy did-kiem 1.8 ?
To zależy, jaką kto ma definicję przyjemności, a w tej kwestii są na szczęście duże rozbieżności
I dla tego świat potrafi być czasem piękny.
Pozostaje tylko trochę żałować, że nie ma mocniejszej i tańszej wersji benzynowej... też mivec ma się rozumieć
eMBe - 06-03-2011, 20:36
krzychu napisał/a: | E tam. Nas tu jest kilku którzy wiedzą że 2.0 4x4 było by fajne. Statystyczny klient tego nie wiem i lubi kaszlaka. Więc MMC dla nas kilku nie zrobi wyjątku niestety |
W jakimś kalendarzu nowości na 2011r. widziałem pod koniec roku wprowadzenie ASX 2,0 benzyna automat. Co do napędu nie wiem, czy będzie 4x4.
66butch - 06-03-2011, 21:44
) tomekrvf napisał/a: | 66butch napisał/a: | Pogratulowac producentowi samochodu za blisko 100k PLN że po 5400 km trzeba wymieniac olej - po prostu za***ście |
Po Ci w takim razie diesel? Poziom oleju rośnie jak samochód jest zamulany na krótkich odcinkach a do tego lepsza jest benzyna tańsza o 20kPLN |
Hmm, Twoje pytanie jest z cyklu: po co Ci komórka przecież można zadzownić z budki telefonicznej?
Rocznie przejeżdżam ok. 25-30 k km z czego 2/3 w tzw. trasie czyli generalnie poza miastem. Nadal nie zmienia to faktu, że w samochodzie za 100 k PLN wymiana oleju po 5-6 k km to porażka. Gdyby było tak jak piszesz, w materiałach dotyczących samochodu powinno (np. w instrukcji osługi) być napisane: pojazdu z silnikiem diesla nie używać na krótkich odcinkach w mieście, służy do jazdy w trasie
pozdrawiam wszystkich użytkowników diesli
tonyhc - 07-03-2011, 17:57
ja też mam diesla i czy to oznacza, że nie mogę rano pojechać po bułki do sklepu?
mitsu00 - 07-03-2011, 18:51
tonyhc napisał/a: | ja też mam diesla i czy to oznacza, że nie mogę rano pojechać po bułki do sklepu? | Zób sobie spacer. Dotlenisz się i zdrówko poprawisz....
Lento Violento - 23-07-2011, 21:28
Odświeżę temat...
Napiszcie proszę ile w chwili obecnej kosztuje pierwszy przegląd ASX'a (benzyna). Rozumiem, że jest po 20 kkm lub roku ???
max_32 - 01-08-2011, 12:41
co prawda robiłem przegląd ASX z silnikiem diesla po 15000km,ale może kogoś zainteresuje.
cena:950 zł w tym wymiana oleju,filtra oleju,filtra pyłkowego .
czas wykonania ok 2 godzin.pozdrawiam K
wlodeks - 01-08-2011, 13:38
@max_32 - czy sprawdziłeś do jakiego poziomu doszedł olej tuż przed wymianą (chodzi mi znacznik "X" na bagnecie pomiarowym - czy był już blisko czy też nie?)?
Czy wgrali Ci nowy soft który ma powodować rzadsze wypalanie filtra DPF?
Wedrowiec - 01-08-2011, 14:30
Jako że dopisanie nie podbija posta na górę... moje przeboje z aktualizacją:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=64045
wlodeks - 01-08-2011, 14:36
Czy widzisz różnicę jeżeli chodzi o wypalanie DPF po zmianie tego softu?
max_32 - 01-08-2011, 14:50
wlodeks-co do poziomu oleju to był mniej więcej w połowie pomiędzy drugim oczkiem a wskażnikiem X,co do softu to raczej nie było żadnego uaktualniania.
Fakt,że wcześniej o tym nie doczytałem więc nawet nie pytałem obsługi serwisowej
jaceksu79 - 01-08-2011, 18:31
Zapytajcie ile będzie was kosztować 3-ci przegląd diesla ( tzn po 45kkm) oczywiście łącznie ze sprawdzeniem luzów zaworowych
|
|
|