[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?
Trik - 16-10-2012, 22:04
jaceksu79 napisał/a: | a nie ssangyongiem w leasingu | No i się wygadałeś. A chciałeś o tym napisać za kilka lat.
jaceksu79 - 16-10-2012, 22:06
Trik napisał/a: | jaceksu79 napisał/a: | a nie ssangyongiem w leasingu | No i się wygadałeś. A chciałeś o tym napisać za kilka lat. |
nie załapali
jaceksu79 - 16-10-2012, 23:17
tomekrvf napisał/a: | Lotos i tak jest najlepszy |
kupiony mod
a tak poważnie to chyba Trik miał raz lotosa w swoim lancerze
Stare ale dalej na czasie - są tam 3 części http://www.youtube.com/watch?v=PHZVmyjm9v0
Uwex - 16-10-2012, 23:54
Nie wypowiadam się na temat tego wychwalanego Millersa, ale napiszę tak - może jest dobry, a nawet rewelacyjny, ale czy to znaczy, że cała reszta jest nagle do ?
I co ? wszystkie silniki padną?
Dodam jeszcze, że MM dopuszcza do Lancera oleje o wiele słabsze niż te które proponuje kolega jaceksu79, więc spoko I też uważam, że ważniejsza jest odpowiednio wcześniejsza wymiana oleju niż szukanie takiego, który o wiele przewyższa wymagania producenta auta.
jaceksu79 - 17-10-2012, 00:02
Uwex napisał/a: | I co ? wszystkie silniki padną? |
prędzej czy później na pewno
kiedyś słyszałem, że ktoś w lancerze zrobił 50kkm bez wymiany oleju
Trik - 17-10-2012, 00:02
jaceksu79 napisał/a: | chyba Trik miał raz lotosa w swoim lancerze | Miałem pomiędzy 80 a100 tyś km Quazar 5w30 bo zapomniałem kupić shela ultra extra.
Teraz kupiłem Millersa do silnika, skrzyni biegów i płukankę. W przyszłym miesiącu jadę na przegląd na 120 tyś km. Dodatkowo powinienem chyba wymienić płyn hamulcowy bo minęły już dwa lata od poprzedniej wymiany. Grafix zaleją ciecze różnego przeznaczenia przy mojej wizycie.
tyku - 17-10-2012, 09:45
Trik napisał/a: | Teraz kupiłem Millersa do silnika, skrzyni biegów i płukankę. |
Trik, Słuszna racja, ja już wcześniej tak zrobiłem. A kolega jaceksu79, powinien zaproponować zniżki dla MM, może roześle cennik. Ostatnio kupiłem tu: http://zmienolej.pl/home.html i polecam, bardzo miła i rzetelna obsługa klienta.
mkm - 17-10-2012, 13:58
jaceksu79, przypominam o zasadach.
jaceksu79 - 17-10-2012, 19:44
tyku napisał/a: | powinien zaproponować zniżki dla MM, |
z całą pewnością tak będzie... tylko kwestia formalności do ustalenia, aby za chwilę nie dostać RB
EOT
[ Dodano: 18-10-2012, 20:41 ]
RalfPi napisał/a: | Krótko - dlaczego Olej Millers'a (zgodnie z opiniami w Necie) powoduje szybszy wzrost temp. silnika w zimie; czy nie jest to związane z większym tarciem...?? |
widzisz, wziąłem to bardzo sumiennie do siebie i poszukałem takich opinii ( mimo iż sam tego nie zauważyłem)...
Jeżeli coś takiego jest odczuwalne przez użytkowników to być może jest to spowodowane tym, że oleje mają pakiet ZDDP(dialkiloditiofosforan cynku), a nie modyfikatorów tarcia.
Pakiet ten jest o wiele nowocześniejszym specyfikiem niż modyfikatory tarcia zasyfiające silnik. W warunkach laboratoryjnych obserwowano różne mechanizmy przemian ZDDP, zależne od wymuszeń panujących w parze trybologicznej. Jest możliwe tworzenie się związków organicznych na powierzchni, a następnie dyfuzja atomów cynku w jej głąb. Zaobserwowano także siarkę i fosfor biorącą udział w reakcjach tribochemicznych.Daje to bardzo dobre właściwości przeciwzwarciowe tak zmodyfikowanej powierzchni jak i też bardzo skutecznie poprawiają się charakterystyki tribologiczne w warunkach bardzo wysokich obciążeń. Jednocześnie jest inna przewodność cieplna na ścianach cylindrów, stąd może być szybszy efekt nabierania temperatury przez silnik. Z jakiej strony nie patrząc - ZALETA
mazin - 19-10-2012, 11:44
A co sądzicie o takim oleju: LM
Jeżdżę na nim od lutego, kupiłem 5 l okazyjnie (to jest za 80% ceny - promocja w znajomej hurtowni). Jest ciszej niż na castrolu zalewanym w ASO, różnic w zużyciu paliwa czy czasie nagrzewania nie zaobserwowałem. Po castrolu użyłem płukanki, olej który zlałem wyglądał jak błoto.
Przymierzałem się do motula, bo znajomi chwalili, ale nie miałem okazji sprawdzić samodzielnie.
Dodam, że siostra w aygo ma zalanego syntetycznego millersa - ale tylko dlatego, że mieszka 200 czy 300 metrów od zakładu, który wymienia na millersa
jaceksu79 - 19-10-2012, 17:40
mazin, ciekawe, czy nie jakaś podróba skoro taka cena...
Na wstępie wygląda ok. http://www.liqui-moly.pl/...&category_id=21
Jednak za taką cenę powinien mieć więcej jak 1-5% PAO
Kolejna sprawa, to spory SAPS=1,2%...
Nie zalał bym go z prostego powodu- EGR(układ recyrkulacji spalin) lub TWC(katalizator trój-funkcyjny), on je szybko zabije..
tomekrvf - 19-10-2012, 21:28
jaceksu79 napisał/a: | Nie zalał bym go z prostego powodu- EGR(układ recyrkulacji spalin) lub |
W Lancerze benzynowym nie ma EGR (zewnętrznego)
jaceksu79 napisał/a: | on je szybko zabije.. |
300-400 kkm?
jaceksu79 - 19-10-2012, 21:50
lub
[ Dodano: 19-10-2012, 21:52 ]
tomekrvf napisał/a: | 300-400 kkm? |
100kkm akurat tylko po gwarancji... ile tysiaków kosztuje?
tomekrvf - 20-10-2012, 19:08
Jacek, to millers ile ma SAPS?
jaceksu79 - 20-10-2012, 19:14
Który?
|
|
|