To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] INSTRUKCJA - Wymiana oświetlenia wewnątrz Galanta.

Szwagroz - 30-09-2011, 13:52

[quote="Hugo"]
emilok napisał/a:
Dodatkowo chciałem zapytać czy wyświetlacz powinien reagować na zmiany potencjometru do ściemiania / rozświetlania przycisków

a własnie ze powinien reagować, u mnie reaguje i nie daj sobie wmówić że ciągle świeci jednakowo.

Juiceman - 30-09-2011, 13:59

Szwagroz napisał/a:
Hugo napisał/a:
emilok napisał/a:
Dodatkowo chciałem zapytać czy wyświetlacz powinien reagować na zmiany potencjometru do ściemiania / rozświetlania przycisków

a własnie ze powinien reagować, u mnie reaguje i nie daj sobie wmówić że ciągle świeci jednakowo.

Przyciski czy wyświetlacz bo to różnica :wink:

Torp12 - 30-09-2011, 14:06

Hugo napisał/a:
emilok napisał/a:
Nie.

No jak nie jak tak. Na diodach u mnie juz tego nie widac ale jak mialem normalne zarowki to bylo widac duza roznice...

emilok - 30-09-2011, 14:58

Hugo napisał/a:
emilok napisał/a:
U mnie świeci (pulsuje) tylko jak go włączę
Eee, napewno?

Hmm, sam nie jestem pewien, może mi się pomieszało z byłym Coltem....

A z ściemnianiem to chodzi mi o wyświetlacz zaznaczony na zielono, wcześniej na 99% reagował na kręcenie tym potencjometrem, teraz nie....

jAZZMAN - 30-09-2011, 15:05

emilok napisał/a:
czy wyświetlacz powinien reagować na zmiany potencjometru do ściemiania / rozświetlania przycisków. Jeśli tak to ma ktoś pomysł czemu to się zespuło? I czy ma związek z przepaloną żarówką? Może tam jakiś kabel się przetarł albo co?.....

Nie i Tak :) Tak i Nie :)
A dokłądniej - jeśli masz zgaszone światła to wyświetlacz nie reaguje na regulator podświetlenia. Zapal światła to wyświetlacz będzie się ściemniał z całą konsolą - tak jest u mnie a przy instalacji nic nie zmieniałem, mam wszystko oryginalnie.

emilok napisał/a:
W tutorialu Jazzman napisał odnośnie demontażu klimatronika "2. Ściągamy pokrętło regulatora temperatury.", to zdanie odnosi się do pokrętełka które zaznaczyłem na biało? Jeśli tak to jak go się zdejmuje? Na "czuja"? Czymś podważa?

Tak napisał :) jeśli dobrze pamiętam to ściąga się je ciągnąc ręką, bez żadnego podważania (z tym że uważaj aby nie zgubić zawleczki).

emilok napisał/a:
Jeszcze jedno pytanko, przycisk świateł awaryjnych, ma on jakoś świecić światłem ciągłym? U mnie świeci (pulsuje) tylko jak go włączę gdy go nie włączam to jest ciemny.

U mnie jest identycznie - zapomniałem do niego zerknąć jak rozbierałem panel :(

emilok - 30-09-2011, 16:02

jAZZMAN napisał/a:
emilok napisał/a:
czy wyświetlacz powinien reagować na zmiany potencjometru do ściemiania / rozświetlania przycisków. Jeśli tak to ma ktoś pomysł czemu to się zespuło? I czy ma związek z przepaloną żarówką? Może tam jakiś kabel się przetarł albo co?.....

Nie i Tak :) Tak i Nie :)
A dokłądniej - jeśli masz zgaszone światła to wyświetlacz nie reaguje na regulator podświetlenia. Zapal światła to wyświetlacz będzie się ściemniał z całą konsolą - tak jest u mnie a przy instalacji nic nie zmieniałem, mam wszystko oryginalnie.

Oczywiście panel klimatronika świeci wyłącznie na światłach pozycyjnych i mijania, to dla mnie jasne ;) Więc już wiem przynajmniej że wcześniej nie miałem zwidów i da się to ściemniać:) zabiorę się za to w weekend. Być może z tego powodu że żarówka jest spalona to nie dochodzi tam napięcie/natężenie....

jAZZMAN - 30-09-2011, 16:14

Jak będziesz rozbierał panel, to zwróć uwagę na kostki przyłączeniowe do klimatronica i ewentualnie pod lupo obejrzyj płytę główna - może masz zimne luty i dlatego Ci nie ściemnia.
Baw się dobrze i nie zapomnij o napoju bogów :) (oczywiście jeśli później nie prowadzisz) i przede wszystkim bez pośpiechu bo co nagle to popsute!

m6riano - 30-09-2011, 21:12

emilok napisał/a:

Jeszcze jedno pytanko, przycisk świateł awaryjnych, ma on jakoś świecić światłem ciągłym? U mnie świeci (pulsuje) tylko jak go włączę gdy go nie włączam to jest ciemny.

Tak powinno być..

kkriss - 30-09-2011, 22:54

a jakie żarówki w "Demontaż oświetlenia wewnątrz kabiny."?
Hugo - 30-09-2011, 23:38

Ja się już pogubiłem. U mnie jest tak: włączam zapłon i podświetla się wyświetlacz klimatronika, włączam światła pozycyjne lub mijania i podświetlają się przyciski klimatronika a wyświetlacz przygasa. Kręcę potencjometrem od ściemniania i przygasają przyciski klimatronika, ale wyświetlacz już nie. Ktoś ma inaczej?
m6riano - 01-10-2011, 00:09

kkriss napisał/a:
a jakie żarówki w "Demontaż oświetlenia wewnątrz kabiny."?

31mm rurkowe:
http://allegro.pl/led-sv8...1838745128.html
ale 36 tez ci wejdą:
http://allegro.pl/zarowka...1842111159.html

polaff - 01-10-2011, 05:27

a jak wymienia się podświetlenie stacyjki?
Szwagroz - 01-10-2011, 08:46

Hugo napisał/a:
Ja się już pogubiłem. U mnie jest tak: włączam zapłon i podświetla się wyświetlacz klimatronika, włączam światła pozycyjne lub mijania i podświetlają się przyciski klimatronika a wyświetlacz przygasa. Kręcę potencjometrem od ściemniania i przygasają przyciski klimatronika, ale wyświetlacz już nie. Ktoś ma inaczej?

ja mam inaczej, ale może dlatego że mam zegary HC, niezależnie czy mam włączone światła czy nie kręcąc potencjometrem przyciemnia się lub rozjaśnia wszystko, zegary, przyciski i wyświetlacz klimy, tylko nie żarówka w schowku.

emilok - 01-10-2011, 11:15

Hugo napisał/a:

Dzisiaj sprawdziłem to ponownie, wcześniej trochę nieprecyzyjnie to opisałem. U mnie wcześniej (gdy wszystko działało) było tak, podświetlenie wyświetlacza klimatronika zapalało się gdy kluczyk w stacyjce był na zapłonie. W tym momencie potencjometrem kręcąc nic się nie zmieniało. Gdy włączałem światła pozycyjne / mijania przyciski się podświetlały a wyświetlacz klimatronika przygasał (coś jak wyświetlacz zegarka). I w tym momencie kręcenie potencjometrem miało wpływ na wyświetlacz klimatronika w taki sam sposób jak działało na zegary, przyciski itp. Teraz nie działa mi połowa podświetlenia klimatronika oraz kręcenie potencjometrem nie ma żadnego wpływu na wyświetlacz.

Zobaczymy po rozebraniu tego co da się z tym zrobić, jak uda mi się czegoś dowiedzieć nie zapomnę opisać to w tym temacie, może się komuś przyda :)

jAZZMAN - 01-10-2011, 12:18

polaff napisał/a:
a jak wymienia się podświetlenie stacyjki?

Zaiste słuszne pytanie :)

Opis powinien pojawić się w środę, może w czwartek.

Napiszcie proszę, czy macie podświetlone wnętrze, spotkałem się z mazdą 626, z '94r z czymś takim, w momencie chwycenia za klamkę podświetlało wnętrze zamka.