To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Jakie auto w granicach 5000 zł: małe dla kobiety do pracy

Pieraś - 07-11-2011, 13:42

Saxo i 205ka sa w ocynku, w 205 juz od 91 roku albo tyci wczesniej
cns80 - 07-11-2011, 13:54

Pieraś napisał/a:
w 205 juz od 91 roku albo tyci wczesniej
Od początku produkcji czyli od 83. Miałem z pierwszego roku produkcji i była w ocynku.
jaca71 - 07-11-2011, 15:33

Lanos, Lanos. hmmm...
Nie spotkałem gorszego samochodu jak jeżdżę ponad 20 lat :(
Pierwsze zastrzeżenie - kierownica nie przed kierowca ale pomiędzy kierowca a pasażerem - przesunięta o dobre 10cm :(
Drugie - wspomaganie to jakiś żart, siła wspomagania rośnie wraz z obrotami silnika.
trzecie - zawieszenie jak wyżej na nierównościach skacze jak szalony po całej drodze.
Skutkiem tylko tych trzech rzeczy samochód ten jest nad wyraz niebezpieczny. ja wiem że do wszystkiego można się przyzwyczaić i jeździć ale to to jest masakra. Trzeba nie kochać swojej żony by jej takie coś sprawić.

A tak poza tym to bardzo trzeba nie kochać swojej zony by jej kupować samochód klasy A lub B. bardziej humanitarne to jest zepchnąć ją z Giewontu - przynajmniej się nie będzie męczyć po wypadku :(

bastek - 07-11-2011, 15:44

jaca71 napisał/a:
A tak poza tym to bardzo trzeba nie kochać swojej zony by jej kupować samochód klasy A lub B. bardziej humanitarne to jest zepchnąć ją z Giewontu - przynajmniej się nie będzie męczyć po wypadku

w zasadzie - chyba masz rację. tylko czemu te współczesne maluszki mają po 5 gwiazdek? czym rózni się 5 gwiazdek np. bmw seria1 od 5 gwiazdek bmw seri5 czy X3?

Tomek - 07-11-2011, 15:50

jaca71 napisał/a:
Pierwsze zastrzeżenie - kierownica nie przed kierowca ale pomiędzy kierowca a pasażerem - przesunięta o dobre 10cm :(

moim zdaniem tutaj przesadziłeś

a co do samego lanosa, to jeździłem tym (jako kierowca) tylko podczas kursu na prawko, 11 lat temu, ale bardzo miło wspominam
prosta, łatwa w okiełznaniu maszyna
jakbym miał coś taniego kupić to lanosa brałbym pod uwagę jako jeden z pierwszych typów

jaca71 - 07-11-2011, 15:58

bastek1, A czy my tu się rozpisujemy o produktach AD 2011? Czy takich raczej sprzed 1999?

bastek1 napisał/a:
czym rózni się 5 gwiazdek np. bmw seria1 od 5 gwiazdek bmw seri5 czy X3?

Nawet organizatorzy testów z Euro NCAP twierdza że nie da się porównać * między różnymi klasami.

tomek84, Ja miałem chwile jako służbowy - nówka nieśmigana i nie po kimś. 1.5 sedan. Służbowy to się jeździło i nie psioczyło. Ale dla mnie to masakra.

Edit: Na co dzień to u mnie w domu żona jeździ z dziećmi tym młodszym samochodem, z większa ilością gwiazdek, trochę większym i najważniejsze czerwonym. Ale może ja pantofel jestem a nie maczo :P

Tomek - 07-11-2011, 16:42

jaca71 napisał/a:

Edit: Na co dzień to u mnie w domu żona jeździ z dziećmi tym młodszym samochodem, z większa ilością gwiazdek, trochę większym i najważniejsze czerwonym. Ale może ja pantofel jestem a nie maczo :P

moja żona, jak dawniej jeździła by tylko compactami, to teraz ona by nie chciała nic innego niż kombi
a jak dostanie astre, czy fieste (zastępcze z serwisu) to wielkie niezadowolenie
a Galantem się boi

gzesiolek - 07-11-2011, 17:36

jaca71 napisał/a:
Edit: Na co dzień to u mnie w domu żona jeździ z dziećmi tym młodszym samochodem, z większa ilością gwiazdek, trochę większym i najważniejsze czerwonym. Ale może ja pantofel jestem a nie maczo

Witaj w klubie... ale ja przynajmniej prawie nowe firmowe Grande Punto wycyganilem, a zona z corka sie Lancerkiem wozi... :mrgreen:

Lanosa nie wspominam az tak traumatycznie, tez pomykalem firmowym tylko 5D... ale palil jak smok i tego nie zapomne... bo srednia po Krakowie to mu w okolicach 13-14l/100km wychodzila... no i byl dosc dynamiczny ale tylko na prostych... ze staruszka Hondzina na jakichkolwiek lukach i zakretach nie mial szans... czulem sie na tych samych zakretach w Lanosie jakbym jechal na szczudlach... :mrgreen:

Co nie znaczy, ze dla spokojnie jezdzacej osoby Lanos bedzie zly... tylko to spalanie... :roll:

wolalbym jednak poszukac za te 2-3tys wiecej takiej Hondziny ktora pomyka jaca71, gwiazdek od Lanosa pewnie duzo wiecej nie ma, ale czulbym sie lepiej gdyby zona nia jezdzila...

Cezar - 07-11-2011, 21:20

Moze cytryna Xantia - widzialem dzis taka w komisie rok '99 za 3,9 tys zl :wink:
macia - 07-11-2011, 22:00

cns80 napisał/a:
żadko spotykanej
:roll:
robertdg - 07-11-2011, 22:08

cns80 napisał/a:
Dziwi mnie że piszecie o rdzy w Saxo (żadko spotykanej)
Faktycznie :P Jest wspomniane tylko o newralgicznych punktach, dla jasnego zrozumienia uważnie czytających :P
cns80 napisał/a:
a jakoś nikt się nie zająknął o rdzy w Fiestach (notorycznej :) ).
Przeca każdy wie, że Ford (kału) wort a Opel i Fiat jego brat. Ale żeby nie było to ponoć kazda morda pasuje do Forda :mrgreen:

Cezar, ani to małe ani dla kobiety, w dodatku na zawieszeniu hydropneumatycznym ;-)

macia - 07-11-2011, 22:10

jaca71 napisał/a:
bardzo trzeba nie kochać swojej zony by jej kupować samochód klasy A lub B. bardziej humanitarne to jest zepchnąć ją z Giewontu - przynajmniej się nie będzie męczyć po wypadku

Jacek, jesteś prawdziwym humanistą :lol:

i9i - 07-11-2011, 22:22

robertdg napisał/a:
Przeca każdy wie, że Ford (kału) wort a Opel i Fiat jego brat.

Fiestą XR2i targałem na lince AUDI C4 (100) ponad 30 kilosów i szła jak burza nawet redukować przy wyprzedzaniu nie trzeba było na czwórkę, Astrą F bujałem się 4 lata (3 na LPG) i odjechała na żyletki o własnych siłach (po czterech dzwonach, zepchnięciu Starem do rowu i trzech stłuczkach - tylko jedna moja nadszedł czas na jej emeryturę) jak miała wywaloną uszczelkę pod głowicą to przez trzy miesiące wodę dolewałem i jeździłem, także nie do zdarcia. Natomiast te same auta w Dieslach (TDCi, DTI) to jakieś nieporozumienie

Cezar - 07-11-2011, 23:26

robertdg napisał/a:
Cezar, ani to małe ani dla kobiety

Troche wieksze niz Ibiza 1gen :P
robertdg napisał/a:
w dodatku na zawieszeniu hydropneumatycznym ;-)

Zapewne dlatego taka cena?

wojzi - 10-11-2011, 16:37

Cezar napisał/a:
robertdg napisał/a:
Cezar, ani to małe ani dla kobiety

Troche wieksze niz Ibiza 1gen :P

Właśnie Ibiza, bardzo dobry pomysł. MOja mama ma Ibizę 1.9 SDI z 2002. I praktycznie odkąd ją ma - 6 lat - nic jej się nie psuje. Może nie jest to dynamiczne, ale na pewno pali mniej niż moja Cari :P .