Nasze Miśki - mitsurshmitt...
sveno - 11-07-2012, 08:38
tpodsiadlo napisał/a: | mam nadzieje ze nie ubije zaworow... | zawory są tanie w porównaniu do całych głowic czy też tłoków i korbowodów
Gdzieś wyczytałem, że fotele z EA podchodzą P&P do E5
tpodsiadlo - 11-07-2012, 09:49
zawory sa tanie - ale 24szt w sumie juz tak tanio nie jest - pasek jest jeden wiec glowice w razie czeo do roboty beda dwie
fotele wiem, pamietam...
tpodsiadlo - 15-08-2012, 21:48
tak... bylo troche zastoju ze tak powiem - forumowego...
ale tak, Galant znow przyjal troche gotowki, idzie sie juz do tego przyzwyczaic...
doszły:
FILTR POWIETRZA Mann Filter - nie wiem, chyba tylko dla czystego sumienia, poprzedni byl w miare czysty, nie zauwazylem tez zadnej roznicy po wymianie. Ale jest
OLEJ. mialem problem z wyborem - na naklejce mialem mobil 10W40, ale czasami mi stukal zaworek wiec postanowilem zmienic gestosc - nie wiedzialem jaki i po wielkich klotniach i bojach padlo na Castrol EDGE pelny suntetyk... Pierwszego dnia bylo lux, ale juz po kilku z rana zwlaszcza jak jest troche chlodniej - lubi sobie pocykac przez chwile i to nawet wiecej niz wczesniej, ale jak sie zagrzeje to ustaje. Tak wiec olej chyba za rzadki... no ale: po 3tys
km nie ubylo nic ze stalki, rura wydechowa suchutka, i ogolnie poza tymi zaworkami jest super, wiec postanowilem nie zmieniac na razie oleju tylko w najblizszym czasie popychacze i bedzie git...
ŚWIECE. Padlo na Bosch platynowo-irydowe do LPG, FR5KI332S - maja jakies takie ostre konce, zmniejszona przerwe (0.7mm), i wbudowany rezystor co by cewki nie ubic na benzynie...
Nie wiem czy sam to sobie wmowilem, ale wydaje mi sie, ze po swiecach szybciej mi odpala, to znaczy nie krece juz rozrusznikiem sekunde tylko 0.8s, ale moze to tylko zludzenie bo chyba sie doszukiwalem czegos po tych swiecach... Ale oto ciekawostka. Jezeli 4-cylindrowe 4G63 bez jednej swiecy telepie jak Ursus 330, i wogole nie chodzi rowno, to V6 bez swiecy praktycznie chodzi identycznie jak ze wszystkimi, przynajmniej na wolnych obrotach...
HAMULCE. Troche po dobrym zagrzaniu zaczelo telepac kierownica wiec zmienilem tarcze na przodzie (Girling) i klocki (chyba Bosch albo TRW - nie pamietam ale jakies markowe),
plyn przelalem na K2 Dot4 i pomalowalem sobie na czerwono przednie zaciski
Fota w nocy robiona i kiepska komorka, ale costam widac...
I WRESZCIE FELGI.
Felgi byly ladne rowne, ale chcialem cos z tym zrobic i padlo na czarny polysk, bedzie do tego bialy lub czerwony rant, w zaleznosci od tego jaki humor bede mial w dniu malowania/naklejania go...
rosomak1983 - 15-08-2012, 22:40
A jak sie blacha trzyma ???
Zaciski nawet spore jaka srednica tarczy tam jest ?
tpodsiadlo - 16-08-2012, 00:39
blacha na zewnatrz nawet niezle, az sie zdziwilem bo to moj trzeci E5. jedynie kielichy z przodu juz poprawiane byly i niedlugo tylna jedna podluznice lewa trzeba bedzie poprawic. nie wiem czy nie byl gdzies zawadzony dolem, bo podloge ktos konserwowal i jest ladna cala, tylko w tym jednym miejscu z tylu...
delikatne ma zaprawki przy kierunkach z przodu i przy antenie. poza tym jest calkiem niezle... tylko mam taki problem, ze jak go wypoleruje to sie blyszczy ze 3 dni a potem traci polysk i trzeba od nowa sie meczyc...
srednica tarczy z tego co pamietam 256mm . czyli dosc mala. tarcze nowe i zaciski malowane wiec na razie ladnie to wyglada...
tpodsiadlo - 02-03-2014, 08:56
dlugo mnie tu nie bylo, a galant troche ewoluowal....
wiec napisze liste tego, co zrobilem
zmienilem hamulce przednie - wieksze tarcze i zaciski dwutloczkowe
fotele elektryczne skorzane z e88
odbylem walke z wahaczami z przodu co skutkowalo niepotrzebna zmiana maglownicy, ale stara zregenerowalem i juz zalozylem z powrotem
pozmienialem WSZYSTKIE zarowki spalone, te w przyciskach zegarach itd, teraz w nocy wszystko swieci jak nowe,
olej, swiece itd
nowy parownik od gazu 140kw
nowy komp gazu stag 100 z pelnym wskazaniem
zrobilem rewolucje elektryczna pod maska, juz nie bede sie wstydzil jej otwierac na zlocie,
odbylem duzo walki z roznymi perdolkami typu klemy, wkladka zamka drzwi, lacznik elastyczny wydechu, ogolnie poza absem jest 100% sprawny
dostal drugi wzmacniacz, do starego jbl'a doszedl alpine
teraz walcze z swapem klimatronika, ecs,
na pewno bede chcial zmienic manual na automat i zobacze co jeszcze mi do glowy wpadnie
tu fotka przelacznika gazu, to zielone dokola pokazuje ile gazu jest...
tpodsiadlo - 24-04-2014, 21:45
dalem modul start/stop i... i dziala.
jednym przyciskiem teraz odpalam, gasze, wlaczam zaplon i takie tam...
teraz bede szukam sposobu zeby jakos zaslepic dziure po stacyjce...
tpodsiadlo - 03-05-2014, 12:07
klimatronik z dwukolorowym wyswietlaczem, automatycznym sciemnianiem i wbudowanym jonizatorem powietza,
plastiki w czarnym polysku
przycisk odpalania w miejscu regulacji swiatel
i jeszcze pare drobnych poprawek...
tpodsiadlo - 18-09-2014, 21:54
Swiatla mijania wlaczaja mi sie automatycznie po uruchomieniu silnika, bez postojowek, bez sciemniania zegarka, wyswietlacza klimy i radia
Radio wylacza sie z opoznieniem po wylaczeniu zaplonu, a nie od razu jak do tej pory, uzylem przekaznika podtrzymujacy sterowanie szyberdachu
Nowy modul centralnego zamka, otwieranie bagaznika z pilota i pare funkcji sterowanych pilotem...
tresorex - 19-09-2014, 13:38
Ładnie go doposażyłeś Jakie wrażenia po przesiadce na jonizator? Czuć burzę w aucie?
Ten panel zegarka też przydałoby się machnąć pod kolor panelu
wojbud - 19-09-2014, 19:52
Panowie, o co chodzi z tym jonizatorem? Chyba każdy klimatronik nie jest w to wyposażony i jak to działa?
tresorex - 19-09-2014, 21:28
W puszce gdzie jest chłodniczka od klimy są stalowe igły między którymi wytwarzane jest wysokie napięcie. Przez to powietrze jest jak po burzy i masz lepsze samopoczucie tpodsiadlo, na panelu wyświetlają Ci się ikonki z falami?
tpodsiadlo - 20-09-2014, 08:20
Na moim klimatroniku nie ma wogole takiej kontrolki. Czasem swieci A/P ale to chyba lfiltr elektrostatyczny.
Jonizator wytwarza ozon, a ozonem sie odgrzybia klime. Ogolnie jest bakteriobojczy. Na razie nie wiem czy jest roznica bo jak mialem poprzednio klime, to byla dosc swieza, nabita niedawno i wyczyszczona. Na razie jest dobrze, nie czuje zasadniczo roznicy, ale zobaczymy po jakims czasie co bedzie.
Panelu nie robie bo mam juz ukp ktory pojdzie w to miejsce, ale czekam na przyplyw czasu
A tymczasem:
Doszedl mi dosc gruby gadzet
Modul swiatel dziennych ktory dziala tak:
jak jest widno, po odpaleniu i wykryciu napiecia powyzej 13.5V, wlaczaja sie plynnie swiatla dzienne, czyli wewnetrzne dlugie na 30%, po zgaszeniu rowniez wygaszaja sie plynnie. Co wiecej, galant e5 ma 4 swiatla drogowe polaczone razem wiec musialem dodac osobny przekaznik od wewnetrznych lamp zeby je rozdzielic. Wszystkie swiatla wlaczane recznie dzialaja bez zmian.
Jak jest ciemno, wlaczaja sie swiatla mijania, postojowe i podswietlanie deski, sciemnia sie radio zegarek i wyswietlacz klimy. To samo np wjezdzajac w tunel. Czujnik swiatla ma ok 2sekundy bezwladnosci zeby nie migalo np jak jest na pograniczu granicy jasno/ciemno i np jadac mijam cienie drzew czy cos. Dosc dokladnie wystrojone.
Swiatla coming home/leaving home
Tylko jesli jest ciemno, po zamknieciu lub otwarciu zamka centralnego wlaczaja sie plynnie swiatla, swieca 40sekund, sciemniaja sie o ok polowe i jeszcze 3 sekundy swieca slabiej, tak, zeby przypomniec ze juz sie wygaszaja i mozna sobie czymkolwiek kliknac na pilocie centralnego i kolejne 40sekund
Mam jeszcze modul doswietlania zakretow i kierunkowskazow, ale doswietlania na razie robie, bo to ma dzialac na halogenach, a bede zmienial zderzak od diamonda wiec i halogeny beda inne.
Z kierunkami podobnie. Jak ogarne zderzak to bede to robil.
Dzis jeszcze koncze rozne dodatkowe punkty swietlne w kabinie i bede probowal podlaczyc tak, zeby otwierajac zamek od razu zapalalo mi sie swiatlo w kabinie.
Postaram sie wrzucic filmik wieczorem
tresorex - 20-09-2014, 12:24
To taki moduł z allegro?
tpodsiadlo - 20-09-2014, 14:34
No ja akurat nie kupilem na allegro, ale na allegro jest ich wybor. Ja troche musialem prserobic ten co kupilem. Ale dziala tak, jak chcialem
|
|
|