To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - jaki polecacie laptop

JayChyl - 22-03-2011, 00:26

deenbe napisał/a:
JayChyl napisał/a:
Ponadto podczas jakiejkolwiek obróbki grafiki czy nawet głupiego odtwarzania Flash na stronach, takie 310M o niebo lepiej poradzi sobie (tj. będzie działać płynniej) niż jakiś Graphics Media Accelelator (ciągle mówię o tym samym przedziale cenowym).

zadnej roznicy nie zauwazy

JayChyl napisał/a:
Jednak jak ktoś ma win 7, to taka karta przyda się jeżeli ktoś lubi eyecandy typu Aero, gdzie wymagane jest wspomaganie karty graf i jęzeli ma to płynnie działać.

na intelu tez plynnie dziala

A ja zauważyłem, używałem i tego i tego :D Może jestem zbyt wyczulony.

bastek - 22-03-2011, 08:50

no dobra, ciąg dalszy
a jaki pakiet offica kupić do tego laptopa?
na ceneo ceny ok kilku zł, do kilku tys. :)
przydałby się word, excel, power point na 3 stanowiska (2xvisat, 1x W7).

znalazłem np coś takiego
http://www.ceneo.pl/8199786
za 300 zł.

winnipool - 22-03-2011, 10:26

Jeśli ktoś szuka lapka do 2 tys. to poddaję pod poważne rozważenie Asus N52DA-EX025V W7HP w euro agd do końca marca w promocji za 1990zł. Wprawdzie mało RAMu, ale 2GB to koszt 70zł więc tragedii nie ma.
JayChyl - 22-03-2011, 11:01

bastek1 napisał/a:
no dobra, ciąg dalszy

znalazłem np coś takiego
za 300 zł.

W życiu bym nie kupił. OpenOffice.org 3.3 jest bardzo podobny a do tego darmowy !

Muciek - 22-03-2011, 11:09

JayChyl napisał/a:
bastek1 napisał/a:
no dobra, ciąg dalszy

znalazłem np coś takiego
za 300 zł.

W życiu bym nie kupił. OpenOffice.org 3.3 jest bardzo podobny a do tego darmowy !

A ja bym kupił. Pakiet office jest o niebo lepszy oraz popularniejszy, więc nie będzie problemu z otworzeniem tego typu plików na komputerach, gdzie powiedzmy tylko chwilowo trzeba coś zrobić. OpenOffice ma swoje rozszerzenia i trzeba będzie konwertować, bo nie każdy go posiada. Zresztą ja używam Microsoft Office w domu i uważam, że jest najlepszy. U mnie w szkole też używają MO i wolą wykupić licencje na kilkaset stanowisk niż instalować darmowego OO, więc o czymś to świadczy.

JayChyl - 22-03-2011, 11:41

Muciek napisał/a:
JayChyl napisał/a:
bastek1 napisał/a:
no dobra, ciąg dalszy

znalazłem np coś takiego
za 300 zł.

A ja bym kupił. Pakiet office jest o niebo lepszy oraz popularniejszy, więc nie będzie problemu z otworzeniem tego typu plików na komputerach, gdzie powiedzmy tylko chwilowo trzeba coś zrobić. OpenOffice ma swoje rozszerzenia i trzeba będzie konwertować, bo nie każdy go posiada. Zresztą ja używam Microsoft Office w domu i uważam, że jest najlepszy. U mnie w szkole też używają MO i wolą wykupić licencje na kilkaset stanowisk niż instalować darmowego OO, więc o czymś to świadczy.

O jakich typach plików mowa? Ja używam OOo 3.3 i nie mam problemu z plikami stworzonymi przez pakiety Microsoftu, nawet te z makrami. W OOo 3.3 można zapisywac też do formatów z MO.

W szkole jak i w innych instytucjach używają MO, to ze względu na jego większą popularność, monopol Microsoftu, oferowane są przez handlowców czy informatyków, którzy wdrażają te systemy po to, by zarobić więcej. Ponadto uczyć muszą na Microsoft Office, bo z tego co pamiętam jest on wymagany w programie nauczania (niezależnie jaka wersja, oby Microsoft Office).

Np w Urzędach Skarbowych używane jest OOo.... czyżby brak pieniędzy?

[ Dodano: 22-03-2011, 11:51 ]
winnipool napisał/a:
Jeśli ktoś szuka lapka do 2 tys. to poddaję pod poważne rozważenie Asus N52DA-EX025V W7HP w euro agd do końca marca w promocji za 1990zł. Wprawdzie mało RAMu, ale 2GB to koszt 70zł więc tragedii nie ma.

Całkiem nieźle. Karta graf Klasy 2 - 2x wydajniejsza niż GF 310M a to już coś , procek o jakieś 55% słabszy niż i3,
Wg mnie godny polecenia jak priorytetem jest grafika i ta cena.
Problemem jak dla mnie może być marka... a to dla tego, że miałem do czynienia z Asusem F5SL... trzeba było aktualizowac bios, bo się zawieszał jak działał na baterii. Do tego czasem przywieszki gdy za mocno się zgrzał, nawet po aktualizacji biosu. Trzeba go było czyścić co ok. 4 miesiące, inaczej chodził jak odkurzacz i do tego te zwiechy.

bastek - 22-03-2011, 13:49

Muciek napisał/a:
Pakiet office jest o niebo lepszy oraz popularniejszy, więc nie będzie problemu z otworzeniem tego typu plików na komputerach, gdzie powiedzmy tylko chwilowo trzeba coś zrobić

ot, i dlaczego muszę MS office
żona lewa w komputerach, a jeździ na kursy - nie da rady sobie z innym plikiem, niż najpopularniejszy....

bastek - 22-03-2011, 14:40

MITSUBISHI_WRC napisał/a:
Poleciłbym Acera, nic się nie dzieje, niezawodny sprzęt (jak na razie, odpukać w nie malowane).

jedyny feler -serwis w czechach.
poza tym godny polecenia

Yuppy - 22-03-2011, 20:49

Proszę, tylko nie Acer. Marna jakość plastików i łamiące się zawiasy pokrywy matrycy to nagminne przypadłości chyba wszystkich modeli. Może kusić parametrami, bo w danym przedziale cenowym będą jednymi z lepszych, ale powtarzam po raz kolejny, że nie podzespoły są najważniejsze. Używam Della XPS M1530 już 3 lata i Della Studio 1558 koło roku, łącznie po 8-12h dziennie w tygodniu i jak tylko dotknę Acera o teoretycznie mniejszym "przebiegu", to mnie odrzuca.
Muciek - 22-03-2011, 20:54

Ja jak już wspomniałem używam Samsunga R522 od ponad półtora roku i chodzi non stop dziennie po kilka godzin co najmniej i zero problemów (odpukać). Tak jak sprzedawca powiedział, tak jest - bezawaryjność to cecha Samsungów, a wykonanie także niczego sobie, a parametry bardzo znośne :)
milo - 27-03-2011, 20:12

wybór padł na acera :lol: :D
Marcin-Krak - 27-03-2011, 20:16

milo napisał/a:

No to abyś nie musiał korzystać z gwarancji :mrgreen:
A podaj proszę jaki konkretnie model ;)

milo - 28-03-2011, 22:36

Marcin-Krak napisał/a:
milo napisał/a:

No to abyś nie musiał korzystać z gwarancji :mrgreen: