Chcę Kupić Outlandera - Jazda próbna - 2.4 CVT
Komandor - 13-12-2011, 09:27
PiotrKw napisał/a: | Przy czterech osobach i bagażu podejrzewam że jechalibyśmy ze stała prędkością 70 km/h |
idąc dalej łatwo obliczyć, że przy 5 osobach auto z wielkim trudem rozpędziłoby się do 55 km/h, aż strach brać jeszcze dużego psa do auta bo może O2 nie ruszy w ogóle z miejsca
pozdro
PiotrKw - 13-12-2011, 18:16
Komandor napisał/a: | idąc dalej |
Hm.. dalej bym nie szedł , może być niepewny grunt I właczenie 4x4 w O2 nie pomoże
Komandor - 13-12-2011, 20:37
Akurat O2 2.0 w benzynie (jakim podobno jechałeś) nie występuje jako 4x4 a skrzynia nazywa się CVT a nie CTV. Jeżeli już coś krytykujesz to pofatyguj się mocniej.
pozdro
Dario_W - 13-12-2011, 21:41
PiotrKw napisał/a: | po naciśnięciu pedału gazu silnik wchodzi na obroty, skrzynia schodzi na coraz niższę przełożenia a samochód przyspiesza jak maluch za czasów PRL |
typowe dla kogoś, komu nie wytłumaczono, jak się jeździ CVT! Gdybyś "puknął" w pedał gazu i potem zaraz odpuścił trzymając 2500-3000 obr to jechałby jak złoto! Trzeba się nauczyć jeździć, trzeba mieć pokorę i zapytać kogoś jak się tym jeździ. potem mogę dyskutować na temat CVT...
PiotrKw - 13-12-2011, 21:49
Komandor napisał/a: | Jeżeli już coś krytykujesz to pofatyguj się mocniej. |
Nie zamierzam , wszak kierowcą O2 byłem przez 20 min . I tyle wystarczyło. A czy to CTV czy CVT ?
Dario_W napisał/a: | Trzeba się nauczyć jeździć, trzeba mieć pokorę i zapytać kogoś jak się tym jeździ. potem mogę dyskutować na temat CVT... |
Pokorę mam zawsze , co do nauki jazdy nie będę komentował , jak się "tym" jeździ podpowiadał człowiek z salonu więc jak mniemam informacje były z pierwszej ręki , nie od byle kogo
Natomiast obiecuję , nie będę wypowiadał się więcej na temat O2 . Nigdy więcej.
Dario_W - 13-12-2011, 21:52
PiotrKw
Wprawdzie z Nissana, ale dobrze pokazana różnica pomiędzy zwykłym automatem a CVT
ZOBACZ: http://www.youtube.com/wa...player_embedded
Ja mam tylko jedną uwagę do tego filmu, bo pokazano w nim, że CVT dobrze hamuje silnikiem, a to nie jest prawda. Hamuje ale wg mnie wolno. Jak się wrzuci biegi łopatkami, to jest hamowanie silnikiem.
xylen - 13-12-2011, 22:05
PiotrKw napisał/a: | Komandor napisał/a: | Jeżeli już coś krytykujesz to pofatyguj się mocniej. |
Nie zamierzam , wszak kierowcą O2 byłem przez 20 min . I tyle wystarczyło. A czy to CTV czy CVT ?
Dario_W napisał/a: | Trzeba się nauczyć jeździć, trzeba mieć pokorę i zapytać kogoś jak się tym jeździ. potem mogę dyskutować na temat CVT... |
Pokorę mam zawsze , co do nauki jazdy nie będę komentował , jak się "tym" jeździ podpowiadał człowiek z salonu więc jak mniemam informacje były z pierwszej ręki , nie od byle kogo
Natomiast obiecuję , nie będę wypowiadał się więcej na temat O2 . Nigdy więcej. |
Kazda rzeczowa uwaga jest jest mile widziana
CVT ja osobiście uważam za bardzo fajne urzadzonko i trafny wybór, Kilka miesięcy śmigam 2.4 z takka skrzynia i nie narzekam. Co do tech jazdy to nawet jak w instrukcji auta jest wyraźnienie napisane jak należy się nią posługiwać..podczas wyprzedzania i jazdy np. pod górkę. Ja takich problemów jak Ty nie miałem a jeździłem w rożnych warunkach i rożnym obciążeniem. Nie miałem problemów z przyspieszeniem. Ten pracownik salonu chyba nie zapoznał się z instrukcje i tak jak wielu użytkowników wciska gaz i jedzie...a to niestety błąd. Oczywiście nie ma co porównywać AUT 3.0 czy wiecej ze słabym co by nie mówić 2.0 , 2.4 daje wieksza frajde z jazdy dlatego m.in to bym moj wybór ale każdy wybiera co mu najbardziej odpowiada. W drugim aucie również mam skrzynie aut sensodrive i nie ma porównania CVT jest o wiele lepsza. Szerokiej drogi!
[ Dodano: 13-12-2011, 22:21 ]
Dario_W napisał/a: | PiotrKw
Ja mam tylko jedną uwagę do tego filmu, bo pokazano w nim, że CVT dobrze hamuje silnikiem, a to nie jest prawda. Hamuje ale wg mnie wolno. Jak się wrzuci biegi łopatkami, to jest hamowanie silnikiem. |
Dario_W...dokładnie! zgadzam się w 100% tez tym bylem zdziwiony na początku ale z czasem wyczułem o co biega ..
borsak1 - 19-12-2011, 13:55
A jak już tak dołączamy fimiki z yt to proszę:
http://www.youtube.com/watch?v=--tZTkazDCU
http://www.youtube.com/watch?v=HV0D5qD5VFc
to wycie silnika NIEZASTĄPIONE.
|
|
|