To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - [1.6] Głośność silnika benzynowego?

DAN5 - 28-10-2018, 20:57

Wyciszenie wnętrze jest jak w UAZie. Najbardziej "buczy" w przedziale 2700-3000obr./min. W ogóle przydałaby się 6tka w manualnej skrzyni biegów.
tokyo - 02-11-2018, 00:18

swojegp robie z materialow ktore ksiegowy mitsubishi wywalil + wyciszenie i efekty zaczynaja byc odczuwalne
DAN5 - 03-11-2018, 21:16

Właśnie jestem po rozmowie w zakładzie,gdzie wyciszają wnętrza. Na początek będzie wyciszenie silnika tzn. maski, podszybie i trochę ściany grodziowej od wewnątrz. Powinno trochę poprawić sytuację.
Rok z Bagien - 04-11-2018, 11:22

Mógłbyś porobić fotki z robót, o ile to możliwe?
DAN5 - 05-11-2018, 23:23

Rok z Bagien napisał/a:
Mógłbyś porobić fotki z robót, o ile to możliwe?

Postaram się. Umówię się na to w Grudniu. Myślę,że to będzie wyglądało podobnie jak tutaj, tylko oczywiście mniejszy zakres prac. https://www.youtube.com/watch?v=pQPBQSFiK7c

tokyo - 08-11-2018, 00:17

niestety zakres prac [rzedstawiony na tym filmiku nie dotyczy silnika tylko podlogi
mam znajomego ktory zrobil u nich auto i szum z przodu pozostal tyl owszem jest cichszy ale przod nie
z autopsji wyciszenie maski poprawia jej usztywnienie dzwiek silnika bierze sie z innego miejsca w tym aucie.
ja osobiscie nie polecam wyciszenia maski ( jest to moje zdanie) poniewaz mialem do czynienia na serwisie z aytami po takim zabiegu i komora silnika w lato trzyma wysoka temperature. Po pewnym okresie plastiki poprostu sa podatne na usterki mechaniczne pekanie - szczegolnie w silnikach diesla

mat777 - 06-10-2019, 18:43

Wracam do swojego wątku który założyłem 8 lat temu :P
Od nowości ten sam ASX nadal służy mi bezawaryjnie ale wada hałasu pozostała więc wykonałem małą modyfikację w tym zakresie. Poniżej krótka foto-relacja. Jeżeli kogoś będzie zainteresowany szczegółami, proszę pytać.

adek - 07-10-2019, 11:49

O Panie, szacunek :)
Powiedz jak teraz wygląda hałas w kabinie ? jest duża różnica ? ile czasu poświęciłeś na całość ?
Ile metrów materiałów poszło ? bo widzę matę wygłuszającą i piankę, tak ?
koszt ?

pzdr

mat777 - 08-10-2019, 21:55

Ilości mat już nie pamiętam, chyba 15 sztuk grubości 2,3mm + pianka 6mm (9mm jest za gruba), mogę sprawdzić na rachunkach
czas: piątek 4h, sobota 12h, niedziela 2h, jedna osoba
koszt tego co widać na zdjęciach ~650zł + własna praca

Efekt (opinia subiektywna):
Jest ciszej, przyjemniej ale jakiegoś efektu łał! nie ma. Dużo jeżdżę z niskim boxem na dachu. Po wyciszeniu to on teraz generuje najbardziej zauważalny hałas wewnątrz, silnik zszedł na drugi plan więc coś to dało. Natomiast z całą pewnością ASX jedzie jakby bardziej zwarty i nie ma się wrażenia jazdy w puszcze. Nie wiem jak to opisać ale jest przyjemniej. Ponieważ nie płaciłem za usługę to tym bardziej było warto.

Można pójść dalej: drzwi, dach, nadkola, maska (maska wg mnie bez sensu) ale już raczej nie będę kontynuował. Jak ktoś tu napisał, szósty bieg załatwiłby temat. Przynajmniej wiem, że nie koroduje pod wykładziną :D

Przy okazji dwa tygodnie temu przeszedł konserwację podwozia, od dołu były dwa niewielkie ogniska korozji. Jak na opinie jakie krążą o ASX-ach, że bardzo korodują + 8 lat to wg mnie wszystko jest w porządku.

mannuel - 24-11-2019, 19:05

Dopytywałem, ile w warsztacie kosztuje wyciszenie AXS-a. Nie tylko podłoga, ale też nadkola z dwóch stron, drzwi, tunel środkowy, przegroda przednia, słupki i może jeszcze dach. Przy dobrych materiałach to wydatek 5-6 tys. zł.
Można samemu, ale niezbędne są 2 cechy: cierpliwość i zdolności manualne, szczególnie przy składaniu tego, co się rozebrało.
Z pewnością zwiększy się komfort jazdy. Ale jest jedna przeszkoda - trzeba zamotać zonę, że to kosztuje 250 złotych bo jest fajna promocja. :D

Marcino - 24-11-2019, 23:15

W tysiącu się zmieścisz kupując materiały na Bitmat.pl
Butyl + pianka 6mm

Szkodzik - 01-02-2021, 15:43

Witam Panów,
Przepraszam za odświeżenie starego tematu ale myślę że nie ma sensu otwierać nowego skoro już jest taki jaki pasuje do mojego pytania.

Od 3 tygodni jestem posiadaczem asxa 1.6 z 2011 roku no i właśnie rzuca mi się "w uszy" dość mocno hałasujący silnik. Przy przyspieszaniu (najbardziej między 2,5 - 3k rpm) jest to jakby buczenie lub rezonowanie jakiegoś elementu. Zastanawiam się czy to faktycznie normalne dla tego samochody czy jednak coś może być uszkodzone jako że auto nie jest nowe, a wręcz stare :p czytając ten temat dochodzę do wniosku że chyba mój egzemplarz nie odbiega od normy ? :D

Bizi78 - 01-02-2021, 17:41

Może łańcuch się rozciągnął :? .
Jaki przebieg?

zbigniew77 - 01-02-2021, 18:43
Temat postu: Głośna praca silnika
Wydaje mi się ,że ASX nie odbiega aż tak bardzo od normy jeśli chodzi o hałas w kabinie.
Jest może co nieco głośniej ale ja bym to określił jako defekt do przełknięcia .To efekt braku wyciszenia komory silnika i efekt braku 6 biegu , którego ASX powyżej 3,5 RPM koniecznie potrzebuje bo wyraźnie słychać pracę jednostki napędowej..Ale taki jego urok

osabzyk - 02-02-2021, 14:49

Szkodzik napisał/a:
rzuca mi się "w uszy" dość mocno hałasujący silnik. Przy przyspieszaniu (najbardziej między 2,5 - 3k rpm) jest to jakby buczenie lub rezonowanie jakiegoś elementu.

Mam to samo. Potem jadę na 5 biegu albo 90 albo 120 bo pomiędzy "coś" hałasuje