To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Outlander I 2,0 - olej silnikowy

qlka2 - 11-08-2015, 22:56

Zbliża się wymiana oleju i dalej zastanawiam się co nalać.
Chyba już pozostanę przy tym 10w60 jeżeli wszystko jest ok.
Czy byłyby jakieś konsekwencje przejścia np. na 5w30 ?

heer75 - 12-08-2015, 09:21

ja tez sie zastanawialem i zastanawialem po zakupie, tym bardziej, ze nie wiedzialem co jest zalane w srodku. Zatem zaraz po kupnie wlalem Valvoline.

Przy drugiej wymianie zalalem Motulem X-Clean
i przyznam, ze silnik jest bardziej cichy niz na Valvoline.

staszq2 - 13-08-2015, 11:03

qlka2 napisał/a:
Chyba już pozostanę przy tym 10w60 jeżeli wszystko jest ok.

Ale proponuję zakupić syntetyczny a nie półsyntetyk jak już, bo 90% "ludziów" oleje dzieli na syntetyki, półsyntetyki i mineralne po klasię gęstości a tak nie jest do końca bo są oleje w pełni syntetyczne o parametrach 15W40... Np. Millers ma takie w ofercie

W@sio - 13-08-2015, 11:32

albo Motul 15W50, który to leję u siebie ;)
krzychu - 13-08-2015, 12:36

W@sio napisał/a:
albo Motul 15W50, który to leję u siebie ;)

Odradzam używanie takiego oleju przy wolnossącym 4G63. Nie wydaje mi się aby to był dobry wybór nawet przy T....

Ogólnie 4G63 dobrze działa na SynPower 5W40. Ja i parę innych osób na takim jeździ.

A tak ogólnie jeśli na Valvoline to szukaj czegoś renomowanego 5W40 A3/B3/B4.

qlka2 - 07-09-2016, 08:23

Pytanie tylko czy przejście z 10w60 na 5w40 nie będzie skutkowało czymś negatywnym? Aktualnie leję Castrol 10w60 bo nic innego syntetycznego sensownego nie znalazłem. Niby jest jeszcze Shell ale jakoś nie mam przekonania.
Valvoline VR 10w60 nie jest pełnym syntetykiem niesety po pewnie tego bym kupił.

Bzyk_R1 - 09-09-2016, 12:45

Dzisiaj zakupione Liqui Moly 5w40 top tec 4100 plus filtr mann. Zobaczymy jak go Misiek przyjmie. :)
staszq2 - 09-09-2016, 12:58

qlka2 napisał/a:
10w60 na 5w40 nie będzie skutkowało czymś negatywnym?
Tak Ci powiedzą mechanicy z czasów PRL-u
qlka2 napisał/a:
Aktualnie leję Castrol 10w60 bo nic innego syntetycznego sensownego nie znalazłem.....Valvoline VR 10w60 nie jest pełnym syntetykiem niesety po pewnie tego bym kupił

Kolego pisząc takie rzeczy przeczysz sam sobie i dajesz znak, że nie znasz się na olejach, gdybyś trochę poczytał to wiedziałbyś, że Castrol o specyfikacji 5W40 też NIE jest olejem w pełni syntetycznym :P Valvoline jest lepszym wyborem albo
Bzyk_R1 napisał/a:
Liqui Moly

Ja osobiście polecam Millers'a.
Coraz częściej sprawdza się zasada, że im więcej rklam w telewizji danego produktu tym większy kit.

Sxizo - 10-09-2016, 12:21

U siebie leję 5w40, do tej pory : Amsoil, Fuchs Titan Race Pro S, Penrite, Meguin ( 100% syntetyki) - wszystkie świetnie spełniają swoją rolę. Dodatkowo leję Archoila 9200, to już w ogóle miód :D
staszq2 - 10-09-2016, 15:16

Sxizo napisał/a:
Dodatkowo leję Archoila 9200

Jaka różnica z i bez??? Warto wydawać 150 zł dodatkowo od wymiany do wymiany?

elektryk - 11-09-2016, 09:17

staszq2 napisał/a:
Sxizo napisał/a:
Dodatkowo leję Archoila 9200

Jaka różnica z i bez??? Warto wydawać 150 zł dodatkowo od wymiany do wymiany?
Też jestem ciekawy, niewiele drożej można mieć dodatkową wymianę oleju.
Sxizo - 11-09-2016, 14:18

Już nie pamiętam za bardzo jak to jest na "zwykłym" oleju, ale najbardziej zauważalną różnicą po wlaniu Archoila jest cichsza praca silnika, da się też wyczuć łatwiejsze wkręcanie na wyższe obroty, takie "miękkie" :)
qlka2 - 11-09-2016, 19:39

Nic sobie nie przeczę bo po pierwsze jeżdżę na 10w60 Castrola i ten jest pełnym syntetykiem (przynajmniej tak pisze na opakowaniu) a po drugie pytałem o zmianę na 5w40 ale nigdzie nie pisałem że chodzi mi o zmianę na Castrola o tej lepkości.
Ogólnie wybrałbym inny olej niż Castrol ale nie znalazłem innego 10w60 syntetycznego oprócz Shell'a.
Tyle że nie wiem czy zmiana ma sens skoro nie ma z nim problemów.
A jest prawdą że w salonach od nowości w Outkach ten olej zalewali?

staszq2 - 11-09-2016, 21:37

qlka2 napisał/a:
po pierwsze jeżdżę na 10w60 Castrola i ten jest pełnym syntetykiem (przynajmniej tak pisze na opakowaniu)

Wiesz ostatnio widziałem reklamę i opis na opakowaniu suplementu diety który po tygodniu zażywania "oferuje" 5 kilo dodatkowej czystej masy mięśniowej bez jakichkolwiek ćwiczeń :roll:
Widzę, że nie wziąłeś na serio mojego postu bo nadal piszesz to co piszesz, Castrol jest hydrokrakiem czy jak tam fachowo się to nazywa czyli olejem wytwarzanym na bazie oleju mineralnego więc w żadnej specyfikacji nie będzie olejem w pełnisyntetycznym i koniec kropka. Mój Misiek jeździł na 5W30 Edge Castrola i zakończyło się to zapieczeniem wszystkich pierścieni na tłokach - porażka.
I żeby nie było, że przekreślam tą markę na całej linii ale na pewno w olejach do silników.
Sxizo napisał/a:
najbardziej zauważalną różnicą po wlaniu Archoila jest cichsza praca silnika

Jak będę przy kasie to pewnie przetestuję i dodam swoją co prawda subiektywną opinię ale dodam :mrgreen:

elektryk - 12-09-2016, 21:47

staszq2 napisał/a:
Widzę, że nie wziąłeś na serio mojego postu bo nadal piszesz to co piszesz, Castrol jest hydrokrakiem
Gdzie można znaleźć tę informację że to olej HC? Kiedyś na baniakach były znaczki albo w karcie katalogowej producenci pisali jaka baza olejowa, a teraz nie ma. Tak na szybko przejrzałem dane np do tego 10W60 od Castrol i tam nie ma nic o tym czy to olej syntezowany czy hydro-krakowany.