To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant EA3A mouseman

deejay - 25-01-2014, 16:02

Juiceman napisał/a:
A co tu taka cisza ? co się z galem dzieje ? :-)

Wiadomo że stoi w garażu i czeka na min. 15*C :P :mrgreen:

mouseman - 25-01-2014, 17:24

deejay napisał/a:
Wiadomo że stoi w garażu i czeka na min. 15*C :P :mrgreen:

błąd :mrgreen: w tym sezonie zimowym dyżur pełni galuś. Zauważyłem żę dość długo mu zajmuje nagrzanie się do temp roboczej, myślę że wymiana termostatu sprawę załatwi.
Ogólnie auto śmiga aż miło, po ostatniej operacji czyszczenia kolektora oraz zatkaniu EGR by deejay. Trzeba by jeszcze podjechać na hamownie ile koników odzyskał, na zlocie reflektował wyłącznie 100 na 150 możliwych :twisted:

bym skłamał żę auto śmiga niezawodnie - wczoraj zauważyłem że zeszło powietrze z przedniej lewej opony, 1 bar został... mam nadzieje że wulkanizator znajdzie przyczynę... :P

Dziadzio Lancerek czeka na wiosenne kuracje odmładzające trzeba będzie w końcu wymienić amortyzatory przednie, które są od nowości 24lata - 250 tys km :mrgreen: co ciekawe na przeglądzie nie było najmniejszego problemu z nimi :P

mouseman - 25-12-2014, 11:35

Witam,
pomóżcie proszę bo wygląda na to ze galanta dopadła usterka w postaci nie domagającego centralnego zamka w drzwiach kierowcy z pilota. Na dworze mamy +8 stopni więc zamarzniecie nie wchodzi w grę. Kiedy otwieram auto z kluczyka wszystko działa ok. Otwieranie/zamykanie od środka również ok. Pytanie czy profilaktycznie zaopatrzyć się w już nowy siłownik ?
Posiada ktoś fotkę siłownika co by zamówić podobny ?
http://allegro.pl/listing...-v6-p-2-mt-1209

i9i - 25-12-2014, 12:50

A jak Krzysiu bawisz się kluczykiem od strony pasażera (nie ruszając rygla kierowcy) to działa normalnie czy tak jak z pilota?
Ewentualnie dobierz się do siłownika i zerknij czy się nie poprzestawiał bądź poluzował.

mouseman - 25-12-2014, 13:08

i9i byłem sprawdzić, przy otwieraniu z kluczyka od strony pasażera ten sam efekt co z pilota, rygiel lekko się ruszy. Jak auto jest zamknięte przy 2-3 krotnym naciśnięciu unlock na pilocie drzwi od kierowcy się odblokują.
i9i - 25-12-2014, 14:29

Dobierz się do zamka i sprawdź położenie siłownika. Czy nie obciera gdzieś cięgno i się nie przesunął albo lata luźno. Jak wszystko ok. Zdemontuj siłownik i luzem sprawdź podpięty czy działa poprawnie. Nasmaruj zamek i zamontuj siłownik ponownie.
mouseman - 27-12-2014, 16:09

No i dobrałem się. Cały mechanizm wygląda dobrze lecz czuć opór na ryglu. Przesmarowałem wszystkie widoczne miejsca centralnego niestety nic to nie dało. Do samego mechanizmu ruszającego cięgnami niema szans się dobrać bez jego uwczesnego wyciągnięcia. Postanowiłem podać syropek w postaci WD40 następnie 2 x 50 ml mobil1 5w50 lejąc na mechanizm zamka bezpośrednio z góry. Efekt działa wszystko jak trzeba bez żadnych oporów. Jak widać setka to jest to 8)
i9i - 28-12-2014, 21:39

Czyli wszystko działa. Miał opór na zamku i jego miałeś właśnie nasmarować (nie siłownik centralnego, bo ten albo działa albo nie, a jak ma opór to działa na ile ma siły). Grunt, że jest git.