To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Podświetlenie deski rozdzielczej na zielono.

Anonymous - 15-03-2008, 20:55

Helooo. Ja dziś też kombinowałem z podświetlaniem i planuję zrobis środkową konsolę na niebiesko . I mam w tym miejscu prośbię . Czy ktoś kto to już robił może napisać ile i jakich żarówek trzeba do całej konsoli środkowej (zegarek, ogrzewanie zapalniczka i popielniczka) bo chciałbym najpierw je zamówić a dopiero potem wszystko demontować. Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdro
Anonymous - 16-03-2008, 22:47

Dokładnie już nie pamiętam ile tam szło żarówek, ale na pewno jest to gdzieś na forum opisane. Pamiętaj tylko ze w zegar idzie z oprawką i nie każda oprawka będzie tam pasowała. Najlepiej wyjąć starą i porównać. W przełączniki też nie idą standardowe żaróweczki. Jeśli chcesz tam włożyć diody to weź pod uwagę ze nie będą one równomiernie podświetlały wskaźników, ja z tego powodu robiłem tą robotę dwa razy.
Anonymous - 17-03-2008, 20:11

ja mam na niebisko tak to wygląda http://www.youtube.com/watch?v=A4GBlLuaRFE
Anonymous - 26-03-2008, 19:43

przegladalem troszke ten temat bo ostatnio myslalem o naprawie konsoli srodkowej poniewaz padlo kilka diodek glownie od pokretl!! i tak myslalem przy okazji nad zmiana koloru.. i niewiem.. interesowal mnie ciemny czerwony.?? co o tym sadzicie jest duzo minusow?? pozatym wie ktos (jesli bym sie juz zdecydowal na ten lub inny kolor) jakie te lampki (diody) sa najlepsze.. chodzi mi bardzo o to zeby kolor byl maxymalnie rownomierny .. moze takie?? http://www.allegro.pl/ite...80_polecam.html
i jeszcze jedno.. kto wie ile jest lacznie "diodek" we wszystkich panelach znaczy w srodkowym, liczniki, panel swiatel halog. itd. poprostu caly komplet.. to co wogole jest podswietlane..czekam na pomoc i propozycje!!!!]
z gory wielkie dzieki:D:D:D

Anonymous - 06-04-2008, 12:19
Temat postu: podświetlanie
rafald.87 napisał/a:
chodzi mi bardzo o to zeby kolor byl maxymalnie rownomierny
no ja zamontowołwm niebieskie podświetlanie z diód płaskich z przodu na konsoli środkowej i niezbyt jestem zadowolony bo właśnie nie świeci równomiernie . Tam gdzie są dioty to jest jasno a daleko od diód prawie nie świeci. Niewiem jak świeci na org. żarówkach bo mi to nie świeciło. Spróbuj te diody co pokazywałeś. Ja jeszcze będę kombinował i dam znać co mi wyszło. Pozdro
Anonymous - 15-04-2008, 23:36
Temat postu: podświetlanie
Witam.
Mam właśnie za sobą wymianę oświetlenia na niebiesko (konsola środkowa, zegary i sterowanie lusterkami). W konsoli środkowej dałem diody ze zdjęcia poniżej (wymagało to jednak lekkich przeróbek diody aby pasowała). Świecą dość mocno, może nie jest to idealnie równomiernie, ale przez to nie ma ciemnych miejsc.
A nawiązując do dyskusji o wyglądzie z początku wątku to powiem, że oryginalne białe oświetlenie było lipne a te niebieskie co mam teraz to po prostu powala z nóg :lol:

rafald.87, te diody co dałeś linka to pasują idealnie do zegarów ale do konsoli środkowej raczej nie podejdą (przynajmniej w cari po lifcie)

Grześku - 17-04-2008, 09:53

Bonfire napisał/a:
Mam właśnie za sobą wymianę oświetlenia na niebiesko

To teraz wklej zdjęcia z postępu prac 8)

Anonymous - 17-04-2008, 21:40

oto fotka

Zdjęcie nie oddaje w pełni uroku tego oświetlenia :)
Pozdrawiam

loki7777 - 01-07-2008, 07:50

Bonfire napisał/a:
oto fotka

Obrazek

Zdjęcie nie oddaje w pełni uroku tego oświetlenia :)
Pozdrawiam

Patrzac na twoje zegary bardzo mi sie podoba. Tylko czy w nocy nie razi to po oczach? I jesli ktos moze podac dokladnie jaka zarowka przychodzi pod obrotomierz bo mi zdechla(a wole najpierw ja miec a pozniej wyjmowac, chyba ze to nie zajmuje duzo roboty) i czy faktycznie wystarczy wykrecic 2 srubki przy zegarach czy z wyjeciem tego jest wiecej zabawy?
Dobra to jak wyjac juz wiem bo znalazlem na forum link do rosyjskiej stronki, ale pozostaje pyanie o zarowki/diody led.

Zdemontowalem, faktycznie mialem problem bo przede mna nie robil tego chyba nikt, ciezko licznik siedzial w zlaczach:) Teraz zabiore sie za podswietlenie zegara, ale tam jeszcze ciezej sie dostac:) Tak dla informacji zwykle zarowki w sklpie kosztuja okolo 60-70- gr:) Ja zaryzykuje i wezme dyfuzyjne niebieskie chyba takie same jakkolega wyzej.

tom1312 - 03-08-2009, 00:44

Witam Mitsumaniaków!
Odświeżę trochę temat. Mam zamiar zmienić podświetlenie zegarów i deski rozdzielczej na niebiesko. W związku z tym mam pytanie ile żarówek podświetla całą konsolę i zegary??I co będzie lepsze:
http://www.allegro.pl/ite...kretla_itp.html
czy:
http://sklep.variant.pl/?...ukt-18045-19677
Pozdrawiam!

RSU - 03-11-2009, 23:42

Witam.

Dzisiaj w ramach wolnego dnia postanowiłem pobawić się podświetleniem deski rozdzielczej. Mi wyszło coś takiego:

Do wymiany czekają jeszcze żarówki w panelu środkowym i panelu od ustawiania lusterek, ale muszę poszukać jakie i ile ich tam jest. żeby 2 razy tego wszystkiego nie rozkładać.

Pozdrawiam

halwa2804 - 13-04-2010, 20:20

Witam czy trzeba wszystkie zarowki wymienic nawet te małe bo niewiem,dzieki
Jaro1974 - 13-04-2010, 23:42

Przed liftem masz tak : dwie żarówki na pokrętła, jedna na zapalniczkę, jedna na popielniczkę, jedna na zegarek i trzy mniejsze do wyłączników bo od świateł awaryjnych tak masz zapewne na czerwono podświetlone. Następnie nie wiem czy masz podgrzewane fotele - ja nie mam więc tylko zostaje żarówka od blokowania drzwi też malutka.

U mnie wygląda to następująco:

carpezo - 14-04-2010, 06:33

ponawiam pytanie poprzedników ile dokładnie wchodzi żarówek pod zegary i jakie to są.
halwa2804 - 14-04-2010, 07:16

jaro 1974,nie bardzo mi o to chodziło,chciałbym się dowiedzieć czy trzeba wymienić wszystkie żarówki w przysłowiowym liczniku,tam są 4 duże i reszta takich małych te małe są od kierunkowskazów ,ręcznego, rezerwy i tak dalej, wymieniłeś wszystkie na jeden kolor??czy tylko te większe na czerwone a resztę zostawiłeś białe,pozdrawiam wszystkich mitsu
maniaków