[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - przebiegi na LPG
Drone - 05-04-2013, 19:46
Ja się tylko pochwalę że właśnie zrobiłem pierwsze 5km (słownie: pięć) na LPG
Dzisiaj odebrałem auto z zagazowania.
Tankowałem gaz po 2.35PLN/litr
Kamilosso - 25-04-2013, 21:56
bastek napisał/a: | Kamilosso, ja robiłem. jakieś 1,5 roku temu -szklanki za 65 zł mi wyszły, wymieniłem komplet. poza ASiO, ale szklanki z ASiO nie było zamienników.
1300 czy 1400 za komplet z wymiana, wymiana na uszczelki pod głowicą (dobrze piszę? ),przegląd |
Ile czasu robili Ci regulacje zaworow z wymiana szklanek i jak z dostepnoscia tych szklanek bo moj lancer juz 2tydz czeka. Nie moga dostac szklanek
bastek - 26-04-2013, 06:03
ja się umówiłem w kwietniu, ze auto zostawię któregoś tam maja. szklanki w międzyczasie zamówione. chyba z parexbudu, albo grafixaa (nie pamiętam) - te 2 namiary dawałęm p. Andrzejowi, a on na własną rękę szukał zamienników - nie znalazł
czas 1 doba. zostawiłem auto wieczorem, po południu odebrałęm
Kamilosso - 26-04-2013, 21:46
bastek napisał/a: | ja się umówiłem w kwietniu, ze auto zostawię któregoś tam maja. szklanki w międzyczasie zamówione. chyba z parexbudu, albo grafixaa (nie pamiętam) - te 2 namiary dawałęm p. Andrzejowi, a on na własną rękę szukał zamienników - nie znalazł
czas 1 doba. zostawiłem auto wieczorem, po południu odebrałęm |
acha, dzieki za info rozumiem ze u nich kupowales w grafix i parexbud?
moze wiesz czy maja od reki czy trzeba czekac a jesli trzeba to mniej wiecej ile czekales?
Bardzo mi zalezy na czasie bo auto stoi juz dwa tyg.
Bardzo wielkie dzieki za namiar jutro atakuje telefonami
pzdr
PS masz silnik 1.5 czy 1.6 czy 1.8
bastek - 27-04-2013, 05:52
a czemu stoi? jak sprowadzą szkalnki, to dasz auto. ja miałęm na połowie luzy poniżej normy, a jeździłem...
[ Dodano: 27-04-2013, 05:55 ]
poza tym wczoraj mi suknęło 100.000 na gazie
jeszcze jedną stówką żeby wytrzymało, bedzie git
sliwek2face - 04-05-2013, 20:02
Panowie jaki jest mniej więcej koszt założenia gazu?
Czy znacie kogoś zaufanego we Wrocławiu kogo możecie polecić?
Oraz na co trzeba zwracać większą uwagę, bądź co trzeba wymieniać co jakiś czas(i jaki to jest mniej więcej czas)?
Mam Lancerka 1,8 nie przystosowanego do gazu ale z tego co już czytałem to nie problem.
bastek - 04-05-2013, 20:17
ceny w lublinie od 2700-4500-także pytaj w zakaładach u siebie
wymieniać filtry, i zapewne szklanki-gazownik Ci powie, a szklanki sprawdzasz na przegladzie (niekoniecznie każdym)
problem jest-luzy zaworowe się kasują i trzeba cos z tym robić
sliwek2face - 04-05-2013, 21:22
bastek napisał/a: | problem jest-luzy zaworowe się kasują i trzeba cos z tym robić |
Mógłbyś rozwinąć? Niestety nie jestem mechanikiem i nie wiem za bardzo o co chodzi, oraz czy drogie są takie naprawy?
plecho1 - 04-05-2013, 21:32
sliwek2face, poczytaj ten temat http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=64559
bastek - 04-05-2013, 21:56
sliwek2face, ja też nie mechanik.
RalfPi - 04-05-2013, 22:23
sliwek2face - wiesz.. w sumie nie musisz wszystkiego wiedzieć.
EDIT - za radą mądrzejszych
Po przejechaniu ok 40kkm na gazie byłem na kontroli luzów i teoretycznie wszystko było w normie.
W zasadzie muszę ogarnąć jakiegoś dobrego mechaniorka i sprawdzić przy przebiegu ponad 50kkm na gazie czy są luzy.
Generalnie z gazem nic się złego nie dzieje - jak dbasz tak masz
Także, jak nie chcesz szybko sprzedawać Lancera, to kupuj gaz i śmigaj spooro taniej.
Pozdrowienia!
PS Kiedyś robiłem na Forum ankietę o LPG w Lancerach - wszyscy byli zadowoleni i twierdzili, że decyzja o instalcaji gazu była ekonomicznie uzasadniona
Także wiesz co robić
plecho1 - 04-05-2013, 22:33
RalfPi napisał/a: | sliwek2face
Ważne, ze pojawia się luz i trzeba go "kompensować" - regulacja/kompensacja tego luzu odbywa się poprzez szklanki (ja słyszałem, że płytki)..
|
Luz się nie pojawia a wręcz odwrotnie, luz się kasuje i trzeba go spowrotem ustawiać na właściwą wartość. Kiedy brak odpowiedniego luzu, to zawory są podparte czyli szczelnie się nie domykają przez co silnik zaczyna niewłaściwie pracować i wypalają się zawory oraz gniazda zaworowe w głowicy.
sliwek2face - 05-05-2013, 09:58
Czy idzie to zauważyć przy jeździe że coś jest nie tak? Czy tylko na przeglądach?
Jaki koszt mniej więcej z taką regulacją luzów?
No właśnie RalfPi chciałbym pojeździć kilka dobrych lat tym autkiem, bo jestem bardzo zadowolony, ale trochę się boje żeby nie zaszkodzić mu tym gazem.
I właśnie sprawdzanie luzów robić w serwisie czy u mechanika?
Oraz wymiana filtrów, jakie i z jaką częstotliwością to wszystko robić?
RalfPi - 05-05-2013, 10:44
sliwek2face napisał/a: | Jaki koszt mniej więcej z taką regulacją luzów? |
Samo sprawdzanie to coś koło 100zł (nie pamiętam już).
Co do wymiany szklanek(płytek?) to już w zależności od tego ile jest do wymiany, ile do podszlifowania, i po ile jest szklanka(płytka?).
Największą wymianę miał Bastek - zapłacił jakies 1000zł.
Więc tak czy siak baardzo się opłaca.
Główne wady:
-mniej miejsca w bagażniku
-więcej "zabawy" - przeglądy techniczne co rok, po 10 latach (chyba) wymiana butli, częstsze tankowania, przeglądy gazowe (100zł - ja jeżdżę co 15kkm).
-możliwa konieczność regulacji luzów (w sumie chyba właśnie tylko Bastek te luzy regulował).
Główne zalety:
-ekonomia
Stereotypy:
1) Na gazie idzie gorzej jak na benzynie (a ja poleciałem na luzie tyle ile fabryka dała na LPG.. więc...)
2) Same problemy z tym gazem (nie miałem żadnych problemów z gazem - przełącza się niezauważalnie)
3) Gaz do zapalniczek!! (a drewno tylko na ognisko, baterie do walkman'a :D, a młotek żeby sobie w łeb trzasnąć ).
4) No i w zasadzie to tyle.. Przytoczę "przypadek" mojego gaziarza, co mi instalkę robił: Porsche (to wielkie suviaste) 360KM w gazie
PS Gdyby nie opcja LPG w Lancerze, to bym dziś KIĄ śmigał.
plecho1 - 05-05-2013, 10:47
sliwek2face, samo sprawdzenie jest bajecznie proste i nie wymaga jakiejś specjalnej wiedzy tylko silnik musi być zimny. Wystarczy zdjąć pokrywę zaworów i przy odpowiednim ustawieniu wałka rozrządu sprawdzać luz szczelinomierzem płytkowym. Jeśli będzie w normie podanej przez producenta, to nie trzeba nic robić. Takie sprawdzenie ogarnie każdy mechanik a nawet Ty z kilkoma kluczami i szczelinomierzem za kilkanaście zł.
Gaz nie popsuje Ci silnika jeśli będzie dobrze zamontowany i ustawiony, podstawa to dobry i uczciwy fachowiec.
|
|
|