Galant VR4 E88A 92-96 - VR4 z Wrocławia na sprzedaż
Saqu - 26-03-2012, 22:22
będzie egzotyk
Wojciech Bogacz - 27-03-2012, 00:49
Saqu napisał/a: | będzie egzotyk |
To już jest egzotyk hehe. Jeżeli już o zmianie silnika mowa to ja jedynie myślałem o 3,0 V6 z Sigmy, ale ten 2,0 TT to chyba lepiej by ciągnął.
Zasadniczo - cieszę się, że samochodzik trafił w dobre ręce.
Frost - 27-03-2012, 09:51
czy dobre to sie okaże w sobote bede oglądał i jeździł to wam powiem jakie wrażenia, może skręce jakiś filmik onBoard
Wojciech Bogacz - 27-03-2012, 13:07
Frost napisał/a: | czy dobre to sie okaże |
Aha - a już sądziłem, że to ktoś miał na celu zadbanie o autko
Frost napisał/a: | w sobote bede oglądał i jeździł to wam powiem jakie wrażenia, może skręce jakiś filmik onBoard |
Opisz koniecznie - filmik jakoś chyba nie da takiego jasnego wyobrażenia jak to jeździ, ale jak się da to nie chętnie obejrzę.
Darti - 02-04-2012, 17:37
Cześć
Nie wiem czy jest jakieś miejsce do przywitań więc witam się tutaj
Jestem nowym właścicielem Galanta, o którym tutaj mowa i widzę że wywołał on niezłą dyskusję ... o może napiszę o nim więcej.
Jest to galant z 94 (93 modelowo) po "na szybko" malowaniu na granatowo (wcześniej chyba też był granat) z przełożonym silnikiem 6a12tt (oryginalnie był 2,5 v6) i napędem na 4 , gazem i paroma gadżetami (chiński pilot centralnego i czujki cofania w lusterku, trzeszczące CB itp).
Długo się zastanawiałem czy kupić taki wynalazek bo i te dziwne gadżety i LPG i wysoka cena ... ale co tam, po to się pracuje żeby się bawić
Po zakupie pierwszą rzeczą była wymiana reduktora podtlenku LPG bo był założony od wollnossaka, wywaliłem jakieś namotane podgrzewacze do wody zamontowane na silikon, nawigację wmontowaną w licznik, podstawkę na telefon ...
Wymieniona już też została sonda lambda (error 11) i niedługo na pewno rozbiorę górę silnika bo trochę cieknie spod pokrywy zaworów i przy okazji wymienię rozrząd, świece itd
Dalej trzeba zadbać o trzeszczącą tapicerkę na drzwiach pasażera i półce z tyłu, amorki i sprężyny oraz doprowadzić lakier do porządku (lakiernicy się mocno spieszyli i oprócz paru zacieków zostały ślady po paście do polerki).
Auto jeździ ... i chyba tyle wcześniej jeździłem Calibrą 3.0 v6 i w porównaniu mocy jest mniej więcej tyle samo (Calibra lepiej ciągnie na dole a Galant > 3k obrotów).
Na trasie Galant trochę tańczy na koleinach i jest za miękki jak na mój gust -> stąd pomysł nowych sprężyn i amorków, przy wyprzedzaniu zachowuje się dobrze do 5,5 tys obrotów a powyżej trochę szarpie (świece, przewody), jest ciszej niż miałem w Calibrze a człowiek z wiekiem szuka spokoju, wyciszenia ... dlatego sąsiad mechanik już mnie namówił na tubę w bagażnik
Jak wrócę z roboty to pokażę VIN
Nie mam jeszcze zdjęć Galanta, ale pokażę Wam Calibrę na dowód że o swoje auto lubię dbać (chce ktoś kupić ?? )
przed:
w trakcie:
po:
Frost - 02-04-2012, 17:49
Darti ja tam sie do was wybieram i pewnie na dniach zajade W niedziele dzwoniłem do Sitka, ale chyba spał o 11 jeszcze Chętnie Ci doradze jak bedzie w czym
Darti - 02-04-2012, 18:19
W niedzielę trzeba było odpocząć bo w sobotę do 3-ciej była walka z sondą lambda u mnie + zegarek , mnie z reguły w Dobiegniewie nie ma, raz może dwa razy w miesiącu na weekend jestem.
VIN: JMBLNE88APZ000262
mitsu_pl - 03-04-2012, 00:13
"Powitujemy" nowego właściciela super furki
Dużo zdjęciów poprosimy , zwłaszcza z pod maski
Z czasem możesz pomyśleć o założeniu tematu w dziale "Nasze miśki", jeżeli jest tak jak mówisz - dbasz "ponad przeciętnie o swoje auta" i będziesz miał chwilę czasu, to myślę, że zawsze będziemy mieli (my jako "miłośnicy E5" i nie tylko) coś ciekawego do poczytania
Niech się sprawuje
Wszyc - 03-04-2012, 14:36
kurcze VR4 muszę się szybciej zbroić ze swoim bo mocniejsze galanty 7generacji się pojawiają na forum
Miło kolegę widzieć na forum
davyjohn - 07-04-2012, 18:34
Witamy, witamy
Ciekaw jestem parametrów z hamowni
Darti - 15-04-2012, 22:47
znacie jakieś hamownie 4x4 w okolicach wrocławia albo gorzowa ?
edit:
znalazłem, http://www.ecuproject.pl/
Frost - 16-04-2012, 09:15
Darti w okolicy Gorzowa nie ma nic, najbliżej Poznań także dla Ciebie jednak najlepiej jechać we Wrocku na hamownie
Darti - 08-05-2012, 10:52
W długi weekend pogrzebaliśmy trochę przy Galancie i sporo tajemnic się wyjaśniło.
Na pewno silnikiem zarządza oryginalny komputer od 6g73 2,5 więc jest nieciekawie, na benzynce silnik jest praktycznie cały czas przelany i całe szczęście że auto ma LPG bo udało się uzyskać na komputerze od gazu w miarę normalne 14,7 AFR - ale wniosek jest że trzeba jak najszybciej ECU ogarnąć bo sterowania turbinami brak. Dostałem od poprzedniego właściciela oryginalny ECU z 6a12tt ale okazuje się, że nie podaje sygnału na 1,2 i 5 wtryskiwacz, zakupiłem wczoraj G-Reddie'go E-Manage to będzie temat do zabawy.
W czasie weekendu wymieniłem świece na Denso irydowe, kable zapłonowe NGK 7mm, uszczelki pod pokrywami, wszystkie oleje , nowy aku Panasonic (japońskie auto najlepiej działa z japońskimi częściami ) i auto zaczęło żyć i skrzynia już nie zgrzyta na synchronizatorach a masa z aku trafiła na właściwe miejsce - heh ktoś masę przykręcił między gumowe amortyzatory podstawki akumulatora . Przy okazji też wyszło że konsola była kilka razy zdejmowana a w niektórych miejscach ktoś pomylił śrubki - swoją drogą jakim cudem można pomylić śrubki w Mitsu ???
Niestety mam ciche podejrzenie że silnik ma swoje ostatnie dni powyżej 150 praktycznie nie przyspiesza (a może mi się po prostu wydaje ?), w ogóle wszystko było zalane silikonem, ehh nóż się otwiera
W każdym bądź razie szykuję się powoli na 6g72tt jak uda się calibrę sprzedać - wymienię w zasadzie tylko blok i dmuchawki a kompa zestroję na greddym.
A i poczytałem trochę w internecie że blok 6a12tt wielkością jest taki sam jak 6g72 ... prawda to ??
A fotki - pojadę dzisiaj umyć autko to kilka fotek w końcu strzelę
Wszyc - 08-05-2012, 13:04
skrzynia biegów od 6G12tt nie podejdzie pod 6G72tt
Ty mówisz że nie ma sterowania turbinami komp od 2,5 litra i mówisz że silnik może mieć dość ja nie wiem jakim cudem w ogóle to jeździ na takim zestawie
przy swapie na 6G72 masz tyle samo rzeczy do wymiany co ja jak bym wrzucał 6G72 do diesla nawet nie wiem czy na łapy podejdzie ale może
Frost - 08-05-2012, 13:19
tez sie dziwie ze to jezdzi wogole po takim swapie Wg. mnie to idz do Sitkowego 3k wypnij mu Ecu i sprawdz czy dasz rade wpiac do siebie, jak tak to kupuj ecu z 3kgt tt i po klopocie ze sterowaniem. Co do blokow to sa takie same ale w moim galu i w 3kgt, co do 2,0v6 to blok a na pewno glowice sa mniejsze. Zrob cos tylko jeszcze jak Ci sie chce - sprawdz jak najszybciej panewki
|
|
|