To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum Dla Pań - Wiem co jem, wiem co piję.

luckyluck - 22-03-2012, 22:54

bastek1, wiem, wiem. Bardziej mi chodziło, że jedząc normalne rzeczy. Przy normalnych, zdrowych ale nieodpowiednio podawanych nie zrujnujesz tak szybko organizmu jak przy chemii.
Panowie a jak zrobić taki grill tyle, że murowany? Patrząc na zdjęcie powyżej ciężko mi sobie to wyobrazić w formie murowanej...

Marcino - 23-03-2012, 08:10

bastek1 napisał/a:
a grila masz murowanego czy ruchomego? daj jakies fotki. sam bym sobie wymurował teraz jakiś

Ja mam zamiar murować grila z wedzarnią.
Coś takiego:





zresztą jest strona http://wedlinydomowe.pl/

Na której sa opisane wędzarnie.
Pozdrawiam

Krzyzak - 23-03-2012, 08:47

jaca71 napisał/a:
Na ten rok planuję zrobić miejsce na ognisko z prawdziwego zdarzenia

od kwietnia 2011 palenie ognisk na terenach działek jest niezgodne z prawem UE - można dostać 500 zł mandatu i opłacać koszty gaszenia przez SP

jaca71 - 23-03-2012, 09:27

Krzyzak, już o tym czytałem - u nas jeszcze nie.

[ Dodano: 23-03-2012, 09:28 ]
Marcino, To co pokazałeś nie nadaje się do wędzenia :P

Marcino - 23-03-2012, 22:04

jaca71 napisał/a:
Marcino, To co pokazałeś nie nadaje się do wędzenia :P

To tak pogladowo było... na szkoleniu byłem i takie znalazałem.
A moze macie sprawdzomy projekt na grilo-wędzarnie?

MOj tata ma murowana wedzarnie jak robi domowe wyroby kiedy zabija świniaka. Jest to prostokat z bloczków tak 1m na 1.3m długi, wysoki z 1.4m przykrywa to blachą i lekko ja uchyla a pali z przodu w takim małym kominku zaraz przed przednią scianką. Wedzi sie szybko.

jaca71 - 24-03-2012, 09:08

Marcino napisał/a:
MOj tata ma murowana wedzarnie jak robi domowe wyroby kiedy zabija świniaka. Jest to prostokat z bloczków tak 1m na 1.3m długi, wysoki z 1.4m przykrywa to blachą i lekko ja uchyla a pali z przodu w takim małym kominku zaraz przed przednią scianką. Wedzi sie szybko.

Cały myk polega na tym by dym przepuścić przez kawałek przewodu dymowego coby nie był zbyt gorący (nie przekraczał 120C) wtedy masz wędzenie nie opiekanie:)

W skrócie to najlepiej zrobić (mam ogólny pomysł do realizacji ale jak pisałem przyszły rok) po jednej stronie grillo-kominek coś jak na zdjęciach. I w wylocie komina zrobić szyber przekwaterowujący albo bezpośrednio w komin albo w kanał dymowy w bok. Kanał najlepiej żeby poszedł w dól pod ziemię (tak co najmniej 1m) i wyszedł pod szafką wędzarni. Dym wtedy powinien mieć już odpowiednią temperaturę. Jesli komin i psaliny złapią temperaturę nie ma obawy że cofnie dym jeśli przełączymy się na wędzarkę ;)

Marcino - 25-03-2012, 22:37

Jaca,
Coś w ten deseń:



Bo ja myślałem zeby zrobić tak:

jaca71 - 26-03-2012, 08:42

Marcino, teraz perfecto :) Właśnie o to chodzi by wędzić dymem a nie temperaturą.
bastek - 31-03-2012, 16:11

nie zauważyłem
luckyluck napisał/a:
Cytat:
odpowiedź: jutro pojedziemy, zobaczysz

Napisz coś więcej.


podjeżdża wywrotka z jabłkami. wjeżdża w isniejącą już kupę jabłek, wysypuje. wszsytko na wybetonowanym placu. z tej kupy taśmociągiem idzie do przetwórni. podszedł pracownik, wziął jabłko, ugryzł - niedobre stwierdził (powiedział to dosadniej), wypluł, resztę jabłka wrzucił na stos
w samym budynku - śmiedzi tak, że nie idzie wytrzymać.
efekt - z 10 kg porzeczek, 10 kg aronii, 10 kg jabłek, 30 kg cukru powstaje 100 kg drzemy porzeczkowego....(brakujące 30 kg to pektyny i woda, łączą się razem, puchną dając masę, a kilka kg to konserwanty)
oglądałem to w czasie studiów, czyli jeszzce w zeszłym wieku - może się coś zmieniło, nie wiem, nie sparwdzam, nie jem

z innej beczki - na róznych festiwalach u nas pojawialą się ci ludzie - właśnie są w ten weekend
http://www.serkorycinski.com/
sery mają pyszne.
w ogóle, raz w życiu byłem na podlasiu, raz na suwlaszczyźnie - nic, tylko sery jadłem. wam," podleśnym" ludziom, zazdroszczę tego dobra... ile razy są w l-nie, to 2-3 kg kupię(ale cena też powala...)

[ Dodano: 15-04-2012, 07:57 ]
dziś znalazłęm, jeszcze opinii nie mam swojej (tym bardziej, że pepsi nie piję)
http://finanse.wp.pl/kat,...ml?ticaid=1e467
pepsi słodzi stewią

i o stewii
http://wikipedia.wp.pl/wiki/Stevia_rebaudiana



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group