To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Skrobaczki do szyb.

tresorex - 13-12-2012, 15:46

Mi na parowanie i zamarzanie wewnątrz zawsze pomagało normalne umycie szyby wodą albo przetarcie chusteczkami do szyb :)
krzychu - 13-12-2012, 18:45

KowaliK - może Ci pomoże jakiś pochłaniacz wilgoci? Są jakieś takie plastikowe chyba albo podobno żwirek dla kota?
KowaliK - 13-12-2012, 18:52

Też o tym myślałem, ale spece na różnych dziwnych forach piszą, że to nic nie daje... Jak znów mi przymarznie to umyję szyby wodą z płynem, wysuszę, odczekam z godzinę i znowu umyję denaturatem i ponownie odczekam. Jak to nie pomoże to spróbuje środek polecony przez Tomka84.
krzychu - 13-12-2012, 19:04

KowaliK - ale jeśli szybę umyjesz raz i to nie pomaga to znaczy, że masz za dużo wilgoci w samochodzie... Spróbuj jak jeździsz ustawić dmuchawę na wyższe obroty niż ustawia się w auto i zostaw na całą trasę (najlepiej jak jest bardzo zimno wtedy powietrze ma znikomą wilgotność). Może chodź trochę wilgoci usunie z samochodu.
Marcin-Krak - 13-12-2012, 19:23

Mi ostatnio też się zdarzało, że szyba od wewnątrz zamarzała i ... wróciłem do żwirku dla kota - jak na razie nie zamarzła od wewnątrz - ale nie było okazji żeby mogła zamarznąć.
Ostatnio robię jeszcze jedną rzecz - przed zamknięciem auta - oprócz wyłączenia wcześniej ogrzewania .... wietrzę auto - bo wydaje mi się, że głównie przyczyną zamarzania jest ta woda, która skropli się na szybach poprzez różnice temperatur. Ciepłe wnętrze - zimno na zewnątrz :wink:
Ot takie eksperymenty :P :mrgreen:

Fragu - 13-12-2012, 19:34

Marcin-Krak napisał/a:
wietrzę auto
i to jest dobre rowiązanie !
Hubeeert - 13-12-2012, 19:43

Zamiast skrobaczki polecam butelkę 1,5l ciepłej wody - nie rysuje szyb ;) i sprawdzone w mrozy do -15 :)
mjsystem - 13-12-2012, 19:56

Hubeeert napisał/a:
Zamiast skrobaczki polecam butelkę 1,5l ciepłej wody - nie rysuje szyb i sprawdzone w mrozy do -15

A szyba wytrzyma, nie pęknie??? :shock:

Tomek - 13-12-2012, 20:11

mjsystem napisał/a:

A szyba wytrzyma, nie pęknie??? :shock:

osobiście stosowałem wrzątek wielokrotnie
ale nigdy na swoim samochodzie
znam co najmniej 2 przypadki, kiedy to szyba pękła, ale mogło być i tak, że już miała jakieś mikropęknięcia i skończyło się jak się skończyło

tresorex - 13-12-2012, 20:12

A jak już ta woda wystygnie to nie zamarza?

Szyba chyba powinna wytrzymać taki szok termiczny... tak jak wytrzyma nalanie wrzątku do szklanki... chyba że to inne szkło ;)

Tomek - 13-12-2012, 20:18

tresorex napisał/a:
A jak już ta woda wystygnie to nie zamarza?

zależy od tempetatury otoczenia

jak np. byłem w UK to rano masz oszronione szyby, lejesz wrzątek i jest git, w ciągu dnia temp. np. 10 stopni i woda cała odparowuje

znowu ta sama historia w Niemczech już zupełnie inaczej się sprawdzała

ale w obu przypadkach auta z wypożyczalni, więc można testować

tresorex napisał/a:

Szyba chyba powinna wytrzymać taki szok termiczny... tak jak wytrzyma nalanie wrzątku do szklanki... chyba że to inne szkło ;)

to weź szklankę włóż do zamrażarki, a potem wlej wrzątek

oczywiście szyba samochodowa jest mocniejsza, ale jakoś też pęka czy do od kamienia, czy od innych czynników

[ Dodano: 13-12-2012, 20:20 ]
ps. w Niemczech to nawet w hoteliku, w którym mieszkałem to właściciel świadczył dla swoich gości co rano usługę polewania szyb wodą z konewki

Fragu - 14-12-2012, 12:24

Murska przetestowana dzisiaj - jest genialna, kilka delikatnych ruchów i wszystko oskrobane ! :mrgreen:
Andrew - 14-12-2012, 12:29

Dziś do mnie dotarły również. Próba wieczorem :wink:
Hubeeert - 14-12-2012, 17:53

Nie pęknie. Wrzątku nie lejesz ;) a woda z kranu którą nalewam też nie ma więcej jak 50 stopni.
Mam zasadę mówiącą, że jak nie dam rady wsadzić palca do wody z kranu to jest za gorąca ;)

Polewam przednią i od razu zgarniam wycieraczkami. W ten sposób nie zamarza a potem psik ze spryskiwacza i gotowe.

inq - 17-12-2012, 13:13

Warto spróbować, ale jakoś nie mam przekonania, że woda rozpuści cały lód. Jak zostaną resztki to szkoda wycieraczek.