ASX Techniczne - [1.6] Nie taki fajny jak go maluja
sla - 06-04-2012, 12:41
sh napisał/a: |
W kazdym razie nie chce mi sie juz nikogo przekonywac dalej ze wady sa wadami i ze cieszenie sie iz nie jest gorzej to nie jest dobre |
Masz w 100% racje, a pisanie że w innych markach jest jeszcze gorzej, nie jest zadnym usprawiedliwieniem. To nie jest dobór negatywny, ale widocznie niektórzy fani danej marki tak mają.
krzychu - 06-04-2012, 12:44
waciak napisał/a: | jeśli silnik wydaje jakieś dziwne dźwięki, powinni to naprawić czy usunąć przyczynę. |
Pytanie co jest dla kogo dziwnym. Producent zawsze może powiedzieć, że taka jest cecha tego silnika.
waciak napisał/a: | Martwię się o te szyby, ale może to zależy od ich rocznika?, u mnie nie zauważyłem żadnych śladów i zadrapań, mimo, że zaliczyłem już deszcze, śnieg i autostrady, ale będę bacznie to obserwował i dam znać. |
Wiele zależy od tego ile masz remontów (dróg, czy budowli z wyjazdem na drogę) po drodze i jak blisko trzymasz się za kimś.
waciak napisał/a: | Miałem na poczatku za to problem odczuwalnego zapachu sprzęgła przy manewrach zwłaszcza przy mokrej lub mroźnej pogodzie |
Sprzęgło w 1,6 jest podobno delikatne więc proponuję nauczyć się z niego odpowiedni korzystać (skracać do min czas pracy pół sprzęgła).
waciak - 06-04-2012, 12:56
Dzięki krzychu za rady
Cytat: | Wiele zależy od tego ile masz remontów (dróg, czy budowli z wyjazdem na drogę) po drodze i jak blisko trzymasz się za kimś. |
Słuszna uwaga
Cytat: | Sprzęgło w 1,6 jest podobno delikatne więc proponuję nauczyć się z niego odpowiedni korzystać (skracać do min czas pracy pół sprzęgła). | [/quote]
Tutaj się zgodzę, odkąd zacząłem na to zwracać uwagę, problem minął, jak po 2 miesiącach wsiadłem do yarisa, zony zauważyłem skąd był problem, tam nie da się w ten sam sposób operować sprzęgłem, dlatego na początku jazdy za bardzo dawałem w kość asx
marecki338 - 07-04-2012, 17:17
czytam posty i nasuwa sie mi jedna uwaga . jak można oczekiwać od suva za 70 tys
jakosci jak w volvo czy audi Q . nie można mieć audi w cenie asx no chyba ze po powodzi
od ksiedza z dojczów z przebiegiem 65 tys na allegro.
sh - 07-04-2012, 20:02
Mam wrazenie ze macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem
@ Krzychu
Nie martwie sie o utrate gwrancji po wyciszeniu. Ja nie chce wyciszac, bo mi nie chodzi o to ze silnik jest glosny tylko ze wydaje nienaturalne, obce odglosy. Na tyle obce ze uwazam iz moga stanowic problem ktorego nie chce rozwiazc wyciszajac silnik bo moge sie obudzic z reka w nocniku na 3 miesiace po gwarancji.
Jasne, zglaszalem sprawe do serwisu. Tam sie najpierw dowiedzialem ze nie widza serwisu a potem sie dowiedzialem ze jednak sie problemu dopatrzyli i pracuja nad rozwiazaniem (ale nie wiadomo kiedy bedzie). I to jest najwazniejszy powod dla ktorego ASX'a nie polecam, no chyba ze chcesz kupic auto z problemem, nie wiadomo do konca jakim i nie wiadomo czy ani kiedy serwis go rozwiaze.
@marecki338
Nie oczekuje od ASX'a ze bedzie mial silnik TFSI, skrzynie DSG, xenonowe reflektory z wbudowanymi swiatlami LED, naglosnienia bose, skory, MMI, telefonu, nawigacji, masazy, inteligentnych ustawien ani niczego innego co montuja w autach premium marki Audi, BMW czy Infiniti. Nawet nie oczekuje tego slynnego, niemieckiego wykonania jakim charakterezuje sie 20-30% drozszy Tiguan.
Oczekuje ze silnik bedzie sprawny, bez nienaturalnych odglosow, oczekuje ze klocki nie beda piszczec jak zarzynana swinia a szyba nie bedzie nadto podatna na pekniecia i zarysowania. Cechy ASX'a takie jak trzeszczace plastiki albo co najmniej nienajlepsze naglosniienie - to sa rzeczy ktorych sie spodzieam po aucie za 60-80k i z ktorymi moge zyc.
Rozumiem ze moje wymagania sa nadto wygorowane?
borys120 - 07-04-2012, 21:57
Mam Lancera CSo z 2007r. i muszę powiedzieć, że jak się przesiadłem do corsy ojca z 97r. na oryginalnych głośnikach i radiu opla, to grały ku mojemu zdziwieniu dużo lepiej niż w moim lancerze. 15 lat temu księgowi nie cieli tak kosztów.
vavoom - 07-04-2012, 22:27
sh napisał/a: | Oczekuje ze (...) szyba nie bedzie nadto podatna na pekniecia i zarysowania |
Nie biorę udziału w tej dyskisji, ale problem szyb, jak i lakieru nie dotyczy tylko Mitsubishi, a wszystkich marek. Powód - ekologia i związane z tym kretyńskie, coraz ostrzejsze normy. W przypadku szkła - coraz więcej zakazów używania w procesie produkcyjnym związków cyny (MBTC - Mono Butyl Tin Chloride), służących do tzw. uszlachetniania szkła, czyli tworzenia na szkle mikro-powłoki zapobiegającej rysowaniu się. Bez tego warstwa CTU (coating thickness unit) w zasadzie nie istnieje - efekt - zmniejszona twardość i zwiększona podatność na zarysowania szkła. Nanotechnologia (uszlachetnianie powierzchni szkła nanocząstkami związków glinu zamiast cyny) póki co raczkuje i jeszcze kilka lat to potrwa.
A lakiery, wg absurdalnych norm, należy produkować przy użyciu wody, a nie jak dawniej, rozpuszczalników - efekty znamy...
To wszystko to mniej więcej taki sam shit jak "ekologiczny" DPF. Nieuniknione we wszystkich nowych samochodach.
Wedrowiec - 10-04-2012, 00:31
Student napisał/a: | mniejszy bagażnik taki na dwie reklamówki z markietu taki krótki, wcale nie lepszy niż w Lancerku |
Nie wiem jaki jest w Lancerze, na wyjazd teraz zapakowałem dwie "duże" walizki "na kółkach" + średnio-dużego psa (Labrador 38 Kg), spokojnie się położył. Bez psa to jakbym się uparł to pewnie z 6 waliz bym zapakował i do tego kilka reklamówek z marketu przy klapie.
Chyba że masz z kratką Wtedy bida rzeczywiście - ja zdjąłem tydzień temu i nagle można 2 razy tyle zmieścić przy walizach - odzyskujesz te brakujące 5-10 cm na głębokości.
Uwex - 11-04-2012, 07:58
Test- ciąg dalszy
maniax86 - 11-04-2012, 10:55
hehe no czytałem te testy..... niestety obecnie testy są tendencyjne i robione pod daną markę czy to Vw czy mitsu. W testach od razu na początku powiniene się wyświetlać komunikat "artykuł sponsorowany". Niestety wiarygodność testów róznych marek jest obecnie praktycznie zerowa i można je sobie włożyć między bajki
waciak - 11-04-2012, 12:26
maniax86 napisał/a: | hehe no czytałem te testy..... niestety obecnie testy są tendencyjne i robione pod daną markę czy to Vw czy mitsu. W testach od razu na początku powiniene się wyświetlać komunikat "artykuł sponsorowany". Niestety wiarygodność testów róznych marek jest obecnie praktycznie zerowa i można je sobie włożyć między bajki |
pewnie masz sporo racji, z drugiej strony nie znalazłem specjalnie krytycznych testów asx w sieci, więc albo wszystko opłaca mitsu jak piszesz, albo z samochodem nie jest tak źle, przecież konkurencja idąc Twoim tokiem myślenia mogłaby zmawiać testy negatywne. Owszem czytając różne test można się czasem uśmiać, bo np. opinie o zawieszeniu czy wygodzie foteli w asx są tak skrajne, że faktycznie trudno uznać je za obiektywne czy porównywalne, z resztą nawet na tym forum spojrzenie użytkowników na te same rzeczy jest bardzo różne.
maniax86 - 11-04-2012, 12:49
waciak, też masz racje.... dlatego jak szukałem opinii o danym aucie to nie polegałem na testach bo czasem były skrajne jak pisałeś, tylko bardziej mnie interesowały opiniie uzytkowników.... grzebiąc w necie wypisałem słabe punkty lancera i jego mocne strony i zapytałem na pw kilka osób o te konkretne rzeczy co sobie wypunktowałem co o nich myslą.... uzbrojony już w takie informacji z premedytacją zakupiłem lancera i.... nic mnie w nim nie zaskoczyło negatywnie bo o wszystkich mankamentach wiedziałem juz wczesnieji jesli ktoś w ten sposób analizuje auto przed zakupem to wie co kupuje..... nad ASX też sie zastanawiałem jednak te 10 tysi wiecej to dla mnie było juz za duzo...
[ Dodano: 11-04-2012, 12:53 ]
Cytat: | z resztą nawet na tym forum spojrzenie użytkowników na te same rzeczy jest bardzo różne. |
bo część osób chyba jak również w przypadku lancera kupiło auto bez wiekszych przemysleń na hop-siup bo mi sie podoba a potem gorzkie żale wylewają bo nie wiedzili co kupują
desko - 11-04-2012, 19:20
Niemców ciężko posądzić o sprzyjanie Mitsubishi
http://www.adac.de/infote...est/select.aspx
http://www.adac.de/_ext/i...Intense_2WD.pdf
Mika - 12-04-2012, 20:44
Witam
Poruszyłem ten temat w dziale Lancera... Mam podobny problem.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=72339
Pozdrawiam
|
|
|