Forum Dla Pań - Wiem co jem, wiem co piję.
luckyluck - 22-03-2012, 22:54
bastek1, wiem, wiem. Bardziej mi chodziło, że jedząc normalne rzeczy. Przy normalnych, zdrowych ale nieodpowiednio podawanych nie zrujnujesz tak szybko organizmu jak przy chemii.
Panowie a jak zrobić taki grill tyle, że murowany? Patrząc na zdjęcie powyżej ciężko mi sobie to wyobrazić w formie murowanej...
Marcino - 23-03-2012, 08:10
bastek1 napisał/a: | a grila masz murowanego czy ruchomego? daj jakies fotki. sam bym sobie wymurował teraz jakiś |
Ja mam zamiar murować grila z wedzarnią.
Coś takiego:
zresztą jest strona http://wedlinydomowe.pl/
Na której sa opisane wędzarnie.
Pozdrawiam
Krzyzak - 23-03-2012, 08:47
jaca71 napisał/a: | Na ten rok planuję zrobić miejsce na ognisko z prawdziwego zdarzenia |
od kwietnia 2011 palenie ognisk na terenach działek jest niezgodne z prawem UE - można dostać 500 zł mandatu i opłacać koszty gaszenia przez SP
jaca71 - 23-03-2012, 09:27
Krzyzak, już o tym czytałem - u nas jeszcze nie.
[ Dodano: 23-03-2012, 09:28 ]
Marcino, To co pokazałeś nie nadaje się do wędzenia
Marcino - 23-03-2012, 22:04
jaca71 napisał/a: | Marcino, To co pokazałeś nie nadaje się do wędzenia |
To tak pogladowo było... na szkoleniu byłem i takie znalazałem.
A moze macie sprawdzomy projekt na grilo-wędzarnie?
MOj tata ma murowana wedzarnie jak robi domowe wyroby kiedy zabija świniaka. Jest to prostokat z bloczków tak 1m na 1.3m długi, wysoki z 1.4m przykrywa to blachą i lekko ja uchyla a pali z przodu w takim małym kominku zaraz przed przednią scianką. Wedzi sie szybko.
jaca71 - 24-03-2012, 09:08
Marcino napisał/a: | MOj tata ma murowana wedzarnie jak robi domowe wyroby kiedy zabija świniaka. Jest to prostokat z bloczków tak 1m na 1.3m długi, wysoki z 1.4m przykrywa to blachą i lekko ja uchyla a pali z przodu w takim małym kominku zaraz przed przednią scianką. Wedzi sie szybko. |
Cały myk polega na tym by dym przepuścić przez kawałek przewodu dymowego coby nie był zbyt gorący (nie przekraczał 120C) wtedy masz wędzenie nie opiekanie:)
W skrócie to najlepiej zrobić (mam ogólny pomysł do realizacji ale jak pisałem przyszły rok) po jednej stronie grillo-kominek coś jak na zdjęciach. I w wylocie komina zrobić szyber przekwaterowujący albo bezpośrednio w komin albo w kanał dymowy w bok. Kanał najlepiej żeby poszedł w dól pod ziemię (tak co najmniej 1m) i wyszedł pod szafką wędzarni. Dym wtedy powinien mieć już odpowiednią temperaturę. Jesli komin i psaliny złapią temperaturę nie ma obawy że cofnie dym jeśli przełączymy się na wędzarkę
Marcino - 25-03-2012, 22:37
Jaca,
Coś w ten deseń:
Bo ja myślałem zeby zrobić tak:
jaca71 - 26-03-2012, 08:42
Marcino, teraz perfecto Właśnie o to chodzi by wędzić dymem a nie temperaturą.
bastek - 31-03-2012, 16:11
nie zauważyłem
luckyluck napisał/a: | Cytat:
odpowiedź: jutro pojedziemy, zobaczysz
Napisz coś więcej. |
podjeżdża wywrotka z jabłkami. wjeżdża w isniejącą już kupę jabłek, wysypuje. wszsytko na wybetonowanym placu. z tej kupy taśmociągiem idzie do przetwórni. podszedł pracownik, wziął jabłko, ugryzł - niedobre stwierdził (powiedział to dosadniej), wypluł, resztę jabłka wrzucił na stos
w samym budynku - śmiedzi tak, że nie idzie wytrzymać.
efekt - z 10 kg porzeczek, 10 kg aronii, 10 kg jabłek, 30 kg cukru powstaje 100 kg drzemy porzeczkowego....(brakujące 30 kg to pektyny i woda, łączą się razem, puchną dając masę, a kilka kg to konserwanty)
oglądałem to w czasie studiów, czyli jeszzce w zeszłym wieku - może się coś zmieniło, nie wiem, nie sparwdzam, nie jem
z innej beczki - na róznych festiwalach u nas pojawialą się ci ludzie - właśnie są w ten weekend
http://www.serkorycinski.com/
sery mają pyszne.
w ogóle, raz w życiu byłem na podlasiu, raz na suwlaszczyźnie - nic, tylko sery jadłem. wam," podleśnym" ludziom, zazdroszczę tego dobra... ile razy są w l-nie, to 2-3 kg kupię(ale cena też powala...)
[ Dodano: 15-04-2012, 07:57 ]
dziś znalazłęm, jeszcze opinii nie mam swojej (tym bardziej, że pepsi nie piję)
http://finanse.wp.pl/kat,...ml?ticaid=1e467
pepsi słodzi stewią
i o stewii
http://wikipedia.wp.pl/wiki/Stevia_rebaudiana
|
|
|