Pajero II - ABS
michdru1 - 23-12-2012, 13:05
Silnik pompy podłączony na krótko działa. nie wiem jak się za to zabrać. Mam niedaleko do gościa ktory rozbiera angliki i ma wszystkie częsci. Pompa u niego ok.150pln. Rozbierać moja czy może załozyc uzywke?? Jesli rozbierac to jak bo nie mam pojęcia od czego zacząć.
[ Dodano: 29-12-2012, 21:17 ]
Dzisiaj mając troche wolnego czasu przywiozłem pompę i ją zamontowałem. Efekt tego był mizerny. Kontrolka niestety znów sie zapaliła.
Myślę, że teraz to czas na wiązkę elektryczną. Kiedy kupiłem auto wszystko było ok. Po jakimś krótkim czasie pojawił sie pierwszy problem z ABS. Układ przestał działać i kontrolka paliła sie praktycznie bez przerwy. "Znajomy", który zajmuje sie takimi sprawami podjął sie roboty. Zapewne myślał, że podepnie sie pod kompa i wszystko bedzie jasne. Oczywiście o podłączeniu nie było mowy a i wymrugać błedów tez nie dał rady. Po tygodniu "walki"pojechałem do niego i całą sobotę walczyliśmy. Okazało się, że na kostce przy pompie właśnie (niebieski kabelek) nie było napięcia. Podłączyliśmy z bezpieczników i układ odrzył. Wszystko smigało pięknie.
Jeżeli już wtedy był już problem z wiązką to może właśnie przerwał sie inny kabelek.
https://picasaweb.google.com/112161235279538315347/Desktop?authkey=Gv1sRgCKSzuJylxeaa0wE#5827460865179793906
Co o tym myślicie??
Pozdrawiam
P
[ Dodano: 04-01-2013, 09:38 ]
Możemy temat zamknąć
Wczoraj po długiej walce ABS zadziałał. Błąd 53 w moim przypadku oznaczał przerwany przewód w połączeniu między pompą a sterownikiem.
Pociągnięty drugi i wszystko śmiga. Dzięki wszystkim za pomoc bez was pewnie by się nie udało.
Pozdrawiam
U-96 - 15-09-2015, 14:34
Witam
Koledzy chciałbym odgrzać temat
Może ktoś mi podpowie skąd ściągnąć schemat instalacji elektrycznej ABS ?
Pozdrawiam
[ Dodano: 17-09-2015, 09:02 ]
Witam
walczę z ABS-em w moim Miśku.
Wymrugałem 3 błędy , jeśli oczywiście dobrze odczytałem
Są to 11, 12, 32.
Ktoś podpowie co oznaczają ? Będę wdzięczny
Albo proszę o info skąd ściągnąć opis błędów
Pozdrawiam
piotr277 - 17-09-2015, 20:50
Proszę, oto kody:
U-96 - 18-09-2015, 07:56
Dzieki Piotrze
Podpowiedz jeszcze skąd mogę ściągnąć całą listę
Pozdrawiam
piotr277 - 18-09-2015, 10:00
Całą listę kodów ABS? To właśnie ona. Więcej nie ma.
U-96 - 19-09-2015, 07:18
OK
A jest lista innych błędów które mogą się pojawić ? Nie związanych z ABS w 2.8 td
Czy tylko ABS da się wymrugać ?
Jeśli cos jeszcze w razie niemca może wyskoczyć i da się to wymrugać to chciałbym to mieć
Pozdrawiam
Trzpik - 26-09-2015, 17:04
Witam. Podepnę się do tematu ponieważ sam walczę z abs'em już dłuższy czas. Moje pajero to long z 96' 2.8TD. Ostatnio po podłączeniu pod komputer wykazało że nie ma połączenia z lewą tylną czujką abs. Zakupiłem nowe czujki na tył, pierwsza oczywiście tylna lewa, odkręcam, rotor zabrudzony, przedmuchane wyczyszczone, zakładamy nową czujkę no i próba. Wyjeżdżam, rozpędzam auto do 50km/h kontrolka abs nie świeci, koła nie blokują, hmm sukces! Jednak przedwczesna radość po około 100 metrach kontrolka znowu świeci, później to samo co wcześniej, gaszę silnik, znowu zapłon, odpalam kontrolka gaśnie i po uzyskaniu 10km/h znowu świeci.. kolej na następną czujkę, żeby było do pary. Prawa tak samo, w tej samej kolejności. Tyle że teraz kontrolka abs świeci cały czas i nie gaśnie, po prostu po przekręceniu zapłonu, odpaleniu, świeci cały czas. Nawet po podmianie czujek to samo, kontrolka nie gaśnie. Pompa abs podłączona na krótko pod zasilanie pracuje więc raczej jest ok, przekaźnik raczej też okej, styki nie przypalone. I teraz też niewiadoma dla mnie przygoda z G-sensor'em, czy faktycznie odpowiada on w jakimś stopniu za działanie układu abs?? z tego co mi wiadomo jest on czujnikiem przechyłu pojazdu stąd moje pytanie. Sprawdziłem go, pisało że pomiędzy stykiem 2 a 3 po włączeniu zapłonu wartość która ma być to 2.4V do 2.6V, u mnie najniższa wartość to koło 7-8V więc też zagadka czy jest sprawny czy nie, po ustawieniu go w różnych pozycjach imitując przechył auta wartość napięcia zmienia się i waha od 7 do 11V czyli tak jakby pracował prawidłowo. Sterownika abs jeszcze nie sprawdziłem, jeżeli się nie mylę znajduje się na tylnym lewym nadkolu pojazdu tak? Jeżeli ktoś na prawdę może pomóc to szczerze o to proszę bo już ręce opadają...
piotr277 - 26-09-2015, 22:36
W SWB (krótki) sterownik jest nad prawym tylnym nadkolem (pod długim plastikiem).
Jeśli kontrolka gaśnie po uruchomieniu a zapala się po przejechaniu pewnego odcinka, to znaczy, że impedancje czujników są ok, ale chyba któryś czujnik źle liczy. Przyczyn może być wiele - np. uszkodzone koło foniczne, a może czujnik jest nie taki jak trzeba..?
Jeśli kontrola świeci się cały czas, po włączeniu zapłonu, można wymrugać kody błędów (opis jak wymrugać jest wyżej).
Trzeba dokładnie przestudiować service manuala, tam jest dokładny opis rozwiązywania problemów z ABSem.
U-96 - 29-09-2015, 07:55
Witam
Ja nareszcie po tygodniu walki z ABS-em (w sumie zliczając czas spędzony przy Miśku) WYGRAŁEM
Trzpik
Moja rada, jak również pisał Piotr, teraz wymruganie błędów, zaoszczędzisz dużo czasu
Zacznij od zdjęcia klemy z aku, aby skasować błędy, potem znowu zrób próbę i sprawdź kiedy zaczyna świecić kontrolką , od razy czy zapala się dopiero w czasie jazdy.
Napisz co wyszło
Łatwiej będzie zamierzyć wadliwy element
Następnie ściągnij wtyczkę zasilającą(1pin, poj kabel) z przekaźnika świec żarowych (przy aku, od strony grodzi) tak aby przy mruganiu nie zakłócał odczytu (mnie to pomogło) i nie grzałem świec na darmo kilkanaście razy.
Mruganie a dokładnie pulsowanie kontrolki jest na początku trudne chyba dla każdego do odczytania.
Nagraj telefonem, aparatem lub czymkolwiek film z mrugania, potem na kompa i dopiero wtedy spokojnie próbuj odczytać, nie śpiesz się przy nagrywaniu, nagraj dłuższy film z 1min. minimum, tak aby przy oglądaniu/liczeniu mignięć spokojnie mozna było sekwencję błędów oglądać 2/3 razy.
Sprzet do narywania postaw na czymś, ręka zawsze drgnie, i później trudniej jest odczytać
Odczyt, kontrolka delikatnie mocniej świeci sygnalizując dany błąd, dłuższe to 10-ki krótsze to jednostki, pulsowania/mignięcia jak kto woli.
Jak będziesz miał problem z odczytem wyślij mi filmik, spróbuje pomóc
G Force, u mnie też był walnięty, + 2 czujniku z przodu, a dokładnie były od starszego modelu, mruganie pomogło, ale miałem jeszcze walnięte 2 kable , jeden zasilający, drugi masowy, ale o tym później napiszę dokładnie co i jak w wolnej chwili i wrzucę zdjęcia
Twój G force może ale nie musi być uszkodzony, za duże napięcie podaje. Ale pytanie gdzie je mierzyłeś i jak ? Prawidłowy odczyt jest dopiero wtedy gdy zmierzysz go przy włączonym zapłonie i prawidłowym połączeniu z komputerem ABS, czyli na wtyku przy kompie ABS.
czyli musisz dostać się do kompa ABS
Ale zacznij od mrugania , zworka na piny 1-4 od zewnątrz, wyjmij wtyk z mocowania i upewnij się po kolorze kabli , czarny i zielono czerwony
Pozdr.
piotr277 - 29-09-2015, 09:54
U-96,
avemisior - 13-10-2015, 21:20
Witam
To ja się podłączę do tematu. ABS u mnie działał. Pewnego pięknego dnia na asfaltowej drodze zahamowałem i o mało do rowu nie wpadłem auto ściągało na prawy bok. Zapaliła się kontrola trakcji i pompa absu zaczęła buczeć. Pompę odłączyłem kontrola trakcji świeciła się nadal, ale auto hamowało idealnie równo. Kupiłem używaną pompę o identycznych symbolach i kontrolka trakcji przestała świecić. Niestety przy prędkości powyżej 30km/h samochód przy gwałtowny hamowaniu jest nie do opanowania strasznie ściąga na prawo. Teraz niestety jeżdżę z wypiętą wtyczką od pompy i zapalną kontrolką od trakcji. Nie mam pomysłu co mogło się stać. Pasowało by mi to naprawić bo zima idzie i żona będzie jeździć autem i lepiej by było jakby ABS działał. Dzięki a wszelkie sugestie.
Ps. Czujniki mierzyłem i maja odpowiednią rezystancję.
U-96 - 14-10-2015, 18:48
AVE !!!
Napisz przyjacielu po pierwsze z którego roku masz Miśka (czyli który typ czujników w nim mieszka)
Następnie wymigaj błąd który sygnalizuje komputer (opis poniżej)
Jak nie poradzisz sobie z odczytaniem to dawaj filmik, pomogę.
Rezystancja jest OK z tego co piszesz, ale to nie eliminuje uszkodzenia czujników.
Kolejna sprawa to gdzie ją mierzyłeś, jeśli na wtyczkach to jeszcze jest parę metrów kabli do kompa, pomiar przy komputerze jest dopiero w pełni miarodajny.
Podobny objaw miałem u siebie parę dni temu, ale nie było ściągania tylko pompa startowała w czasie jazdy bez hamowania, zaskoczyło mnie to bardzo, ale.....
Przyczyna bardzo prosta, jazda w ternie, rotory (koła foniczne) w błocie i czujniki odbierają to jak zablokowanie koła w czasie hamowania, komputer załącza pompę.
Dlatego kolejna przeróbka czeka w kolejce - Włącznik/wyłącznik ABS
Twój przypadek choć podobny pewnie ma zupełnie inna przyczynę.
Spędziłem nad ABS-em masę czasu, nic mnie już nie zdziwi, dlatego radzę zacznij od mrugania.
Pozdrawiam
piotr277 - 15-10-2015, 14:21
U-96 napisał/a: | Dlatego kolejna przeróbka czeka w kolejce - Włącznik/wyłącznik ABS |
Można też użyć wersji "minimal" - wyjąć bezpiecznik ABS
Mad_Max - 15-10-2015, 20:31
Witam wszystkich podepnę się pod temat tylko jedna sprawa ja poszukuję czujnika ABS do pajero 2.8 td long prawy przód .
Pytałem w sklepie i za nowy ordżinalny czujnik ABS 1300 zł <wow> może ktoś ma jakąś używkę gdzieś na zbyciu .... wszelkie info mile widziane
U-96 - 16-10-2015, 10:17
Piotrze
Wiem, ale nie lubię wersji minimalistycznych
W dodatku główne przy aku są przykręcane, i mam tam zamontowany hebel, bezpieczniki musiałem wsadzić pod. Mały 10A w puszce pod deską odpowiada za coś tam jeszcze ....... do tego ciągłe wyciąganie i wkładanie powoduje rozkalibrowanie styków i lipa, potem nie łączą, nie jest to dobre rozwiązanie.
Zamontuję zwykły przełącznik zamykający/otwierający obwód na tunelu przy podłokietniku (sa tam wolne miejsca) blisko będzie do g forca, i jego będzie odcinał od zasilania lub załączał, w efekcie nie trzeba będzie za każdym razem resetować komputera aby skasował błąd (sprawdziłem) Zasilanie g forca idzie własnie z tej 10- ki pod deską.
Mad Max,
jakie masz czujniki ??
91-93, 93-95, czy 95 i w górę ? Do września 95 były montowane te z wystającym magnesem, róznią się tylko nieznacznie obudową i długością magnesu (te do 09/1995)
Róznia się również rezystancją (91-93 około 1000 Ω) (93-95 1250 - 1600Ω)
Wiem że różnie tu było pisane o rezystancji czujników, ale moja obserwacja jest taka, zamontowałem 1 z samochodu gdzie ABS działał rezystancja 1000Ω i u mnie zaraz komputer go wyrzucił, wyrzucił również mój (jeden który miałem w aucie, wszystko dzieki mruganiu )
Znalazłem potem prawidłowe czujniki do mojego jeden pokazał 1250Ω, drugi 1600Ω
ABS działa są to czujniki z lat 93-95
MAM 2 czujniki, lewy i prawy przód z lat 91-93 obydwa w moim jak pisałem nie działają
ale rezystancję mają około 1000Ω, indukują napięcie i nie mają przebicia, są wiec sprawne na 99%
Oddam w dobre ręce, wieczorem wrzucę zdjęcia
Napisz również jaki masz objaw uszkodzenia czujnika ? Czasem daje się go naprawić (jeden naprawiłem) z całej bazy jaką mam, zamontowałem do swojego i działa.
Kiedy kupiłem prawidłowe do swojego za 2 razem (93-95) znalazłem w sumie 3 szt. jeden nie reagował na miernik, ale wyglądał jak nowy więc rozprułem plastik z góry czujnika i dostałem się do styków gdzie są przylutowane kable i okazał się że działa
Spokojnie można to robić bo styki są dość długie i nie ma ryzyka uszkodzenia cewki, która jest w części metalowej czujnika. W tym co rozprułem kable były przerwane w główce czujnika tam gdzie są już zatopione w plastiku.
Oczywiście czujnik prujemy tylko wtedy gdy nie reaguje na miernik, jesli cokolwiek pokazuje lub ma jakieś zwarcie do obudowy czy zwrotnicy to znak że korozja zmiażdżyła obudowę w mocowanie w zwrotnicy i jest do wyrzucenia, nie ma też reguły że to zadział jak w moim przypadku bo może jest uszkodzona cewka w czujniku ale jak nie działa to warto spróbować.
Pozdrawiam
|
|
|