[97-04]Galant EAxA/W - Sprzęgło czy synchronizatory?
Marcino - 25-02-2013, 04:13
jules napisał/a: | Owczar napisał/a: | Synchro jest z jakiegoś stopu, chyba mosiądz |
"ząbki" synchronizatorów są pokryte wysoce wytrzymałym molibdenem, nie pamiętam już gdzie to wyczytałem |
Nie tyle ząbki co powierzchnia stożka synchronizatora. Manual powinien podawać jaka jest min szczelina gdzy połozy sie pierścien z mosiądzu na slaowym stożku. Jak sie wyciera molibdem to pierścien głebiej wpadada na stożek.
Zgadzam sie z Owczarem ze jak wyminiać to wszytko, ale te koszta, wiec pewnie same pierścienie wystarczą jak nie ma wyszczerbionych żebów na stoku i przesuwce.
Pozdrawiam
Iroslav - 26-02-2013, 23:47
WItam ja sie podczepie pod temat u mnie jest tak.. na puszczonym sprzegle chrobocze dosyc glosno. jak wcisne sprzeglo do konca cisza* puszczam chrobocze co to moze byc ?
*oczywiscie popychacze slychac
Marcino - 27-02-2013, 08:50
Iroslav napisał/a: | WItam ja sie podczepie pod temat u mnie jest tak.. na puszczonym sprzegle chrobocze dosyc glosno. jak wcisne sprzeglo do konca cisza* puszczam chrobocze co to moze byc ?
*oczywiscie popychacze slychac |
Łozyska w skrzyni..:)
Iroslav - 27-02-2013, 15:18
jestes pewnien ? to chyba spory koszt wymiany orietujesz sie jakie to pieniadze ?
Owczar - 27-02-2013, 15:25
Iroslav, przeczytaj kilka postów wstecz....
[ Dodano: 27-02-2013, 15:25 ]
http://forum.mitsumaniaki...28846&start=660
jules - 03-03-2013, 21:26
No więc tak panowie, nowe kompletne sprzęgło założone (Exedy oczywiście), wlany olej Texaco MTF94 75w80 no i dodatkowo ceramizer i powiem tak, biegi wchodzą płynnie, na początku po odebraniu auta jeszcze nie tak do końca był lux, ale z dnia na dzień jest coraz lepiej i dziś na trasie skrzynią trochę machałem jak głupek i pełen lux!
więc jestem więcej niz zadowolony
aha, jak mechanik pokazal mi moja starą tarczę sprzęgła, to masakra dosłownie, nity już miałem starte szok...
Owczar - 03-03-2013, 22:32
A co ma zużyta tarcza sprzęgła do problemów z wrzucaniem biegów? Pokazał Ci na pewno Twoją tarczę?
Myślę, że więcej pomógł ten olej, a w zasadzie to jedyny element, który mógł cokolwiek w tym temacie poprawić...
mkm - 03-03-2013, 22:43
Owczar, ma bardzo dużo
Bardzo ładnie zebrana większość usterek sprzęgła:
http://www.exedy24.pl/porady-ekspertow
Iroslav - 03-03-2013, 22:44
jeszcze jedno pytanie skrzynie biegow z 2.4GDI i 2.0 16v pasuja do 2.5 v6 i czy jest naprzyklad korzystniej z jakis wzgledow rozgladac sie za tymi wlasnie Gearbox-ami ?
oczywiscie chodzi o manualna skrzynke
Owczar - 03-03-2013, 22:50
mkm napisał/a: | Owczar, ma bardzo dużo |
Ale nie sama zużyta tarcza sprzęgła.
mkm - 03-03-2013, 23:31
Jak już jest mocno cienka to wystarcza sama tarcza - choć przyznam Ci rację, że to ona wymusza inną pracę pozostałych elementów.
Owczar - 03-03-2013, 23:33
Generalnie usterek sprzęgła może być mnóstwo, ale znając uroki galanta to do sprzęgła zajrzałbym na samym końcu. W 95% przypadków awarii sprzęgła w tym aucie po prostu sprzęgło się ślizgało. Inne awarie tylko po nieprawidłowym montażu.
meydey000 - 04-03-2013, 02:24
Iroslav napisał/a: | jeszcze jedno pytanie skrzynie biegow z 2.4GDI i 2.0 16v pasuja do 2.5 v6 |
oczywiście. że nie. to całkiem inne skrzynie. między 2,0 a 2,5 są całkiem inne i cena 2 x większa, oczywiście w 2,5. posiadając taki motor trza się liczyć prawie z 2 x większą ceną części.
Marcino - 04-03-2013, 09:19
Owczar napisał/a: | A co ma zużyta tarcza sprzęgła do problemów z wrzucaniem biegów? Pokazał Ci na pewno Twoją tarczę?
Myślę, że więcej pomógł ten olej, a w zasadzie to jedyny element, który mógł cokolwiek w tym temacie poprawić... |
Za Exidy..
Cytat: | Ciężka zmiana biegów, niezałączanie biegu
Symptom:
- Słoneczko docisku ociera się o tarczę sprzęgła.
Przyczyny:
- Zbyt głęboko zamontowane koło zamachowe.
- Łożysko sprzęgła obniżyło się na wałku sprzęgłowym.
- Zbyt cienka tarcza sprzęgła.
- Niepoprawne ustawienie sprzęgła.
Rozwiązanie:
- Sprawdzić zamontowanie koła zamachowego.
- Sprawdzić zużycie łożyska i wałka sprzęgłowego.
- Sprawdzić grubość tarczy. |
Owczar - 04-03-2013, 11:07
Czytałem to
Ale tutaj mamy oryginalne sprzęgło więc nieprawidłowy montaż odpada. A w galancie gdy tarcza się wyciera to się ślizga... Zresztą to czy wysprzęgla dobrze można łatwo sprawdzić podnosząc na podnośniku. Wymienianie w ciemno to takie średnie rozwiązanie.
|
|
|