To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Gaz w samochodzie - zakładać nie zakładać

Artii - 08-09-2005, 08:24

Rafal a powiedz mi czy miales kiedys auto na gaz? Powiedz mi z czym jest lepsza jazda na bezynie od jazdy na gazie?

Spytaj sie ludzi ktorzy maja w nowych galantach (np. kochaja) jak sie smiga na gazie. Moim zdaniem nigdy Ty jak i wiekszosc forumowiczow która nigdy nie miala gazu sie go boja. Nie wiem dlaczego.

ps. Tez mi troche LPG do EVO czy 3000 nie pasuje ale takie mamy czasy.

Rafal_Szczecin - 08-09-2005, 09:43

nie nie mielismy auta na gaz,
po opowiesciach np. Kochaja czy tez np. Krzysia1972(?- z MKP) ktory posiada galanta i carisme oba zagazowane i jest bardzo zadowolony.

to fakt, nowy uzytkownik ktory przymierza sie do zalozenia gazu boi sie, o strzaly, o to zeby nie uszkodzic silnika . tak mi sie przynajmniej wydaje

wichura1 - 08-09-2005, 12:55

Przy 3 generacji z sekwencyjnym wtryskiem gazu, strzałów nie ma.
Jackie - 08-09-2005, 13:14

No cóż, ja z kolei wychodzę z zalożenia, że na pieniądze się nie ma co obrażać. Lancernik, którego widzieliście w Grudziądzu zamiata na gazie i powiem tylko tyle, że jak na mnie jest lepiej niż super. Dojazd w obie strony (c.a. 800km) wyszedł mnie w 4 osoby i full bagażnik + oczywiście klima - 130zł. czy ktoś odeprze ten argument??

BTW, do auta sportowego też raczej bym gazu nie zakładał, ale już się nie zarzekam, bo jak instalacje LPG jeszcze się poprawią - to kto wie??

Pozdrawiam

Matejko - 08-09-2005, 13:30

Jackie napisał/a:
Dojazd w obie strony (c.a. 800km) wyszedł mnie w 4 osoby i full bagażnik + oczywiście klima - 130zł. czy ktoś odeprze ten argument??

640km - 190zl bez klimy w 2 osoby predkosci do 170 :D to tak dla porownania co na paliwie w innym autku wychodzi na krotszym odcinku

Jackie napisz co to za instalacja, jak z gwarancja itp.

Jackie - 08-09-2005, 14:50

Matejko napisał/a:

Instalacja to oczywiście sekwencja IV generacji a gwarancji przecież sam sobie nie cofnę ;)

Matejko - 08-09-2005, 19:10

Jackie napisał/a:
Matejko napisał/a:

Instalacja to oczywiście sekwencja IV generacji a gwarancji przecież sam sobie nie cofnę ;)

masz tupet z ta gwarancja :P
czyli mam rozumiec ze grafix montuje instalacje gazowe? jak tak to chyba klient bedzie z kalisza :mrgreen:

TNT - 10-09-2005, 09:42

Ja natomiast wyjezdzik zamknolem w ponad 300 i zrobilem 900 km. Na pieniadze sie nie gniewam jak to mowi Jackie i zastanawiam sie nad tym czyms choc moje doswiadczenia sa raczej zle Jackie wie o co chodzi ale moze to wina starej instalacji i dupnego serwisu Skody.
Karwoś - 15-09-2005, 22:52

Jackie polecił mi gdzie mam zalozyc gaz i oczywiscie zakladam za tydzien identyczny jak w Lancerku naszego dealera:)A co do ekonomii to benzyny spalil mi 9,5 na 100km ale co z tego jak za 442 km zaplacilem 200zl, a gdyby paliwo bylo tanie gazu bym nie zakladal. A co do zakladania gazu do samochodow sportowych to raczej bym nie zakladal szczegolnie do tych z Turbiną, a wiem ze mozna - WRX i STI tez na gazie moze pomykac ale nie bardzo wiem czy to przypadkiem nie profanacja.
Poza tym jezdzac na gazie odczuwa sie wzrost momentu obrotowego na niskich obrotach(i to nawet w instalacjach zwyklych nie sekwencyjnych). A sekwencja IV generacji nie zmniejsza mocy w samochodzie. Znajomy mial Camry 3,0 V6 automat i na gazie i zbieral sie nawet lepiej niz na benzynie - szczegolnie ze startu.
Normalka - paliwo to paliwo - są przeciwnicy diesla są i gazu, a kazdy ma swoje plusy i minusy.

raddex - 19-09-2005, 22:25

powiedzcie mi czy jaki rodzaj instalacji gazowej montowac do Lancerka kombi 1,6 silnik 4g92?

czy zbiornik mozna zamontowac pod podloga, bo ja mam kolo na zewnatrz a podloge plaska i nie chce zbiornika wewnatrz

czy wogle oplaca mi sie zakladac gaz przy rocznym przebiegu 10tys.

co o tym sadzicie? :)

piwkotom - 19-09-2005, 23:26

raddex
rachunek jest w miare prosty:
benzynka: przyjmujac 8l/100km * 10000km/rok * 4,20zl/l (przyjmujac nierealna na dzis cene benzyny) = 3.360zł/rok
gaz: przyjmujac 10l/100km * 10000km/rok * 1,85zl/l (przyjmujac lekko zawyzona na dzis cene gazu) = 1.850zł/rok
Ja osobiscie nie odczuwam potrzeby czestszej wymiany swiec czy kabli ale doliczmy ekstra swiece, do tego przyjmijmy ze 10% jezdzisz jednak na benzynie bo czasem trzeba
1.510zl - 100 zl swiece - 336 zl/rok benzynka i tak jestes rocznie okolo 1000 do przodu, po 3 latach zwraca sie instalacja gazowa a pozniej to juz czysty zysk.
Oczywiscie wszystko jest git pod warunkiem ze nasi dzielni politycy nie postanowia dop.ic tym razem do gazu.
Jak cos pokrecilem to mnie poprawcie, to jest takie dosyc uogolnienie ;)

Aha
jest jeszcze jeden dyngs, kompletnie nie musze sie zastanawiac nad wciskaniem gazu w podloge po miescie, nawet jak mi wezmie 25l/100km (a zdarza sie) to i tak lepiej niz jak by wzial 12l benzyny a przy jezdzie po miescie to zaden problem ;) :mrgreen:

luk_szc - 19-09-2005, 23:29

Doliczyć trzeba jeszcze koszty przeglądu - chyba ok 70-100 na rok .
Rafal_Szczecin - 19-09-2005, 23:37

no dobra a teraz ktorej generacji zalozyc gaz do 4g92 ?? i tak jak radek pytal czy zbiornik moze byc pod podloga (wtedy zbiornik narazony bylby na sol czy tez bloto itd itp) czy to nie przeszkadza ? czy tez wrecz przeciwnie od razu odrzuca i trzeba zakladac butle tylko do srodka ???
luk_szc - 19-09-2005, 23:42

Rafal_Szczecin napisał/a:
trzeba zakladac butle tylko do srodka ???

Taką butlę 40 % to się tam wozi standardowo :mrgreen:
Natomiast zbiornik na zewnątrz tzn. pod spodem podlogi jest raczej niemożliwy - możliwość uderzenia w nią . A jakąś dojazdówkę i tak trzeba dokupić - next koszt .

Karwoś - 20-09-2005, 00:04

ja też robie 10 - 12 tyś rocznie i zakładam sekwencje IV generacji ( chyba )za 3000PLN i pewnie się zwróci po 10 - 11 miesiącach ( tylko że pali nie 8 a pewnie 12 w miescie - im większe spalanie tym szybciej się zwraca) no i odpada częstrza wymiana swiec i przewodów - tu nie ma strzałów:). Trzeba sie tylko zasanowić jak długo bedzie sie tym samochodem jezdziło. Zeby przypadkiem go nie sprzedać jak instalacja nie zarobiła na siebie nawet grosza:)