[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Throtle Solenoid Valve System
Owczar - 28-03-2011, 23:25
milo napisał/a: | I tu się mylisz przepustnica ma za zadanie :na wolnych obrotach zamyka się a egr się otwiera silnik wtedy pobiera przez egr powietrze czyli nie buczy bo dolot do filtra przymknięty . |
To nie zadanie ale zasada działania, którą znam. Ale nie robi tego bez powodu. Service manual wyraźnie określa cel tego procesu:
Kod: | When the engine is idling after having warmed up, the throttle valve is half opened to restrict the amount of intake air in order to reduce vibration and noise. |
Uprzedzając zaprzeczenie, że przy zaślepionym EGR nic nie buczy, to odrazu napiszę, że EGR mam zaślepiony od dawna, a po odłączeniu tego zaworu drgania są dużo większe, ale bardziej uciążliwy jest głuchy dźwięk na wolnych obrotach. Gdy przepustnica jest cały czas otwarta, to w kolektorze jest wyższe ciśnienie, które wykrywa czujnik ciśnienia, przez co może wnioskować uszkodzenie zaworu sterującego podciśnieniowym zawore przepustnicy.
Jeśli nie widzisz różnicy to coś musi być nie tak. Być może obraca się tylko trzpień przepustnicy sterowany zaworem podciśnieniowym, a sama przepustnica stoi w miejscu. Nie pamiętam jak ona jest osadzona na wałku i nie wiem czy jest taka możliwość, ale ewidetnie coś jest nie tak.
milo - 29-03-2011, 15:38
bez komentarza masło maślane za tydzień podam rozwiązanie problemu z błędem 41 jeśli się uda
Owczar - 29-03-2011, 15:43
milo napisał/a: | bez komentarza masło maślane |
Wybacz jeśli wszedłem na zbyt wysoki poziom abstrakcji
milo - 29-03-2011, 15:54
Owczar napisał/a: | milo napisał/a: | bez komentarza masło maślane |
Wybacz jeśli wszedłem na zbyt wysoki poziom abstrakcji | lepiej razem rozwiążmy ten problem czyli błąd 41 wskazówki ,ciekawe rozwiązania itp jestem bliski celu jak wcześniej pisałem za tydzień podam rozwiązanie musi trochę czasu upłynąć, testy, dzięki za wskazówki i poświęcony czas , jedno pytanie jakie masz napięcie na elektrozaworze co steruję przepustnicą na zimnym silniku -pierwsze odpalenie nie chodzi mi co manual podaje tylko real
berlov - 01-04-2011, 20:50
Milo, no i jak idzie śledztwo ? Napięcia niestety nie mogę Ci podać , bo nie dysponuję miernikiem, tak więc w tej kwestii cała nadzieja w Owczarze.
[ Dodano: 03-04-2011, 20:55 ]
Ok ,dzisiaj ja się zabrałem trochę do działania i rozgrzebałem przepustnicę.
Faktycznie działała na zasadzie podciśnienia ale była wręcz niesamowicie upaćkana jakąś czarną mazią. Na wszystkich ściankach było tego przynajmniej po 3 mm więc ją zdemontowałem i doczyściłem szuwaksem do czyszczenia gaźników, plus wygrzebałem tego ustrojstwa ile się dało bez demontażu z dolotu plus z kolektora na którym była zamontowana ( jeżeli to na czym jest zamontowana to nie kolektor, to mnie poprawcie proszę ). Ilość tego syfu była taka, że aż wydostał się na zewnątrz i upaćkana była również z zewnątrz, tak więc wcale bym się nie zdziwił jakby to było właśnie przyczyną wywalania błędu. Póki co muszę powiedzieć że silnik chodzi chyba ciszej i jakby bardziej miękko na wolnych obrotach ale czy błąd wywali ponownie przekonam się za 3 dni
milo - 04-04-2011, 15:05
Problem z błędem 41 rozwiązany !!!!!!! sukces
berlov - 04-04-2011, 15:42
Ciesze sie Twoim szczęściem , ale czy mógłbys powiedzieć cos więcej ??
wilk88 - 04-04-2011, 15:58
Cytat: | Ciesze sie Twoim szczęściem , ale czy mógłbys powiedzieć cos więcej ?? |
Ja też, i dołączam się do prośby
Owczar - 04-04-2011, 15:59
wilk88, a Ty też masz z tym problem?
wilk88 - 04-04-2011, 16:09
CE mi się nie świeci i tylko czasami przy hamowaniu biegami jak jadę dłuższy odcinek na biegu bez dodawania gazu, to zapala się CE, jak wcisnę sprzęgło albo wrzucę bieg to CE znika. Jak wymrugałem błędy to wyszło 43, więc to faktycznie nie ten temat. Sorry, proszę o usunięcie. Pomyłka
milo - 04-04-2011, 16:28
Po długich próbach , testach ,wpadłem na pomysł: ECU. trzeba wyciągnąć ecu( znajduje się w dolnej części panela środkowego nad SRS ) nie odłączając wtyczek jest ich -3 szt ,wyciągniecie ecu: po prawej stronie ( pasażera ) są dwie śruby na klucz 10 po lewej śrubokręt krzyżakowy wyciągamy i obracamy ostatnia wtyczka jest teraz pierwszą lepszy dostęp http://img858.imageshack.us/i/dsc00654l.jpg/ pierwszy kabel zaznaczony strzałką przecinamy http://img200.imageshack.us/i/dsc00658bx.jpg/ wstawiamy przekaznik zasilanie przekaznika podłączyłem od zapalniczki w panelu pod radiem, stacyjka wyłączona brak zasilania styki rozłączone przekaznika ,stacyjka włączona styki załączone i łacza się dwa kable przecięte w styczniku koszt mnie wyniósł 3 zł tyle kosztował przekaznik 12v przekaznik musi być na 4 wtyki separacja styków a zasilanie wreszcie problem się skończył 6 dzięń mija i wszystko ok
[ Dodano: 04-04-2011, 16:37 ]
wszystko robimy przy wyłączonej stacyjce !!!
Owczar - 04-04-2011, 17:05
milo, to co zrobiłeś to nazywa się workaround, a nie rozwiązanie problemu.
Odcinasz podtrzymanie pamięci ECU, więc po wyłączeniu zapłonu resetujesz jego pamięć, a co za tym idzie wszystkie błędy. To jak włączanie zapłonu zaraz po resecie ECU. Tylko, że ECU się uczy pewnych parametrów, więc za każdym razem zaczyna naukę od nowa.
berlov - 04-04-2011, 17:08
milo , przyznam ze kiepski jestem z elektroniki więc nie do końca rozumiem Twoja odpowiedź
Ale czy umieszczając te przekaźnki nie powodujesz czasem po prostu resetu kompa przy każdym zgaszeniu silnika ? Bo jesli tak to nie tyle problem rozwiązany , tylko raczej ukryty/zaleczony
milo - 04-04-2011, 20:36
Czy na pewno ten kabelek to podtrzymanie pamięci ecu? ten sam kabelek idzie to złącza OBD-2 czy na pewno powinien mieć zasilanie na wyłączonej stacyjce? oto jest pytanie z tego co mierzyłem jest kilka przewodów prądowych ,ani radio ani klimatronic ani zegarek nie resetuje się mi ( w przypadku odłączenia klemy minusowej nastepuje reset ecu na nowo radio ustawiać , klimatronic ,zegarek ) ,żadnych skutków nie zaobserwowałem .W dieslu nie trzeba uczyć ecu chyba że się mylę ? A co z egr jak zaslepisz to nie oszukujesz ECU ?
Owczar - 04-04-2011, 20:59
milo napisał/a: | Czy na pewno ten kabelek to podtrzymanie pamięci ecu? |
Backup power supply.
milo napisał/a: | ten sam kabelek idzie to złącza OBD-2 czy na pewno powinien mieć zasilanie na wyłączonej stacyjce? |
Według manuala tak. Kabelek obok tego tylko po włączeniu zapłonu.
milo napisał/a: | oto jest pytanie z tego co mierzyłem jest kilka przewodów prądowych ,ani radio ani klimatronic ani zegarek nie resetuje się mi ( w przypadku odłączenia klemy minusowej nastepuje reset ecu na nowo radio ustawiać , klimatronic ,zegarek ) ,żadnych skutków nie zaobserwowałem . |
A dlaczego mają się resetować? One mają oddzielną pamięć. W przypadku klemy odpinasz zasilanie wszystkich układów, a w tym wypadku tylko ECU, więc tylko ono się resetuje.
milo napisał/a: | W dieslu nie trzeba uczyć ecu chyba że się mylę ? |
W takim razie po co podtrzymanie pamięci? Nie bez powodu ktoś zapewniłe je ECU.
milo napisał/a: | A co z egr jak zaslepisz to nie oszukujesz ECU ? |
A co to ma za związek z tematem?
Równie dobrze możesz wypiąć ten kabelek i zmostkować go z pinem 72. Osiągniesz ten sam efekt, bez ryzyka, że jak wywali bezpiecznik od zapalniczki to możlwe, że nie pojedziesz (choć nawet nie wiem, bo możliwe, że bez tego zasilania wszystko zadziała, bo po włączeniu zapłonu ECU jest zasilone tak czy inaczej).
|
|
|