Forum ogólne - Petycja - Stop cenom paliwa
gulgulq - 17-01-2012, 12:06
wszyscy widzą ,politycy podejrzewam że też widzą
i co z tego że pisze do Orlenu - ja też mogę napisać
prawda jest taka że Orlen jest przedsiębiorstwem państwowym a o jego polityce decyduje rząd RP - poziom marzy, akcyzy, podatku drogowego i vat jest właśnie od niego zależny
skoro akcyza jest nienaruszalna - prawodawstwo UE - to jest ruch na marży oraz na VAT, gdyby przyjąć minimalną stawkę VAT np. 15% to bardzo dużo wpłynęłoby sumarycznie na cenę paliwa
Cytat: | Prezydenta popierają politycy w całym kraju ze wszystkich opcji. |
śmiech na sali - ja też popieram i co, proszę zrobić ze mną wywiad
zorganizowali jakąś akcje, pikietę, interpelację do marszałka, głodują w naszej obronie...
Ci politycy jeżdżą samochodami służbowymi z naszych podatków... i popierają
cns80 - 17-01-2012, 12:17
gulgulq napisał/a: | skoro akcyza jest nienaruszalna - prawodawstwo UE - | Acyza jest jak najbardziej naruszalna. Po pierwsze nie trzeba się od razu stosować do wytycznych tylko można to robić z ociąganiem. Włosi wszystkie pomysły UE wprowadzają z ociąganiem i włos im z głowy nie spadł. Po drugie mozna nie wprowadzać wymogów unijnych, bo kary są tak na prawdę palcem na wodzie pisane. Po trzecie członkostwo w UE nie jest obowiazkowe o czym obywatele chyba raczyli zapomnieć. Mozna być z UE stowarzyszonym w tych dziedzinach, które nas interesują, ale nie być członkiem - przykład Szwajcarii.
Obywatel - 17-01-2012, 22:45
Jak tylko mogę, omijam stacje Orlenu i inne stacje biorące od nich paliwo - czyli całą wielką trójkę - Shell, BP, Statoil. Tankuję paliwo z Lotosu bo mam tam zniżkę, ale nawet bez zniżki Lotos i tak jest tańszy. Zdarza mi się też tankować na stacjach przymarketowych, na Neste albo innych lokalnych. Generalnie zawsze jadę tam gdzie taniej. Np. jeszcze tydzień temu zalałem cały zbiornik Pb95 za 5,38 za litr - na lokalnej stacji.
mjsystem - 18-01-2012, 17:21
Obywatel napisał/a: | Jak tylko mogę, omijam stacje Orlenu i inne stacje biorące od nich paliwo - czyli całą wielką trójkę - Shell, BP, Statoil |
Czyżby statoil, bp i shell brali paliwo z orlenu??
Cezar - 18-01-2012, 20:32
mjsystem napisał/a: | Czyżby statoil, bp i shell brali paliwo z orlenu?? |
No a niby skad maja brac?
Orlen - BP, Orlen, Bliska
Lotos - Statoil, Lukoil, Lotos, Shell
Czy jakos tak
Misiek :) - 18-01-2012, 20:38
A neste z kąd bierze? Tak samo ja z kąd biorą paliwo stacje przy supermarketach?? NP Carrefour i auchan?
Krzyzak - 18-01-2012, 21:00
Auchan na 100% od Orlenu
Statoil - mój kumpel tam pracował i mówił, że biorą od Lotosu lub Orlenu - zależnie od położenia stacji i innych kwestii.
Obywatel - 18-01-2012, 21:48
A już najlepsze są naiwniaki, które płacą jak za zboże za różne Supremy i V-Powerki. W praktyce odbywa się to tak, że na cysternę Orlenowskiej zwykłej sieki pracownik wlewa wiadro berbeluchy z jakimiś polepszaczami a nuworysze vel klasa średnia wyższa myślą, że wlewają do swoich wypasionych baków jakiś produkt premium
cns80 - 19-01-2012, 07:47
Obywatel napisał/a: | A już najlepsze są naiwniaki, które płacą jak za zboże za różne Supremy i V-Powerki. W praktyce odbywa się to tak, że na cysternę Orlenowskiej zwykłej sieki pracownik wlewa wiadro berbeluchy z jakimiś polepszaczami a nuworysze vel klasa średnia wyższa myślą, że wlewają do swoich wypasionych baków jakiś produkt premium | I od tej berbeluchy zwiększa się liczba cetanowa ? Ciekawa bajka Szkoda że nie wiesz o czym piszesz, bo Orlen ma kilka klas jakości paliwa i odbiorcom sprzedaje to co sobie zażyczą. Np. Shell zawsze brał najwyższą i najdroższą klasę. Ajenci Orlenu mogli decydować co u siebie mają z pomiędzy dwóch niższych klas - nie wiem jak teraz, bo troszkę im się polityka zmieniła. Shell wspiera w inwestycjach LOTOSa więc mozliwe że część paliw biorą już od nich.
Orlen ma 63% udziału w rynku, a LOTOS 33%
Orlen ma łącznie 2700 stacji (w Polsce 1730), a LOTOS 316 (łącznie z partnerskimi)
Orlen ma zdolności przerobowe 31 mt/r, a LOTOS swoje projektowane zdolności ocenia na 10,5 mt/r.
Proponuję wszystkim zacząć kupować na Lotosie, a w niedługim czasie cena na ich stacjach znacznie przewyższy orlenowską Podaż surowca i zdolności rafineryjne nie są z gumy
Krzyzak - 19-01-2012, 09:57
cns80 napisał/a: | Shell zawsze brał najwyższą i najdroższą klasę | to pewnie dlatego jak tam kiedyś tankowałem, to auto było wyraźnie słabsze i paliło min. 10% więcej niż po innych stacjach...
od 10 lat shella omijam szerokim łukiem
Misiek :) - 19-01-2012, 10:07
A ja tankuje na shellu i neste (jestem z obu 98 bardzo zadowolony)
Tylko z kąd bierze neste?
gzesiolek - 19-01-2012, 10:32
Misiek , albo Orlen albo Lotos...
Co do obrazania sie na marke, to moze jest to sposob aby w sieci bardziej pilnowali stacji franczyzowych itp. ale generalnie nie marka sprzedaje zle paliwa tylko dana stacja...
wiec Krzyzak, powinienes sie obrazic na konkretna stacje a nie wszystkie...
ale Twoja sprawa...
Ja tankuje na Shellu bo zona ma karte Euroshella gdzie ma extra znizke plus odroczona platnosc (w sumie sciagaja jej z pensji ponad miesiac pozniej) i trafily mi sie pojedyncze tankowania nieco gorszego paliwa, ale generalnie tam gdzie tankuje regularnie jeszcze nic zlego sie nie dzialo (Shell na Wielickiej przy Plaszowie), a juz mnie tam znaja i mam specjalne traktowanie, czasem nawet jakis drobny gratis mi dorzuca ...
Misiek :) - 19-01-2012, 10:42
JA mam koło siebie 3 BP. Ja pierwszej często trafiałem kiepskie paliwo, na drugiej było ok, a na trzeciej tankowałem tylko raz i było ok.
Jeśli chodzi o shell to na ostrobramskiej przy bmw i mc kiła to zawsze jest ok paliwo jak tankuję. Natomiast na zlikwidowanej już na rogu chełmżyńskiej i marsa praktycznie trafiałem na delikatnie mówiąc paliwo badziewne. Podobne miałem przejścia ze stacjami Bliska. Tam też nie tankuję bo prawie zawsze trafiałem kiepskie paliwo.
pamar - 19-01-2012, 11:38
Yoshiko napisał/a: | jeżeli ta akcja ma pomóc, to jestem jak najbardziej za - podpisane |
Nie bardzo wierzę, że to coś pomoże, podpisałem z nadzieją że jednak tak! Natomiast gdyby pojawiła się petycja:
Petycja do Premiera RP
dotycząca interwencji w sprawie
bardzo niskich zarobków na terenie RP!!! Podpisał bym się jeszcze mocniej
Owszem, jest to -
cns80 napisał/a: | Piękna baza danych osobowych bez zgłoszenia do GIODO |
Tylko ONI, takie bazy mają już dawno
cns80 - 19-01-2012, 11:43
pamar napisał/a: | Petycja do Premiera RP
dotycząca interwencji w sprawie
bardzo niskich zarobków na terenie RP!!! Podpisał bym się jeszcze mocniej | No własnie. W drodze integracji z UE dostosujmy najpierw zarobki, a dopiero później acyzy, Vaty, sraty i pierdaty !
|
|
|