Forum ogólne - Skrobaczki do szyb.
tresorex - 13-12-2012, 15:46
Mi na parowanie i zamarzanie wewnątrz zawsze pomagało normalne umycie szyby wodą albo przetarcie chusteczkami do szyb
krzychu - 13-12-2012, 18:45
KowaliK - może Ci pomoże jakiś pochłaniacz wilgoci? Są jakieś takie plastikowe chyba albo podobno żwirek dla kota?
KowaliK - 13-12-2012, 18:52
Też o tym myślałem, ale spece na różnych dziwnych forach piszą, że to nic nie daje... Jak znów mi przymarznie to umyję szyby wodą z płynem, wysuszę, odczekam z godzinę i znowu umyję denaturatem i ponownie odczekam. Jak to nie pomoże to spróbuje środek polecony przez Tomka84.
krzychu - 13-12-2012, 19:04
KowaliK - ale jeśli szybę umyjesz raz i to nie pomaga to znaczy, że masz za dużo wilgoci w samochodzie... Spróbuj jak jeździsz ustawić dmuchawę na wyższe obroty niż ustawia się w auto i zostaw na całą trasę (najlepiej jak jest bardzo zimno wtedy powietrze ma znikomą wilgotność). Może chodź trochę wilgoci usunie z samochodu.
Marcin-Krak - 13-12-2012, 19:23
Mi ostatnio też się zdarzało, że szyba od wewnątrz zamarzała i ... wróciłem do żwirku dla kota - jak na razie nie zamarzła od wewnątrz - ale nie było okazji żeby mogła zamarznąć.
Ostatnio robię jeszcze jedną rzecz - przed zamknięciem auta - oprócz wyłączenia wcześniej ogrzewania .... wietrzę auto - bo wydaje mi się, że głównie przyczyną zamarzania jest ta woda, która skropli się na szybach poprzez różnice temperatur. Ciepłe wnętrze - zimno na zewnątrz
Ot takie eksperymenty
Fragu - 13-12-2012, 19:34
Marcin-Krak napisał/a: | wietrzę auto | i to jest dobre rowiązanie !
Hubeeert - 13-12-2012, 19:43
Zamiast skrobaczki polecam butelkę 1,5l ciepłej wody - nie rysuje szyb i sprawdzone w mrozy do -15
mjsystem - 13-12-2012, 19:56
Hubeeert napisał/a: | Zamiast skrobaczki polecam butelkę 1,5l ciepłej wody - nie rysuje szyb i sprawdzone w mrozy do -15 |
A szyba wytrzyma, nie pęknie???
Tomek - 13-12-2012, 20:11
mjsystem napisał/a: |
A szyba wytrzyma, nie pęknie??? |
osobiście stosowałem wrzątek wielokrotnie
ale nigdy na swoim samochodzie
znam co najmniej 2 przypadki, kiedy to szyba pękła, ale mogło być i tak, że już miała jakieś mikropęknięcia i skończyło się jak się skończyło
tresorex - 13-12-2012, 20:12
A jak już ta woda wystygnie to nie zamarza?
Szyba chyba powinna wytrzymać taki szok termiczny... tak jak wytrzyma nalanie wrzątku do szklanki... chyba że to inne szkło
Tomek - 13-12-2012, 20:18
tresorex napisał/a: | A jak już ta woda wystygnie to nie zamarza? |
zależy od tempetatury otoczenia
jak np. byłem w UK to rano masz oszronione szyby, lejesz wrzątek i jest git, w ciągu dnia temp. np. 10 stopni i woda cała odparowuje
znowu ta sama historia w Niemczech już zupełnie inaczej się sprawdzała
ale w obu przypadkach auta z wypożyczalni, więc można testować
tresorex napisał/a: |
Szyba chyba powinna wytrzymać taki szok termiczny... tak jak wytrzyma nalanie wrzątku do szklanki... chyba że to inne szkło |
to weź szklankę włóż do zamrażarki, a potem wlej wrzątek
oczywiście szyba samochodowa jest mocniejsza, ale jakoś też pęka czy do od kamienia, czy od innych czynników
[ Dodano: 13-12-2012, 20:20 ]
ps. w Niemczech to nawet w hoteliku, w którym mieszkałem to właściciel świadczył dla swoich gości co rano usługę polewania szyb wodą z konewki
Fragu - 14-12-2012, 12:24
Murska przetestowana dzisiaj - jest genialna, kilka delikatnych ruchów i wszystko oskrobane !
Andrew - 14-12-2012, 12:29
Dziś do mnie dotarły również. Próba wieczorem
Hubeeert - 14-12-2012, 17:53
Nie pęknie. Wrzątku nie lejesz a woda z kranu którą nalewam też nie ma więcej jak 50 stopni.
Mam zasadę mówiącą, że jak nie dam rady wsadzić palca do wody z kranu to jest za gorąca
Polewam przednią i od razu zgarniam wycieraczkami. W ten sposób nie zamarza a potem psik ze spryskiwacza i gotowe.
inq - 17-12-2012, 13:13
Warto spróbować, ale jakoś nie mam przekonania, że woda rozpuści cały lód. Jak zostaną resztki to szkoda wycieraczek.
|
|
|