To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - wyzszosc "drozszych" paliw?

Antyey - 03-06-2011, 03:27

sylb napisał/a:
Logika podpowiada, że w różnych częściach kraju jest jakiś lokalny dostawca, ale jeżeli taki Shell, BP, Statoli czy nawet taki Lukoil kupuję w Orlenie lub Lotosie to, dlaczego nie miał by robić tego Auchan.
Z tego co się swego czasu interesowałem to wszystkie paliwa sprzedawane w Polsce pochodzą albo z Lotosu, albo z Orlenu. Przez pewien czas Shell sporwadzał zarówno PB jak i Diesel z Niemiec (V-power) ale teraz są to krajówki z uszlachetniaczami (wyczytane na którymś forum).

Paliwo opuszczając rafinerię jest takie samo, bez względu na odbiorcę. Problem zaczyna się na stacji albo w transporcie :) Chyba najbezpieczniejsze byłoby tankowanie na stacjach firmowych, ale 'stricte' firmowych (o ile takie w Polsce są), a nie franczyznowych. Takie przynajmniej podlegają kontroli jakości centrali i trudniej tam 'mieszać' i pomnażać paliwa :)

A co do samych stacji typu Auchan - podejrzewam, że mają tam tak masowy obrót, że nikt się za bardzo nie przejmuje zbiornikami, konserwacją itd. (byle spełnić minimum wymagań) i stąd może wynikać niższa jakość paliw szcególnie na 'starszych' stacjach.

gulgulq - 03-06-2011, 07:13

Antyey napisał/a:
nikt się za bardzo nie przejmuje zbiornikami, konserwacją itd.

wiekszość stacji przy-hipermarketowych jest wybudowana w ostatnich kilku latach więc tam zbiorniki na pewno są nowe ,szczelne i są monitorowane, konserwacja i kontrola również jest ustawowa wiec tutaj nie da się ominąć procedur

niższa cena wynika raczej z niższych marż - typowy zarobek tylko na pensję dla obsługi i utrzymanie stacji, pewno też jako bardzo duży odbiorca może pominąć pośredników i kupować paliwo bezposrednio w rafinerii i negocjować ceny

Mis_Uszatek - 03-06-2011, 08:18

W jakosc paliwa Auchom nie wierze. Wstarczy spojrzec na jaksc czesci produktow spozywczych.

Ostatnio rozmawialem z znajomym ktory prowadzi 5 stacji na poludniu kraju. Powiedzial mi to prosto w twarz: w Polsce sa dwaj hurtownicy paliw. Shell, BP, StateOli, Lotos... wszystko to ten sam produkt. Paliwa nie roznia sie niczym. Te uszlachetniane moze faktycznie otrzymuja domieszki na stacjach lub w cysternach...

Wniosek prosty pozostaje przy zwyklym ON

13zbyszek13 - 03-06-2011, 08:26

Niech każdy kupuje tam gdzie mu najbardziej odpowiada i co mu najbardziej odpowiada.
Zawsze będzie tak gdzie zejdzie się czterech polaków tam będzie sześc zdań na poruszany temat.
Jak widać dokładnie w tym temacie.

borsak1 - 03-06-2011, 09:59

@Mis_Uszatek masz rację wszystko idzie z 2 rur albo Lotos albo Orlen. Co do cen nawet nie zdajecie sobie sprawy jaka marża jest w mazowieckim. Pochodzę z podkarpacia ale mieszkam teraz w mazowieckim jestem częstym gościem na podkarpaciu i powiem tyle marża w mazowieckim wynosi około 30 gr na litrze gdzie na podkarpaciu zarabiają około 3-5 groszy na litrze. Dodatkową motywacją powinno być to że w Warszawie mamy stacje na stacji ale jakoś żadna nie narzeka na brak klientów.
gulgulq - 03-06-2011, 12:48

borsak1 napisał/a:
mazowieckim wynosi około 30 gr na litrze gdzie na podkarpaciu zarabiają około 3-5 groszy na litrze.

wyższy koszt dostawy - do W-wy jest bliżej niż do Rzeszowa

Podkarpackie jest też dużo biedniejsze :?

Krzyzak - 03-06-2011, 14:53

PiotrKw napisał/a:
Szynka za 9 zł /kg czy kiełbasa grilowa za 3,5 zł/kg.

chyba nie sądzisz, że kupuję coś takiego...
polecam jednak sprawdzenie tego, co kiedyś sam kupowałem - kremowego jogurtu kawowego Bakoma - w Biedronce (pod marką Biedronki, wyprodukowane przez Bakoma) czy innym sklepie (już pod marką Bakoma) ma ten sam skład i tą samą wagę...

Morfi napisał/a:
Krzyzak, Jestem w stanie stwierdzić, że silnik GDI który by przejeździł w tych samych warunkach 300 tys km na paliwie Auchan 95 a 300 tys na paliwie Shell v- power, po rozebraniu będzie duzo lepszy ten który jeżdził na Shellu aniżeli na Auchan.

już kiedyś pisałem - w Gdańsku cysterna, która wyjechała przy mnie ze stacji paliw w Auchan (tam, gdzie się napełnia paliwo), pojechała wprost do Shella odległego o 1.5 km - akurat jest remont i musiałem całą drogę za nią odbyć
specjalnie zjechałem, by zobaczyć - nie, nie poszli na hot-dogi, ale zrzucali paliwo dla Shell...

podziwiam tych, którzy tankują drożej i myślą, że kupują coś lepszego...

[ Dodano: 03-06-2011, 15:00 ]
Mis_Uszatek napisał/a:
W jakosc paliwa Auchom nie wieze

przeczy
Mis_Uszatek napisał/a:
Paliwa nie roznia sie niczym

ps. o jaką wieżę chodzi?

MetalMania - 03-06-2011, 15:44

Krzyzak napisał/a:

podziwiam tych, którzy tankują drożej i myślą, że kupują coś lepszego...

podziwiam Tych, co kupują najtaniej jak się da i myślą, że mają to samo co ci, co "przepłacają" :idea:

cabaniarz - 03-06-2011, 16:40

PiotrKw napisał/a:
kiełbasa grilowa za 3,5 zł/kg

a propos kiełbasy grillowej za 3,5pln, kiedyś na taką się połaszczyłem i ognisko mi zgasło :D
Nigdy więcej :twisted:
Sorry za ot :wink:

Krzyzak - 03-06-2011, 17:19

MetalMania - bo akurat w tym przypadku różnica jest tylko w cenie...
zresztą - podczas wymiany oglądałem filtry paliwa w swoich autach - wszystkie praktycznie bielutkie, bez zastrzeżeń

Gunner - 03-06-2011, 17:53

Krzyzak napisał/a:
już kiedyś pisałem - w Gdańsku cysterna, która wyjechała przy mnie ze stacji paliw w Auchan (tam, gdzie się napełnia paliwo), pojechała wprost do Shella odległego o 1.5 km - akurat jest remont i musiałem całą drogę za nią odbyć
specjalnie zjechałem, by zobaczyć - nie, nie poszli na hot-dogi, ale zrzucali paliwo dla Shell...

Ale ,to juz chyba wszyscy wiedza ze Orlen i Lotos zaopatruje wiekszosc stacji paliw w paliwa .
Sytuacja sie zmienia jesli mowimy o paliwach "drozszych" BP czy Shell ma inny sklad ,najzwyczajniej dodaja uszlachetniacze .I za to placisz wiecej.

Cezar - 03-06-2011, 19:55

Gunner napisał/a:
najzwyczajniej dodaja uszlachetniacze .I za to placisz wiecej.

Dodaja kilka litrow na 1000l paliwa. Kiedys zapytalem kierowce cysterny (orlen) czy sie oplaca lac ten wynalazek, to tylko zasmial sie i powiedzial ze jak nie mam co robic z kasa i chce sobie poprawic samopoczucie to smialo moge tankowac :wink:

PiotrKw - 03-06-2011, 20:41

Podobny efekt ( czyli brak problemów przez cały rok ze strony paliwa, a nie dopalacz rakietowy ) dostaniesz stosując skandynawskiego Skydd'a. Jest to dodatek całoroczny ( i tak ja go stosuję) zapobiega blokowaniu zimnego filtra, obniża temperaturę wytrącania parafiny. podnosi walory energetyczne oleju napędowego , czyści układ paliwowy. itd .
Kosztuje 30 zł za litr i starcza na 1000 l oleju napędowego. Czyli.... 3 grosze na 1 litr paliwa.
I nie mam żadnych problemów z układem paliwowym ( odpukać .... :) ) ani zimą ( stoi na dworze a bywało - 28 C ) ani latem . Zalałem za dwa razy V power Shella i zero różnicy , ja niczego nie dostrzegam. Normalnie leję zwykły Euro diesel na Shellu plus Skydd.

lexus - 03-06-2011, 21:04

Coś na shellu muszą dolewać bo kiedyś zapytałem pompiarza co warto lać pokazał mi pistolet normalnej benzyny i pistolet z V-power ,różnica była w czystości rury pistoletu na korzyść v-power, po prostu jak wypolerowany w środku a normalny był lekko ciemny, jeżeli chodzi o diesel to leję zawsze lepszą rope ale różnicy nie widzę ,więc ciekawa dla mnie dyskusja. Morze przejdę na tańsze.
Zobaczcie tutaj ciekawe i silnik jak nasz :finga:
[ Dodano: 03-06-2011, 21:35 ]
http://www.pan-ol.lublin....6/Kiernicki.pdf

PiotrKw - 03-06-2011, 21:36

Wiesz .... pewnie jest jakiś wpływ środków dodanych , ale .... zapytaj ile przechodzi przez te pistolety V-Powera a ile Euro Diesla dziennie . Pewnie ze 20-30 razy tyle Euro . I masz odpowiedź. :wink: