To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Czarna Sigma :))

wojtas - 27-05-2012, 15:37

t0m3k napisał/a:
a nie spasuje wzmocnienie z mojego zderzaka?

Niestety nie orientuję się czy są takie same, mocowania halogenów i dolnej blendy mogą się różnić.

t0m3k - 27-05-2012, 16:43

no ja nie mam dolnej blendy u siebie :) nic... jesli chodzi o zderzak to będęsięorientował jak autko bedzie miało dostać nowy lakier :)

zczytałem blędy:
ECU
-11
-12
-13
-41
ABS
-15

nie resetowałem kompa od czasu jak odpinałem przepływke, tak więc bląd 12 do sprawdzenia nastepnym razem :)

powiedzcie mi czego to sąkody błędów bo moj angielski jest chyba zbyt kiepski :) wiem ze 41 to wtryski ( normalka na gazie )

wojtas - 27-05-2012, 17:09

11 sonda lambda,
13 czujnik temperatury powietrza (w przepływomierzu)

ABS 15 Brak sygnału któregoś z czujników przy kołach.

t0m3k - 27-05-2012, 17:46

czyli czujknik temperatury powietrza sie ze tak powiem naprawi po wymianie przepływki ? a i czy jak mam nieszczelny ukł. wydechowy to moze być bląd na sondzie? czy po prostu ją wymienic?

przynajmniej wiem czemu czasem mam wolne obroty na gazie około 500, czasami równe non stop 1200 a czasem 800 rpm... sonda robi mnie w konia :)

wojtas - 27-05-2012, 17:54

To raczej przepływka, lub krokowiec. Co do sądy to raczej tylko podwyższone spalanie.
t0m3k - 27-05-2012, 18:05

a powiedzcie mi ... w Sigmie tez zadziała tak jak w galancie ze wystarczy kupic sonde lambda ktora ma tyle kabli co ta ori zalozona teraz?

oprócz podwyzszonego spalania jeszcze jest szarpanie samochodu czasem :) moze to tez wina sondy :) zle steruje mieszanką:)

k@rol - 27-05-2012, 18:34

u mnie jak padła sonda to chodził jakby na 5 garów, a czujnik temperatury jak się nie mylę jest częścią przepływomierza więc jak go wymienisz to jedno z drugim :wink: ale i tak ja obstawiam krokowca :wink:
wojtas - 27-05-2012, 18:39

t0m3k napisał/a:
wystarczy kupic sonde lambda ktora ma tyle kabli co ta ori zalozona teraz?

Właśnie tak, do tego odpowiedni gwint. http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=18884
Jeśli chodzi o szarpanie, to kolejno: przewody WN, świece, kopułka, palec, przepływka, krokowiec.
Wracając do tego węża odo gazu to zrób dodatkowe zdjęcia. Bo takiego czegoś jeszcze nie widziałem.

angelos - 27-05-2012, 18:49

wojtas021180 napisał/a:
Bo takiego czegoś jeszcze nie widziałem.

Dokładnie, mnie też ciekawi co to jest :D

t0m3k - 27-05-2012, 19:55

spoko zrobie fote :) jesli chodzi o kable i swiece to poprzednia wlascicielka wymienila :) tylko musze zobaczyc jakie sąte swiece :) kopułke i palec wyczyszcze przy okazji :)

edit: jeszcze mi cos syczy pod maskąjakby sie gaz gdzies ulatniał i troche czuc gazem... pewnie reduktor nieszczelny.... grrrr... naprawiam wszystko zeby chodzil idealnie na benzynie i zakladam sekwencje...

polaff - 27-05-2012, 21:47

wojtas021180 napisał/a:
13 czujnik temperatury powietrza (w przepływomierzu)

ten błąd pojawił się dlatego, że przepływomierz był odpinany na uruchomionym silniku. Nie wykluczam uszkodzenia czujnika i przepływki, jednak dopóki nie zrobisz resetu kompa to nie będzie pewności zarównoco do jednego jak i drugiego.

t0m3k - 27-05-2012, 22:30

spoko :) zrobie rano reset potem musze jechac do sklepu wiec w sam raz wyjdzie :) tutaj macie fotke tego węża ktory wychodzi z plastiku doprowadzającego powietrze do filtra

druga strona tego węza byłą skierowana ze tak powiem w strone silnika gdzies tam... do tego taki sam patent był dorobiony zaraz w puszce przy filtrze :) na tych wczesniejszych fotkach widac w puszce wycięte z tyłu takie kółeczko :)

wojtas - 28-05-2012, 08:28

t0m3k napisał/a:
strone silnika gdzies tam

Właśnie to "gdzieś tam" nas interesuje. Pomału zaczynam wątpić w to, że masz założony mikser na dolocie. Coś takiego jak zaznaczyłem na zdjęciu:

Jak możesz zrób również zdjęcia z poskładanym dolotem.

t0m3k - 28-05-2012, 09:36

to gdzies tam to było luźne położenie go po prawej stronie lewego kielicha. i tam tak sobie leżał. mam mikser na dolocie. aż taki tępy 'mechanik' ze mnie nie jest :)
wojtas - 28-05-2012, 09:55

Czyli wszystko wskazuje na pozostałości po poprzedniej instalacji lpg. Zastanawia mnie tylko, po jakiego grzyba zrobili takie manewry z otworami w obudowie filtra. A drugi koniec tego węża, tam gdzie jest zamontowany silniczek krokowy od gazu gdzie idzie? Do miksera? Bo wiesz, pomału tracę orientację :rolleyes: