To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Zima za kółkiem

Trik - 07-02-2012, 23:09

krzychu, Czemu sie dziwisz?
krzychu - 07-02-2012, 23:41

Trik napisał/a:
krzychu, Czemu sie dziwisz?

Nie mogę sobie tego wyobrazić jakieś może 30KM i kręci kołami na 5-tym biegu??? Ja na 4-tym biegu na śliskiej drodze kładę but na gazie i nie sądzę, żeby cokolwiek się ślizgało, ale może żyję w nieświadomości..... Postaram się jutro sprawdzić jak jeszcze gdzieś znajdę trochę śniegu.

Trik - 07-02-2012, 23:51

Nie ma potrzeby kłaść cegły na gazie. wystarczy 3/4. Jedna uwaga. Śnieg musi być zbity. U mnie na 5-tce przy tych obrotach to ok 50km/h może mniej (dokładnie nie pamiętam) ale przyczepność zrywa. W przyszłym tygodniu wracam do roboty. Postaram się na "swojej" powiatówce coś takiego nagrać na jedno komórkowca, o ile nie zmieniło sie to w lodowisko :biggrin: .
gzesiolek - 08-02-2012, 11:15

krzychu, ale Trik tego poslizgu pewnie tez by nie zauwazyl gdyby mu zoltym nie zaswiecilo z kompa ;)
Ty tego nie widzisz wiec nie czujesz, ze masz uslizgi kol... ot masz, kontroli nie tracisz... a u nas moze jeszcze system interweniowac ;) i informowac kierowca duzym zoltym ekranem z widokiem slizgajacego sie autka ;)

krzychu - 08-02-2012, 11:19

No tak mi też przeszło przez myślę, że może taki nadpobudliwy ten system jest...
gzesiolek - 08-02-2012, 11:24

krzychu napisał/a:
No tak mi też przeszło przez myślę, że może taki nadpobudliwy ten system jest...

Roznie z tym bywa, ale bez wylaczenia z "zamieleniem" kolami nie ruszysz ;)

mjsystem - 08-02-2012, 11:48

krzychu napisał/a:

Wystarczy hamowanie na koleinach, a system juz drze japę i dostaje żółtaczki. :mrgreen:
gzesiolek napisał/a:
Roznie z tym bywa, ale bez wylaczenia z "zamieleniem" kolami nie ruszysz

Mam inne doswiadczenie. Nie wyłączam systemów a ruszyć potrafię z pięknym piskiem opon :wink:

gzesiolek - 08-02-2012, 14:39

mjsystem napisał/a:
Mam inne doswiadczenie. Nie wyłączam systemów a ruszyć potrafię z pięknym piskiem opon

To tylko podziwiac... ja na sedanie zarowno 1,5 jak i 1,8 po bardzo krociotkim pisku dostaje zdlawienia momentu przez system z zoltaczka na kompie ;)
Pisnac cos pisnie... silnik ladnie zawyje, ale miesistego spalenia gum... no nie da sie ;)
choc probowalem z 1 czy 2, wiec nie przy kazdych warunkach...
i jakos tak latwiej probowac na firmowym i to nie tylko dlatego ze ma kilka kuni wiecej :mrgreen:

mjsystem - 08-02-2012, 14:58

gzesiolek napisał/a:
silnik ladnie zawyje, ale miesistego spalenia gum... no nie da sie

No, to fakt, szału nie ma, ale się daje zapiskać :D

jaca71 - 08-02-2012, 16:39

mjsystem napisał/a:
No, to fakt, szału nie ma, ale się daje zapiskać :D

Co to za piskanie ;)
Nie ma to jak w miejscu jechać 80k/h ;0

A tak się dzisiaj poobserwowałem podczas jazdy ;) siadłem obok i patrzyłem:
- na prostych jak w lecie - od 50km/h w górę jeżdżę na piętce.
- na łukach delikatnych tak samo, ale cały zakręt z gazem
- na łukach na których trzeba zwolnić i raczej ciasnych trójka i przejazd całego zakrętu z gazem
Hamulca używam tylko by się zatrzymać, w mieście trochę częściej.

[ Dodano: 08-02-2012, 16:49 ]
krzychu napisał/a:
Postaram się jutro sprawdzić jak jeszcze gdzieś znajdę trochę śniegu.

Ja nie muszę szukać. Dojazd z domu do wojewódzkiej ma po drodze gminnej utrzymywanej na biało ;) Cały czas pokryta jest śniegiem ubitym i wyślizganym na lód. świetnie lancer na tym się zachowuje w przeciwieństwie do hondy, która lata po całej drodze ;) Lancerem w takich warunkach genialnie kontroluje się promień skrętu gazem nie ruszając kierownicy :P

mjsystem - 09-02-2012, 10:17

jaca71 napisał/a:
Nie ma to jak w miejscu jechać 80k/h ;0

My Jacku piszemy o włączonym systemie ASC :biggrin:

gzesiolek - 09-02-2012, 11:01

mjsystem, jaca71 nie ma u siebie tegoz systemu i cwaniakuje :P
mjsystem - 09-02-2012, 11:48

gzesiolek napisał/a:
mjsystem, jaca71 nie ma u siebie tegoz systemu i cwaniakuje

Czyli jest łobuzem :P

RalfPi - 09-02-2012, 12:32

ale dzisiaj koleżka ze Skody odwalił "Fliflapa" przedemną..
Aż otrzymałem rozkaz od Narzeczonej:
"Dwie ręce na kierownicy!" :D
A swoją drogą.. W mojej okolicy jest taki odcinek drogi, gdzie jest zwyczajnie źle asfalt położony.. Przy wyjściu z zakrętu droga się zwęża!.. Powiedzmy z 3m (na prawym pasie) do.. 2.80 - I rano kolejnego biedaka w rowie widziałem rozkwaszonego o latarnie (a zawsze się dziwiłem skąd tyle samochodów w rowie akurat w tym miejscu i zawsze w zimę...). Asfalt po prawej stronie pasa kończy się wcześniej i pewnie część kierowców wjeżdża prawym kołem, zupełnie nie świadomie, na pobocze - a w zimę to przecież wszyskto śniegiem przykryte..
I tu jest pytanie - co w przypadku wypadku?? Czy można "oskarżyć" np. jakiś tam Zarząd Dróg i Transportu Miejskiego, o nieprawidłowe przygotowanie drogi do ruchu..
PS Droga jakieś 2 lata temu była remontowana - przecież ktoś to odbierał itp.
A ja już widziałem z 10 samochodów w rowie przez ten czas.. I sam załapałem nie ziemski poślizg - całe szczęście Lancer to Lancer:) Wyrzuciło mnie na drugi pas i po kilku "kontrach" wróciłem na swój.

mjsystem - 09-02-2012, 18:59

RalfPi napisał/a:
ale dzisiaj koleżka ze Skody odwalił "Fliflapa" przedemną..

MI też dziś pewna zrobiła psikusa... tylny zderzak do wymiany...