To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Sigma 24v

mazda10000 - 15-11-2012, 23:39

W ostatnim czasie wymieniłem napinacz paska klimy i alternatora, który to robił tyle hałasu, delikatnie słyszę łożysko klimy, ale na wiosnę zrobię gruntowny przegląd kompresora i wtedy założę nowe. Przy najbliższej okazji i tak wymienię koło pasowe, bo prędzej czy później padnie, a to które kupiłem ma może 6 lat. Do zamontowania czekają końcówki drążków kierowniczych CTR i tarcze hamulcowe Black Diamonda, które kupiłem od Janusza jako używki - mają 23 mm. Zastanawiam się nad klockami i jak na razie mam 2 faworytów - EBC Yellowstuff i Hawk Performance HPS.
Mam też dziwny problem z czujnikami otwarcia drzwi - wszystkie czujniki działają, jeżeli drzwi kierowcy są otwarte, jeżeli drzwi kierowcy są zamknięt, to czujniki "wyczuwają" że drzwi są otwarte tylko w momencie kiedy lekko wcisnę palcem czujnik tak na 2-3 mm. W przeciwnym wypadku 0 reakcji

wojtas - 16-11-2012, 00:14

Czujnik otwarcia dziwi można rozebrać na części pierwsze, zazwyczaj czyszczenie styków pomaga. Co do tarcz diamonta, podobno tyłka nie urywają. :roll: Ale daj znać jakie wrażenia z ich użytkowania.
mazda10000 - 16-11-2012, 14:20

Co do tarcz to wypowiem się jak założę. A co do czujników to raczej są sprawne, mam wrażenie że problem leży gdzieś indziej, bo czujniki działają normalnie ale tylko wtedy, kiedy są otwarte drzwi kierowcy, poza tym rozbierałem i czyściłem styki w tych czujnikach ( może za mało dokładnie, ale skoro normalnie reagują przy otwartych drzwiach to raczej są ok )
mazda10000 - 28-12-2012, 18:57

Wczoraj udałem się do Kaźmierza, po ostatnią Sigmę, nawet dostałem propozycję kupna szarego kombi za 1500 i nawet przez chwilę się wahałem czy nie wziąć bo felgi fajne miała. Aczkolwiek przywiozłem parę łupów - felgi 16" Borbet (tych 17" zdecydowanie nie dało się wyrwać) i radio Mitsubishi dla Tomka. A tak do tej podróży wypożyczyłem lawetę na 24h- Sprintera lawetę. Jak to nie jechało... no ale nie ma co się dziwić- ten Sprinter był aerodynamiczny jak kiosk ruchu - przy 100 km/h walka o życie a silnik 2,2 to daje radę w E klasie a nie w lawecie o masie 3,5 tony - tylko dzięki krótkiej skrzyni jakoś to jechało - aczkolwiek gdybym zamiast zmiany biegów mieszał ciasto, to mógłbym piekarnie założyć - krótko mówiąc zmiana biegu co chwila. I jeszcze jedno - kiedyś intuicyjnie wiedziałem że diesle w ogóle nie mają sensu - teraz jestem całkowicie tego pewien - na niskich obrotach nie jedzie, na średnich trochę jedzie, tak jakby za chwilę miało w końcu porządnie zacząć jechać i kiedy już się cieszę że zaraz coś się wydarzy nagle przestaje jechać w ogóle... o hałasie przy wyższych niż 2500obr./min nie wspominam. Dodam że Sprinter był z 2011 roku
mazda10000 - 28-12-2012, 19:01

Dzisiaj przełożyłem licznik kilometrów od dawcy. Bo fabryczny powyżej 50 ostro przekłamywał i wył tak że radia nie było słychać i licznik km nie chciał się "zerować". A tak poza tym to auto śmiga bez zarzutu - czasu kiedy wymieniłem napinacz paska alternatora, klimy i pompy wspomagania nic właściwie nie robiłem.
Hugo - 28-12-2012, 21:04

mazda10000 napisał/a:
I jeszcze jedno - kiedyś intuicyjnie wiedziałem że diesle w ogóle nie mają sensu - teraz jestem całkowicie tego pewien - na niskich obrotach nie jedzie, na średnich trochę jedzie, tak jakby za chwilę miało w końcu porządnie zacząć jechać i kiedy już się cieszę że zaraz coś się wydarzy nagle przestaje jechać w ogóle... o hałasie przy wyższych niż 2500obr./min nie wspominam
dizle tylko do ciężarówek, traktorów i maszyn się nadają.
BeNeK - 28-12-2012, 21:20

Hugo, Zalezy jaki dizel :) Nasza c5 136km Hdi jedzie od 1500 do końca przy czym od 2500 ma potężnego kopa jak tiurbo naładuje to co powinno naładować ... Wg mnie zależy jakim dizlem jedziesz ....
mazda10000, Bez fotek się nie liczy ! :lol:

mazda10000 - 29-12-2012, 00:22

BeNeK napisał/a:
mazda10000, Bez fotek się nie liczy !

Uploaded with ImageShack.us

Marne, ale to było jakieś 6 km przed celem i po 500 km ( czyli w sumie wyszło jakieś 10 godzin z przerwami załadowaniem, targowaniem i rozładowaniem ) w pozycji jak na... w każdym razie niewygodnej, myślałem o tym jakby się do łóżka dobrać a nie o tym jak dobrą fotę strzelić

Xsystoff - 29-12-2012, 10:26

To bedzie dawca czesci? Ile koszt lawety na 24h?
mazda10000 - 29-12-2012, 15:54

300 zł za lawetę, tak to będzie dawca, trochę mi jej szkoda, ale progi w niej nie istnieją, kielich też jest między bytem, a niebytem .
mazda10000 - 15-01-2013, 15:09

Jako że Sigma ostatnio świetnie się sprawuje i połyka kilometry jak zła, to postanowiłem jej sprezentować lotkę na tylną klapę, którą zakupiłem od kolegi karol89, na posesyjne zajęcia planuję ( WRESZCIE montaż hamulców od 3000gt TT ( raczej wskoczą te mniejsze zaciski- pod tarczę 296mm, jeżeli wejdą w felgi 16"), przegląd zawieszenia - na pewno gumy stabilizatorów są wybite - wskoczą poliuretany i końcówki drążków ( już zakupione ), a co jeszcze to się okaże.Planuję też przekładkę poduszek silnika i skrzyni ( o ile poduszka skrzyni automatycznej jest taka sama jak manualnej) z dawcy, bo tam są nowe. Jak zdążę to będę kleił wydech z 2 jeden, i nowe plecionki wstawię... trochę tej pracy będzie :D

mazda10000 - 15-01-2013, 15:49

http://allegro.pl/mitsubi...2961298453.html
GóR3K - 15-01-2013, 16:04

mazda10000 napisał/a:
Jako że Sigma ostatnio świetnie się sprawuje i połyka kilometry jak zła, to postanowiłem jej sprezentować lotkę na tylną klapę, którą zakupiłem od kolegi karol89

[url=http://img580.images...02o.jpg]Obrazek[/URL]

[url=http://img202.images...1vy.jpg]Obrazek[/URL]

Ja byłem pierwszy z tą loteczką :) U mnie polakierowana wraz z klapą czeka na ciepłe dni :)

u Ciebie też będzie efekt piorunujący :)

mazda10000 - 15-01-2013, 16:13

GóR3K napisał/a:
Ja byłem pierwszy z tą loteczką U mnie polakierowana wraz z klapą czeka na ciepłe dni

u Ciebie też będzie efekt piorunujący

Rozważam jeszcze montaż lotki z Diamante
takową http://s.auto.drom.ru/sal...20/65288586.jpg
ale zobaczymy

GóR3K - 15-01-2013, 16:18

mazda10000 napisał/a:
GóR3K napisał/a:
Ja byłem pierwszy z tą loteczką U mnie polakierowana wraz z klapą czeka na ciepłe dni

u Ciebie też będzie efekt piorunujący

Rozważam jeszcze montaż lotki z Diamante
takową http://s.auto.drom.ru/sal...20/65288586.jpg
ale zobaczymy

A ona nie jest przypadkiem taka sama tylko ze po bokach węższa ?