To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Ogólne - Ile moge wynegocjowac na nowym ASX

Wedrowiec - 06-01-2015, 19:14

No właśnie robią składaki... przynajmniej z tego co mi mówili u dealera auto przypływa w jakiejś tam wersji podstawowej i w PL dokładają pewne "bajery".
felix_x - 06-01-2015, 20:43

Wedrowiec napisał/a:
No właśnie robią składaki... przynajmniej z tego co mi mówili u dealera auto przypływa w jakiejś tam wersji podstawowej i w PL dokładają pewne "bajery".

Tak bajery typu dywaniki...

Bo szklanego dachu, czy xenonów raczej Ci nie dołożą...

Laski - 06-01-2015, 21:09

Jutro idę do salonu. Zobaczę, jakie są możliwości.
Mark442 - 06-01-2015, 21:16

Gość jest niereformowalny - szkoda pisać cokolwiek.... I tak nic nie przyjmuje do swojej wiadomości. Chyba wychowany na polskich dealerach od Fiata, Skody, Seata, itp. Jak mu się pisze, że nie ma takiej opcji i niech sprawdzi wyposażenie poszczególnych wersji w konfiguratorze, to i tak on wie lepiej. W konfiguratorze masz wyraźnie zaznaczone co do każdej wersji możesz dokupić !!

Nie spojrzy w konfigurator, to jutro się na śmieszność w salonie narazi. Jego sprawa...

Wojti75 - 06-01-2015, 21:35

Nie mogłem pozostawić bez komentarza.

Mark442 napisał/a:
Gość jest niereformowalny - szkoda pisać cokolwiek.... I tak nic nie przyjmuje do swojej wiadomości. Chyba wychowany na polskich dealerach od Fiata, Skody, Seata, itp. Jak mu się pisze, że nie ma takiej opcji i niech sprawdzi wyposażenie poszczególnych wersji w konfiguratorze, to i tak on wie lepiej. W konfiguratorze masz wyraźnie zaznaczone co do każdej wersji możesz dokupić !!

Nie spojrzy w konfigurator, to jutro się na śmieszność w salonie narazi. Jego sprawa...

A Ty tą uprzejmość to gdzie nabyłeś ?

Zalogował się człowiek, zadał pytanie a Ty mu tak odpowiadasz jakbyś wszystkie rozumy pozjadał. cyt. Gość jest niereformowalny - szkoda pisać cokolwiek.... itd.
To nie odpisuj a nie się naśmiewasz - po to jest forum (dokładniej taki temat) aby podpowiedzieć a nie rżnąć cwaniaka.

Wedrowiec - 06-01-2015, 23:45

Że szklanego dachu nie dołożą to wiadomo, natomiast jakie radio i czujniki itp. - to już może być inna kwestia.
Laski - 07-01-2015, 03:15

Mark442 napisał/a:

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Kozaczysz, bo problemy jakoweś masz? Napisałem, że nie kupowałem nigdy nowego i dostałem dwie, czy trzy odpowiedzi, z których każda inna. Grzecznie napisałem, że jutro się dopytam w salonie...a Ty wyjeżdżasz z jakimś "gościem", "przyjmowaniem do wiadomości" i "Fiatem, Skodą". Jakie "wie lepiej"? Czy ja kogoś do czegoś przekonywałem? Podobnież 30% Polaków ma problem ze zrozumieniem prognozy pogody. Teraz już rozumiem ten wynik procentowy.

Wracając do tematu...jakbym się uparł, to czujnik parkowania i tempomat wystarczyłyby mi. W sensie, biorę wersję podstawową i dorzucam tylko te dwa "bajery". Czujniki przecież mogę sam kupić i sobie zainstalować, żadna filozofia (tylko nie wiem, jak się to ma wtedy do gwarancji). Stąd też właśnie pomyślałem, że może mogę najzwyczajniej w świecie dorzucić te elementy do wyposażenia i wtedy taka wersja wyniesie mnie - strzelam - 65 000zł, a nie ponad 70 000zł (licząc lakier).

Sprawdzę jutro u źródła, nawet narażając się na śmieszność.

Uwex - 07-01-2015, 08:09

Laski napisał/a:
narażając się na śmieszność.

spokojnie, dlaczego miałbyś się ośmieszyć ? Od tego są sprzedawcy w ASO, żeby wytłumaczyć co można , a co nie i doradzić ewent. opcje. Pewne rzeczy da się domontować (wymienić na inne ), a pewne nie.
Powodzenia :)

Haiku - 07-01-2015, 10:03

Laski jak kupowałem w styczniu 2012 ASX'a w wersji Invite to oprócz rabatu, alarmu, dywaników, udało mi się pozyskać dodatkowe opony zimowe. Styczeń jest dobrym okresem na zakup auta na dobrych warunkach choć jeszcze lepszym jest luty/marzec.
jurekschroda - 07-01-2015, 16:25

Nie zawsze tak jest. Bywało, że jesienią było taniej niż na początku roku.
Laski, czujniki parkowania na pewno można zamontować w Informie, ale tempomatu nie da rady.

Mark442 - 07-01-2015, 17:45

Wojti75 napisał/a:

A Ty tą uprzejmość to gdzie nabyłeś ?

Zalogował się człowiek, zadał pytanie a Ty mu tak odpowiadasz jakbyś wszystkie rozumy pozjadał. cyt. Gość jest niereformowalny - szkoda pisać cokolwiek.... itd.
To nie odpisuj a nie się naśmiewasz - po to jest forum (dokładniej taki temat) aby podpowiedzieć a nie rżnąć cwaniaka.

Ty również nie patrzyłeś w konfigurator..., ani na zdjęcia tej wersji...

Co do uprzejmości - skoro piszesz (ja piszę) w odpowiedzi człowiekowi, że:
- nie można zubożyć zubożonej najuboższej wersji ASX, czyli Inform o np. czujniki deszczu i inne elementy standardowego wyposażenia wersji Inform (który dealer zdemontuje Ci standardowe wyposażenie, aby ci obniżyć cenę najtańszej wersji ASX ?),
- i dołożyć np. tempomat do wersji Inform, która nie ma opcji sterowania zestawem multimedialnym i tempomatem w kierownicy (kierownica w Inform jest goła !!),
- a wszystko jest w konfiguratorze dla wersji Inform,

to ile możesz być cierpliwy i wyrozumiały ?

Dla mnie koniec wypowiedzi w tym temacie (EOT).

Laski - 07-01-2015, 18:18

No to dzisiaj odwiedziłem dwa salony, przejechałem się dwoma wozami...przy czym, jeden z nich, to Kia Sportage, bo tą też biorę pod uwagę. Po dzisiejszym dniu mam zgryz niemiłosierny.

Co uhandlowałem na początek:

1, ASX - wersja Invite Navi, cena: 72 000zł, plus opony zimowe, chlapacze, alarm i dywaniki.
2. SPORTAGE - wersja M, cena: 74 000zł (o ile dobrze pamiętam), plus czujniki parkowania, opony zimowe, klima automatyczna dwustrefowa, chłodzony schowek, skórzana kierownica, skórzany drążek zmiany biegów.

Wrażenia z jazdy....hm... głośny ten ASX. Jeżdżę Avensis, więc samochodem dość dobrze wyciszonym. Sportage troszkę większy niż ASX. Sześć biegów w Sportage to raczej "widzimisię" twórców. Przełożenie 5/6 zbędne. Wnętrze...żonie bardziej się spodobało w ASX, ja nie mam zdania. Bagażnik ciut większy w Sportage. Pełen zapas też w KIA. W ASX zestaw, albo dojazdówka.

No i mam tak:
1. Cena vs wyposażenie: ASX
2. Spalanie: ASX
3. Głośność: Sportage
4. Wielkość: Sportage

Wydawać by się mogło, że najważniejsze czynniki kierują do ASX...ale mam jakieś opory, coś nie "pykło" między nami:). Może to kwestia tego, że najpierw jechałem Sportage.

Wybór nowego, to mniejszy zgryz niż uzywanego, ale jednak nadal zgryz:).

Aha, Mitsubishi ma od 01.01.2015 przedłużoną gwarancję do 5 lat/300 000km. Bez dopłat.
Wersji Inform już praktycznie nie ma na wyprzedażach, więc odpadły niektóre dywagacje.

Wiem, że to forum Mitsubishi, ale może ktoś miał podobne dylematy... Nie znam tych marek. Teraz Toyota (szkoda, że ta nie ma jakiegoś crossovera), wcześniej Mazda.

Ech...

[ Dodano: 07-01-2015, 18:24 ]
Mark442 napisał/a:

Co do uprzejmości - skoro piszesz (ja piszę) w odpowiedzi człowiekowi, że:
- nie można zubożyć zubożonej najuboższej wersji ASX, czyli Inform o np. czujniki deszczu i inne elementy standardowego wyposażenia wersji Inform (który dealer zdemontuje Ci standardowe wyposażenie, aby ci obniżyć cenę najtańszej wersji ASX ?),
- i dołożyć np. tempomat do wersji Inform, która nie ma opcji sterowania zestawem multimedialnym i tempomatem w kierownicy (kierownica w Inform jest goła !!),
- a wszystko jest w konfiguratorze dla wersji Inform,

to ile możesz być cierpliwy i wyrozumiały ?

Dla mnie koniec wypowiedzi w tym temacie (EOT).

Jeszcze się odniosę. Naprawdę masz problemy z rozumieniem tekstu pisanego. Nie chciałem zubożyć zubożonej najuboższej wersji ASX, tylko chciałem do niej dołożyć pewne elementy, ale nie wszystkie, z wersji Invite. Aha, Panie Zaglądający Do Konfigiratora...czujników deszczu nie ma w Inform.

Z cierpliwością i wyrozumiałością to masz mega problem. Ileż to taki byłeś? Zadałem jedno pytanie, Ty odpowiedź, ja "ok, podjadę do salony"...a teraz piszesz "ile można być cierpliwym i wyrozumiałym?" Hahahahahaha....

Dobrze, że już kończysz wypowiedź w tym temacie, bo mógłbyś się jeszcze bardziej zbłaźnić/skompromitować/ośmieszyć. Wypisałem trzy opcje, bo nie wiem, którą jesteś w stanie zrozumieć.

RalfPi - 07-01-2015, 20:10

Powiem tak - ja mam Lancera (od nowości).
Bracia starsi kupili odpowiednio Kia Rio i Kia Ceed.
Ja jestem baaardzo zadowolony i nic się nie dzieje z samochodem.
Bracia już mniej (Ceeda łapie rdza, silnik nie pracuje równo (może inaczej - przy lekkim dodaniu gazy samochód rwie do przodu, problem z masą i utratą w trakcie jazdy wspomagania + oświetlenia) w Rio mniejsze problemy... Może Koreańczycy robią już lepsze samochody - Sportage jest naprawdę fajny, ale serwis Kia.. no cóż - poczytaj na Forach.
Co do Mitstu - ja mam Lancera ten model mogę polecić z ręką na sercu.

PS Czego byś nie wybrał to obie furki są bardzo fajne :)
PS2 ja bym się kierował opiniami o silniku.

nookris - 07-01-2015, 20:17

Witam, miałem dokładnie 3.5 roku temu, ten sam dylemat co Ty, Kia koreański "syf", czy japońska "jakość", padło na asx 1.6 benzyna invite, wtedy 74,600. Teraz jestem świeżo po jeździe CRVką 2.0 elegance i moje odczucia ASX to samochód "TACZKA". Silnik 1.6 benzynowy dobry na miasto w trasie jazda przy 90km/h spalanie 5.1 na 100km i to jest plus, prędkość po wyżej 100km to jest pomyłka, samochód kompletnie nie wygłuszony, lakier mizeria, trzeszczące szyby przy lekkim ich uchyleniu, zawieszenie praucje jakby, ktoś porozrzucał klucze francuskie po podlodze, nieprecyzyjna skrzynia biegów haczy 2ka, 3ka przy szybkiej jej zmianie, klocki hamulcowe i tarcze z "papieru", piszcące pedały sprzęgła i hamulca, u mnie dziwne metaliczne dźwieki z silnika przy 2000 obrotów i nie jest to osłona termiczna! I najfajniejsze skęcanie w obu kierunkach zgrzytanie z zawieszenia serwis twierdzi, że to gumy na sworzniach, a rzecz jest na maxa wkurzającaca, serwis rozklada ręce mowi, że tak jest w asx outlanderach no beka. Auto z polskiego salonu w Chorzowie, 1wszy właściciel, 43k przejechane nigdy nie zawiodło, serwisowane we wrocku, ale na ferie za 2 tygodnie jade Hondą puentę dopisz sobie Sam, pozdrawiam.

Edit: Wulgaryzm wykropkowany nadal jest wulgaryzmem - da się normalnie...

RalfPi - 07-01-2015, 20:41

nookris napisał/a:
Witam, miałem dokładnie 3.5 roku temu, ten sam dylemat co Ty, Kia koreański "syf", czy japońska "jakość", padło na asx 1.6 benzyna invite, wtedy 74,600. Teraz jestem świeżo po jeździe CRVką 2.0 elegance i moje odczucia ASX to samochód "TACZKA".

CRV to klasa Outlandera - przejedź się Outkiem i wtedy porównaj.
Ale spoko - każdy ma inne odczucia. Zresztą... przemysł koreański stoi na najwyższym poziomie - problemem jest co innego - patrz wyżej.